Novinářem v Číně 2: Nezešílet!

Novinářem v Číně 2: Nezešílet! https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523495/bmid_novinarem-v-cine-2-65170edddca08.jpg 5 107 27

Novinářem v Číně série

< 2. díl

Další várka syrových příběhů ze života známého novináře v Číně. Ponořte se do víru zážitků jeho asijské dekády, vydala by na několik lidských životů. Jak vývoj Číny ovlivnila politika jednoho dítěte? Jaké je zde postavení žen? Jaký byl laureát Nobelovy ceny Liou Siao-po, nejznámější čínský disident? Máme se bát rozpínavosti Číny? Podařilo se udělat z ostrova Chaj-nan Havaj východu? Jak vznikal Etzlerův dokumentární film Nebe? Nahlédněte do života běžných Číňanů a života zahraničního novináře, který přinášel zpravodajství z totalitní země.... celý text

Přidat komentář

Hana62
24.04.2024 5 z 5

Nepředstavitelné zážitky, syrové příběhy, vlastní sebereflexe, letité zkušenosti a v neposlední řadě silné charisma T. Etzlera, to je charakteristika jeho knih. Film jsem zatím neviděla, pokusím se jej najít.
Vřele doporučuji všem, co chtějí pochopit Čínu, ale je to pro silnější náturu. Stejně jako Špitálníková.

iška
17.04.2024 4 z 5

Čína je prostě Čína. Já bych zešílela do měsíce. Ale musím přiznat, že mně se první kniha líbila více. Rozhodně oceňuji přidání QR kódů. Sice jsem s jejich otevřením trochu bojovala, ale povedlo se. Bylo to zajímavé zpestření.


VendulaB
10.04.2024 5 z 5

Výborný druhý díl úžasné zprávy o životě v současné Číně. První díl mě nadchnul o malinko víc, ale stále se jedná o úžasné čtení. První díl je více o Číně, druhý je více o autorovi samém. Ten je zde otevřený, upřímný a tvrdý - k ostatním, ale i k sobě. Rozhodně doporučuji.

lenny0753
09.04.2024 5 z 5

Opět výborná kniha, pokračování novinářského působení zpravodaje ČT v Číně. Zaznamenává každodenní střet s čínským komunismem. Někdy jsou to historky "zábavné" a téměř k neuvěření, jindy z toho dost mrazí.. z čínské rozpínavosti a tolerování této aktivity západním světem, zejména ve světle dnešních událostí.. stejně tak jakákoliv její absence úcty k něčemu živému, ať už obyčejného člověka nebo přirody. Snaha o zasahování do práce novinářů, kteří popisují realitu v zemi skrz českou vládu. Jak je zmíněno v knize... Čína je trpělivá. Je dobře, že se k tomu pan Etzler vrátil a všechny ty šílenosti sepsal a vydal. Skvělý nápad je doplnění knihy QR kódy, kdy si jednotlivé reportáže, o kterých je řeč, můžete pustit ihned online.

bel21
06.04.2024 5 z 5

Vynikající kniha, druhý díl je o něco lepší než první. Autor má moje sympatie, protože mám stejné názory jak na zrůdný čínský komunistický režim, tak na jeho propagátory u nás, jakým byl především náš naštěstí už bývalý prezident.

koubin007
05.04.2024 2 z 5

Druhý díl mně přišel už přehnaně zaujatý. Je vidět že autor už nebyl v této fázi svého života psychicky v pohodě. Deprese, alkohol, výbuchy hněvu,rozpad manželství...až mě to děsilo. Je to otevřená zpověď a vážím si pana Etzlera za to, že se dokázal takto otevřít a knihu určitě doporučuji,ale moje vnitřní brzda mně už našeptávala, že tahle část příběhu není objektivní novinařina.

ivoiro
01.04.2024 5 z 5

Myslím si, že tahle kniha má velkou sílu. Na jejím psaní se určitě projevila doba, kterou pan Etzler strávil v Číně. Jednotlivě příběhy jsou hooodně zajímavé.

Rapeh
13.03.2024 5 z 5

Prostě síla. Po přečtení knihy musím vidět dokument Nebe. Už se těším na další knihy. Nerada v komentáři popisují děj knihy, měl by vyjadřovat můj názor na knihu.

muf-rodrigo
11.03.2024 4 z 5

Naposloucháno v audioverzi, tentokrát s přednesem bratra, herce Miroslava Etzlera, což audioverzi knihy pomohlo, neboť hrubost hlasu zůstala zachována, ale plynulost a dikce je úplně někde jinde. Výborný tah. Zážitek kazilo jen duplicitní načtení kapitol knihy v Palmknihách a jejich spouštění od začátku.
Kniha navazuje na 1. díl, opět se seznamujeme s realitou Číny, potlačováním opozice, pozadím mezinárodní výstavy Expo, ale daleko víc zabrousíme i do pozadí zpravodajství Kavčích hor, provázaností s politikou, resp. tehdejším prezidentem Zemanem a vládou, nevyhýbáme se ani líčení soukromého života autora. Celá kniha působí více hrozivým dojmem než první díl. V prvním díle se jednalo spíše o problémy Číny, v druhém je ale stále více vidět expanze Číny a flagrantní porušování mezinárodního práva. Opět je zřejmé, že Tomáš Etzler je samorost, který si prožil svoje, a jeho okolí s ním, a že nejde pro přiléhavé označení daleko. Zajímal by mne připravovaný anglický překlad frází typu "proruská svině", kterými se to v knize hemží a kterými neváhá označit třeba Miloše Zemana nebo Jardu Tvrdíka.

tereza1964
01.03.2024 5 z 5

Stejně jako první díl o Číně, i tento má grády. Etzler prostě umí psát.

jarda155
16.02.2024 5 z 5

Jednička mi přišla o něco lepší, ale pořád je to velmi zajímavé čtení.
Přibyla poměrně velká otevřenost autorova osobního života.

cérka
16.02.2024 4 z 5

Audiokniha

Tentokrát načteno, až na Epilog, bratrem Miroslavem Etzlerem. Tady není co vytknout. Barva hlasu velmi podobná samotnému autorovi, jen přednes o hodně víc vypilovaný a profesionální. I když hodnotím 5*, moc bych si přála knihu namluvenou samotným autorem, stejně jako první díl. Je to mnohem osobitější a u prvního dílu to velmi prohloubilo jedinečnost sdělení.

V této knize je autor mnohem otevřenější ke svému rodinnému životu a zároveň v ní již není tolik unikátních příběhů. První kniha na mě zapůsobila mnohem silněji, ale i tak to je, a dlouho ještě bude, unikátní, jedinečné a pravdivé svědectví o Číně.
Zároveň z vyprávění cítíte naprosté vyhoření, zlost a zhnusení politickým a státním systémem v Číně a bohužel i v ČR, za vlády pana Zemana a jeho soudruhů.

Obě knihy řadím mezi nejlepší knihy o Číně a DOPORUČUJI!

Dokument Nebe jsem zhlédla a moc za něj děkuji. Příběhy dětí a řádových sester ve mě zůstanou navždy. Neskutečně silné, smutné a zároveň krásné! Doporučuji!

Ps. knihu jsem poslouchala jako elektronickou audio-Výpůjčku z knihovny přes aplikaci Palmknihy.cz.. Knihovna za každou jednotlivou výpůjčku platí danému subjektu 49 Kč. Všechny kapitoly se mi načetly 2x, aplikace se neustále sekala, vracela mě na začátek kapitol a ukončovala přehrávání dané kapitoly naprosto nekontrolovatelně a nečekaně. O příjemném zážitku z poslechu tady tedy nemůže být ani řeč. Pokud by kniha nebyla tak skvěle napsaná a napínavá, určitě bych nedoposlouchala!

Runinka
13.02.2024 5 z 5

Moc dobrá a upřímná kniha z prostředí Číny. Na Nebe musím kouknout. Četlo se hezky,příběh ze sirotčince mě dojal.

kkouzlo
11.02.2024 5 z 5

Za mě ještě lepší než první díl, kdy mě ke konci pan Etzler neskutečně štval. To se teď nedělo. Obsah je plný informací, které děsí, šokují....a tak to asi má být. Dočteno před více než měsícem a stále všem kolem sebe doporučuji.

Lenka.P7
10.02.2024 5 z 5

Skvělá kniha, snad ještě o něco lepší než ta předchozí. Etzler svůj názor na Čínu nijak nezměnil, naopak ji dnes považuje za největší světovou hrozbu. Jak píše, na rozdíl od zaostalého Ruska, které uznává jen sílu, je Čína bohatší, disciplinovanější a střízlivější. A chytřejší a umí čekat. Dokládá to reportážemi o pozvolném čínském pronikání do původně filipinských území v Jihočínském moři nebo ohrožování japonských rybářů ve Východočínském moři. Obojí je možné shlédnout jako TV záznamy pomocí QR kódů - to platí i pro další reportáže (výborný nápad). Etzler se neopakuje, stále nalézá a zpracovává další zajímavá témata. Je přímým svědkem událostí v Abbottabádu bezprostředně po likvidaci Usámy bin Ládína, mapuje důsledky politiky jednoho dítěte, píše o životě lidí na čínském venkově, o prostituci, zpracovává přípravy a průběh světové výstavy v Šanghaji atd. To vše v podmínkách neustálého tlaku čínských represivních orgánů a kontroly jak běžných lidí, tak hlavně zahraničních žurnalistů na každém kroku. V knize se uvádí, že v r. 2023 bylo v Číně v provozu 850 milionů (!) kamer, které ve spojení se sofistikovanými programy pro rozpoznávání obličeje mohou i v takto početné populaci sledovat kohokoliv. V pravém smyslu slova policejní stát.

Protože Etzler kromě CNN pracovail i pro Českou televizi, vrací se ve vzpomínkách i k tomuto období. Poněkud nevyjasněné byly příčiny jeho odchodu - on sám podal výpověď, aby se později dozvěděl, že byl již předtím propuštěn - údajně po nátlaku Miloše Zemana. Nicméně se také dozvíme, kdo natočil to světoznámé video, ve kterém "ten senilní dědek Klaus" krade při oficiální návštěvě Chile protokolární pero a jak se podařilo dostat toto video do zpráv ČT. Servítky si nebere ani při charakterizaci dalších veličin, nějakým způsobem spojených s Čínou. Např. Jaroslav Tvrdík je "neschopný gauner" a "hajzl a buran", premiér Nečas "pročínský hňup", primátor Bém "amatérský buran" atp. V knize je hodně dalších expresivních výrazů, ale já je Etzlerovi ráda odpouštím, protože kniha jako celek je opravdu výborná, čtivá i zajímavá. Doporučuji každému.

sporran
09.02.2024 3 z 5

Tak tato druhá kniha z Číny, kde byl vlastně autor velmi nešťastný tak působí. Trochu moc tam "fňuká". Více se mi líbily pasáže z výjezdu do jiných zemí, např. z Filipín.

petrarka72
01.02.2024 5 z 5

Je to jízda. V mnohém lepší než první část - propojení s jednotlivými reportážemi přes QR kódy je skvělý nápad, přitvrzení při zveřejňování a komentářích (nejen) čínských skutečností odpovídající hnusné realitě, zároveň vhled do postupného skluzu autora do (pochopitelné) deprese. Četla jsem po fázích, najednou to nezvládnete. Ale proklatě to stojí za to.

Eva03
30.01.2024 5 z 5

Po prvním dílu jsem se těšila na druhý. A jsem opět nadšená. Pan Etzler mě baví. Je upřímný, syrový, jde na dřeň. Žádné téma pro něho není tabu. Čínu popsal naprosto trefně, sprostá slova jsou zde na místě. Jeho knížky by měly být biblí pro každého českého remcala.
Skvělým nápadem byly QR kódy na jeho reportáže. Ještě mohl přidat pár fotek.
Jsem ráda, že má v úmyslu psát dál a moc se na další dílka těším!

Pasadenka
28.01.2024 4 z 5

První knížka pro mne byla jako zjevení. Tolik nenávisti a hnusu bylo nad mé limity a úroveň vkusu. Dokážu lidsky pochopit, co Toma k takové formě vyprávění vedlo, ale jednoduše fuj.

Druhá knížka je o poznání lepší. Osobnější. To mi v té první chybělo. Konečně rozkryl svou druhou rodinu a jejich vzájemné (ne)žití. V celé knížce podtrhuje jak vyhořený a zaujatý člověk to je a sám reflektuje, že v Číně se z něj stala opravdová zrůda, která z něj vytáhla to nejhorší. Snad. Snad se autor konečně zklidnil a našel trochu klidu.

A co samotná Čína? Rozhodně je skvělé připomínat si, že vše je v pohodě jen do okamžiku, kdy se vejdete do mantinelů strany. A když se vymykáte, systém vás semele. Tedy lidé. Tady to známe. I u nás byla totalita. Na tyto okolnosti se Tom snažil pořád poukazovat. Stejně, jako na ty nehezké povahové črty. Osobně mi je čínské společnosti spíš líto. A to nejen z Tomova vyprávění, ale i od jiných sprostředkovatelů svědectví o dnešní Číně, kteří se nepohybují v politických kruzích. Jak se říká, vyspělost společnosti se pozná dle toho, jak se stará o své nejzranitelnější.

Co je pak trestuhodné, tak to jsou politické a mocenské čachry v České Televizi. I kdyby to byla z půlky pravda, tak hanba vám. I hlídací psi by potřebovali hlídání, zdá se. I srovnávání fungování jiných redakcí s tou českou mi přišlo hodně poučné a rozhodně by si knížku mohli přečíst mocipáni v ČT, nebo její radě a minimálně se zamyslet nad některým fungováním.

Knížka končí optimisticky. Dostáváme příslib dalších knížek a já se těším. I když mi autor osobnostně nesedí, jeho postoje, postřehy a svědectví jsou čtivě napsané a rozhodně mají co nabídnout. A jak sám píše, on na to vystupování moc není, co mohu jen potvrdit z jeho filmu Nebe. Když to ale napíše a pak ještě jeho brácha načte, tak je to moc hezké čtení. :)

Maraiser
25.01.2024 5 z 5

Po přečtení recenzí níže jsem si říkal: "Mám to vůbec číst?" Ale nakonec jsem do toho šel. Není to tak učesané, neobsahuje to tolik příběhů jako první díl, ale je to syrovější. Je to syrovější z osobního hlediska Tomáše Etzlera.
Závěrem ale musím konstatovat, jen to neberte doslova, ačkoli možná jo - ten chlap je, byl fakt magor.

Štítky knihy

Čína novináři reportéři, reportérky, zpravodajové diktatura zážitky

Autorovy další knížky

Tomáš Etzler
česká, 1963
2021  91%Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal
2019  92%Kdo ví, kde budu zítra
2023  91%Novinářem v Číně 2: Nezešílet!

Kniha Novinářem v Číně 2: Nezešílet! je v

Právě čtených18x
Přečtených151x
Čtenářské výzvě37x
Doporučených14x
Knihotéce95x
Chystám se číst111x
Chci si koupit27x
dalších seznamech3x