ellyem ellyem komentáře u knih

☰ menu

Máj Máj Karel Hynek Mácha

Máj jsem četla několikrát a pořád čekám na chvíli, kdy si mě získá a nebo, kdy ho konečně pochopím. Nebýt filmu, který zhruba nastiňuje děj a výborné docentky na VŠ, vlastně bych stále nevěděla, o čem kniha je. Dávám proto jen dvě hvězdy; na mě je to očividně moc složitá četba.

15.03.2019 2 z 5


Sedmilhářky Sedmilhářky Marika Šoposká

Horší knihu jsem snad ještě nečetla. Vůbec nevím, co bylo hlavním účelem za napsáním této knihy, každopádně, já z ní nic nepobrala a popravdě jsem ji ani nedočetla. Nešlo to. Pardon, holky.

20.02.2019 odpad!


Faidros Faidros Platón

Pro mě byl tento dialog velice těžký. Četla jsem ho s nechutí a o to horší pro mne bylo pak udělat pětistránkový rozbor. Ze začátku se mi dílo poměrně líbilo, ale i tak jsem musela stránku přečíst třeba dvakrát-třikrát, abych pochopila o co jde. Za mě tedy ne a doufám, že už mi dá Platón klid! :D

22.10.2018


Jiná Gabriela Koukalová Jiná Gabriela Koukalová Martin Moravec

Knihu jsem přečetla za tři dny, pořád jsem totiž doufala na nějaké vyvrcholení a vysvětlení, ale ono houby. Ve finále vůbec nevím, co knihou chtěla říct; neustále skákala od jedné události ke druhé, kapitoly na sebe skoro vůbec nenavazovaly a to, co se odehrálo ve třetí kapitole, se pak jednou větou vrátilo v třicáté. Gabrielu mám ráda a z knihy na mě působí jako pipinka, ale můj pohled na její sportovní výkony to určitě nezmění. Celkově knihu hodnotím 3/5 a to ještě přivírám oči. Promiň, Gábi, třeba příště.

11.08.2018 3 z 5


...a muž ti vládnout bude ...a muž ti vládnout bude Milena Tomešová

Knihu jsem četla podruhé a strašně mě mrzí, jak hlavní hrdinka dopadla. Sama jsem byla svědkem domácího násilí, takže si dokážu představit, jak trpěly i děti. Jen mě mrzí, že konec se mnohdy ubírá jiným směrem a do knihy se pletou problémy i jiných osob - za to dávám dolů dvě hvězdičky.

08.08.2018 3 z 5


Řekla jsem NE tyranovi Řekla jsem NE tyranovi Eva Hurychová

Na přečtení knížky musí člověk buď dospět a nebo prožít něco podobného, aby pochopil, co autorka chce říct. Já knihu četla podruhé a je mi zle z toho, co jsou lidé schopní udělat; ještě, když se jedná o blízké osoby. Knížku hodnotím 4 hvězdičkami a paní autorku obdivuji za to, že sebrala odvahu odejít. Doufám, že teď už se má jen krásně! :)

28.06.2018 4 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Skvělá oddychovka. Přečetla jsem ji za několik dní a určitě na ni budu ráda vzpomínat.

28.04.2018 4 z 5


Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Klasika, která nezklame a získá si srdce snad každého z nás, i když bychom nechtěli :) Polednice, Vodník, Kytice... Všichni známe, o čem balady jsou. I proto jsem si tuto sbírku vybrala k maturitě, jako takovou záchranu a jistotu. (Nakonec jsem si ji i vytáhla!)

19.04.2018 5 z 5


Maminka Maminka Jaroslav Seifert

"Vcházím. Dnes nemám odvahu, nikdo mi nestiskne dlaně. A rozhlížím se zmateně, zrcadlo visí na stěně. Pro slzy nevidím na ně." Četla jsem sice jen básničky Tatínkova dýmka, Dědečkův pohřeb, Maminčino zrcátko (viz verš) a Petrolejová lampa, ale naprosto si mě získaly. K této sbírce se určitě v budoucnu ještě minimálně jednou vrátím! :)

16.04.2018 5 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Knihu jsem začala číst v prosinci. Všichni říkali, jak je super. Po přečtení prvních stránek mě nezaujala, a tak jsem jí odložila. Vrátila jsem se k ní až tento měsíc, dočíst ji ale asi nedočtu. Pořád nemůžu příběhu přijít na chuť. Odkládám tedy aristokratku Marii na dobu neurčitou do útrob knihovny a třeba si k sobě někdy cestu najdeme :) Hodnotím ale třemi hvězdami, protože se mi námět líbí.

16.04.2018 3 z 5


Tartuffe Tartuffe Molière (p)

Kniha je napsaná veršovaně, za což má u mě malé plus; četla se tak úplně sama. Příběh mě nenadchnul natolik, abych dala více než tři hvězdy, ale v budoucnu bych si knihu klidně přečetla znova :)

02.04.2018 3 z 5


Revisor Revisor Nikolaj Vasiljevič Gogol

Na Revizora jsem se těšila. Ve škole jsme několikrát tohle dílo rozebírali a také jsem před několika lety na něm byla v divadle. Hodně se mi líbí námět, zápletka - a tak trochu jsem i doufala, že mě nezklame ani kniha. Ale bohužel, nedokázala jsem se začíst a tak jsem to po třiceti stranách mordování vzdala. Možná to bylo i tím, že byla kniha napsaná jako drama. Tři hvězdičky dávám tedy za námět, zbylé dvě ubírám za (pro mě) nezáživnou knihu.

14.03.2018 3 z 5


Fimfárum Fimfárum Jan Werich

Knížka mi několik dní ležela na stole a vůbec jsem neměla chuť ji číst. Dnes jsem se ale odhodlala. Četla jsem jen dvě pohádky, Lakomou Barku a Fimfárum. První zmiňovaná se mi líbila daleko více, ale celkově musím říct, že jsou obě pohádky moc hezky napsané. Škoda, že nemám víc času na to, abych knihu přečetla celou. Tak třeba jednou :)

26.02.2018 4 z 5


Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

Tak krásná a emotivní knížka! Nejprve jsem si přečetla první kapitolu, ale pak knihu odložila s tím, že se k ní časem vrátím. Když jsem ji po týdnu vzala opět do ruky, nemohla jsem přestat číst. Během dvou dnů jsem ji zhltla; příběh Pavla a Ester se mi vryl především do srdce. Díky tomu všemu jsem si uvědomila, jaké máme štěstí, že žijeme v dnešní době.

23.01.2018 5 z 5


Heidi a její kamarádi Heidi a její kamarádi Marie-José Maury

Knížky o Heidi jsem v dětství milovala, měla jsem tuto a ještě díl Heidi na cestách. Obě knížky jsem si moc užila a přečetla snad nesčetněkrát :)

13.01.2018 5 z 5


Heidi na cestách Heidi na cestách Marie-José Maury

Nejoblíbenější knížka mého dětství. Moc ráda na ni vzpomínám. Oba díly byly moc super :)

13.01.2018 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Knížka, která nenadchne a ani neurazí. Nebo alespoň mě ne. Čekala jsem od ní asi moc, protože všichni tvrdili, jak je skvělá. No, pro mě zas tak úžasná nebyla, ale jo, tři hvězdičky by si zasloužila :)

09.01.2018 3 z 5


Král Lávra Král Lávra Karel Havlíček Borovský

Krásná báseň, moc hezky se četla, zhltla jsem jí jedním dechem. Na pochopení je také moc lehká. Možná by se dalo říct, že z ní i plyne menší ponaučení.

26.12.2017 4 z 5


50 odstínů vášně 50 odstínů vášně Laura Elias

Už je to dlouho, co jsem knihu četla, ale zdá se mi, že se jednalo spíše o jakousi Kámasútru bez obrázků. Fakt nic extra.

26.12.2017 3 z 5


Sbohem, armádo Sbohem, armádo Ernest Hemingway

Knížka mě vůbec nezaujala. Už si přesně nepamatuji, proč, ale vím, že jsem ji nedočetla.

18.12.2017 2 z 5