Eistee Eistee komentáře u knih

☰ menu

Útěk ze světa Útěk ze světa Lucinda Berry

(SPOILER) Útěk ze světa je první dílko od Lucindy Berry, na které jsem, čistě náhodou, narazila. Psychologické thrillery jsou mi žánrově nejbližší, takže jsem se těšila, jaký tenhle příběh ze prostředí sekty bude.
Trochu mě zklamala šablonovitost postav, od osvíceného gurua, přes pubertální dcerušku až po správného detektiva s neomylným instinktem. Naopak se mi líbilo střídání pasáží ze současnosti a minulosti. Vyprávění o technikách a fungování sekty bylo zajímavé a díky téhle části příběhu měla kniha rychlý spád. Pasáže z přítomnosti byly o poznání nudnější a tak nějak zacyklené. Nebylo těžké uhádnout, jak se která z postav v konkrétní situaci zachová.
Celkově jde o čtivý, ale trochu průměrný kousek, který nejspíš v paměti dlouho neutkví. Tak či tak doporučuji k přečtení.

06.03.2024 3 z 5


Nikdy se nepřestala usmívat Nikdy se nepřestala usmívat Martin Štefko

Už v úvodu musím říct, že se knížka čte opravdu dobře. Je napsána příjemným stylem, který k žánru padne jako ulitý. Úvodní pasáž má pěkně ostrý nástup, pak se tempo pozvolna zklidňuje. Na příběhu je nejzajímavější vztah mezi oběma hlavními postavami. Po psychologické stránce je kniha naprosto dokonalá. A právě ono do detailu propracované psychologično je to, co děj posouvá dál. Bez něj by byl příběh tuctový a nudný. Brutální a velice explicitní popisy vražd už jsou jen pomyslnou třešničkou na dortu, alespoň pro nás milovníky thrillerů. Doporučuji k přečtení. :)

14.02.2024 4 z 5


Vladař Vladař Niccolò Machiavelli

Nadčasové dílko plné hlubokých myšlenek a pravd. Doporučuji každému k přečtení, společně s geniální knihou Umění války.

10.02.2024 5 z 5


Poslední hřebík Poslední hřebík Stefan Ahnhem

Bohužel jsem předchozí knihy ze série nečetla, ale i tak budu knihu hodnotit velice pozitivně. Originálně pojatá zápletka, zajímavé a věrohodné postavy a dokonale vystihnutá atmosféra až do kořenů prohnilé policie. Knihu jsem přečetla jedním dechem a dost možná za to může lákavá úvodní pasáž s kajakářkou. Doporučuji ke čtení.

14.11.2023 5 z 5


Říše Říše Roman Bureš

Kniha si zajímavě pohrává s alternativní verzí dějin, je uvěřitelně napsaná, má spád a kapitoly jsou tak akorát dlouhé, aby udržely čtenářovu pozornost. První část mi přišla trošku slabší, ale to asi díky prvkům fantastiky, které mi tu úplně neseděly. Zato druhá část byla naprosto parádní, psychologicky vydatná a velice realisticky napsaná. Říši od Romana Bureše rozhodně doporučuji všem milovníkům postapo.

26.09.2023 4 z 5


Skála Skála Peter May

Parádní psychologická detektivka s hutnou atmosférou skalnatého ostrova, kde nebyl a není život vůbec snadný. Líbily se mi skvěle vykreslené místní postavičky, popisy krajiny i zajímavé zvyky domorodců. Ačkoliv je děj v poslední třetině celkem předvídatelný, na napínavosti to rozhodně knize neubírá. Doporučuji k přečtení.

13.05.2023 5 z 5


Stíny Halloweenu Stíny Halloweenu * antologie

Zajímavý a v Čechách rozhodně výjimečný kousek. Jak to tak u antologií bývá, i tady se najdou slabší i vydařenější povídky, ale celkově se jedná o povedené dílo. Za mě nejpovedenější je poměrně psychedelická až surrealistická povídka Temnou nocí, kterou následuje fiktivní, avšak autenticky působící interview kombinované s found footage s názvem Ztraceni ve tmě. Doporučuji k přečtení nejen hororovým fandům - myslím, že ze 16 povídek si každý vybere tu laděnou dle jeho gusta (ať už do sci-fi, thrilleru nebo fantasy).

30.01.2023 4 z 5


Černá sanitka a jiné děsivé příběhy Černá sanitka a jiné děsivé příběhy Petr Janeček

Pěkný sborník Urban Legends, které zbožňuju v jakékoliv formě.

05.01.2023 5 z 5


Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Šepot z lesa v sobě snoubí originální námět, zajímavou regionální mytologii a hororové nadpřirozeno. Kateřina Surmanová má osobitý vypravěčský styl a dokáže snadno udržet čtenáře v napětí, ačkoliv některé pasáže působily zbytečně a jejich vystřižení by příběhu jen prospělo. Kniha má správnou mysteriózní atmosféru, dokonale vykreslený kolorit Orlických hor a zajímavé duo v podání sympatického Petra a jeho věrného chlupatého přítele. Kniha v jistých ohledech připomíná - psychologičtější a předvídatelnější - Tmu od Kariky či - akčnější a přímočařejší - Odbočku v lesích od Kateřiny Karolové. Třešničkou na dortu je úžasná obálka.
Jediné, co dost zamrzí, jsou přehlédnuté chyby a překlepy. Doporučuji k přečtení.

20.12.2022 4 z 5


Ona aneb Na velikosti záleží Ona aneb Na velikosti záleží Radim Martynek

U pokračování erotického románu On mě potěšilo - kromě vyvedené obálky a příjemných ilustrací - hned několik skutečností, a sice spoluautorství Zdeňky Tmějové, kratší rozsah a celkové ladění knihy. Zatímco první díl by se dal charakterizovat jako inspirativní návod, jak si okořenit vztah, v knize Ona šel autor více do hloubky. Dostalo se mi do ruky dílko kratší, ale daleko propracovanější. Pozitivně hodnotím především úderné právnické poznámky a zajímavé psychologické postřehy, které jsou tentokrát lépe začleněny do textu (vše se díky tomu tak nějak lépe čte). Je znát autorova vypsanost po předchozím románu.
U hlavního hrdiny Pavla dochází k zajímavým psychologickým pochodům, jeho postava rozhodně nepostrádá duchovní vývoj (ačkoliv si nejsem jistá, jestli směrem k lepšímu :)). Nová ženská protagonistka Jana dokáže zaujmout a celý příběh díky ní nabírá nový rozměr. Vedlejší dějové linky byly velice zajímavé a je škoda, že jsme se o nich nedozvěděli více. Ačkoliv mě rozuzlení a samotný závěr příliš neoslovily, vyvážilo to sedm silně uvěřitelných příběhů plných manipulace a vztahové toxicity, doplněných malým výčtem poruch osobnosti. Knihu rozhodně doporučuji k přečtení, protože čtenáře donutí k zamyšlení. Radimovi děkuji za zaslání obou dílů, nalezla jsem v nich spoustu inspirace. :)

27.08.2022 4 z 5


Vesnice Vesnice Kristýna Trpková

Kniha je napsána srozumitelným jazykem a příběh je kvalitně vystavěn. Trochu mě mrzí, že Kristýna Trpková nešla v popisu vesnického koloritu víc do hloubky, určitě by to příběh ozvláštnilo. Dramatický vztah obou vyšetřovatelů mě nijak zvlášť nerušil, ačkoliv místo něj mohla autorka nastínit tajemnou minulost a podivné postavy ,,prokleté" vesnice. Doporučuji k přečtení.

19.07.2022 4 z 5


On On Radim Martynek

Román On je zajímavý a v našich končinách i originální počin. Zaujme už na první pohled svou atraktivní obálkou, která - společně s úžasnými ilustracemi Terezy Kepákové - dokonale koresponduje s jeho obsahem.
Když jsem knihu poprvé vzala do ruky, překvapil mě její větší rozsah. Prvních pár kapitol jsem si zvykala na autorův rukopis - nevtíravý, hloubavý, plný asociací a vnitřních monologů. Jazyk, jímž je kniha napsána, je košatý a pohladí po duši. Autor také zvolil ideální tempo a vhodné dělení kapitol, proto dokáže čtenáře na konci každé kapitoly navnadit na další čtení.
Pozitivně hodnotím především zasazení příběhu do známého českého prostředí a realičnost postav. Musím přiznat, že hlavní protagonista příběhu mi zpočátku nebyl vůbec sympatický, na druhou stranu ve mně však vzbudil zájem. V průběhu děje u něj dochází k několika změnám a Pavel se z naškrobeného mistra etikety promění přes svůdného elegána v sympatického chlapíka, který si jde za svými sny a vizemi.
Román On bych charakterizovala takto: aktuální, hravé, inspirativní a zatraceně sexy dílko, které pomocí poměrně detailních analýz psychologických pochodů hlavních postav přiměje svého čtenáře k sebereflexi. Ten také jistě ocení tipy a nápady, jak zpestřit sexuální život. Zakomponování našich velikánů etikety a sexuologie je pouhou třešničkou na dortu.

13.06.2022 4 z 5


101 minut 101 minut Štěpán Kopřiva

Parádní sonda do myslí účastníků záchranné akce, kteří si v tunelu pod Vltavou sáhnou na dno svých fyzických i duševních sil. Erudované, akční, dramatické, realistické... A ty metafory! Štěpán Kopřiva je zkrátka multitalent.

29.05.2022 5 z 5


Ocelové srdce Ocelové srdce Albert Čuba

Čubův první román ve stylu slavných noir detektivek je velmi povedené dílko, v českých končinách nezvykle originální. Autorův styl je překvapivě vyzrálý, věcný a dokáže dokonale vykreslit atmosféru ,,černého města tam na severu", jehož děti v noci nikdy nespí. Panoptikum postav působí velmi věrohodně a vyprávění pomocí vševědoucího vypravěče příjemně okořeňuje absence přímé řeči. Dokážu si představit, že Ocelové srdce jednou někdo převede i do filmové podoby.

29.05.2022 4 z 5


Tma Tma Jozef Karika

Parádní jízda, ke které s přehledem postačila jedna postava a kus zasněženého tatranského lesa. Oceňuji bravurně zvládnutou psychologii a detailní myšlenkové pochody.

15.04.2022 4 z 5


Krvavý román Krvavý román Josef Váchal

Ke knize jsem zpočátku přistupovala s velkou nadsázkou, postupně si mě však autor šikovně omotal kolem prstu. Satiricky laděné historky se začaly prolínat a vytvořily zamotaný příběh, ve kterém se i autor sám musel ztrácet. Řečeno dnešní terminologií: není tu nouze o vtip, krev ani trochu té duchařiny.

15.04.2022 5 z 5


Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Jussi Adler-Olsen

Napínavé a promyšlené. Příběh brná na citlivou strunu, navíc se odehrává ve velmi atraktivním prostředí nebezpečných sekt. Linka s Rose byla
už jen třešničkou na dortu. Povedené dílo.

15.04.2022 5 z 5


21 dní perfektní komunikace s vašimi anděly 21 dní perfektní komunikace s vašimi anděly Doreen Virtue

Nemůžu jinak a dávám jen 1 hvězdu. Doreen Virtue od ezoteriky utekla kamsi ke katolictví a vůbec jí to nesvědčí.

15.04.2022 1 z 5


Utrpení mladého Werthera Utrpení mladého Werthera Johann Wolfgang Goethe

Rozvláčné, ukňourané a patetické, psané však krásným a košatým jazykem. Vysoká forma a nízký obsah.

15.04.2022 2 z 5


Poplach v Kovářské uličce Poplach v Kovářské uličce Václav Řezáč (p)

Doma jsme měli úžasně namluvenou gramofonovou desku, která tuto komunistickou agitku činila daleko dobrodružnější a romantičtější. Zlý a zákeřný hokynář Bočan, přísný a spravedlivý strážmistr Brejcha, vykořisťovaný syn proletariátu Franta Severýn a honba za zelenou knížkou.

15.04.2022 4 z 5