Ona aneb Na velikosti záleží

Ona aneb Na velikosti záleží https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497104/bmid_ona-aneb-na-velikosti-nezalezi-cw5-497104.jpg 4 7 3

Znáte to… Potkáte pana Božského, nebo slečnu Božskou a je to láska jako trám! Jste zamilovaní a vaše duše vzájemně souzní takřka v osmém nebi. Málokdo si však uvědomí, že za současný stav mysli může hormon fenylethylamin, který ovlivnil úsudek. Jsme zfetovaní. Až v další fázi, kdy příděl hormonů ustane, prozřeme, jenomže to už může být pozdě… Kniha, kterou právě teď možná držíte v rukou, přináší modelový román včetně souboru skutečných příběhů nabízejících vhled do problematických vztahů zatížených patologickým chováním jedinců s těžkou poruchou osobnosti. Psychopaté, manipulátoři, narcisové a jejich oběti. Lidé neschopni vcítit se druhého, jejichž pokřivené vnímání světa má pro okolí devastující následky. Násilí, ponížení, bolest, ale mnohdy také vzájemná závislost mezi utlačitelem a utlačovaným. Jak se stane, že zabředneme do bahna, z něhož není cesty zpět? Román Ona je určen všem, kteří se zajímají o temné stránky lidské psychiky. Text je obohacen o glosy zkušených odborníků z řad práva, psychologie a psychopatologie; zároveň slouží jako prevence. Cílem románu je inspirovat muže a ženy a pomoci jim pochopit, co se v jejich životech děje. Díky pochopení mohou osobnostně povyrůst a stát se silnějšími a psychicky odolnějšími.... celý text

Přidat komentář

Aneleh
07.04.2023 2 z 5

Ani u pokračování knihy On nemohu dát více než dvě hvězdičky. Nejsem prostě vhodný kandidát na erotické čtení a už vůbec ne o sexuálních experimentech. Proto jsem také nedočetla úplně do konce. Pavlův příběh vygradoval do závěru, který mi zase přišel spíš jako z červené knihovny. Tohle se asi v normálním životě těžko může stát. Vzpomínky na dobu koviďátkovou taky opravdu nemusím, jsem ráda, že je to za námi a že už se to snad nikdy nevrátí.
Co mě však úplně nadzvedlo ze židle, to je to břitké odsouzení a urážení Plzeňáků. Divím se sama sobě, že jsem potom ještě četla dál, ale nejspíš proto, že jsem obě knihy dostala s přáním, že je ohodnotím a k tomu jsem potřebovala dočíst. Teď přemýšlím o tom, že autor zřejmě rád provokuje, když chce recenzi od rodilé Plzeňačky. Ovšem ta jeho statistika je zcela pochybná: když někde strávíte pouze 2 % svého života, jen stěží stačíte poznat všechny obyvatele, abyste z toho mohli usuzovat, že 98 % z nich jsou kreténi.
Stejně jako u prvního dílu, většinu ostatních věcí sečtělý čtenář zná. I tak ale potěší hezké citáty, život jako jízda vlakem nebo zmínka o známé knize dr. Gary Chapmana Pět jazyků lásky. Krásné jsou opět i ilustrace a oceňuji vážná témata jako domácí násilí.
Nejkvalitnější na celé knize jsou životní příběhy a galerie poruch osobnosti - to byly pasáže, které mě opravdu zaujaly. Takže nakonec mě tak moc nemrzelo, že jsem vydržela, i když konec jsem musela vzdát.
Celkově jsem se u téhle knihy cítila jako na houpačce - chvíli to vypadalo, že mě zaujme, abych vzápětí zase měla chuť jí navždy odložit. A i u tohoto druhého dílu, i když sama bych si knihu nikdy ke čtení nevybrala, věřím tomu, že si svoje čtenáře najde.

Eistee
27.08.2022 4 z 5

U pokračování erotického románu On mě potěšilo - kromě vyvedené obálky a příjemných ilustrací - hned několik skutečností, a sice spoluautorství Zdeňky Tmějové, kratší rozsah a celkové ladění knihy. Zatímco první díl by se dal charakterizovat jako inspirativní návod, jak si okořenit vztah, v knize Ona šel autor více do hloubky. Dostalo se mi do ruky dílko kratší, ale daleko propracovanější. Pozitivně hodnotím především úderné právnické poznámky a zajímavé psychologické postřehy, které jsou tentokrát lépe začleněny do textu (vše se díky tomu tak nějak lépe čte). Je znát autorova vypsanost po předchozím románu.
U hlavního hrdiny Pavla dochází k zajímavým psychologickým pochodům, jeho postava rozhodně nepostrádá duchovní vývoj (ačkoliv si nejsem jistá, jestli směrem k lepšímu :)). Nová ženská protagonistka Jana dokáže zaujmout a celý příběh díky ní nabírá nový rozměr. Vedlejší dějové linky byly velice zajímavé a je škoda, že jsme se o nich nedozvěděli více. Ačkoliv mě rozuzlení a samotný závěr příliš neoslovily, vyvážilo to sedm silně uvěřitelných příběhů plných manipulace a vztahové toxicity, doplněných malým výčtem poruch osobnosti. Knihu rozhodně doporučuji k přečtení, protože čtenáře donutí k zamyšlení. Radimovi děkuji za zaslání obou dílů, nalezla jsem v nich spoustu inspirace. :)


Jája92
28.06.2022 4 z 5

Na volné pokračování románu On jsem byla nesmírně zvědavá, obzvlášť když jsem knihu obdržela od samotného autora. Nejprve musím pochválit sympatickou obálku, která mile potěší. A nyní k samotnému hodnocení románu Ona. Znovu se setkáváme s postavou Pavla, který mi nebyl příliš sympatický v prvním díle a ani v pokračování si mé sympatie příliš nezískal. Jeho vyvolenou se v tomto případě stává policejní úřednice Jana, která nejprve vystupovala sympaticky celkem, ale její chování v průběhu čtení můj názor vyvrátilo.
Začne se rozehrávat romanticko psychologický příběh, doplněný různými citáty ( i vtípky) a pohledy psycholožky a právníka. Kniha se více než na erotično zaměřuje na rozbor vztahů, v mnoha případech jsem byla překvapena, kam směřuje vztah Pavla a Jany, zakončení jejích příběhu bylo poněkud přestřelené a kazilo to dojem celé knihy. Líbilo se mi ale, že mnohé situace byly v podstatě ze života a čtenář se nejspíš ztotožní v některých modelových situací.
Po příběhu Pavla a Jany následují ještě tzv. životní příběhy a dále erotické příběhy. Nechybí ani tzv. galerie poruch osobnosti, která je velmi poučná a zajímavá. To vše navyšuje hodnocení této knihy.
Ovšem v knize se nachází jisté skutečnosti, které mě potěšily méně. V první řadě je to pozornost zaměřená na jistou nemoc, která nás tu provází od r.2019 a v příběhu mi byly trnem v oku, ať už se jedná o názory na očkování a dalších libůstek. Tyto pasáže jsem prostě přeskakovala víceméně.
Další věc, že nesouhlasím, jak tu je vyobrazen svět BDSM, ať už v obecné rovině nebo přímo v příběhu obou aktérů. Nemyslím si, že žena hned na první schůzce vybalí člověku, kterého v podstatě nezná své preference v této oblasti. Také nesouhlasím s výrokem, kde se píše, že v BDSM, i když nemusíte nějakou praktiku, ale partner jelikož ji zbožňuje, tak mu vyhovíte. Je to hooodně o mluvení, nastavení hranic a nepotřebujete k tomu nějaký papír s vyplněnou kolonkou a podpisem. Dále byla situace, o nemožnosti použití Stopky, další věc, která může dobře fungovat jen v románu, ale ve skutečnosti to zavání pěkným průšvihem. Pavel na mě občas působil jako VDD ( parodie na skutečného dominanta). Dopisy Ježíškovi byly podle mě poněkud přehnané a nerealistické. Též jsem úplně nepochopila urážení Plzeňáků.
Kniha mě donutila se zamyslet sama nad sebou nebo mi osvětlila chování lidí, které jsem měla možnost poznat. Jen jsem čekala o trošičku více reálnější erotické scény, jako tomu bylo v předešlé knize.
Mohlo by to vypadat, že se mi kniha příliš nelíbila, ale tato kniha je jedna z těch málo, které mi dlouho utkví v paměti po přečtení a zajisté se k ní kdykoli ráda opět vrátím a znovu se ponořím do rozboru lidských povah. :-)