Útěk ze světa

Útěk ze světa https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466551/bmid_utek-ze-sveta-PYc-466551.jpg 4 275 93

Z parkoviště před supermarketem beze stopy zmizí mladá žena a zanechá po sobě manžela a malou dcerku. Všichni ji neúnavně hledají, ale marně. Až po dlouhých jedenácti letech se stane zázrak. Na benzinové stanici v daleké Montaně se objeví vyděšená žena s kojencem v náruči a křičí o pomoc. Ukáže se, že je to roky pohřešovaná Kate. Katein návrat obrátí život její bývalé rodiny vzhůru nohama. Manžel se znovu oženil a dcera si na ni stěží pamatuje. Kate navíc vypadá úplně jinak než kdysi. A jinak se i chová. Její blízcí se ji s pomocí odborníků snaží opět navrátit do normálního života. Avšak na povrch postupně vyplouvá nepříjemná pravda: Katein návrat má zřejmě mnohem temnější pozadí, než si kdo dokázal představit.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

When She Returned , 2019


více info...

Přidat komentář

Eistee
06.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Útěk ze světa je první dílko od Lucindy Berry, na které jsem, čistě náhodou, narazila. Psychologické thrillery jsou mi žánrově nejbližší, takže jsem se těšila, jaký tenhle příběh ze prostředí sekty bude.
Trochu mě zklamala šablonovitost postav, od osvíceného gurua, přes pubertální dcerušku až po správného detektiva s neomylným instinktem. Naopak se mi líbilo střídání pasáží ze současnosti a minulosti. Vyprávění o technikách a fungování sekty bylo zajímavé a díky téhle části příběhu měla kniha rychlý spád. Pasáže z přítomnosti byly o poznání nudnější a tak nějak zacyklené. Nebylo těžké uhádnout, jak se která z postav v konkrétní situaci zachová.
Celkově jde o čtivý, ale trochu průměrný kousek, který nejspíš v paměti dlouho neutkví. Tak či tak doporučuji k přečtení.

Olous1
13.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Wow,tak to bylo perfektní počteníčko. Autorka opět nezklamala a napsala skvělou knihu. Od začátku do konce úžasné. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Doporučuji přečíst,zde uvidíte jak dokáže sekta úplně zblbnout lidi a co jsou schopni vše pro tuto komunitu udělat. Autorku tímto řadím do oblíbených. Je to již druhá kniha a zatím mě autorka nezklamala.100%.


Vik40
05.11.2023 4 z 5

Dobré téma - asi by mělo vědět víc lidí, co to je vymývání mozku a jak to může končit. Zaprodat se a v konečném důsledku vykoupení se vlastní dcerou :-(
Vše jen pro zaslepenou lásku.

Bara52
23.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Noo dobry psycho. Prubeh jako takovy me trosku zarazil, precejenom se mi nechce poslouchat ani cist o nejakych psychopatickych sektarich. Ale pribeh tak pekne prijemne ubihal, ze jsem se docela zacetla, nicmene nemela jsem v prubehu pocit ocekavani velkych zvratu, proste prumer. Ale tahleta psychopatka oblafla i me! Vubec by me do trictvrte knizky nenapadlo, co z toho nakonec vyleze. Taky se mi libilo, ze cele rozuzleni na me zautocilo az z poslednich zhruba 20, proto to na me melo kyzeny efekt.

Jaqueline
13.07.2023 5 z 5

Knihu jsem stejně jako Andílka nemohla odložit. Mnozí je tu porovnávají, to bych ale nerada, je to prostě a jednoduše z jiného soudku... Těším se na další autorčinu knihu, je znát, že inspiraci čerpá z vlastních profesních zkušeností. Velmi se mě dotýkala situace Meredith a v průběhu čtení mě napadalo mnoho verzí vyvrcholení...netrefila jsem se a to mě potěšilo.

jasmína
06.07.2023 5 z 5

Skvělá kniha, ač nikdy nepochopím tyto, pro mě, vymývače mozků, ale bohužel je tolik lidí, kolik tomu propadnou....

O to horší je , že kniha je vlastně z hodně reálného života této komunity, a věřím, že nikdy nikdo z mých blízkých tomuto peklu nepropadne.....

Každopádně se chystám na další knihu této úžasné spisovatelky.

Četla jsem do dvou do rána, abych věděla konec a předběžné vyústění.....

Šárka88
15.06.2023 4 z 5

Oproti Andílkovi tohle bylo trošičku slabší, začátek byl na mě zdlouhavý a hodně jsem se musela zorientovat o co jde. Později už se mi také otevírala kudla v kapse, protože nerada čtu něco, kde jsou malé děti, ač vím, že je příběh vymyšlen, dělalo se mi úzko. Konec jsem zhltla rychle, protože to bylo napínavé do poslední věty a opět konec otevřen?
Je to opravdu šílené co dokáže fanatismus a víra v něco takového. Kolem nás je hodně sekt, ale nechci pomyslet co se děje uvnitř. Kate měla strach, a jak stálo v knize, oběti týrání se vracejí k tyranii ze strachu zpět, některé však strach překonají a bojují ze všech sil a vyhrají. Tato knížka stojí za přečtení.

Estarossa
09.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Už jsem četl od autorky i knihu Andílek, která i podle mě byla výrazně lepší. Tato kniha je však taky dobrá nenudil jsem se, je čtivá a podává náhled na téma sekt a jak jsou nebezpečné. Hlavní postava Kate a její změna na mě působila až nepředstavitelně. Je, ale pravda, že lidé jsou schopní všeho a nevíme, co se odehrává v mysli někoho jiného.

Leena
08.04.2023 3 z 5

(SPOILER) Ze začátku mě Kate štvala, že od toho fanatika nedokázala odejít.
Pak jsem si řekla, no asi to tak je, někteří lidé nevědí, co se svým životem, a potřebujou někoho, kdo je povede.
Jenže bohužel, sekty jsou nebezpečné a dokážou člověku dokonale vymýt mozek.
Nic pro mě, já bych si připadala jak ve vězení.
Ale že se Kate neštítila obětovat dceru, to už bylo tedy přes čáru a těžko uvěřitelné.

Hella
15.03.2023 4 z 5

Hodně dobré! Jen se mi často otevírala "kudla v kapse".

Gabusza
03.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Uff. Hodně silné čtení, těžko pochopitelné námi normálními lidmi. Dokázali byste se vzdát všeho i své rodiny a opustit ji, kvůli fanatické sektě??
Tohle je odporné téma, ale příběh byl psaný tak čtivě, že jsem byla úplně zažraná! Chtěla jsem vědět úplně všechny detaily, jak Kate přežila a co se stalo.

Kate zmizela a zanechala po sobě dceru a manžela a po jedenácti letech se náhle objevila s miminem v náručí. Tím začíná odhalování jejího druhého života a pravda pomalu vyplouvá na povrch. A bylo to fakt drsné, neuvěřitelné a těžké čtení!!

Kapitoly se střídaly s minulosti a přítomnosti a tím se stával celý děj knihy pochopitelným.

Je to opravdu kvalitní a napínavý psychothriller se smutným tématem, který jsem v knihách četla poprvé.
Doporučuji.

martina2540
06.01.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, konec jsem takhle čekala, takže pro mě nebyl překvapením. I přesto jsem nedostala odpověď na všechny své otázky.

micha-ella
02.01.2023 3 z 5

(SPOILER) Andílek byl výborný, ale tahle knížka mi nesedla. Dokonce jsem měla chuť kapitoly ze sekty přeskakovat. Vůbec se mi nezdálo pravděpodobné, že by inteligentní a vzdělaná žena a matka malé dcery takto podléhala. Ze začátku možná, ale pak to bylo místy zcela nereálné. Kapitoly ze současnosti taky postrádaly racionalitu - to zdlouhavé vyšetřování, nikdo se nezeptal na otce dítěte, nikdo neřešil situaci v rodině - divné.

simcat13
24.12.2022 2 z 5

Na začátek bych chtěla říct, že autorka píše čtivě a Andílkem si mě dostala, proto jsem nepochybovala o tom, že se pustím i do téhle. Bohužel jsem se při čtení těšila každou stránkou víc a víc, až jí dočtu a nebudu se s ní už muset prát. Je to opravdu těžké čtení a mě absolutně nesedlo. Věřím, že se tyhle věci dějí, ale pilo mi to krev. Knížce nepomohly ani nesympatické postavy :// přese vše jsem ji přečetla za tři večery, nelituji toho, ale mám chuť ji poslat dál.

Madi
08.12.2022 1 z 5

Na tuhle knížku jsem se poměrně dlouho těšila...no a jsem strašně ráda, že jsem si jí nakonec jen půjčila z knihovny a nekoupila si jí.
Ta rádoby šokující pointa mi byla jasná tak od půlky knížky. Hlavní postavy umrčené a protivné, jedna víc než druhá. Linka ze současnosti mě nebavila vůbec, ty dialogy mi přišly pořád dokola jak kolovrátek. Pohled do minulosti a života těch magorů byla trošku zajímavější, ale na víc než jednu * to nevytáhne.

vedana
06.12.2022 1 z 5

Knihu jsem nedočetla, nějak mi nešlo se začíst.

LeHor
06.12.2022 5 z 5

Teda fakt super, napínavé, čtivé. Konec jsem čekala jiný, ale tenhle je více uvěřitelný.
Doporučuji.

SimonaP
02.10.2022 4 z 5

Jo, tahle kniha mě moc bavila. Zdá se to neuvěřitelné, že někdo může někoho takhle ovlivňovat, ale stává se to bohužel stále. Napínavé od začátku do konce.

Miro67
28.09.2022 5 z 5

Pozor, při čtení si asi ukroutíte hlavu s otázkou: "To jako fakt?"
Člověk, kterému je do vínku dáno obrovské charisma a použije ho jako zbraň pro ovládání druhých, je chodící atomovka. Jeho touha po moci nezná mezí, do svých sítí lapí i lidi vzdělané. Má schopnost najít slabinku a z ní vyhloubí kráter, do které jeho oběť padne. Zničí ji i její rodinu jen pro své potěšení.
Konec knihy vyrazí dech, ale vlastně asi není překvapením. Takové příběhy nemají happy end.

Pavlína2019
27.09.2022 5 z 5

No, jednoznačně pecka!
Přidávám dalších *****!
Poslední dobou mám velké štěstí na knihy a tahle se mi líbila ohromně stejně jako předešlá od této autorky. Už u té předešlé knihy jsem psala, že mě extrémně rozčilovala, stejně tak tato.
Paní autorka má výborné nápady, které člověka rozhodně nenechají klidným...
Přečetla jsem ji za jedno odpoledne.
Nedá se přestat číst, jak je napínavá. Čte se úplně sama díky příjemnému provedení knihy, krátkým kapitolám a střídání vypravěčů.
Opravdu doporučuji!

Štítky knihy

sekty náboženský fanatismus fanatismus komunita thrillery pro ženy

Autorovy další knížky

Lucinda Berry
americká
2020  91%Andílek
2021  84%Útěk ze světa

Kniha Útěk ze světa je v

Právě čtených5x
Přečtených335x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených11x
Knihotéce205x
Chystám se číst254x
Chci si koupit57x
dalších seznamech4x