Poslední hřebík

Poslední hřebík https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488183/bmid_posledni-hrebik-OB7-488183.jpg 4 362 91

Fabian Risk série

< 6. díl >

Finále bestsellerové severské krimi série s Fabianem Riskem! Vydírá. Zneužívá. Mučí. Znásilňuje. Dopouští se nejodpornějších věcí, aby dosáhl nejvyšších pozic. Jmenuje se Kim Sleizner a vede kodaňské policejní oddělení. Jeho bývalá podřízená Dunja Hougaardová shromažďuje v utajení důkazy o Sleiznerových zločinech. Nález mrtvol vysoce postaveného muže dánské rozvědky a neznámé ženy na dně jezera nedaleko Kodaně konečně umožní Dunje a jejímu týmu nastražit na Sleiznera past. A pak v Helsingborgu na opačné straně průlivu obdrží švédský detektiv Fabian Risk zprávu, která změní naprosto vše…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Den sista spiken , 2021


více info...

Přidat komentář

janastok
předevčírem 5 z 5

Jediným mínusem této série je to, že než se ke mně dostane nový díl, úspěšně všechno zapomenu. Jinak to bylo pekelné čtení s infarktovým závěrem.

rezzba
10.04.2024 1 z 5

(SPOILER) Asi tam možná menší spoiler bude. Předchozí kniha kdyby byla poslední tak snad aji jo, ale toto opravdu ne. Nějak jsem nepochopil, proč všechny knihy s F musí každý díl někdo chtít zabít, unést někoho z jeho rodiny, rodina ho kompletně nenávidí, už jsem to nedal a přeskakoval to. Manželka je úplně mimo mísu, dcera mu říká jménem a vyvolává duchy ufff a syn? No comment. Když už to vypadá, že teda autor už rodinu nechá být tak tomu dá korunu se synem. ALe ten závěr tak to teda byla síla. Severští autoři asi mají nakázané od vydavatelů, že aspoň v jedné knize musí být sekta nebo spolek, který bude mučit, znásilňovat děti, dívky, kluky atd atd atd a samozřejmě to musí ti nejbohatší a nejvýznamější lidé v zemi. To tak jde ministr a potká ředitele největší banky a povídá mu, taky rád ...... ? No samozřejmě a tak se stane členem klubu a jak jde na oběd potká nejbohatšího muže ve městě a jen tak se ho zeptá, jestli taky má rád ..... a on samozřejmě taky. Funkce jsem si radši vymyslel. Ne toto jsem protrpěl a ještě je to strašně dlouhé. To jsem si ulevil.


oleg
25.03.2024 5 z 5

Skvělé čtení, to nemělo chybu,škoda že už poslední.....

YangJie
22.03.2024 5 z 5

Za mě nejlepší díl “Riskovské série. Napětí, vypracovaný a přiměřeně složitý děj. Škoda, že to končí. Na rozdíl od jiných sérií se mi zdálo, že kvalita šla postupně nahoru.

MisakCZE
12.02.2024 5 z 5

Poslední hřebík zatlučen.
Skvělé zakončení fantastické série, dávám plný počet hvězd jak za tuto knihu, tak za celou sérii.

Tentokrát se neřeší sériový vrah apod., děj je zaměřen výhradně na utahování smyček kolem Kima, ony smyčky jsou tři /Dunja, Fabian, Hesk/ a na sobě zcela nezávislé, ikdyž se pomalu a jistě sbíhají v jeden pevný uzel, který už nepůjde povolit ... ikdyž znáte Sleiznera ...

Nikdy jsem nečetl tak perfektně napsanou postavu jako je Kim Sleizner, jeho odpornost je dotažena do nejmenšího detailu.

Při čtení posledních odstavců jsem měl husí kůži /u čtení knížky poprvé/ a stalo se mi něco podobného jako Fabianovi na lůžku v sanitce.

PS: Něco mi říká, že se s Fabianem v budoucnosti ještě setkáme .... nebo možná v to jen doufám

Roman07
28.01.2024 4 z 5

Posledná kniha zo série, a pre mňa najlepšia. Bola napínavá a nie kvôli sériovým vrahom, brutálnym vraždám.

Deia
25.01.2024 3 z 5

V tejto časti sa príbeh točí hlavne okolo Dunje, ktorá mi síce je sympatická, ale v tých predchádzajúcich častiach sa mi jej linka zdala navyše. A teraz aj ona dôjde k svojmu záveru. Tentokrát sa ani veľmi nerieši prípad, ten tam bol snáď len tak na okraj, skôr ide o to, či sa Dunji podarí dostať Kima za mreže alebo nie. Ale Kim sa len tak nenechá, Dunju nenávidí a má svoje vlastné plány, ktoré Dunju dostávajú do veľmi nepríjemných situácii - často krát sa mi to zdalo už príliš. A snáď nikdy v žiadnej knihe som nečítala o menej príjemnom človeku ako je Kim, každá scéna s ním ma strašne rozčuľovala až znechucovala, takže nie len kvôli tomu som dúfala, že Dunja ho dostane. Fabian je tiež v tejto časti len tak na okraj, má vážne osobné problémy, aj keď jeho túžbe (opäť) urovnať vzťah so Sonjou nerozumiem, keďže ona vyzerá ako strašná mrcha.
Samotné vyšetrovanie pod vedením Heska ma celkom bavilo, aj keď vyšetrovateľ samotný spočiatku nepôsobil veľmi sympaticky. Ale veľmi sa mi páčilo sledovať, ako postupne prichádza na to, že za tým celým možno predsa len stojí Kim a bola som zvedavá, k akému záveru to dospeje.

Záverom túto sériu úplne odporučiť nemôžem, myslím, že v tom obrovskom množstve krimi príbehov sú aj lepšie série, ale zas úplne márne to nebolo. Ale ak sa autor pustí do ďalších kníh, pravdepodobne ich už vynechám.

Aymira
17.01.2024 5 z 5

Skvělé zakončení celé série, neskutečná gradace. Boj na život a na smrt.

Jasně, má to své mouchy. Ale vzhledem k tomu, jak průměrně působí většina knih, které poslední dobou čtu, musím toto hodnotit jen a jen pozitivně. Není nad kvalitní severskou krimi.

K celé sérii mám ale i jednu negativní poznámku. Neskutečně mě ve všech šesti dílech vytáčely hlavní ženské postavy. Sonja, která netrávila čas s rodinou. Šéfka alkoholička. Naivní a trochu hloupá Dunja. Nejnormálnější byla nakonec vlastně Matilda se svojí Gretou.

Po Fabianovi se mi bude stýskat, přiznávám, že na konci i slzička ukápla.

Timkim
08.01.2024 2 z 5

(SPOILER) Tak jak jsem měl celou sérii rád, tak tohle bylo úplně mimo mísu. Nedozvěděli jsme se absolutně nic o tom, co se stalo ve vězení a ani jak dopadl smajlíkový gang. Jako důstojné zakončení série to nepovažuji a doufám, že ta křeč už pokračovat nebude.

eMKay86
18.12.2023 1 z 5

Pokud by to byl první díl co jsem od autora četla, zvýším hodnocení, ale to nejde.

Tak jsem se těšila na další díl (a zakončení) série a bylo to jen velké zklamání, strašně mě vzaly první díly (které mám moc ráda) a kdy jsem nemohla zavřít knížku před usnutím.

Ale tohle? Opravdu? Autor si radši měl dát delší pauzu...

Dajine
23.11.2023 5 z 5

Jen doufám, že si to pan spisovatel rozmyslí a příběh bude pokračovat. Ale každopádně opět skvělé čtení.

Eistee
14.11.2023 5 z 5

Bohužel jsem předchozí knihy ze série nečetla, ale i tak budu knihu hodnotit velice pozitivně. Originálně pojatá zápletka, zajímavé a věrohodné postavy a dokonale vystihnutá atmosféra až do kořenů prohnilé policie. Knihu jsem přečetla jedním dechem a dost možná za to může lákavá úvodní pasáž s kajakářkou. Doporučuji ke čtení.

Simstr
04.09.2023 5 z 5

Důstojné zakončení celé této série. Mohu doporučit. Opravdu jeden z nejlepších švédských krimi autorů.

LucieRossi
27.08.2023 3 z 5

Pro mě bohužel velké zklamání a nejslabší díl jinak skvělé série. Některé zvraty hodně předvídatelné, naopak kroky některých postav naprosto nepochopitelné. Tato série si rozhodně zasloužila lepší zakončení.

holkazaknihou
18.08.2023 5 z 5

Rozhodně nejlepší díl série! Bylo pár okamžiků, kdy jsem si říkala, jaj to snad autor nemyslí vážně, ale příběh byl tak pohlcují a přednes (cteno jako audiokniha) tak skvělý, že všechno odpouštím.
Hezké zakončení..

zbožňuju_knihy
23.07.2023 4 z 5

Tak já nevím, asi jsem měla velké očekávání.. Ten konec to byl nějaký americký film? 4*
Předchozí díly byly famózní. Čekala jsem od Dunji všechno možné, nakonec to vypadalo, že ji slizák roznese na kopytech..

Kubajzz
23.07.2023 5 z 5

Poslední díl série nebyl takový kolotoč událostí ale nebyl vůbec špatný :-) A na konci se ro pěkně rozjelo a ve finále pěkně zamotalo. Určitě doporučuji k přečtení.

rumova_kulicka
16.07.2023 3 z 5

Předposlední díl byl infarktový a tak jsem se celou dobu těšila na závěrečný díl, kdy měl být dán Dunje větší prostor. Bohužel jsem z něj na rozpacích. Nové postavy vyšetřovatelů mu moc nepřidaly. Dunji tam zase tolik nebylo. 3/4 knihy mi přišlo nemastných neslaných a poslední 1/4 naopak přitažená za vlasy.
Za mě určitě nejslabší díl, asi to mělo raději skončit tím předchozím. Celkově mě ale série bavila.

Pazďa
29.06.2023 1 z 5

(SPOILER) Když se ohlédnu za celou sérií, bylo to relativně fajn, i když místy kvalitativně nevyvážené počteníčko.

Přesto nedokážu pochopit, jaká myšlenka stála za tímto posledním dílem.

Dosud docela fajně vykonstruované detektivky zahodily své dva nejlepší vrahy (a to zahodily myslím opravdu doslovně, oba měli skvěle našlapanou dějovou linku, která se budovala několik knih, aby byli dopadeni během pár stran), aby jako grand finále byl čtenáři naservírován špionský thriller, který uzavírá slabší, vedlejší dějovou linku knih minulých.

Nehledě na to, že jsme ve finále, kde má jít o všechno a téměř většina knihy se zabývá postavami, které jsou buď nové, nebo neměly v minulých knihách žádnou signifikanci. Nejhorší vražda v této knize je zabité momentum, jelikož najednou musíme budovat nové charaktery a nové vztahy.

Po 200 stranách konečně nabíráme nějaký spád, ale vesměs vše se tady odehrává jen, protože se někomu "něco nezdá". Samozřejmě v detektivních knihách chápu, že postavy mají určitou intuici, ale ve chvíli, kdy se každé důležité odhalení stane jen proto, že někdo "měl tušení", přesunujeme se spíš do duchařského žánru.

A když jsme u duchařského žánru , Greta, co to sakra bylo za dějovou linku ????

A dostáváme se k tomu, že velký záporák této celé série není důmyslný vrah (jak bylo od první knihy slibováno v kapitolách X nebo v celé dějové lince s Molanderem), ale obtloustlý sexuální násilník, který při každé příležitosti mluví jako padouch z Power Rangers, který až moc kouká na South Park. A ty finální proslovy o zlu ? To přímo citoval vystřižené úryvky z Theodorova deníky, když měl Marylin Manson fázi, nebo se takhle lidé opravdu takto vokálně vyjadřují?

Každopádně je Fabian Risk série, která měla skvělou první knihu a pak kvalitativně mírně klesala. Zábleskem naděje bylo X způsobů smrti, protože to byl akčnější protiklad relativně nudné Motiv X. Pak ale tento záblesk velmi rychle pohasl a z Posledního Hřebíku se stalo příšerné finále, na které zbyly jen ty méně zajímavé dějové linky a tak to jako skelnou vanou Anhem vycpal novými nezajímavými postavami a špionáží. A stejně jako skelná vata se to nepříjemné pro všechny čtenářovy dutiny.

Pro fanoušky detektivek doporučuji ukončit tuto sérii dopadením kostkového vraha, nic dalšího nás zde nikdy nečekalo.

mirunda
28.06.2023 4 z 5

Chápu, že poslední díl byl psaný v době pandemie Covid a všem pracovala představivost na plné obrátky,ale závěrečná část knihy mi ke konci tedy přišla až moc překombinovaná a neuvěřitelná. Ale napínavá kniha byla, to zase ano.