david6273 david6273 komentáře u knih

☰ menu

Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Těžko popsat knihu, kde je popsáno tolik myšlenek, směrů a idejí. Příběh o Tomášovi, Sabině, Franzovi a Tereze tvoří jen jakousi kostru, na které nám autor popisuje význam lidského chování a uvažování a teorii vysvětlení proč tak činíme. Nevšední, avšak do hloubky vykreslená obhajoba lidské osobnosti. Kundera je nadčasový.

13.04.2024 4 z 5


Vše pro firmu Vše pro firmu Karel Poláček

Výborná humoreska s Poláčkovo nezaměnitelným stylem. Rozmařilý otec versus zásadový syn, který převezme chod rodinné firmy do svých rukou. Syn řeší otcovy problémy a zároveň mu hledá nevěstu. Jenom samotná představa vyprávěných scének mi cuká koutky. Vše dopadne nakonec trochu jinak.

02.04.2024 5 z 5


Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Možná už jsem sentimentální, ale vždycky když tenhle "outsider" nastoupí na scénu vím, že mě nezklame. A ano vím, že některé scény jsou předvídatelné a některé třeba zbytečně patetické, ale všechno je mi to vlastně jedno, když mě to stejně baví číst dál. Navíc je kniha zajímavě poučná v oblasti parazitů o kterých jsem toho příliš nevěděl. Je to čtivé, napínavé a drsné jako vždy a proto mě to nikdy neomrzí.

26.03.2024 4 z 5


Vláďa hlásí finále Vláďa hlásí finále Ludvík Mühlstein

Kniha, kterou jsem našel v místní obecní knihovničce, mi učarovala svou mladickou nevinností. Hlavní hrdina Vláďa je svědomitý poctivý kluk, který díky své bezprostřednosti zažívá různá dobrodružství. Krásný, čistý děj evokující Otu Pavla mě zavedl do dětských snů. Poklad.

02.03.2024 4 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Děkuji čtenářská výzvo! Příběh chlápka, který veme za srdce svou upřímností v mezilidských vztazích. Na první pohled zapšklý zásadový dědula, jehož pozoruhodný životní příběh stále není u konce. Prsty v tom mají nově přistěhovalí sousedé, kteří dají do pohybu nečekanou sérii událostí. Události, které změní osudy lidí, kteří v to už možná ani nedoufali.

19.02.2024 5 z 5


Šedé včely Šedé včely Andrej Kurkov

Nenápadný hrdina románu, žijící ve složité době a na složitém místě. Všední dny ve vesnici kde nejde proud a nad hlavou létají rakety rozčísne včelařova cesta do míst, kde budou mít včely klid na práci. Včely mír najdou, ale včelař zažije na stará kolena zajímavá dobrodružství a nenápadně se vmísí do osudů jiných lidí. Citlivý příběh, který dává nahlédnout pod pokličku nesmyslnému konfliktu, ve kterém se snaží žít smyslní lidé.

27.01.2024 4 z 5


Lehká dívka a reportér Lehká dívka a reportér Karel Poláček

Poctivá jednodhubka, která čiší poláčkovinou. Vtipné postavy, které složitě řeší jednoduché situace. Srdcovka.

23.12.2023 4 z 5


Polednice Polednice Jiří Březina

Detektivní příběh z rozpáleného sídliště mě zrovna moc nerozhicoval. Dvojice detektivů, která si spíše překáží než vyhoví, mi k srdci příliš nepřirostla. Již tak strohá zápletka překvapivě nevygraduje ani v závěru, škoda.

03.12.2023 1 z 5


Rytíř Rytíř Miroslav Pech

(SPOILER) Taková klasická "Pechovka". Příběh outsidera, končící happyendem, proložený hororovými a sci-fi motivy. Příjemná četba, která baví a utíká a člověk se celkem nasměje vtipnému jazyku.

24.11.2023 4 z 5


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Pohled a názory dospívajícího adolescenta na svět versus drsná dospělácká realita se táhnou jako červená nit celým příběhem. Chlapec, který si myslí že po vyhazovu ze školy, všemu rozumí, dostává tvrdé lekce od života. Zajímavá sonda do duše jedince, která se často mění v černý humor. Děkuji čtenářská výzvo!

05.11.2023 4 z 5


Poupátka Poupátka Hana Lehečková

Františka je čistá dětská duše, která se jenom snaží jít za svým snem herečky v divadelním dramatickém kroužku. Často si vykládá věci po svém a její chápání dospělého světa je občas humorné. Co už je méně humorné je chování vedoucího Mirka, který zneužívá důvěry dětí. Závažný problém v malém městečku, který si nikdo nepřipouštěl, ale přesto vyplave na povrch. Vyprávěno dětskýma očima, které hledají u dospěláků (rodiče, Mirek) pocit jistoty ale najdou jenom zklamání.

24.10.2023 4 z 5


Samota Christlhof Samota Christlhof Veronika Rubínková

Velmi zajímavé tři příběhy, které se prolnou v jeden. Pověsti, vraždy, prokletí a to vše v šumavském prostředí tvoří zajímavý koktejl temného příběhu se zajímavými postavami.

21.10.2023 4 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Krásný vztah člověka k přírodě versus špatná zkušenost s lidmi v jednom. Život v mokřadech není pro každého, ale silná osobnost hrdinky je obrovská. Holčina, která se odmala musí spolehnout vždy jenom sama na sebe, se škaredě zklame v důvěře k druhé osobě. Fatální následky čtivého příběhu jsou jenom důsledkem malichernosti lidí, kteří nevěří někomu kdo je trochu odlišný, byť jedinečný.

21.10.2023 4 z 5


Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Poutavý retro příběh, kde Murakami svleče postavy doslova a do písmene do naha. Nefalšovaný pocitový děj, který si vás omotá kolem prstu svojí bezprostředností, syrovostí a autenticitou. Nadčasové dílko, které dělá sondu do do duše citové rozervaných lidí, kteří se snaží najít svůj smysl života.

27.09.2023 5 z 5


Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Moje první zkušenost s Kingem a hned pořádně hutný příběh, rozplizlý do sedmiset stránkového špalku. King si v knize dává na čas, než se dočtete ke klíčové události, ovšem ta událost stojí vždy zato. Historické drama protkané osobními vztahy, které nakonec vždy promluví do toku dějin. Kniha, která nenudí, ale ani nenadchne.

18.08.2023 2 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Atmosféra knihy dává od začátku tušit, že v domě není něco v pořádku. Do čisté dětské duše se odmala začíná propisovat dospělácké malicherné chování, které má fatální následky. Lži, výčitky a narážky, které se převrátí do falešných mezilidských vztahů jsou logickým vyústěním temného konce. A. Mornaštajnová dává nahlédnout pod pokličku rodinného tajemství, které je odstrašujícím příkladem nezdravého rodinného soužití.

10.07.2023 3 z 5


Hlas kukačky Hlas kukačky Hana Marie Körnerová (p)

Retrospektivně vyprávěný příběh ze složité doby se složitými lidskými osudy. Podmínky doby nemilosrdně vykreslí charaktery lidí a odhalí kolik je kdo schopen obětovat pro druhého. Kniha, která mi svým pojetím hodně evokovala Mornštajnovou je vděčným historickým románem o mezilidských vztazích.

17.04.2023 3 z 5


Planeta opic Planeta opic Pierre Boulle

Příběh člověka potažmo lidské civilizace, jejíž sebevědomí dostane po návštěvě planety, kde vládnou opice celkem na frak. Děj knihy, který začíná nabírat na intenzitě v druhé polovině, vykresluje zajímavě nastíněné střetnutí lidí a myslících opic. Ironie osudu má volné ruce.

27.02.2023 3 z 5


Lenost Lenost Jiří Maršálek

Hlavní postava muže se vrací na ostrov, který má spojený se šťastnými chvílemi svého života, než došlo k zásadnímu zvratu. Člověk, který neví kam ho osud zavede dostane krutou lekci. Melancholicky laděný příběh, který neurazí ani nenadchne.

09.02.2023 3 z 5


Osudné svědectví Osudné svědectví Robert Bryndza

Moje první setkání s autorem a jeho tvorbou. Hodnotím vesměs kladně, ale bohužel se nemůžu ubránit dojmu, že příběh je zbytečně natáhnutý. Uvažování hlavní vyšetřovatelky v některých momentech pro mě trochu nesrozumitelné, ale jinak celková zápletka a rozuzlení se mi líbilo.

09.02.2023 3 z 5