Samota Christlhof

Samota Christlhof https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444024/bmid_samota-christlhof-OB4-444024.jpg 4 96 31

Stavení Christlhof, nebo také Pohádka na Šumavě, nechvalně proslulo působením sériového vraha Ivana Roubala. Vražedné běsnění se v něm prý probudilo právě tady. Temné legendy, které tento statek obestírají, hovoří o čarodějnici, která stavení proklela. Kletba dožene každého, kdo dům vlastní. Po stopách čarodějnice se vydává Julius von Živný, syn první poštmistrové v Čachrově a levoboček rakouského rytíře. Ale každá legenda začíná tam, kde končí pravda…... celý text

Přidat komentář

luckomar
14.04.2024 4 z 5

Kde bych začala. Pohádku a její příběh znám xlet z pohledu známých, kteří jsou jednou z rodin zasažených neštěstím. Proto musím říct, že mě hned start knihy zklamal nepravdou. Ale jak sama autorka píše..kniha je z poloviny pravdivá, proto nesoudím a chápu, že třeba z důvodu ochrany přeživších, nelze napsat pravdu. Kniha mě nejspíše donutí pátrat po dalších informacích. Jinak.... četlo se to pěkně. Tři linie super a duchařinky mám ráda. Takže celkově fajn čtení.

Veřenka13
12.01.2024 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, které jsem v poslední době četla. Nemohla jsem se od ní odtrhnout. Pro všechny milovníky Šumavy, záhad, tajemna, pověstí - mohu jen doporučit.
Text je napsaný velmi čtivě, napínavě a zajímavě a hlavně podložený fakty. Už se těším na další knihu od V. Rubínkové.


david6273
21.10.2023 4 z 5

Velmi zajímavé tři příběhy, které se prolnou v jeden. Pověsti, vraždy, prokletí a to vše v šumavském prostředí tvoří zajímavý koktejl temného příběhu se zajímavými postavami.

Atanone
03.09.2023 4 z 5

Vpravdě pohádka o Pohádce.
Bavilo mě to hodně, obzvlášť historické linky. Vždyť kde se dnes dočtete o Navkách? Potom klidně spolknete i to, když se kolem r. 1600 baví vojáci o vzdálenosti v kilometrech.
Příběh je spíš romantický, než strašidelný. Na to, aby se člověk bál, musí mít hodně nastudováno o Slovanech. V tomto mám dost mezery, takže děkuji za inspiraci. Například jsem měla doposud Navky spojené pouze s Rusalkami jako bytostmi. Slovanská mytologie mi přijde dost temná, takže věřím, že se s ní autorce dobře pracovalo. A protože pověsti a legendy mám ráda, poohlédla jsem se i po zmiňovaném Hanzi Watzlikovi, Sagen aus dem Böhmerwald se dají v němčině najít a při troše trpělivosti i stáhnout, takže už se těším, že si počtu.
A zmínka o "lavorovici" mi mile připomněla dětství a maminku, která takto nahrazovala nedostatky na trhu. Ostatně tvrdila, že v naší vesnici "lavorovicu" pálili když ne v každém domě, tak v každém druhém, a to včetně příslušníka VB, který měl dohlížet na to, aby se to nedělalo.
Za mě tedy spokojenost, romantická část mojí dušičky, občas hodně zaprášená, dostala zase jednou pořádně nažrat.

bedkniha
07.07.2023 5 z 5

To se mi moc líbilo. Čekala jsem úplně něco jiného a byla jsem mile překvapena. Myslím, že můžu napsat "doporučuji".

daza.dt
21.06.2023 5 z 5

Čtivé, tajemné a není to jen zdaleka o posledním nechvalně známém majiteli. Krásně vystavěný příběh, skvěle provázané dějové linie, které vás udržují v napětí, očekávání. Rozhodně stojí za přečtení.

Kopretinka784
14.03.2023 5 z 5

Bylo? Nebylo? No, něco určitě bylo. A pak jsou věci mezi nebem a zemí, co a jak koho ovlivnilo...
Prostě další kniha, od které se těžko odchází. Prolínání tří dějových linií bylo velmi dobře zvoleno a napsáno. Konec každé kapitoly dané linie totiž nutí číst dál. A pokud bude další pokračování, už teď jsem na něj zvědavá.

alois.randa
06.03.2023 5 z 5

Tajemství, napětí, cestování časem, tři linie s dějem vázaným k jednomu místu se krásně prolínají. Knihu jsem náhodně našel v knihovně, přečetl jedním dechem a teď si ji musím koupit, protože se k ní chci za nějaký rok zase vrátit

Darja.8
10.01.2023 5 z 5

Zajímavá kniha o lidech, kteří žijí v drsném Šumavském kraji

lenkaabooks
21.11.2022 5 z 5

Christlhof-Pohádka-Roubal. Kdo by neslyšel o vrahu Roubalovi, který žil na samotě, poeticky zvané Pohádka. Že prý je tato samota opředena dávnými mýty, čarodějnictvím, černou magií. Kdo tam žil - zešílel, či se oběsil, anebo se stalo jiné neštěstí. Dnes je vyhledávanou turistickou senzací.
Děj knihy nás provází třemi dějovými linkami v různých staletích, provázaných právě s Pohádkou, z nichž jednou je právě ta Roubalova. Kniha se četla sama, byla fantastická, bohužel si doteď nejsem jista některými odpověďmi, trochu jsem se v ději pletla. Paní autorka chystá pokračování jedné z dějových linek (Julius Živný) a já si ji určitě nenechám ujít.

mcabr
02.11.2022 5 z 5

Pěkné, děsivé, napínavé.

soukroma
16.06.2022 2 z 5

Zajímavé i čtivě podané, ale osudy stavení a jejích obyvatel v průběhu staletí, jejichž tři hlavní příběhy autorka románově zpracovala s neustálými přeskoky mezi nimi (v dovětku 50/50 fakta/fikce), mne nezaujaly natolik, abych dočetla. Čarodějnictví, prokletí, hlasy bez lidí, zvuky bez příčiny - nejspíš dílem výplod fantazie z doslechu a také narušená psýcha některých obyvatel.

Mája873
15.05.2022 5 z 5

Knížka mě chytla hned v prvních větách... Nevím která časová linie se mi líbila nejvíc, všechny byli napínavé, mysteriózní příběh Marie a Zachariáše my byl přece jenom asi nejblíž, ikdyž bylo od začátku jasně, že jejich záhuba se blíží. Juliuv příběh začíná v jeho mladí, nalezení Panny, jak ji sám nazval, když díky kamarádům prolezá starou štolu, aby jim dokázal odvahu a pokračuje pak spiritistickou seancí, při které se dozvídá něco o Pannině minulosti, sám pak po léta pátrá po pravdě, ale nemá to vůbec jednoduché.... Roubalův příběh je mi znám, ale i tak jsem si musela položit otázku, jestli skutečně vraždil kvůli tomu, že žil na Pohádce... Knížku určitě mohu jen doporučit, naprosto vás pohltí

Arev122
22.04.2022 5 z 5

Román je psaný ve třech časových liniích, všechny spojené se samotou Christlhof. Zajímavé, napínavé čtení, které mě v táhlo do děje a musela jsem číst a číst. Škoda, že už byl konec.

chrudas
22.02.2022 4 z 5

No, to byla fuška. Velmi zajímavý příběh z naší historie, vyprávění z konce 19 století bylo pro mne nejzajímavější. Ale myslím, že bez vyprávění ze 17 století a 20 století by to nebylo ono.

packlik
17.02.2022 4 z 5

Kniha, která má určitě atmosféru, dokonce mám dojem, ze jsem z toho dvě noci měla těžké sny. Nejmilejší mi byl příběh Zachariáše a Marie, ale slovanská mytologie a úloha Krippelových mi chvilkama nedávala smysl, možná bych ocenila vlastně víc prostoru právě této časové lince.

Becca_
13.02.2022 4 z 5

Kniha dost překvapila a moc mě bavila. Tři dějkové linky, odehrávájící se v různém čase, ale všechny se spojitostí s Christlhofem. Nejvíce mě bavilo pátrání Juliuse von Živného. Dějová linka o Roubalovi byla nejslabší, možná i proto, že teď je ho všude plno a nic nového mi nepřinesla. Líbilo se mi, jak autorka dokázala všechny příběhy propojit. Jen mě mrzí, že jsem asi úplně nepochopila to největši tajemství.

izinkaVENDULKA
30.01.2022 5 z 5

Kniha úžasná a napínavá. Četla se sama. 3 dějové linky. O Marii se mi líbila moc. Druhá s Juliusem super napínavá. Třetí dějová linka nejnovější o I Roubalovi mi z nich přišla nejslabší, ale celkový dojem z knihy je parádní.

Parwana
07.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Historický, místy strašidelný román s fantasy prvky. Příběh se odehrává ve třech rovinách na Šumavě, v 17., 19. a 20. století, setkáte se zde s čarodějnicí, bohyní, pošmistrem a masovým vrahem. Autorka předkládá atraktivní téma, které však mohlo být lépe zpracované. Kdyby jej dostala do ruky Alena Mornštajnová, byl by to majstrštyk; zde kulhala čeština a některé zápletky nešlo rozplést do konce knihy.

marketa1860
20.12.2021 3 z 5

Velice zajímavá knížka. Tři příběhy týkající se historie šumavského statku Pohádka, který "proslavil" Ivan Roubal. Mě se nejvíc líbil nejstarší příběh z pobělohorského období. Tajemno, překvapivé zvraty, navíc s vědomím, že autorka čerpala mnoho informací ze skutečných událostí. Druhá linka z období před první světovou válkou bylo zajímavé, ale pletlo se mi moc indicií a musela jsem se vracet, abych si připomněla detaily. A příběh samotného Ivana Roubala jsem měla v hlavě z nedávné televizní minisérie Roubal, takže jsem už spoustu věcí věděla.
Doporučuji všem, co se zajímají o historické události.