dark.ma93 dark.ma93 komentáře u knih

☰ menu

Chlapec na vrcholu hory Chlapec na vrcholu hory John Boyne

Konečně kniha z opačného úhlu pohledu, pohledu nevědomého, dětského. Za mě super.

22.11.2019 5 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Natolik dojemné, že kniha ve Vás zůstane do konce života.

22.11.2019 5 z 5


Dívka v modrém plášti Dívka v modrém plášti Monica Hesse

Celou knihu jsem si užívala maximálně. Je to moje oblíbená.

22.11.2019 5 z 5


Nechtěné Nechtěné Emily Gunnis

Bylo mi ctí se dozvědět o existenci Magdaleniných prádelen, ale o to víc jsem zděšená, že se tohle dělo. Vždyt je to snad utrpení na úrovni holocaustu. Brát matkám novorozence? Zavřít do úchylného zařízení, protože jste třeba otěhotněla za svobodna? To je až moc temné, že to bylo reálné ještě nedávno. Je mi z toho smutno.

22.11.2019 5 z 5


Vendulka: Útěk za svobodou Vendulka: Útěk za svobodou Ondřej Kundra

Na mě moc osekaná kniha, moc stručná.

22.11.2019 3 z 5


Osvětimská ukolébavka Osvětimská ukolébavka Mario Escobar

Má další láska. Nádherné a ještě víc je tato kniha.

22.11.2019 5 z 5


Bratr z ledu Bratr z ledu Alicia Kopf

Zklamání! Pokud chcete číst knihu o rodině autisty nenechte se oklamat. Taky jsem se těšila na pohled osoby, která je sourozencem handicapovaného, jaké je dětství a vyrůstání s autistou, ale o tomhle to fakt nebylo.

22.11.2019 2 z 5


Láska za ostnatým drátem Láska za ostnatým drátem Hana Radulić

Až na ten useklý a rychlý konec to bylo fajn. Chybělo mi taky, že tam nemá moc prostoru dozorce.

22.11.2019 5 z 5


Krejčí z Osvětimi Krejčí z Osvětimi Martin Greenfield

Pokud chcete číst knihu o Osvětimi, nečtěte, není to o tom. Pokud chcete číst životopis modního návrháře a krejšího - čtete to. Nechci kritizovat, tohle si své čtenáře najde. A navíc je to super, jak se někdo z Osvětimi dostane k prezidentovi, ale já tyto životopisné knihy nemusím, takže tak.

22.11.2019 1 z 5


Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Musím říct, že pokaždé, když si myslím, že už nic krutějšího se nemůže stát, se stane něco mnohem krutějšího. Jakoby týrání, zlo, hnus, zvrácenost a další odvrácené strany lidské existence neměli žádnou hranici, žádné dno. Pokaždé se jde propadnout hlouběji a hlouběji a zažít něco horšího. Lidská deviace a zvrácenost hranice asi nemá. A člověk si ani nedokáže představit, kam to až sahá. Co asi s člověkem udělá tohle zažít? Ptáče je podobný kus. A troufnu si tvrdit, že pokud jsem tohle přečetla, tak už mě nemůže nic překvapit. Všechny knihy i o holocaustu byly jen slabým čajíčkem. Na Lecha, blbou Ludmilu, mlynáře, který vypichuje oči, psa Jidáše, Evku obcující s kozlem, najezd Kalmyků
Snažím se přenést do myšlení lidí, kteří nemají vzdělání, lékařskou péči, nejsou civilizovaní, v zimě jsou zavření ve chlívku se zvířetem, jsou izolovaní, bez médii, bez informací a je možné, že takové prostředí dělá nenormální jedince?

22.11.2019 5 z 5


Slavičí píseň Slavičí píseň Fiona McIntosh

Srdeční záležitost!

22.11.2019 4 z 5


Stůj při mně Stůj při mně Daniela Sacerdoti

Přečteno za dva večery a to nejsem cílovka těchto knih, ale tato měla cosi do sebe :)

22.11.2019 3 z 5


Nechte mě odejít Nechte mě odejít Caitlin Spencer

Nechci nic zlehčovat, bylo mi líto té třináctileté dívky, která naletěla a muž jí znásilnil. Ale čekala jsem něco jiného, že byla vězněná v kobce. Ale ona byla dospělá a dělala to pak už dobrovolně. Ty pasáže, jak naletěla jako dítě, úplně jsem viděla plno dnešních pubertaček, kterým se to může stát, ale jako dospělá žena? A rodiče, že by fakt nic nepoznali? Styl psaní nebudu hodnotit, protože mám respekt, že to není od spisovatele.

22.11.2019 3 z 5


Než jsme byly tvoje Než jsme byly tvoje Lisa Wingate

Možná je to můj problém, ale občas mi nesedne střídání se minulosti a současnosti. TAdy mě vůbec současníci nechytli za srdce a s hrdiny jsem nebyla na stejné lodi a proto, proto jsem přeskakovala tuto pasáž, nicméně je faktem, že tam je spojitost. Vysoce postavená žena je pouhá říční naplavenina. Ovšem ta pasáž z minulosti, z obchodu s dětmi. Nemohla jsem ani dýchat, že je něco takového možné.

22.11.2019 4 z 5


Cop Cop Lætitia Colombani

Cop - generace napříč časem a místem spojené. Ti co vlasy darují, ti co je zpracují a ti co je nosí. Ale nebudu zastírat, že mě oslovil pouze příběh dítěte, které pracuje na úklidu latrín.

22.11.2019 4 z 5


Mengeleho děvče Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová

Knihu budu vydýchávat ještě dlouho. A je to můj klenot mezi knihami, ovšem i vedlejší postavy stály za to. Měla jsem a mám co dělat v sobě vnitřně uchopit ono zlo.

22.11.2019 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Hana! Hvězda co letí vzhůru k výšinám až do literárního nebe. Chybí ji jen Nobelovka a čestné místo v učebnicích a dějinách literatury. Víc netřeba psát, kdo četl chápe mě.

22.11.2019 5 z 5


Velké maličkosti Velké maličkosti Jodi Picoult

Jodi opět vtáhla a nepustila! Došlo mi, že nikdy se nevžijeme do pocitů lidí, kteří jsou členem nějaké menšiny.

22.11.2019 4 z 5


Čas odejít Čas odejít Jodi Picoult

začátek teda určitě vtáhl, ale pak… Očekávala jsem osobní zpověd dívky, kterou opustila matka a co z toho vyšlo mě zklamalo. Konec byl zklamáním, to přiznám.

22.11.2019 2 z 5


Návrat z temnoty Návrat z temnoty Liz Coley

Líbila se, potěšila, ale pasáže z jejího středoškolského života jsem přeskakovala, protože jang adult není můj šálek kávy.

22.11.2019 5 z 5