Nechte mě odejít

Nechte mě odejít https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391201/mid_nechte-me-odejit-arV-391201.jpg 4 77 24

Caitlin se ve čtrnácti přestěhovala s rodiči do města. Jednoho dne ji zláká inzerát hledající modelky. Zaměstnavatel ji však oklame, znásilní a pak prodá pakistánskému gangu. Pro Caitlin začíná život plný hrůz – nucené prostituce, násilí, drog a potratů. Přesto se jí po čase podaří i se svými dětmi utéct do bezpečí a poukázat na zvěrstva, která se dějí všem přímo pod nosem, aniž se někdo odváží zakročit.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu , Biografie a memoáry

Vydáno: , Alpress
Originální název:

Please, Let Me Go , 2017


více info...

Damaj
Damaj
08.09.2023 5 z 5

Je strašné, že je to skutečný příběh. Je strašné, že tolik mužů ubližuje takovým hrůzným způsobem malým holčičkám a mladým ženám a má z toho potěšení. Proč nikdo neviděl, co se Caitlin děje, proč nikdo nezasáhl a nepomohl? Nevím, jestli mně bylo víc do pláče nebo špatně.

Petrushka31
Petrushka31
20.06.2023 3 z 5

Knihu jsem měla přečtenou za jedno odpoledne, ale tak nějak nevím, co si o příběhu myslet . . . Hodně otázek mi zůstalo nezodpovězených. Řekla bych, že hlavní postava nebyla "úplně svatá" a v příběhu neřekla všechno. Nevím, kolik je autorce let, ale působí to na mě jako příběh vysloužilé šlapky, která chtěla být ještě chvíli zajímavá, ale názor ať si udělá každý sám :)


Biba_with_Book
Biba_with_Book
21.04.2023 5 z 5

Tohle se hrozne tezko hodnoti a ani to delat nebudu.
Caitlin je mi neskutecne lito za to, jakymi hruzami si musela projit. Ano, jako mala holka byla naivni..ale na druhou stranu, nemeli bychom to soudit ocima dospelych lidi.
Jeji rodice by v te dobe zaslouzili ranu pesti, mozna by se jim v tech makovicich rozsvitilo.

dzzarka
dzzarka
25.03.2023 4 z 5

Tak nějak nevím....
O knize jsem se dozvěděla z anotace na FB a musela jsem ji nutně mít a přečíst i ji....
¨Nicméně na zadek jsem si z ní nesedla. Místy se nečte moc dobře, zvlášť když jsem matka malé holčičky. Ale několik volání o pomoc a nepochopení rodičů mne celkem točilo.... Určitě nejsem matka roku, ale tolik signálů, že něco není Ok by muselo porazit i slepého....
Uidím, jaká bude doba a poměry ve městě, kde žiju, ale určitě bych knížku dala přečíst dceři, jako varování a jako téma k diskuzi, že o problémech můžeme muvit a napravit je, než abych to nechala dojít tak daleko.
Ale na druhou stranu si říkám, že hlavní postava byla prostě ovce....

ka.dudk
ka.dudk
17.11.2022 4 z 5

I takové věci se ve světě dennodenně dějí a lidé jsou slepí.
Šíleně silný příběh jedné dívky/ženy.
Přečteno za odpoledne

Mruskulka
Mruskulka
26.03.2022 4 z 5

Velmi silný příběh Caitlin, kterou ve čtrnácti letech znásilnil první muž. Bohužel její blbostí. To co zažila, je opravdu otřesné, až neskutečné. Jsem máma malé holčičky a překvapila mě reakce rodičů. To přece nejde, aby nic neudělali...A tolik potratů, ponížení, znásilňování...To nebyly pokusy o sebevraždu, to bylo volání o pomoc.

PavlaA
PavlaA
27.01.2022 3 z 5

Já nějak nevím co k tomu napsat.
Když jsem se začetla, stále více jsem si říkala: To snad není možné, proč to někomu neřekla? V době dospívání chápu, styděla se a bála, že by ji nikdo nevěřil, ale potom v dospělosti? Nejspíš tady velmi velkou roli sehrála její psychika a neschopnost uvažovat jako člověk z běžného života.
Kniha se mi četla dobře, mělo to spád. I když některé pasáže, hlavně popisování sex. praktik, byly pro mou velkou představivost náročné. A vůbec si nechci představovat, že tohle se děje dívkám po celém světě.

Surikata369
Surikata369
18.02.2021 2 z 5

Ehm. No jestli tohle je reálný příběh, tak klobouk dolů před napsáním. To by vysvětlovalo spoustu věcí. A taky by si člověk řekl, že je tedy dobré, že tato knížečka o nevimkolikatistranách vyšla, jinak... No nic, jsem fakt v rozpacích :D (a to se raději zdržuju komentáře nad chováním hlavní hrdinky v pozdějším věku!)

Baja333
Baja333
22.03.2020 5 z 5

Šílené. Neuvěřitelné. Víc není co dodat.

TGM
TGM
25.01.2020 5 z 5

Kniha mě velmi oslovila, příběh je reálný a pravdivý. Hlavní postava Caitlin je obětí sexuálního zneužívání. Děsí mě, jakým způsobem selhali rodiče vůči svému dítěti a že se děj odehrává ve Velké Británii.

Capkomi
Capkomi
16.01.2020 3 z 5

Nečekejte literární požitek. Velký obdiv autorce především za odvahu a sílu se do minulosti vracet a sepsat tuto knihu.

DominaCZ
DominaCZ
05.01.2020 odpad!

Pokud jste větší a už o životě něco víte, nutně v tom "pravdivém vyprávění" musíte najít a cítit trhliny.
Nedáte se jen tak ošálit vyprávěníčkem, kterak zavolala na číslíčko, přišel pán, "donutil " ji svléknout, vyfotil a "znásilnil", čemuž se ona nebránila (ona se totiž nikdy nebránila, z čehož nám vychází co? že ve finále nikdy znásilňovaná proti svý vůli nebývala, ale že s nimi do těch taxíků a na schůzky na odpočívadla a do motelů jezdívala dobrovolně, což znásilnění není).

Už ty její hlášky: "...ještě teď bych nasedla do jejich vozu... chodila jsem v Melbourne do jeho pokoje a dělala co chtěl, co taky jiného"... apod.
Když svobodu má, neví co s ní, nudí se a má DEPRESI.

Vrátí se a jakousi náhodou jede okolo taxík s jejím "kámošem" a tak ona nastoupí a oni ji zase někde v motelu otento a tak prostě 11x otěhotní, což ji vždy děsně překvapí, a nikomu není divný že do 19-ti jde 7x na potrat (tady jdete 2x a už jste za vyvrhele a šlapku) a prostě rodiče pohoda a nezájem.
Teda řeknu vám, bejt tak krutě atraktivní, že vás chce denodenně tento tuna chlapů od čtrnácti let, tyjo, to je věc. A ji chtěli VŠICHNI !

No nemusím asi říkat že to je splácanej výcuc z prstu nebo jak sama píše v úvodu, fikce, že?
Sama píše že je to na motivy jejich vzpomínek kterých moc nemá, protože věčně byla v lihu a sjížděla se práškama, když se zkoušela zabít podle návodu z internetu, takže víte jak.

Neříkám že se to někde neděje, ale tohle je moc.
Ten typ, kdy je tý snahy bejt za moc chuděru už MOC.

(navíc název-nikdy nikde zamykaná nebyla, takže ten je o čem? Já myslela že to bude něco o únosu a ne o slepici co se nechává od nácti na tyhle akce vyvážet a její matka o tom ví... takže jako co litovat???)

dark.ma93
dark.ma93
22.11.2019 3 z 5

Nechci nic zlehčovat, bylo mi líto té třináctileté dívky, která naletěla a muž jí znásilnil. Ale čekala jsem něco jiného, že byla vězněná v kobce. Ale ona byla dospělá a dělala to pak už dobrovolně. Ty pasáže, jak naletěla jako dítě, úplně jsem viděla plno dnešních pubertaček, kterým se to může stát, ale jako dospělá žena? A rodiče, že by fakt nic nepoznali? Styl psaní nebudu hodnotit, protože mám respekt, že to není od spisovatele.

Nunynka
Nunynka
02.10.2019 2 z 5

Kdyby to nebyl pravdivý příběh a bylo to dílo nějakého spisovatele,tak dám asi odpad. Vyprávění bylo vždycky načaté a takové nějaké nedořešené. Přeskakování od jednoho tématu k druhému. Jedine štěstí,že knížka byla tak útlá a za dva dny přečtená. Tím nechci zlehčovat hrůzy,co tam byly popsané.

babiočka
babiočka
01.10.2019 2 z 5

Možná pravdivý, ale dost rozporuplný příběh. Jsem ochotna pochopit chování 14leté velice naivní dívky. Nechápu však její způsob "myšlení" v dalších letech, potažmo v dospělosti.
Z líčení aktérky vyvstává řada sporných detailů a ještě víc otázek. A odpovědět na ně zřejmě neumí ani ona sama.
Také se mi nelíbí klamavý název knihy.

P.S.
„Dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Ale u vesmíru to není tak jisté.“
Albert Einstein

Rodaw
Rodaw
28.09.2019 4 z 5

NECHTE MĚ ODEJÍT
Kniha vypráví pravdivý (o to je děsivější a silnější, ale k tomu se ještě dostanu) příběh Caitlin, která žije ve Velké Británii a ve 14 letech se s rodinou přestěhuje do nového města. Než začne škola, chce si přivydělat a tak odpoví na inzerát na internetu, který shání modelky. Skutečnost je však taková, že muž, který za ní kvůli nové práci přijde, ji brutálně znásilní a následně prodá pákistánskému gangu. Caitlin se dostane do pekla na zemi – plného znásilňování a potratů…. Co mě hodně překvapilo, bylo to, že Caitlin vlastně žila dvojí „život“ – muslimští muži ji znásilňovali, ale ona se pak vrátila domů… člověk si častokrát říká „Proč to dovolila? Proč se nesvěřila?“ – musíme však brát v potaz to, že její rodina nebyla ideální a krom fyzického teroru byla i pod obrovským psychickým nátlakem.. Knížka je velice drsná. I když je krátká a čte se opravdu velice rychle, je plná násilí (včetně brutálního sexu). Po dočtení budou asi především ženy cítit vděk za to, že žijeme tam, kde žijeme. V relativním bezpečí. I když – Velká Británie!!! – do prkýnka… Kdyby se knížka odehrávala v nějakých echt muslimských zemích, člověk by to přijal trošku jinak – i když ty hrůzy se zmírnit nedají… Fakt, že se toto stalo (a pořád děje!!) ve Velké Británii tomu dodává o to větší děsivost a je to alarmující… Možná sami víte, že ve Velké Británii opravdu řádí muslimské gangy a cíl těchto mužů je jasný: mladé bílé anglické dívky (např. z dětských domovů). Caitlin v knize neuvedla své pravé jméno, protože se neustále bojí – a nejen o sebe, ale i o své dcery… To myslím mluví za vše.
Velice znepokojivá kniha.
PS: Tato knížka zaujala i mého přítele Edu (a to prosím téměř vůbec nečte!!!!), který ji přečetl během několika hodin...
Pokud Vás zaujala, přečtěte si ji… ale připravte se na velkou dávku násilí.
Více na mém YouTube :-).

Safinka
Safinka
15.07.2019 5 z 5

Čtiva kniha a doporučuji

KláraJurdová
KláraJurdová
18.03.2019 3 z 5

Ctive napsáno, obsah lze se pokusit nějak vstřebat, soudit ho nijak nebudu...nikdo neví, jak bychom se zachovali sami, kdybychom se ocitli v této životní situaci...

medlovice
medlovice
17.03.2019 4 z 5

Tuto knížku je velmi těžké hodnotit, protože obsah je alarmující a nechutný.
Je tady spousta otázek.
Proč policie neudělala víc při prvním zápisu a vyšetřování. Protože jména co jim Caitlin řekla znají a ví, že se s tím nedá nic dělat ?
Jak ji v tom rodiče mohli nechat ? Matka klidně pouštěla dovnitř řidiče a volala svou dceru , že ji někdo hledá a vůbec nevadilo , že jsou to starší lidi a většinou se chovají jak pasáci.
A bratr a sousedi . Všichni hluší , slepí , ve škole nikomu nebylo nápadné, že holka zanedbává docházku . A sama Caitlin prostě jen lehla a dívala se do stropu, a nechala si nadávat a znásilňovat, Zadarmo.
Ale ke knížce jsem sedla a četla se zájmem a tak špatná není, čte se dobře.
Lidé, kteří přežili koncentrační tábory , nemoci a jiná utrpení možná měli jinou vůli přežít.

Dagmar58
Dagmar58
26.02.2019 3 z 5

Knížka je čtivě napsaná, jen mi chvílemi připadalo, že hlavní hrdinka vlastně nechtěla na svém životě nic měnit, prostě přežívala ze dne na den.