Vendulka: Útěk za svobodou

Vendulka: Útěk za svobodou https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406062/bmid_vendulka-utek-za-svobodou-ILk-406062.jpg 4 109 31

Když známý československý fotograf Jan Lukas zmáčkl spoušť svého aparátu, mělo Vendulce Voglové zbývat několik měsíců života. Fotografie, která později udělala z dvanáctiletého děvčete symbol holokaustu, přitom nemusela vůbec vzniknout. Vendulka byla Židovka a Lukas se bál konspiračně pořízené snímky vyvolat. Kdyby u něj nacisté fotografii našli, skončil by stejně jako Vendulka a její rodina v koncentráku. Po téměř osmdesáti letech se novináři Ondřeji Kundrovi podařilo Vendulku Voglovou najít v USA, kam po válce emigrovala, a přesvědčit ji, aby o svém pohnutém životě a přátelství s fotografem Janem Lukasem vyprávěla.... celý text

DuncanIdaho
DuncanIdaho
17.03.2024 3 z 5

Podle anotace jsem čekal něco jiného. Kniha je pro mne trochu zklamání. Příběh Vendulky za války tam sice je, ale je tu i více omáčky okolo. Zdá se mi, že většina knihy není ani o Vendulce.

Runinka
Runinka
19.07.2023 5 z 5

Příběh jedné fotografie a několika rodin kolem jejího autora.


ZuzanaK.
ZuzanaK.
12.04.2023

Další, zase jiný a zase zajímavý, pohled na dobu světoválečnou přes osud dvou skutečně žijících lidí.
Uznávám, že název by mohl být zavádějící, ale proto máme u knih anotace.

Janadvorackova
Janadvorackova
02.04.2023 5 z 5

Objevila jsem ji ráno a teď jsem zrovna dočetla.
Další z mnoha podobných příběhů z doby deportací Židů do koncentračních táborů.
Scénáře událostí si jsou dost podobné, ale čtenáře na tomhle druhu literatury lákají asi takové ty detaily, podrobnosti a náhody, které mnohdy nečekaně vyústí v malé zázraky.

Už jsem toho z války přečetla tolik, že si občas všimnu popisů událostí a jmen, která mi přopomenou jiné příběhy. Zdá se mi, až je to divné, jako by se to všechno odehrávalo kolem mně. Jako kdybych události vnímala přes virtuální realitu, dívala se přímo a mohla se i rozhlédnout a zařadit konkrétní lidi, na konkrétní místa, předběhnout čas a pochopit proč a kam směřují jejich kroky :). Ne, nebudu bolat psychiatra :), takový z toho mám zkrátka dojem (vy méně vnímaví si představte třeba muzeum).

Jirinamac
Jirinamac
31.03.2022 5 z 5

Knížka je tenká, ale obsahuje další silný příběh ze života. Doporučuji i těm, kteří nechtějí číst jen kruté vyprávění, ale i tak je to drsné čtení. Potom, co prožili za války, tak museli odejít ze svých domovů před komunistickým režimem. Zajímavé je i propojení Vendulky s fotografem Janem Lukasem a jeho životem.

Kopretina_aku
Kopretina_aku
09.07.2021 3 z 5

Zpracování bylo takové hodně stručné. O všem něco málo, jako celek jednoduché. Vendulce bych věnovala více prostoru a na spoustu otázek bych ráda našla odpovědi.

Adrim
Adrim
30.01.2021 3 z 5

kniha je hezky psaná, ale čekal jsem obsah více zaměřen čistě na jmenovkyni v názvu knihy.

Nicole_picole
Nicole_picole
22.01.2021 5 z 5

Smutný příběh jedné židovské holčičky. Stojí za přečtení.

Venny345
Venny345
05.10.2020 4 z 5

Knihu jsem si vybrala z jednoho prostého důvodu, a tím bylo to, že se jmenuji stejně jako hlavní hrdinka knihy. Její osud se mi zaryl pod kůži, opět jsem si uvědomila, že se máme moc dobře, žijeme si v blahobytu a často si toho nevážíme. Se svou jmenovkyní jsem neustále soucítila, i přestože s ničím takovým, jako světová válka nemám díkybohu zkušenost.
Osudy Vendulky byly krásně zpracovány, osudy Jana Lukase taktéž. Ovšem ta "omáčka okolo" už nebyla tak čtivá.

Nestorkea
Nestorkea
30.08.2020 3 z 5

Osud Vendulka byl zajímavý, příběh Jana Lucase také, i když o něco méně. Popisy doby mne naopak moc nezaujal, místy jsem trochu přeskakovala. Celkově řadím knihu mezi průměr (ne kvůli osudům, ale kvůli zpracování) tohoto žánru.

cori
cori
30.05.2020 4 z 5

Autor umně propojuje životní osudy předního českého fotografa Jana Lucase (1915-2006) a dívenky Hany Venduly Voglové (1930-2017), dcery jeho židovských přátel, kterou zachytil na slavné dokumentární fotografii Před transportem (březen 1943). Podařilo se mu Vendulku vypátrat a půl roku před její smrtí navštívit v USA a přemluvit ji ke vzpomínání na rodiče a dětství v Karlových Varech, okupaci, holocaust, Terezín, Osvětim, tábor Christianstadt s muničkou, útěk z pochodu smrti, emigraci v roce 1948, život v USA, kde se s Janem po jeho emigraci v roce 1966 sešli. Vše je dáno do historických souvislostí a doplněno Janovými fotografiemi. Ačkoliv je kniha poměrně tenká, předkládá čtenáři informace o politické vývoji Československa v letech 1930 až 1968, o počátcích české reportážní fotografie a unikátní svědectví přeživší holocaustu.

KuroHaru
KuroHaru
27.05.2020 4 z 5

Jeden z mnoha pohnutých a jedinečných příběhů lidí, jejichž život zasáhl plnou silou nacismus a posléze i socialismus. Doplněno o zajímavé fotografie. Stručná, ale přesto všeříkající kniha.

brabofka
brabofka
24.05.2020 5 z 5

Zajímavé a zajímavě podané svědectví. Příběh dívky, která přežila hrůzu holocaustu a teprve až ve vysokém věku byla schopná o prožitých hrůzách mluvit. Příběh má i přesah do období komunismu a dozvíme se z něj i o části života fotografa Jana Lukase.

Renatecka
Renatecka
24.01.2020 3 z 5

Jak už bylo zmíněno, Vendulka se v knize "ztrácí". Pár faktů z jejího života, ale způli se autor zabývá i životem Jana Lukase. Je to spíše takový průřez českým 20. stoletím.

oskli
oskli
09.01.2020 5 z 5

Vendulka je kniha nejen o Holocaustu, ale tak nějak i celkově zrcadlem 20. století v Československu. Dvě roviny vyprávění - Vendulka a fotograf Jan Lukas, pro mě neuvěřitelně silné osobnosti, o nichž bych ráda četla mnohem delší dobu, než mi bylo umožněno. I fotek bych ráda prohlížela mnohem více a rozhodně po nich budu pátrat. Kniha se okamžitě zařadila na žebříček titulů, které budou první volbou, když budu někoho chtít knihou obdarovat. Navíc je opravdu krásná, tento materiál na obálce miluji. Pořiďte si ji, dokud to jde. Určitě se brzy vyprodá.

faraod
faraod
28.12.2019 5 z 5

Hezky napsané, čtivé... tentokrát bez detailních popisů tehdejší hrůzy...jsem ráda,ze postava Vendulky nakonec sdílela svůj poutavý příběh...

dark.ma93
dark.ma93
22.11.2019 3 z 5

Na mě moc osekaná kniha, moc stručná.

prochajda
prochajda
07.11.2019 5 z 5

Jsem z knihy nadšená, už jen proto, že nepopisuje jen hrůzy války, ale také život po válce a je doplněna historickými fakty. Více takových knih, aby se nezapomnělo.
"Není lepší cesty k toleranci a mezilidskosti než vzpomínání na onu dobu. Na utrpení i jen jediného dítěte, na slzy i jen jediné matky."

tandula
tandula
01.10.2019 5 z 5

Nepříliš dlouhá kniha, ale o to větší má spád. Líbí se mi, že autor do knihy pro lepší představu připsal i historické okolnosti. Neuvěřitelný příběh.

HockeyGirl
HockeyGirl
01.10.2019 4 z 5

Zajímavá a velmi čtivá kniha. Jen se mi trochu nelíbilo, jak se v knize popisuje i život fotografa, který nafotil fotky s Vendulkou a její rodinou.