danielpernik danielpernik komentáře u knih

☰ menu

Jméno větru II. Jméno větru II. Patrick Rothfuss

Krásné pokračování, rozvíjení příběhu, postav, nového světa. Série u které nemám ani chuť prokládat jednotlivé díly četbou dalších knih, což mám jinak tuze rád.)

25.10.2022 5 z 5


Jméno větru I. Jméno větru I. Patrick Rothfuss

Tak na tuhle záležitost se mi podařilo narazit, když jsem dočetl sérii zaklínače a chtěl vyplnit prázdné místo. Jenomže jsem měl pocit, že takovou díru nic nezaplní a tak jsem na pana Rothfusse na pár let raději zapomněl.
Ale víte co je lepší, než dostat se k téhle knížce ve dvaceti? Dostat se k ní ve třiceti!
Je to poklad, od vypravěčského umu, přes vykreslení postav, po představivost a osobitost, s jakou je kniha psána. Mé (další) nejoblíbenější fantasy a Kvothe prozatím rozhodně jednou z mých nejoblíbenějších knižních postav.

25.10.2022 5 z 5


Skryté nebezpečí zdravých potravin Skryté nebezpečí zdravých potravin Steven R. Gundry

Chápu, že to lidé často nechtějí slyšet. Za mě výborná kniha. Na jednu stranu dost kritizována za nedostatečné citace studií, na druhou velmi poučná, co se týče procesů v těle a evolučního vlivu na ně.

26.12.2020 5 z 5


Most přes navždy Most přes navždy Richard David Bach

Moc nevím, co k takové knize napsat. Bachův pohled na svět miluju a dost se s ním ztotožňuju, ale zase mě překvapil. Je fakt sranda, jak se k nám různé knihy dostávají v různý čas a jak různě je každý znás čte. Láska je těžká, ale stojí za to nad ní nelámat hůl.

18.08.2020 5 z 5


Iluze Iluze Richard David Bach

Rozumím tomu, že Iluze není pro každého. Ne, že by jí dokázal prokouknout jen někdo, ale to co zůstane za jejím rozkrytím nelze předpovědět.

Štěstí. Smutek. Bytí. Přitažlivost. Samota.
Iluze.
Realita?
Iluze.
Iluze?
Taky iluze?
...

04.04.2020 5 z 5


Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet Mika Waltari

"Tehdy jsem pochopil, že největší radostí lidu je, může-li společně křičet, a nedbá mnoho o to, proč křičí, nýbrž každý se cítí silnějším, křičí-li s ostatními, a má pak i věc, pro kterou křičí, za jedině správnou."

Byla to dlouhá cesta. Ne proto, že by se to četlo těžko, ale proto, že stačila vždy malá porce k přemýšlení a kniha je to ohromná. A díky Waltarimu za to! Rozhodně jeden z nejlepších historických románů, co jsem kdy četl. Né-li nejlepší vůbec. Dlouho ve mě Sinuhet s Kaptahem a všemi ostatními zůstanou. A až zmizí, protože vše je prchavé, přečtu si ho znova.
Tolik moudrosti, co je ukryto ve stránkách sinuheta, by člověk těžko našel v kdejaké knize osobního rozvoje.

Njevíc mě bavily následující hlášky, kterých je tam fakt mrak. V podstatě byla alespoň jedna z nich na každé stránce... :D

- Tvoje slova jsou jako bzučení mouchy v mých uších
- Tvoje zlato je jako prach u mých nohou.
- Tak mě rozčílil, že jsem roztrhal své roucho.
- Narodil se s lejnem mezi prsty.
- Stříkám svou vodu na tvoje názory.
- Půjdu s tebou, protože beze mne jsi jako jehně v psí boudě.

02.04.2020 5 z 5


Racek Racek Richard David Bach

Čti pozorně, vnímej, ciť a myšlenka knihy se ti dostane hluboko pod kůži. Překonej místo a jediné, co zůstane, je TADY. Překonej čas a zůstane jen TEĎ. Klenot.

11.03.2020 5 z 5


Jak si ze své mysli udělat spojence Jak si ze své mysli udělat spojence Sakyong Mipham

Komplexní kniha o meditaci a jejím přínosu pro náš život. Líbily se mi pasáže o kontemplaci. Místy jsem měl ale pocit, že je text zbytečně zdlouhavý a nečte se příliš pohodlně.

08.03.2020 4 z 5


Petr Camenzind Petr Camenzind Hermann Hesse

Krásná knížka o životě z pohledu dospívajícího chlapce, který miluje přírodu a stejně tak rád by miloval i lidi. Moc mě bavil Hesseho bezprostřední popis kamarádství, lásky i marnosti. Super odpočinek.

13.01.2020 4 z 5


Moudrost pokojného bojovníka Moudrost pokojného bojovníka Dan Millman

Příjemná připomínka doplněná o vysvětlení některých částí knihy. I když to bylo většinou zjevné, může tím Cesta pro někoho ztratit trochu tajemna, nevím. Každopádně to Dan rozvedl celkem hezky a někde i doplnil zajímavé postřehy.

06.01.2020 4 z 5


Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Bylo to fajn počtení, zajímavý plot, mělo to spád, ale wow efekt z jedničky už trochu pominul. Nicméně klidně si rád přečtu i ten další díl, pro který máme rozehráno.

24.12.2019 4 z 5


Sapiens: Úchvatný i úděsný příběh lidstva Sapiens: Úchvatný i úděsný příběh lidstva Yuval Noah Harari

Dokud jsem ji nedočetl, nevěřil jsem, že je někdo schopný takového shrnutí. Úžasná oči otevírající kniha, která v sobě skrývá tolik informací, že na ní vlítnu určitě brzy znovu.

14.12.2019 5 z 5


Martin Eden Martin Eden Jack London

Strhující příběh plný čtivé filosofie a vývoje osobnosti Martina Edena. Načasování, ve kterém mě tato kniha navštívila, nemohlo být lepší. Právě se nacházím ve stavu, kdy nabízím svou prvotinu k vydání. Snad to ponesu lépe, než Martin! Docela se mi k němu hodí jeden můj oblíbený citát. "Moudřejší řekl moudrému: nepřeháněj to s tou moudrostí."

13.12.2019 5 z 5


Meditace - Úvod do základů meditace (Fit na těle i na duši) Meditace - Úvod do základů meditace (Fit na těle i na duši) neznámý - neuveden

Dávám *** kvůli tématu a fotografiím. Kniha na mě však působila dost stroze. Jako by ji někdo vypracoval formou domácího úkolu, bez většího vztahu k meditacím.

08.12.2019 3 z 5


Knulp Knulp Hermann Hesse

Pohodové čtení o tulákovi a moudrostech života. Moc hezky napsané. Už si asi ani nemyslím, že jde s Hessem sáhnout vedle.

25.10.2019 5 z 5


Siddhártha Siddhártha Hermann Hesse

"Pyšné a tvrdé je jeho srdce. Jeho utrpení nebude malé. Mnoho musí bloudit, mnoho nepravostí nadělat."
... úžasná kniha... z roku 1922 ... žádná Indie, ale Německo... Hooodně napřed byl ten pán!

25.10.2019 5 z 5


Proměna Proměna Franz Kafka

Chtěl jsem poznat Kafkův um a taky jsem ho poznal. Pohrává si se čtenářem podle své chuti, nehledě na to, jak moc je celá povídka absurdní. Bavil jsem se od začátku do konce.

08.10.2019 5 z 5


Duna Duna Frank Herbert

Frank Herbert dokázal vymyslet fascinující svět. Přijde mi hodně zajímavé číst to dnes, s takovým odstupem. Pozorovat sílu představivosti člověka z doby, kdy ještě nebyla o podobě budoucnosti žádná představa.
Má budoucnost je ale celkem zřejmá. Čeká na mě slušný komín knih o Arakisu. :)

08.10.2019 5 z 5


Atlas mraků Atlas mraků David Mitchell

Boží nápad a spousta opravdu zajímavých příběhů. Bohužel si však nemůžu pomoci, ke konci mi to už přišlo zdlouhavé.

27.08.2019 4 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Na knihy podobného rázu bude prostě padat kontroverze. Záleží na tom, v jakém životním období po nich čtenář sáhne. Mě přišla vhod a to nejen proto, že mám podobné typy knih moc rád.

27.08.2019 5 z 5