Petr Camenzind

Petr Camenzind https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40246/bmid_petr-camenzind-K0Y-40246.jpg 4 99 13

Román Petr Camenzind, vydaný poprvé roku 1904, založil Hesseho literární věhlas. Zachycuje vývoj mladého umělce, jenž po delším putování a sbírání zkušeností názorových i citových dospívá ke skeptickému postoji v otázce existence umělce v současné společnosti. Hesseho text navazuje na tradici německého vývojového románu a dodnes neztratil nic na svém půvabu a barvitosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Peter Camenzind , 1904


více info...

Přidat komentář

Miloš333
02.12.2022 5 z 5

Ne každá knížka, stará více než 100 let, si v sobě uchová to, co Peter Camenzind. Je to román o dospívání a hledání role v životě, o hledání, nacházení, ztrácení a znovunacházení pevné půdy pod nohama, o hledání přátelství a lásky, o mladistvých myšlenkových zmatcích outsidera, který se může stát vážným literátem, ale zatím se jím nestal.
Nemusíme souhlasit s postoji jediného hrdiny románu, ale nemůžeme neobdivovat jeho složitou, vášnivou, zoufalou i vítěznou cestu životem. Nádherné pasáže o skalách, o Alpách a jejich fénech, o tichých jezerech, o krásných ženách, o nenaplněných láskách a o niterných strastech.
Život, smrt, poezie...

hromes
20.07.2021 5 z 5

Skvělý román (tím spíš, že autorova prvotina) o zklidnění jedné dospívající duše. Hesse psal již ve svých 26 letech s obrovským nadhledem a citlivým přístupem. Epizoda s Boppim patří k tomu nejvíce emocionálnímu, co znám z německy psané literatury.
Krásné čtení a úžasné myšlenky.


Dominik_13
15.01.2021 5 z 5

Kdyby neexistoval Demian, byla by tohle má nejoblíbenější kniha o dospívání. Jenže Hesse dokázal napsat něco ještě mnohem lepšího.

danielpernik
13.01.2020 4 z 5

Krásná knížka o životě z pohledu dospívajícího chlapce, který miluje přírodu a stejně tak rád by miloval i lidi. Moc mě bavil Hesseho bezprostřední popis kamarádství, lásky i marnosti. Super odpočinek.

Arcade
06.09.2018 1 z 5

Tohle je tak hrozná knížka. Po tom, co jsem zhltla Steppenwölfa, kterého jsem si náležitě vychválila, mi můj kamarád věnoval Petra, a já jsem ve své naivitě čekala další literární zázrak. Ten se, jak už to tak bývá, nestal.

Začnu s tím, že je Petr absolutní kretén a vrcholně nesympatická postava, kterou má člověk sto chudí profackovat. Nejenže ho neustále trápí dvě životní lásky, jimž SE ANI NEOBTĚŽOVAL O SVÝCH SYMPATIÍCH ŘÍCI, celé jeho bytí je buď a) ubohé (když chlastá nebo si stěžuje) či b) kýčovité (spřátelil jsem se s mrzákem, božínku, jsem to ale dobrý člověk!) Celá knížka je psaná patronizujícím, nepříjemným stylem, je absolutně o ničem, opakuje věci, které mnohem lépe vyjádřily jiné knihy. Mám takový nehezký pocit, že Hesse ve svých dvaceti sedmi letech tohle veledílo splácal ve velkém mladistvém sebevědomí, jenž z té knížky absolutně čiší. A to je hrozně nepříjemný, protože z toho má člověk pocit, jakoby mu byla o hlavu neustále omlacované staré nudné fráze, které nic nezajímají.

Jediná dobrá a zajímavá věc na celé té knížce je podezřele gay vztah Petra s jeho kámošem, na kterého samozřejmě skoro hnedka zapomene.

roman9739
23.02.2018 5 z 5

Nestává se mi tak často, abych knihu po přečtení ještě nějakou dobu nosil v tašce a nechtěl se s ní rozloučit - závěrečnou část Petra Camenzinda jsem za poslední dny přečetl dvakrát. V té knize je síla; mám teď hessovské období, hltám jednu knihu za druhou.
Skvělý bildungsroman, z počátku poněkud krkolomný, ale právě v závěrečné části hrdě nesoucí autorův klasický, až ikonický rukopis.
Ačkoliv nejsem přítelem zveřejňování vzletných citací (i s ohledem na fakt, že za pár let je budu vnímat zcela jinak, viz můj komentář k Siddharthovy) nemohu si v tomto případě pomoci: Všechny drobné neřesti, jimiž si kazíme a hatíme svůj krásný, krátký život - hněv, netrpělivost, nedůvěra, lež -, všechny tyto odporné, špinavé vředy, které nás zohavují, spálilo v tomto člověku dlouhé a důkladné utrpení provázené velikými bolestmi. (Argo, 2010, strana 147)

smazenaryba
10.01.2018 4 z 5

Útle dielko, opisujúce cestu za snami a za šťastím, ktorá ako v mnohých prípadoch, nedopadá tak, ako si hrdina predstavuje. Vo svojej podstate je to príbeh, ktorý prežíva každý dospievajúci človek hľadajúci svoje miesto v spoločnosti. Sny a ciele sa nie vždy naplnia, no ako veľmi citlivo opisuje Hesse na osudoch Petra, dôležité je na tejto ceste všímať si, rozmýšľať, učiť sa a nezabúdať na svoje korene. Dielom sa nesie silná myšlienka, že treba chovať úctu a lásku k životu ako takému - k ľuďom, ale aj prírode či zvieratám. Príjemné čítanie, ktoré je prísľubom k autorovým neskorším dielam.

sensensi
08.01.2018

pro dospívající chlapce úplně super, pro dospělé už tolik ne

Atuin
12.10.2013 5 z 5

Je to neuvěřitelně čístý, neopotřebovatelný text. Velice svůdný styl, který dělá z prozaičnosti něco většího a tísnívého. Kdybych měla tuto knihu okomentovat jediným slovem bylo by to slovo - cesta -

MorganaE
09.03.2013 4 z 5

Od této knihy jsem očekávala něco jiného, než čeho se mi dostalo, ale vůbec mi to nevadí, protože kniha je to úžasná. Příběh a vyprávění jsou krásně lyrické, plné hlubokých myšlenek a představ. Při čtení člověk téměř cítí ostrý horský vzduch a trávu pod nohami. Nebo má přinejmenším chuť se sebrat a cestovat a přemýšlet. Hlavní hrdina mi byl nesmírně sympatický a jeho pohled na svět a ostatní postavy poměrně neotřelý a osobitý. Jediné, co se mi nelíbilo, byl konec, ale to spíš kvůli mému postoji, než protože byl byl vyloženě špatný. Nicméně pokud nepotřebujete dějem nabitý trhák a rádi si vychutnáte krásu jazyka, vřele doporučuji.

tonda0
09.02.2013 4 z 5

Krásná poezie v próze, tak typická pro Hesseho. Malebný popis přírody, ke které má náš hrdina vždy blíže než k lidem. V porovnání s ostatními Hesseho knihami spíš "banálnější" příhěh. Takové přírodopisné povídání s autobiografickými prvky.

Amaranta
03.11.2012 5 z 5

Str. 105: Mnoho lidí říká, že "milují přírodu". To znamená, že neodmítají dát si občas líbit půvaby, které ona nabízí. Jdou ven a mají potěšení z toho, jak je země krásná, šlapou po lukách a nakonec natrhají spoustu květin a větví, aby je záhy zas zahodili nebo doma nechali zvadnout. Takhle oni milují přírodu. Rozpomínají se na tu lásku v neděli, když je hezky, a jsou pak celí dojatí, jaké mají dobré srdce. Vždyť by ani nemuseli, přece "člověk je korunou přírody"! Ach ano, ta koruna!

Str. 103: Jako by mi naslouchalo dítě. Ne, jako kdyby dospělý na sebe při naslouchání zapomněl a nevědomky dostal dětské oči.

zuzulique
30.12.2011 2 z 5

Ja som sa pri čítaní trochu nudila, neviem čím to bolo spôsobené (ale možno by to chcelo opätovné čítanie, len ja som knihu začínala čítať 3x)...Stepný vlk sa mi páčil viac...

Štítky knihy

německá literatura

Autorovy další knížky

Hermann Hesse
německá, 1877 - 1962
2006  88%Stepní vlk
2003  90%Siddhártha
2008  89%Demian
2005  91%Narcis a Goldmund
2012  84%Hra se skleněnými perlami

Kniha Petr Camenzind je v

Právě čtených2x
Přečtených144x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených13x
Knihotéce76x
Chystám se číst32x
Chci si koupit7x