Egypťan Sinuhet přehled

Egypťan Sinuhet
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145715/bmid_egyptan-sinuhet-ga6-145715.jpg 5 5346 5346

Sinuhet je dítě neznámého původu. Připlul ke své nevlastní matce Kipě a otci Senmutovi v proutěném košíku po řece. Učil se v chrámě Amonově a stal se jako otec lékařem. Dobrodružství, která zažil, jsou četná. A tím nejpovolanějším, kdo by nám o nich měl povědět, je on sám.

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Český klub

Sinuhet egyptiläinen, 1945

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Egypťan Sinuhet. Přihlašte se a napište ho.

plzenacka
14.04.2025 5 z 5

Nádherný a velmi obsáhlý příběh. Také velmi věrohodně napsaný, mohu doporučit.

Kolumbus531
11.04.2025 5 z 5

Já, Kryštof, píši tuto recenzi. Nikoli proto abych dílo zkritizoval, neboť ho vřele miluji. Recenzuji abych zvýšil šance že se do ní někdo také začte a pravděpodobně napíše bláznivou recenzi jakou píši já, právě teď.

Tak, s tím ohraným začátkem jsem skončil, jde se mluvit o tomto skvostu! Než jsem začal knihu číst, byl jsem pěkně skeptický. Fikce o nějakém páprdovi z doby kdy ještě ani neexistoval Řím? Nezájem! Jednalo se ale o klasiku tak jsem si ji nakonec půjčil a přečetl... víc na omylu jsem snad nemohl být! Vím že to zní jako ironie ale nekecám, Egypťan Sinuhet se stává jednou z mých nejoblíbenějších knih!

Vskutku máte zde vše: báječné postavy, milostné pletky, intriky, války, fungování tehdejší společnosti, cesty přes všechny civilizované říše té doby jako je Babylonie nebo dokonce i Kréta, boje o moc, kult Atona za jehož vznikem stojí Faraon, životopis Sinuheta a samotný Egypt! Bájná říše která byla pro Římany stejně tak stará jako jsou dnes oni pro nás!
K tomu ještě nezapomeňte že historikové chválí knihu jako nezvykle historicky přesnou a voilá! Máme tady příběh který je zábavný a velmi čtivý!

Nicméně musím vás varovat, příběh Sinuheta je dosti pesimistický a smutný a samotná délka knihy je i na mně vskutku gigantická. Pokud už ale přemýšlíte o tom, že dáte knize šanci, dejte ji!

Kniha mě tedy neskutečně bavila a k tomu i poučila, dávám 99/100 ^_^

Kami33
09.04.2025 5 z 5

Egypťan Sinuhet je kniha, ke které se vždy čas od času vracím. Při každém čtení naprosto nesmyslně doufám, že se Sinuhet za tu dobu, co jsme se neviděli, změnil. Že nebude opakovat své chyby a že jeho osud bude o něco šťastnější než minule. Pokaždé však zjistím, že tomu tak není, a že jeho příběh je tak smutný, jak si pamatuji z minula. A přesto znovu přelouskám ten dlouhý příběh a pokaždé jsem na něj trošku naštvaná, že se chová tak, jak se chová, i když neví, proč tak činí.
No nevadí, za pár let se znovu setkáme, a třeba už bude moudřejší. Už se těším.

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)

04.09.2022

Knižní novinky (13. týden)

24.03.2019

Není rozdílu mezi lidmi a každý člověk se narodí na svět nahý a srdce lidské je jedinou mírou mezi lidmi. A nelze měřit člověka podle barvy jeho pleti či podle jeho jazyka, a nelze měřit člověka podle jeho roucha či šperků, a nelze měřit člověka podle jeho bohatství či chudoby - nýbrž jedině podle jeho srdce. Proto dobrý člověk je lepší než zlý a spravedlnost je lepší než křivda, ale nic jiného nevím - a to je všechno mé vědění.

Ocenění knihy (1)

2020 - Audiokniha roku (Nejlepší kniha – jednohlasá četba (OneHotBook))

Zfilmováno

Egypťan Sinuhet (1954)

Kniha Egypťan Sinuhet v seznamech

v Přečtených8 110x
v Mé knihovně2 007x
v Chystám se číst2 163x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)