daniela7015 daniela7015 komentáře u knih

☰ menu

Moje vina Moje vina Zdeňka Juráková

Je mi ctí psát první komentář :) knihu jsem našla v knihobudce a za 2 odpoledne přečetla a mohu doporučit. Pojednává o osudech a láskách rodičů a jejich dospívající dcery, nadané malířky a popisuje stroze a věcně cca 10 let jejich života, životních omylů, tužeb a odříkání. Ubírám jednu hvězdičku za konec, který mi přišel dost na sílu a překombinovaný. :) Oddechové čtení pro holky.

16.10.2022 4 z 5


Švadlena Švadlena Rosalie Ham

Ani na 200. strance nevite, kdo je kdo :) Na film se teprve chystam... Je to takovy uspechany zmateny roman o malomeste plnem ruznych uchylu a kreatur. Konec byl pritazeny za vlasy.

19.04.2020 3 z 5


Hororová čítanka - I.díl Hororová čítanka - I.díl Jan Nejedlý

Nelibi se mne ani detem, je to nesmyslne, literarne snad bez korektury, pribehy vsechny na jedno brdo, nechutne, nesmyslne. Pujceno v knihovne.

31.03.2020 odpad!


Dívka, která zvítězila nad IS Dívka, která zvítězila nad IS Farida Khalaf

Muj nazor na kniha jako dilo neni moc pozitivni, a nazor na pribeh jako zazitek take ne. Trvalo mi zacist se asi 50 stran (kniha je celkem stroha, opakujici se scenare jen na jinych mistech)... Jako clovek zapadniho sveta nemam pochopeni pro zadne nabozenstvi. IS neberu jako nabozenske fanatiky, spis si z islamu udelali berlicku aby mohli valcit, nakonec se i v knize ukazuje, ze pokud jde o prachy, Alah nebo jiny Buh je vedlejsi... Nesympatizovala jsem ani s nabozenstvim Faridy a jejim pohledem, ze byli "normalni" rodina... Normalni rodina s nekolikadennimi modlitbami, obrizkami a hanbou pro znasilneni zeny? Myslim, ze temto zemim chybi to, co zbytek sveta uz prozil... Straslivou valku s miliony mrtvych kvuli ideologiim... Pak snad prozrou? Nabozenstvi je opium lidstva, a nejhorsi hrich je nutit svou viru svym detem... Bez moznosti volby, aby i oni pak vnimali tento zivot jako normalni...jako Farida. Zajimava kniha, ktera me spis rozcilila. :-)

01.09.2018 3 z 5


Jak děti přicházejí na svět Jak děti přicházejí na svět Jana Martincová

Napad dobry, vysledek nic moc. Sdeleni fajn, forma strasna... Pani autorky doktorky o detech smysleji asi jako o karikaturach gayu, kdyz v jejich knize deti pouzivaji vyrazy jako bunecka a prsicko... Ilustrave je NAPROSTO strasna... neco mezi hentai a pokemony, typicka asijska tvorba. Sdeleni je vicemene mainstreamove, nekdy zbytecne detailni a nekdy zase zbytecne osekane. Snad narazim na vhodnejsi knihu o sexu pro deti.

22.08.2018 2 z 5


Dovolená s moderním fotrem Dovolená s moderním fotrem Dominik Landsman

Denicky mderniho fotra me bavily, ale nebavi me v tech novych knihach ten radoby zensky pohled. U denicku moderniho paru jsem tu cast, ktere psala zena, fakt pretrpela tu trapnost, zde mi to taky neprijde povedene a dost tlaceni na pilu. Fotr by mel zustat fotrem a na spolupraci nebo stylizovani do zeny se vykaslat. Uz jsem knizku 2x odlozila, ze me nebavila, prisla mi blba... Treba ji dam jeste sanci.

13.08.2018


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Kniha bez deje a hlavne bez konce. Je to pribeh, ktery postupne z ruznych pohledu odkryva asi 15 lidi, kazdy neco o sobe a kousek ze spolecneho pribehu. To, jak se vyviji jejih pribeh dal nebo nedejboze konec, s tim uz se autorka neobtezovala :-) takovej ten pocit, kdyz knizka nema ani naznak konce a informaci o deji a vy litujete, ze jste ji cetli...

02.08.2018 2 z 5


Detektor lži Detektor lži Roy Johansen

Dobra klasika detektivka se vsim, co k ni patri. Obcas jsem se trochu ztracela v odbornejsi hantyrce, ale povedene. Doporucuju :-)

06.07.2018 4 z 5


Pekařova dcera Pekařova dcera Sarah McCoy

Kniha se ni celkem libila, mela jsem problem s casti v pritomnosti, prisla mi navic a shazovala povedenost Elsiina pribehu. SPOILER: Nemam rada sladke happy endy, kdy se vsichni usmiri, vezmou, ozvou, zmoudri a vse, co se na svete deje je vlastne pozitivni, kdyz se na to divame spravnym pohledem. Za me tak 70%.

22.06.2018 3 z 5


Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Musim pripustit, ze mi trvalo dlouho se do knihy zacist... Asi tretinu knizky a dala jsem ji sanci jen kvuli vysokemu hodnoceni. Menici se vypraveci prokladane fiktivnim pribehem o upirech, to jsem necekala... Ale druha cast knihy je skvela a poslednich 10 stran uzasnych. Neni to nuda, neni to ocekavany konec. Ackoliv jsem knih o holocaustu precetla hodne moc tahle nebyla jako ostatni, byla v mnohem jina. Doporucuji.

26.05.2018 5 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Ctivym zpusobem jakehosi rodinneho deniku okrajove zachycen zivot jedne rodiny a jejich pratel v prubehu remer celeho 20. stoleti. V jistych aspektech mi to VELMI pripominalo serial Vypravej, proste nahustit do jedne rodiny vsechno prevratne. Trochu me zklamal DOST pateticky konec a mnozstvi postav, kdy jsem se ztracela kdo je ci kolikaty manzel...

12.05.2018 3 z 5


Když sněženka uvadá Když sněženka uvadá Jitka Komendová

V devadesatkach asi dobry, proc ne. Nastval me konec, nevim co to bylo za modu cpat do knihy ocividny ale urcite neplaceny product placement. Jako oddychovka o nicem, cteni na 2 dny dobra.

10.03.2018 2 z 5


Ladislav Smoljak Ladislav Smoljak Michaela Pačová

Absolutni odpad, je to jak nejaka prumerna seminarni prace na stredni skole, plna patosu, uvozovek, vykradani sama sebe bez jakekoliv nove myslenky nebo informace, duplicitni fotky. Zni to jako scenar k lacinym poradum na Nove... Proste jen snaha honem honem po umelcove smrti vydat knizku, aby se vydelalo.

30.09.2017 odpad!


Byly jsme tam taky Byly jsme tam taky Dagmar Šimková

Čekala jsem všechno, ale tohle ne. Knížku jsme přečetla za jeden den (je docela krátká). Je podaná velmi zvláštním způsobem, autorka lehce a naivně podává hrůzy komunistických politických procesů 50. let zavedené až do absurdního popisu, což je možná ještě hrozivější než realisticky popsat. Z neškodných názvů a popisů "stala se z ní turistka a taky jela na zájezd" už těm, kteří vědí, naskočí husí kůže.

Trochu mi vadily 2 věci - někdy jsem jí tu lehkost a nadhled nevěřila, možná bych ráda i přečetla to, tak po x letech věznění v nelidských podmínkách už byla na dně, jak litovala, že se zprotivila režimu, že neviděla konec a chtěla se vším skončit - myslím, že je lidské přiznat i to, že i před nadhled, humor a inteligenci prostě někdy člověka přemůže život. A další věcí bylo to, že kniha je páté přes deváté. Čtenář se neorientuje v postavách, v jejich popisech, kniha nemá začátek ani konec. Jen prostředek, který přeskakuje od jedné epizody a postavy ke druhé, z minulosti do přítomnosti.

Doporučuji k přečtení.

22.02.2016 4 z 5


Gejša Gejša Arthur Golden

Líbila se mi čtivost tohoto díla a to lidské podání. Zajímavé zpracování přepisováním vyprávění hlavní hrdinky s tím, že hlavní hrdinka zpětně hodnotí konkrétní životní kroky. Zajímavá pěkná knížka o životě jedné úspěšné Gejši. Doporučuji k přečtení :-) Musím říci, že se mi moc líbilo i filmové zpracování, na které jsem se po přečtení podívala a to se opravdu většinou neděje. Z filmu jsem většinou otrávená, ale toto (http://www.csfd.cz/film/194895-gejsa/prehled/ ) se povedlo, i když jsem si Sajuri představovala krásnější ;-) .

21.02.2016 5 z 5


Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Kniha mě bavila, byla čtivá, ale tak trochu předvídatelná. Byla jsem ráda, že tam nebyl happy end v plné kráse ale jen v poloviční, ale tak nějak od začátku bylo jasné, jak se bude příběh vyvíjet, to mi trochu vadilo. To samé moc rychlý konec, resp. spoustu toho bylo popsáno jen okrajově, protože autorka chtěla vtisknout dlouhý a emotivní příběh na relativně málo stran (resp. 1 knihy), takže na plné hodnocení to pro mě není, ale jako knížku pro holky/ženy doporučuji.

12.12.2015 4 z 5


Žena roku 1900 Žena roku 1900 Helena Šmahelová

Knížka se mi moc líbila, byla to první od této autorky. Líbila se mi syrovost psaní, ale přitom racionální, klidný výklad. Trošku mě mrzelo, že hlavní hrdinka byla vybrána jako nepracující, ale přitom ani ne v domácnosti, že celý život (kromě krátké kariéry šití) nic pořádně nedělala (tak nějak pozorovala okolí a život zvenku), ačkoliv bylo v té době běžné, že ženy zůstávaly v domácnosti, tak ona nebyla hospodyní s povinnostmi, ale spíš taková bez využití. To mi přišlo, že rozhodně není typické pro ženu z této doby. Nebyla bohatá, aby si mohla dovolit služebnictvo a zároveň nepracovala... Jinak kniha bezva, čtivá :-) Doporučuji

23.10.2015 4 z 5


Posel Posel Markus Zusak

Ocenial jsme na této knize, resp. na jejím autorovi, že nevykrádá sám sebe. Je to úplně něco jiného než Zlodějka knih, absolutně jiné téma, doba, styl... akorát snad oba hrdinové rádi čtou. :-) Pěkná, trochu napínavá knížka, určitě vhodná i pro mládež k zamyšlení, líbilo se mi její poselství ;-)

06.08.2015 5 z 5


Až se tě život zeptá Až se tě život zeptá Cecelia Ahern

Kniha je dobrý námět na klasickou americkou romantickou komedii. Je velmi předvídatelná, doporučuji jako knížku na dovolenou. Rozhodně jak by mohl název napovídat, se nejedná o knížku, která přivede k zamyšlení nebo nějakým filozofickým úvahám. Průměr.

29.07.2015 3 z 5


Žila jsem již před staletími Žila jsem již před staletími Barbara Erskine

Nerozumím tomu, jak tato kniha může mít tak vysoké hodnocení. Je to béčková červená knihovna, která má i mnoho literárních much... když už Vás kniha štve, je co říct. Mně vyloženě rozčilovalo opakující se spojení, že se někomu v očích zobrazovalo až několik emocí naráz. Strach, nervozita, okamžik vzrušení, špatně skrývané pobavení, trochu rozmrzelosti... tohle všechno se dá najít v očích kterékoliv z postav na každé druhé stránce knihy. Hlavní hrdinka současnosti Jo není celou dobu nic jiného než křehká, velmi unavená, rozbolavělá, k smrti vyčerpaná, vyhladovělá. Má chuť jen na dobrou whiskey. Líbil se mi příběh popisovaný v minulosti, ale ta celá omáčka okolo toho (Jo, přítomnost, Nick, Sam, Tim, Judy, hypnóza, to všechno v knize vyloženě překáželo.). Obálka knihy je strašná, stejně tak nerozumím tomu, proč byl její název tak brutálně přeložen. Knížka je zklamání, nedoporučuji.

01.07.2015 1 z 5