Hororová čítanka - I.díl

Hororová čítanka - I.díl https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428185/bmid_hororova-citanka-e56-428185.jpg 2 24 24

Hororová čítanka série

1. díl

Nová kniha autorské dvojice, která se zaměřila na mapování a zpřístupňování lidové dětské slovesnosti. Po svazku poezie Mistr sportu skáče z dortu (Meander 2014), jehož ilustrace byly nominovány na cenu Zlatá stuha 2015, a antologii různých žánrů dětského folkloru nazvané Malý humorista (Meander 2016), přicházejí se sbírkou strašidelných vyprávění pro děti. Texty Hororové čítanky se snaží propojit autentickou kulturu dětí s artificiální kulturou pro děti. Převyprávěné lidové horory se tu mísí s autorskými příběhy, které svou strukturu přizpůsobily dětskému čtenáři. Celkové vyznění je lehce parodující, neboť hrůza se tu mísí s humorem, což výborně vystihují děsivé a zároveň groteskní ilustrace Jaromíra Plachého. Pro děti, které po strašidelných příbězích v určitém věku doslova dychtí, to bude první seznámení s černým humorem par excellence. Jak říká folklorista Petr Janeček: „Dětské strašidelné příběhy plní důležité psychologické a společenské funkce, z nichž kolektivní zvykání si na pocity strachu, společně sdílená zábava a s ní spojená socializace jsou ty nejvýznamnější.“... celý text

Přidat komentář

Čičolina
08.10.2023 5 z 5

Je to sice úchylné,ale řehtala jsem se spolu s vnuky a hned jdu hledat,kde knihu koupit. Je to sarkastické a děti to chápou,pro ostatní doporučuji Katechismus pro malé křesťany

pangugufanta
27.01.2022 5 z 5

Tak to byla síla a fakt se mi to líbilo.
Bylo tam dost krve, vražed a to co napsali ty lidi dole no tak ty nemaj vůbec pravdu.
SUPER KNIHA!!!!!!!!!!!


klodnerovic
31.10.2021 3 z 5

Fí-ha! Po knize jsem sáhla, abych si udělala představu, jak starým dětem ji můžu nabídnout. Po dočtení nejsem o moc moudřejší. Autor v doslovu píše, že horory baví děti od školky do páté třídy. Většina příběhů v hororové čítance mi pro takto "staré" děti přijde nevhodná. Pochybuji o tom, že by byly s to pochopit, že jde o nadsázku. Těch nechuťáren a mrtvol je v knize doopravdy hodně. Ale i pro ty třeťáky, kvůli kterým jsem knihu četla především, by se z HČ dalo vybrat. Některé příběhy mají překvapivou (resp. překvapivě poučnou) pointu. A bonus na konec? Dost dobrý. Syrová játra ... Úplně to vidím, od děcka by se pokoušely mdloby :D.

Leny66
16.08.2021

Půjčila jsem si se synem tuto knihu v domnění, že půjde o strašidelné příběhy, které jsou snesitelné a dětem přizpůsobené.
Zpočátku jsme se se synem trochu smály prvním příběhům. Byly sice perverzní, ale ještě únosné. Pak ale autor přitvrdil.
Číst o mrtvých dětech a jiných hrůzách se mi dost příčilo. Bohužel...
A syn? Ten samozřejmě chtěl číst dál. Ale je na rodičích, co dítěti povolí. My číst skončili.
Byla jsem zvědavá, pro jak staré děti autor knihu psal, nikde jsem se to však nedozvěděla.
Knihu ráda do knihovny odnesu a určitě ji nedoporučuji.

kristeen
07.08.2021 4 z 5

A proč ne? Proč to dětem nedat? Přesně něco takového chtějí, chtějí také svoje zakázané horory a detektivky, a tahle knížka jim rozhodně neublíží. Ano, mohou se zdát trochu slaboduché, ale o čem je třeba hra Krvavé koleno? Tohle je to, co splní dětské přání číst jakoby knihu pro dospělé a na čas zajistí, že si ji předčasně nebudou hledat ve vaší knihovně.

Medovnice
23.06.2021 odpad!

Skutečný odpad, po jazykové i výtvarné stránce. Škoda papíru i té půlhodinky, kterou jsem tomu dala při čtení.

bertrand
04.12.2020 4 z 5

Knížku mi přinesla kamarádka, pracovnice knihovny, zřejmě chtěla otestovat, co naše děti snesou. Tak jsme večer, jako obvykle, zalehli do postelí a všechny čtyři ratolesti napjatě očekávali čtení z nové knihy. A nechtělo se nám přestat!
Pro mě byla knížka návratem do dětských let, kdy jsme se navzájem strašili horory o Červené ručičce, Chlapečkovi se zlatýma nohama a podobně. Tyhle a podobné příběhy jsou už součástí našeho folklóru, většina se jich bohužel v pubertě někde ztratí. Ale zeptejte se nějakého vrstevníka, jestli si vzpomene, čeho se jako dítě nejvíc bál!
Navíc jsem se zvrhle a královsky pobavil, protože pan Nejedlý dokáže najít tu správnou hranici mezi hrůzou a legrací (jež jsou sestry, jak věděl už filosof Ladislav Klíma).
Dcera ovšem knížku sama čte jen ve dne, v noci se bojí. Ještě podotýkám, že děti jsou bez telefonů, s omezeným přístupem k počítači, výrazně pohádkoví, odkojení Němcovou, Grimmy, Erbenem.....
Pro čtení na tábory, v kolektivu, pro dlouhé zimní večery, pro ty, kteří si dovolí bát se - nelze než doporučit, ale rodičovská kontrola a spolučetba vítána!

TheAndreaika92
18.08.2020 odpad!

Tohle bych dítěti nečetla ani za boha.

daniela7015
31.03.2020 odpad!

Nelibi se mne ani detem, je to nesmyslne, literarne snad bez korektury, pribehy vsechny na jedno brdo, nechutne, nesmyslne. Pujceno v knihovne.

jewarix
24.02.2020 odpad!

Upřímně mohu říct, že jsem četla pouze malou část této knihy a na další jsem už neměla odvahu ani chuť. Dle mého názoru kniha rozhodně není vhodná pro děti. Některé části mi přišly nechutné až perverzní. Osobně bych si knihu nekoupila.

Adrim
23.02.2020 1 z 5

Pár příběhů mi tam přijde zajímavých a i "vhodně strašidelných" pro děti. Osobně bych však knihu dětem nedával číst samotným a spíše bych jim přečetl/převyprávěl těch několik příběhů.

Horalka5
22.02.2020 odpad!

Rozhodně není pro děti!

Štítky knihy

české povídky

Autorovy další knížky

Jan Nejedlý
česká, 1971
2016  84%Po práci legraci
2014  88%Mistr sportu skáče z dortu
2019  44%Hororová čítanka - I.díl
2017  81%Po práci legraci II.
2016  85%Malý humorista