Hororová čítanka - I.díl diskuze

Hororová čítanka - I.díl https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428185/bmid_hororova-citanka-e56-428185.jpg 2 24 24

Hororová čítanka série

1. díl

Nová kniha autorské dvojice, která se zaměřila na mapování a zpřístupňování lidové dětské slovesnosti. Po svazku poezie Mistr sportu skáče z dortu (Meander 2014), jehož ilustrace byly nominovány na cenu Zlatá stuha 2015, a antologii různých žánrů dětského folkloru nazvané Malý humorista (Meander 2016), přicházejí se sbírkou strašidelných vyprávění pro děti. Texty Hororové čítanky se snaží propojit autentickou kulturu dětí s artificiální kulturou pro děti. Převyprávěné lidové horory se tu mísí s autorskými příběhy, které svou strukturu přizpůsobily dětskému čtenáři. Celkové vyznění je lehce parodující, neboť hrůza se tu mísí s humorem, což výborně vystihují děsivé a zároveň groteskní ilustrace Jaromíra Plachého. Pro děti, které po strašidelných příbězích v určitém věku doslova dychtí, to bude první seznámení s černým humorem par excellence. Jak říká folklorista Petr Janeček: „Dětské strašidelné příběhy plní důležité psychologické a společenské funkce, z nichž kolektivní zvykání si na pocity strachu, společně sdílená zábava a s ní spojená socializace jsou ty nejvýznamnější.“... celý text

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

jakub017
09.10.2021 odpad!

Dcera bohužel tuto knihu pro vnuka koupila. Místo zaplacení 298 Kč by měli čtenáři spíš těch 298 dostávat, pokud budou mít sílu to dočíst.
Netušil jsem, že se dá tvořit a publikovat z ústavů jako jsou Beřkovice nebo Bohnice.
Vypadá to, že autorovi rodiče nesevřeli ve svéráku pindíka, ale hlavu. Místo našitého chobotu mezi nohama mu měli našít na krk volskou hlavu. Více by to o autorovi a jeho zvrhlých a úchyláckých výtvorech vypovídalo.
Ještě jsem žádnou knihu nevyhodil. Tedy až do dnešního dne.

magnolia
01.09.2020

Knihu jsem nečetla, jen ji zapisuji do fondu knihovny - přišla s ostatními dary v rámci projektu Česká knihovna - a fakt nevím, jestli ji vůbec dát do oběhu. Občas si nějaký dětský čtenář, i ten začínající, žádá "horory" a pár mírně strašidelných knížek tu máme. Jenže tato nová, ta připomíná historky vyprávěné na táboře - čím hnusnější historka, tím větší efekt. Opravdu nevím, co s takovou "dětskou" knížkou... Zajímalo by mne, co v jiných knihovnách: Půjčujete ji? Co říkají děti? A nestěžují si rodiče? Jak jsem do ní nakoukla, je mi dost odporná.


Štítky knihy

české povídky

Autorovy další knížky

Jan Nejedlý
česká, 1971
2016  84%Po práci legraci
2014  88%Mistr sportu skáče z dortu
2019  44%Hororová čítanka - I.díl
2017  81%Po práci legraci II.
2016  85%Malý humorista