ctenar2846 ctenar2846 komentáře u knih

☰ menu

Hrobník Hrobník Oliver Pötzsch

Velmi povedená historická detektivka, kde autor moc hezky zobrazil začátky moderní kriminalistiky. Staré metody a názory se proplétají a mnohdy bojují s těmi novými a mrtvol pomalu přibývá. Velkým plusem celé knihy byl samotný hrobník a opravdu velká spousta dobových forenzních poznatků.

29.12.2023 5 z 5


Mechanický pomeranč Mechanický pomeranč Anthony Burgess

Tak tohle bylo neuvěřitelné! V životě jsem nečetl tak brutální klasiku a v životě jsem nečetl nic podobného.
Jen si to představte, napíšete knihu vlastním, vymyšleným jazykem a všichni jí rozumí! To je prostě bomba. Doslova jsem valil ajka s lipsama dokořán!
Závěrem mi nezbývá než smeknout před tvůrcem českého překladu knihy.

25.12.2023 5 z 5


Jurský park Jurský park Michael Crichton

V první řadě musím přiznat, že jsem neměl tušení o existenci knihy a po jejím objevení jsem byl opravdu zvědavý jak skončí ve srovnání s filmovým zpracováním.
Ve zkratce ho v mnohém překonává. Jediné co bych mohl vytknout, je to to, že mi děj místy přišel trochu zbytečně natahovaný. Ovšem i tento drobný nedostatek dokážu odpustit díky celkovému zpracování, originalitě a všudypřítomnému dech beroucímu napětí.

25.12.2023 5 z 5


Co ryba ví? - Vnitřní život našich vodních příbuzných Co ryba ví? - Vnitřní život našich vodních příbuzných Jonathan Balcombe

Jedním slovem geniální!
Autor přinesl spousty a spousty ohromujících faktů ze života ryb tak nenásilně že knihu si užije opravdu každý. Co strana to zajímavost proložená inteligentním humorem, narážkou nebo námětem k zamyšlení... To prostě baví číst!

25.12.2023 5 z 5


Ofenziva českých zemí Ofenziva českých zemí Jan Kotouč

Pomalejší rozjezd než první díl, ale pak se to nějak rozjelo nebo co a já už se jen vezl na vlně děje.

PS: pořád nejsem fanda lodiček ani letadélek, ale tahle série alternativní historie mě prostě baví

25.12.2023 5 z 5


Poslední argument králů Poslední argument králů Joe Abercrombie

Přiznám se, jsem po druhém dílu série měl velká očekávání, ale tohle bylo opravdu něco!
Glokta byl čím dál rafinovanější a brutálnější, Krvavá devítka čím dál tím šílenější a s každou stranou jsem byl svědkem zákulisních her Prvního z mágů. Akce střídá akci a intriky se vrší jedna na druhou s tím jak si zrada a smrt vybírají svoji krvavou daň...

Už abych se pustil do dalšího dílu!

12.12.2023 5 z 5


Jedno sto skořápek Jedno sto skořápek Pavel Skořepa

Jednoduše geniální! Nechápu jak tohle autor dokáže stvořit. Jak v těch několika málo větách zprostředkuje takový příběh? Tolik zajímavých a různorodých nápadů. Smekám.

29.11.2023 5 z 5


Vražedná lhůta Vražedná lhůta Andreas Gruber

Celkově velmi originální a povedené, skvělá práce s napětím i výborně propracovanými postavami. Nenapadá mě nic co bych mohl vytknout. Už dlouho jsem nečetl takhle svěží a zároveň napínavou a propracovanou knihu.

24.08.2023 5 z 5


Čepel entropie Čepel entropie Vilém Koubek

Zas jedna kniha ze které mám hrozně, ale hrozně rozporuplné pocity. Začátek jsem hltal, skupinka důchodců co v domově pro seniory vyvolá démona to je prostě značka kvalitní zábavy následný surf na vlně krve to vše jen umocnil... Jenže čím dál jsem byl tím víc mi to celé přišlo jako totální chaos. Dost jsem se v celém ději ztrácel a už to prostě nějak nebylo ono. I přes spoustu super hlášek a přirovnání nemohu ve srovnání s předchozí četbou dát víc než dvě hvězdy.

09.08.2023 2 z 5


Bestie Bestie Mark E. Pocha (p)

Masakrózní brutalita od začátku až do konce. Postupně se nám před očima pomalu skládá jasný obrázek toho jak a kdo bestii pomáhal vytvořit. Od prvních dětských pohnutí až po stříkající krev a vnitřnosti jejích obětí. Celkově je vše velmi brutální, naturální a až neuvěřitelně uvěřitelné. Velké plus knihy jsou myšlenky jak samotné bestie, tak jejích obětí.

26.07.2023 5 z 5


Pomiluj smrt Pomiluj smrt Veronika Fiedlerová

Povedený minihoror na jedno odpoledne. Pomalu rozvíjející se děj, kde každou chvíli narazíte na nějakou novou, zajímavou skutečnost nebo spojení a návaznost, vedoucí dál do ještě temnějších zákoutí. Napětí se krásně proplétá s tajemnem... Vyzdvihnout musím popisy všemožných pachů, vůní a celkovou morbiditu příběhu.

24.07.2023 3 z 5


Dotek vetřelce Dotek vetřelce Gini Koch

Šmarja co se mi to dostalo do ruk...

Tohle bylo fakt divný. První třetinu jako by psala nadržená školačka, narážky, flirtování, holčičí drbání a představy. Druhá třetina byla ve stylu erotického románu kdy se hlavní hrdinka takříkajíc ,,kamarádila" se svým vyvoleným. Jako tak všude možně, v posteli, ve sprše nebo ve výtahu. No a třetí třetina všemu nasadila útrpnou korunu. To že super rasa z vesmíru byla v reálu dutá jak bambus (co se týče nápadů tak za Kitty family zaostávali na celé čáře) bych ještě nějak skousl. Ale boha jeho co to jako bylo za souboje a za hlavního záporáka!!! To měl být jako střet nejtupějších? Mají super rychlost a využívají jí tak že běhají kolem? Jako že si nepřítel sám ukroutí hlavu jak je bude sledovat nenávistným pohledem? Celkově mi to má vlastní hlava úplně nepobírala, sám sobě se divím jak jsem to mohl dočíst.

20.07.2023 2 z 5


Na králův příkaz Na králův příkaz František Niedl

Čím dál čtu Niedla tím víc se mi zdá, že se má tendenci hrozně opakovat. Dřív byly jeho knihy top a každou jsem si užíval, ale teď už to nějak vyčpělo. Rytíře z Vřesova jsem hltal, ti neměli konkurenci, ale Ondřej z Rohatce je prakticky úplně to samé s minimálními změnami. Nejhorší je, že se ztrácí ostrovtip při rozhovorech s hlavními hrdiny (tady byl ostrý asi jako dětský příborový nožík). A celkově už je to hrozně ohrané. Plavba do neznáma, nic moc. Ano, můj pane, opakování a zase jenom opakování. Železná rukavice, ta jediná z posledních čtyř knih co jsem četl tak mě zaujala, ale hodně tomu přispěl pohled na zpracování železa a vše kolem (jinak tam zas bylo mraky opakování). Celkově to má poslední dobou hrozně sestupnou tendenci a to mě opravdu mrzí.

05.05.2023 2 z 5


Fantom Fantom Martin Fajkus

Silná sestava povídek ze světa LM zasazená do ČR.
Konečně jsem se dočkal NAŠICH monster v sérii LM. Americké zombie, upíři, čupakabra, wendigo, a tak dál do nekonečna. Ale tady šli konečně do akce i naši borci. Bezhlavý rytíř, jezinky, (IT)bludičky, Krakonoš (úchyl jeden stará), skřítek hospodáříček, klasická strašidla a můj favorit hejkal.
To že povídky naráží na situaci a události které všichni známe, je jen další třešničkou na dortu (polovina politiků jsou určitě skřeti :D )
V neposlední řadě mě velmi pobavil nejlepší agent SRS Boris, jediný agent státní regulační služby (naše obdoba UPKM), který nikdy na lovce neřekl ni křivého slova. A když máte šlehačku ve spreji, tak ho můžete pro štěstí podrbat na bradě ;)

25.04.2023 5 z 5


Zlatý kompas Zlatý kompas Philip Pullman

Originální a zajímavě pojatá myšlenka, že s sebou máme všichni kousek sebe samého jako svého nejlepšího přítele v podobě osobního daemona, kousek vlastní duše. Hezky napsaný a propracovaný příběh malého děvčátka, jež vyrazí za opravdu originálním dobrodružstvím. I když prvotní nadšení postupem času opadalo, i tak knihu hodnotím velmi kladně. Co bych krom daemonů (geniální) ještě vyzdvihl? Rozhodně medvědy, Romuny a rusalky.

23.04.2023 4 z 5


Ohnivé znamenie Ohnivé znamenie Juraj Červenák

Po prvních dvou dílech jsem se obával toho co mě potkává u spousty sérií historických detektivek, a to je snižující kvalita :(

Tady mě ale opravdu mile překvapilo, že i třetí případ byl originální a autor zase o dost přitvrdil co se týče brutality a napětí. Spíš než jako detektivku už bych celou knihu bral jako horor. Už se těším až si dám další díl.

23.04.2023


Tuhej tulipán Tuhej tulipán Jaromír Konečný

Skvěle napsané (přečteno za odpoledne jak nic, škoda že mi to nevydrželo déle) , ohromně chytlavé (jak jsem začal nemohl jsem se odtrhnout) neuvěřitelně vtipné (hlášky, přirovnání, myšlenkové pochody hlavního hrdiny a spousta dalšího).

Vrchní komisař se sic chvílemi choval jako úplný Koko*, ale vše nakonec dobře dopadlo a já nemohu než dát pět hvězdiček (dal bych i víc, ale nejde to).

Za mě letos nejlepší a nejoriginálnější detektivka co jsem četl.

11.04.2023 5 z 5


Polednice Polednice Jiří Březina

Fajn odpočinková kniha na jedno odpoledne. Asi nic světoborného, ale jako sympatická česká detektivka proč ne.

08.04.2023 3 z 5


Špeky Špeky Rob Grant

Tak smíchy jsem se u toho teda opravdu neválel, ano sem tam jsem se něčemu pousmál, ale to je tak nějak vše. Doufal jsem v něco ve stylu Fattyho (tohle se může stát jen tlustejm atd.). Ale bohužel. Kniha mi nepřišla ani tak humorná jako spíš depresivní a dost smutně reálná. Co bych ale vyzdvihl jsou postavy a jejich pocity, tomu všemu jsem věřil úplně. Napsané je to také dost povedeně, ale jak už jsem psal výše za humorné bych to asi nepovažoval.

07.04.2023 3 z 5


Až budou viset Až budou viset Joe Abercrombie

Oproti prvnímu dílu, který ač zajímavý se místy mírně táhl, bylo pokračován od začátku do konce nabité akcí. Opět se střídaly tři dějové linky (Logan, Glokta, West+Seveřané).
Logan a spol se vydali na takové to klasické putování nepřátelskou pustinou plnou nebezpečí, dobré proč ne.
West+Seveřané tahle dějová linka bavila od první chvíle. Vtipy, boje, cestování zimou a spousta dalšího. Mimo jiné se West konečně pořádně rozjel a v jednu chvíli se tenhle Zuřivec doslova utrhl ze řetězu.
Glokta a jeho linka byla už úplnou třešničkou na dortu. Opět bodovaly jeho vnitřní myšlenkové pochody a úvahy, palec hore. Závěrem musím vyzdvihnout opravdu velmi originální popis obléhání ve stylu: Když to platím tak se chci aspoň dívat!

A co se týče zajímavých hlášek, top je Mračňák: ,,Hmm."

04.04.2023 5 z 5