Na králův příkaz

Na králův příkaz https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506393/bmid_na-kraluv-prikaz-Vs8-506393.jpg 5 220 48

Ondřej z Rohatce série

< 3. díl

Ondřejovi z Rohatce se konečně podařilo vyvléci se z osidel, která mu kladl křivoklátský purkrabí Chval z Valdéře, jenž ho chtěl připravit o hrad Jenčov, bohaté naleziště železné rudy, hutě a hamr na výrobu železa. Chval byl vždy mužem Jana Lucemburského, zatímco Ondřej manem markraběte Karla. Vztah obou Lucemburků byl vždy komplikovaný, a i když nakonec král Jan uznal, že je Ondřej v právu a darovací listinu na Jenčov, kterou vystavil jeho syn Karel, uznal a stvrdil i svým podpisem a pečetí, nemohl jen tak ustoupit, aby neztratil tvář. A tak stanovil Ondřejovi podmínku, že se bude muset, pokud ho on sám vyzve, zúčastnit tří jeho válečných tažení. Píše se rok 1341 a králi zbývá necelých pět let života. Zapomene král na tuto svoji malichernost, nebo bude Ondřej vyzván k tomu, aby ho do bitvy následoval?... celý text

Přidat komentář

tlllk
01.04.2024 4 z 5

Viac ako kedykoľvek predtým som mal pocit že „múza došla“. Pán Niedle patrí k tomu najlepšiemu čo som objavil za posledné dva - tri roky, ale táto séria už bola ako dva krát vylúhovaný čaj. Trochu ako kompilát nápadov pre ktoré nenašiel predtým využitie. Posledný diel sa našťastie vrátil k zrýchlenej karme, keď každý podlí skutok stihol celkom rýchlo spravodlivý trest. Ako audio to stále patrí k tomu lepšiemu čo sa dnes dá zohnať.

ropotamo
06.03.2024 3 z 5

Není to úplně nejhorší. Oddechovka pro nenáročného čtenáře aneb pohádka "Jak Ondřej ke štěstí přišel"
Dobro zde vítězí nad zlem, láska nad nenávistí, každý viník je spravedlivě potrestán.


Jaruš7
15.02.2024 5 z 5

Série se spojují v závěrečném dramatu.

Rytíři z Vřesova a z Rohatce, oddaní a věrní českému králi Janu Lucemburskému, se účastní v jeho poslední bitvě.

Citace:" Asi se vidíme naposledy, můj králi," promluvil Ondřej potichu. "Či spíše bych měl říct, jsme spolu naposledy, protože tys neviděl už za života a teď...
Milosti, ale snad jen to, že když jsi v čele naší rytířské jízdy cválal proti nepříteli, a teď už to můžu říct, téměř na jistou smrt, jel bych s tebou třeba do pekla. Takový to byl pocit."
A tak se dal ... do vyprávění. O tom, jak král Jan vyzval své rytíře k následování a žádný neodmítl. Jak Jindřich z Rožmberka a Jindřich z Lichtenburka spoutali své koně s tím královým a společně se všichni vrhli do středu Angličanů. "

Skvělý počin pro dějinné letopisy.
Srdečné poděkování.

Atara16
06.01.2024 5 z 5

Další pecka.

jehanys
28.12.2023 5 z 5

Tak to mám bohužel za sebou. Příběhy hrdinů knih pana Niedla jsou pro mě balzámem na duši a asi bych se musel opakovat ve svých předešlých komentářích. Tak jen "pane Niedl, moc Vám děkuji".

ondras666
19.12.2023 5 z 5

Krásné završení trilogie.
Nechybí padouch, pomsta a odplata, rodina, středověk a hlavně král Jan jako pravý rytíř.
Uvítal bych ještě jeden díl, kde by se ukázal začátek vlády krále Karla IV.

Cimeřan
18.12.2023 4 z 5

Nejprve mi to přišlo jako verze historické mýdlové opery Covington Cross, pak to ovšem začalo nabírat grády a závěr jsem už prožíval s plným nasazením, až jsem si spolu s hlavním hrdinou málem začal šermovat svým příborovým nožem.
Solidní závěr trilogie, a ačkoliv ničím nepřekvapí, rozhodně také ničím neurazí.
80/100.

Katka244
01.12.2023 5 z 5

To už je konec ? ..škoda, třeba se ještě dozvíme, jak si vedl král Karel.
Prostě krásná knížka z historie.

Lolila
22.11.2023 5 z 5

Štýl písania pána Niedla mi veľmi vyhovuje. Je to oddychové, dobrodružné, historické s dávkou fikcie. Vtipné dialógy odľahčujú atmosféru stredoveku a hlavný hrdina predstavuje rytierskosť, odvahu, statočnosť, .... jednoducho veľmi dobré, pohodové čítanie, aj keď nechýba aj napätie a neraz išlo aj o život:-)

Standa24
12.11.2023 5 z 5

Stejně jako v předchozích dílech děj svižně plyne. Ondřej postupně plní svůj slib a vyráží s Janem Lucemburským na tři válečná tažení. Už od začátku můžeme tušit, že třetí tažení bude zakončeno bitvou u Kresčaku. Kniha je opravdu plná akce, Ondřej stihne kromě válečných výprav ještě zvelebil svůj rodný Rohatec a vyřídit si účty s dalším padouchem, který znepříjemňuje život jemu a jeho blízkým.
Otázkou je, jestli se dočkáme dalšího pokračování?

kuruteku
07.11.2023 5 z 5

Pořád to tam je. Středověk s rytířskými ctnostmi, statečný chudý rytíř, který se nevzdává a své si vybojuje, láska, nenávist, zločin a trest, a velké dějiny jdoucí kolem. Už sice vím, jako dopadne, ale pořád se to hezky čte. A když se mihne známé jméno nebo postava, o to větší radost.

Simi
04.11.2023 5 z 5

MKrato, JÁ TAKÉ!!!
(AUDIOKNIHA). Naprosto úžasný příběh s velmi dojemným závěrem s popisem skonu rytířského krále Jana Lucemburského podle kronik. Hrdinové knížek pana Niedla jsou si dost podobní, ale právě to se mi na nich libí. Cítím se v příbězích jako doma. Pro mne je pan Niedl nejlepším současným historickým romanopiscem. Hmm, co asi bude dál???

MKrat
03.11.2023 5 z 5

No já ho prostě miluju

666Jitka
30.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Oprava Rohatce, vypořádání se s dalším šmejdem, otcovství, ale hlavně splnění slibu králi Janu Lucemburskému v podobě tří tažení do bitev po jeho boku. Opět čtivě napsaný příběh a ano souhlasím, že je hlavní hrdina Ondřej z Rohatce, tak trochu až moc superman, i když má v tomto díle na kahánku. Dočteme se o slavné smrti jednoho z největších rytířů všech dob, o tehdejší politické situaci a čachry s mocí. Opět mě kniha ihned vtáhla do děje a bylo mi líto, že jsem tak rychle na konci.

TeaPeter
10.10.2023 2 z 5

Spíše než román jsou to dvě vyprávěnky starého zbrojnoše: Jak rytíř Ondřej tvrze pozbyl a znovu ji vystavěl a Jak rytíř Ondřej s králem třikrát táhl, aby se nakonec navzdory útrapám domů vrátil. Jednoduché příběhy bez větší hloubky. Dvě hvězdičky dávám za to, že si už konečně budu pamatovat, že Jan Lucemburský padl v bitvě, která se opravdu neodehrála někde v tehdejším Polsku. A že jakkoli slovo Kresčak zní slovansky, tak to místo je Crécy-en-Ponthieu na samém severozápadě Francie.

Caporegime
02.10.2023 1 z 5

Superman vždy na správném místě...

boeink
30.09.2023 5 z 5

Na králův příkaz se Ondřej zúčastní tří válečných tažení, kromě toho opravuje tvrz Rohatec, chrání majetek a miluje svou mladinkou Chiaru.
Mě tohle čtení vážně hrozně baví, vždy se ráda ocitnu ve 14. století, tentokrát jsme se blíže poznali s králem Janem Lucemburským. Jeho vtipné rozhovory s Ondřejem příjemně odlehčují drsnou atmosféru na bitevním poli.
Ondřej si teda celkově neláme hlavu, s kým mluví, zda s králem nebo posledním poddaným, se všemi jedná stejně a to mě moc baví.
Super čtení!

jan.para
27.09.2023 5 z 5

Na knize se mi nejvíce líbilo vyobrazení Jana Lucemburského. Něco podobného jsem zažil už u knížky Čtvrtý králův pes, kdy František Nield krásně vyobrazil Václava IV. Pokud se člověk alespoň trochu zajímá o historii tak mu dojde, že kniha bude mít vyvrcholení v bitvě u Kresčaku.

malýčtenář
10.09.2023 5 z 5

Dostal se mi opět do ruky tento díl a znovu musím říci, že nemám co dodat. Zkrátka autor je mistr pera a ať je téma jakékoliv, vždy zaujme a čtení je pěkně strávený čas.

Shardlake
24.08.2023 5 z 5

Opět příjemné čtení. Tentokrát musí Ondřej z Rohatce jet na tři válečná tažení s Janem Lucemburským. Mimo tyto boje hájí zájmy svých poddaných, opravuje zděděný Rohatec a pátrá po lupičích železa, které je mu zcizeno.

Autorovy další knížky

František Niedl
česká, 1949
2006  89%Čtvrtý králův pes
2012  89%Platnéř
2012  89%Útěk do pekel
2013  92%Čas vlků
2016  90%Rytíři z Vřesova

Kniha Na králův příkaz je v

Právě čtených4x
Přečtených281x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených15x
Knihotéce116x
Chystám se číst43x
Chci si koupit19x
dalších seznamech4x