Na králův příkaz

Na králův příkaz https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506393/bmid_na-kraluv-prikaz-Vs8-506393.jpg 5 210 47

Ondřej z Rohatce série

< 3. díl

Ondřejovi z Rohatce se konečně podařilo vyvléci se z osidel, která mu kladl křivoklátský purkrabí Chval z Valdéře, jenž ho chtěl připravit o hrad Jenčov, bohaté naleziště železné rudy, hutě a hamr na výrobu železa. Chval byl vždy mužem Jana Lucemburského, zatímco Ondřej manem markraběte Karla. Vztah obou Lucemburků byl vždy komplikovaný, a i když nakonec král Jan uznal, že je Ondřej v právu a darovací listinu na Jenčov, kterou vystavil jeho syn Karel, uznal a stvrdil i svým podpisem a pečetí, nemohl jen tak ustoupit, aby neztratil tvář. A tak stanovil Ondřejovi podmínku, že se bude muset, pokud ho on sám vyzve, zúčastnit tří jeho válečných tažení. Píše se rok 1341 a králi zbývá necelých pět let života. Zapomene král na tuto svoji malichernost, nebo bude Ondřej vyzván k tomu, aby ho do bitvy následoval?... celý text

ropotamo
ropotamo
06.03.2024 3 z 5

Není to úplně nejhorší. Oddechovka pro nenáročného čtenáře aneb pohádka "Jak Ondřej ke štěstí přišel"
Dobro zde vítězí nad zlem, láska nad nenávistí, každý viník je spravedlivě potrestán.

Jaruš7
Jaruš7
15.02.2024 5 z 5

Série se spojují v závěrečném dramatu.

Rytíři z Vřesova a z Rohatce, oddaní a věrní českému králi Janu Lucemburskému, se účastní v jeho poslední bitvě.

Citace:" Asi se vidíme naposledy, můj králi," promluvil Ondřej potichu. "Či spíše bych měl říct, jsme spolu naposledy, protože tys neviděl už za života a teď...
Milosti, ale snad jen to, že když jsi v čele naší rytířské jízdy cválal proti nepříteli, a teď už to můžu říct, téměř na jistou smrt, jel bych s tebou třeba do pekla. Takový to byl pocit."
A tak se dal ... do vyprávění. O tom, jak král Jan vyzval své rytíře k následování a žádný neodmítl. Jak Jindřich z Rožmberka a Jindřich z Lichtenburka spoutali své koně s tím královým a společně se všichni vrhli do středu Angličanů. "

Skvělý počin pro dějinné letopisy.
Srdečné poděkování.


Atara16
Atara16
06.01.2024 5 z 5

Další pecka.

jehanys
jehanys
28.12.2023 5 z 5

Tak to mám bohužel za sebou. Příběhy hrdinů knih pana Niedla jsou pro mě balzámem na duši a asi bych se musel opakovat ve svých předešlých komentářích. Tak jen "pane Niedl, moc Vám děkuji".

ondras666
ondras666
19.12.2023 5 z 5

Krásné završení trilogie.
Nechybí padouch, pomsta a odplata, rodina, středověk a hlavně král Jan jako pravý rytíř.
Uvítal bych ještě jeden díl, kde by se ukázal začátek vlády krále Karla IV.

Cimeřan
Cimeřan
18.12.2023 4 z 5

Nejprve mi to přišlo jako verze historické mýdlové opery Covington Cross, pak to ovšem začalo nabírat grády a závěr jsem už prožíval s plným nasazením, až jsem si spolu s hlavním hrdinou málem začal šermovat svým příborovým nožem.
Solidní závěr trilogie, a ačkoliv ničím nepřekvapí, rozhodně také ničím neurazí.
80/100.

Katka244
Katka244
01.12.2023 5 z 5

To už je konec ? ..škoda, třeba se ještě dozvíme, jak si vedl král Karel.
Prostě krásná knížka z historie.

Lolila
Lolila
22.11.2023 5 z 5

Štýl písania pána Niedla mi veľmi vyhovuje. Je to oddychové, dobrodružné, historické s dávkou fikcie. Vtipné dialógy odľahčujú atmosféru stredoveku a hlavný hrdina predstavuje rytierskosť, odvahu, statočnosť, .... jednoducho veľmi dobré, pohodové čítanie, aj keď nechýba aj napätie a neraz išlo aj o život:-)

Standa24
Standa24
12.11.2023 5 z 5

Stejně jako v předchozích dílech děj svižně plyne. Ondřej postupně plní svůj slib a vyráží s Janem Lucemburským na tři válečná tažení. Už od začátku můžeme tušit, že třetí tažení bude zakončeno bitvou u Kresčaku. Kniha je opravdu plná akce, Ondřej stihne kromě válečných výprav ještě zvelebil svůj rodný Rohatec a vyřídit si účty s dalším padouchem, který znepříjemňuje život jemu a jeho blízkým.
Otázkou je, jestli se dočkáme dalšího pokračování?

kuruteku
kuruteku
07.11.2023 5 z 5

Pořád to tam je. Středověk s rytířskými ctnostmi, statečný chudý rytíř, který se nevzdává a své si vybojuje, láska, nenávist, zločin a trest, a velké dějiny jdoucí kolem. Už sice vím, jako dopadne, ale pořád se to hezky čte. A když se mihne známé jméno nebo postava, o to větší radost.

Simi
Simi
04.11.2023 5 z 5

MKrato, JÁ TAKÉ!!!
(AUDIOKNIHA). Naprosto úžasný příběh s velmi dojemným závěrem s popisem skonu rytířského krále Jana Lucemburského podle kronik. Hrdinové knížek pana Niedla jsou si dost podobní, ale právě to se mi na nich libí. Cítím se v příbězích jako doma. Pro mne je pan Niedl nejlepším současným historickým romanopiscem. Hmm, co asi bude dál???

MKrat
MKrat
03.11.2023 5 z 5

No já ho prostě miluju

666Jitka
666Jitka
30.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Oprava Rohatce, vypořádání se s dalším šmejdem, otcovství, ale hlavně splnění slibu králi Janu Lucemburskému v podobě tří tažení do bitev po jeho boku. Opět čtivě napsaný příběh a ano souhlasím, že je hlavní hrdina Ondřej z Rohatce, tak trochu až moc superman, i když má v tomto díle na kahánku. Dočteme se o slavné smrti jednoho z největších rytířů všech dob, o tehdejší politické situaci a čachry s mocí. Opět mě kniha ihned vtáhla do děje a bylo mi líto, že jsem tak rychle na konci.

TeaPeter
TeaPeter
10.10.2023 2 z 5

Spíše než román jsou to dvě vyprávěnky starého zbrojnoše: Jak rytíř Ondřej tvrze pozbyl a znovu ji vystavěl a Jak rytíř Ondřej s králem třikrát táhl, aby se nakonec navzdory útrapám domů vrátil. Jednoduché příběhy bez větší hloubky. Dvě hvězdičky dávám za to, že si už konečně budu pamatovat, že Jan Lucemburský padl v bitvě, která se opravdu neodehrála někde v tehdejším Polsku. A že jakkoli slovo Kresčak zní slovansky, tak to místo je Crécy-en-Ponthieu na samém severozápadě Francie.

Caporegime
Caporegime
02.10.2023 1 z 5

Superman vždy na správném místě...

boeink
boeink
30.09.2023 5 z 5

Na králův příkaz se Ondřej zúčastní tří válečných tažení, kromě toho opravuje tvrz Rohatec, chrání majetek a miluje svou mladinkou Chiaru.
Mě tohle čtení vážně hrozně baví, vždy se ráda ocitnu ve 14. století, tentokrát jsme se blíže poznali s králem Janem Lucemburským. Jeho vtipné rozhovory s Ondřejem příjemně odlehčují drsnou atmosféru na bitevním poli.
Ondřej si teda celkově neláme hlavu, s kým mluví, zda s králem nebo posledním poddaným, se všemi jedná stejně a to mě moc baví.
Super čtení!

jan.para
jan.para
27.09.2023 5 z 5

Na knize se mi nejvíce líbilo vyobrazení Jana Lucemburského. Něco podobného jsem zažil už u knížky Čtvrtý králův pes, kdy František Nield krásně vyobrazil Václava IV. Pokud se člověk alespoň trochu zajímá o historii tak mu dojde, že kniha bude mít vyvrcholení v bitvě u Kresčaku.

malýčtenář
malýčtenář
10.09.2023 5 z 5

Dostal se mi opět do ruky tento díl a znovu musím říci, že nemám co dodat. Zkrátka autor je mistr pera a ať je téma jakékoliv, vždy zaujme a čtení je pěkně strávený čas.

Shardlake
Shardlake
24.08.2023 5 z 5

Opět příjemné čtení. Tentokrát musí Ondřej z Rohatce jet na tři válečná tažení s Janem Lucemburským. Mimo tyto boje hájí zájmy svých poddaných, opravuje zděděný Rohatec a pátrá po lupičích železa, které je mu zcizeno.

Mabie
Mabie
23.08.2023 5 z 5

Třebaže sérii o Ondřeji z Rohatce považuji za Niedlovu nejslabší sérii, tento třetí díl mě velmi bavil. A zaujalo mě nejen vyprávění o hlavním hrdinovi, ale hlavně zarámování příběhu do 40. let 14. století - korunování markraběte Karla římským králem, konflikt mezi Anglií a Francií, který přerostl ve stoletou válku, bitva u Kresčaku, smrt Jana Lucemburského, jako největšího rytíře Evropy té doby.
Uznávám, je to pohádka pro dospělé, ale pokud hledáte oddechovku s trochou drsné historie, je to ta správná kniha pro vás.

Autorovy další knížky

František Niedl
česká, 1949
2006  89%Čtvrtý králův pes
2012  89%Platnéř
2012  89%Útěk do pekel
2013  93%Čas vlků
2015  92%Krajina nočních jezdců

Kniha Na králův příkaz je v

Právě čtených5x
Přečtených268x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených15x
Knihotéce115x
Chystám se číst43x
Chci si koupit20x
dalších seznamech3x