Pomiluj smrt

Pomiluj smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517724/bmid_pomiluj-smrt-65c636df0c663.jpg 4 53 24

Rakousko-Uhersko, počátek dvacátého století. Ve městě Mährischfurt řádí psychopatický vrah, porcující lehké děvy. Právě sem přijíždí hledat službu Aloisie Margetzin, obyčejné děvče z horské vísky. Místo nadějných vyhlídek ji však hned první noc čekají potíže. Smrt se jí lepí na patu protézy a doprovází na každém kroku. Možná proto, že to není Luisa, kdo by se měl bát. Má totiž tajemství, s nímž se nikomu nesvěřila, a neví, jestli ji samotnou nezničí dřív, než to udělá Řezník.... celý text

Přidat komentář

TerkinKnižnySve
24.04.2024 4 z 5

Veronika Fiedlerová - Pomiluj smrt


Počet strán: 128
Vydavateľstvo: Nakladatelství Golden Dog
Žáner: #fantasy #horor #erotika

Veľmi zaujímavá knižka s drsným, brutalnym a bizarným príbehom.

Luisa, ktorá si ide privyrobiť do mesta k sesternici, sa hneď v úvode stretne zo sériovým vrahom... ale ..

Aký je jej príbeh?

Veľmi sa mi páčilo jej vyrozpravanie sa, čo bolo pred a čo bolo popri.

A oboje bolo brutálne.

Určite by som jej odporučila nejaky psychoterapiu, fakt, dievča, to, že ťa niekto odmietne neznamená, že máš po ňom skočiť

Kniha sa čítala veľmi dobre, Luisine myšlienkové pochody ma veľmi bavili a boli naozaj vtipne.

Dielo ako celok bol tiez dobrý, až na ten koniec ten by som očakávala iný ale proti gustu ..

A som rada, že táto štafeta išla ako #autorskastafeta , preto ďalujem všetkým stafetarom, ktorý knihu prečítali a ďakujem autorje Veronika Fiedlerová , že nám knihu poskytla

Kniha č. 102/2024
Štafeta č. 170

#recenzieTerka #kniznastafeta #kniznarecenzia #ctuhoror #zrnkatemnoty #goldendog #veronikafiedlerova #pomilujsmrt #skbookstagram #podporujemeceskeautory

Obsah:
#vraždeniežien #brutálnavražda

Rakousko-Uhersko, počátek dvacátého století.
Ve městě Mährischfurt řádí psychopatický vrah, porcující lehké děvy. Právě sem přijíždí hledat službu Aloisie Margetzin, obyčejné děvče z horské vísky.
Místo nadějných vyhlídek ji však hned první noc čekají potíže. Smrt se jí lepí na patu protézy a doprovází na každém kroku. Možná proto, že to není Luisa, kdo by se měl bát. Má totiž tajemství, s nímž se nikomu nesvěřila, a neví, jestli ji samotnou nezničí dřív, než to udělá Řezník.

eraserhead
10.04.2024 5 z 5

Ač to moc hezky sub/žánrově lavíruje, tohle mě utáhlo hlavně na skvěle vedeném a podaném příběhu a parádních charakterech. V okamžiku, kdy je mi díky tomu vlastně úplně jedno, jestli čtu klasický horror, historické erotické drama či mysteriózní thriller ve steampunkovém oparu, je prostě radost držet tu knihu v ruce. Z jedenácti mnou dosud přečtených knih edice je tohle druhé nejlepší Zrnko temnoty.


Stanislava27
01.04.2024 5 z 5

Toto bola moja prvá knižočka z edície Zrnká temnoty. Táto 128 stranová jednohubka sa čítala doslova sama.

Popravde som netušila čo od príbehu očakávať.

Páčilo sa mi, že autorka vložila do samotného deja časové línie, kde sa prelínala minulosť s prítomnosťou....

Za mňa bol samotný príbeh plný morbídnosti, zvráteností...

Ale napriek tomu som veľmi rada že som mala možnosť si knihu prečítať.

Autorke sa podaril napísať teda riadny skvost...

Určite si prečítam aj ostatné knihy, ktoré autorka napísala...

iv.ča
04.03.2024 4 z 5

Další knížka ze série. Četla se dobře. Těším se na další.

StrYke
15.02.2024 5 z 5

Skvělá novela, popisující nešťastný osud jedné neobyčejné dívky. Každá strana, každý řádek dává dokonalý smysl a vytváří oprávněný dojem krátkého, ale velmi hutného a kompaktního díla. Bezútěšná, melancholická atmosféra je výborně doprovázena útržky z minulosti hlavní hrdinky a náznaky jejího tajemství. Ačkoliv lze její tajemství správně odhadnout po prvních dvou vodítkách... Vřele doporučuji všem.

Pořadí Zrnek temnoty, jak se mi líbila: 1. Pomiluj smrt; 2. Oko čarodějnice; 3. Sklíčenost; 4. V pekle jsme všichni Hébert; 5. Vzácný druh; 6. Zůstanou jen skvrny; 7. Troll; 8. Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech; 9. V rozkvětu; 10. Pan Nikdo

SedllY
06.02.2024 3 z 5

Poslední třetina byla skvělá, do té doby bohužel průměr. Každopádně autorka ukázala, že umí psát víc než dobře. 7/10.

Lucciella_L
19.01.2024

Co na tuto knihu říct? Bomba! Byla jsem víc než skvěle překvapená! Po přečtení anotace a prohlédnutí obálky jsem si udělala představu, jaký asi může být obsah knihy, ale byla jsem příjemně v šoku, jak moc se děj vyvinul a co jsem se dočetla!

Je to opravdu taková jednohubka ke kafíčku, ale s ohledem na děj bych doporučila raději šálek čaje a tmavý zimní pozdní večer ;)

Musím říct, že se to četlo vážně samo a moc jsem si to užila!

Vlasta71
10.01.2024 4 z 5

Kniha je krásně čtivá a má svižné tempo. Moc se mi líbí popis jednotlivých událostí máte pocit, že jste hned vedle a vše sledujete na vlastní oči.
Děj se odehrává v Rakousku Uhersku kde řádí vrah porcujici lehké dívky.Sem přijíždí Luisa místo práce jí čekají jen trable. Smůla se jí lepí na protézu a skrývá velké tajemství.

Mamka_cte
30.12.2023 4 z 5

Erotický román s prvky fantasy a thrilleru. Byla jsem moc ráda, že mi autorka knihu nabídla do štafety a po přečtení, jsem byla ještě radši. Moje první setkání s prací autorky dopadlo úžasně. Děkuji @veronikafiedlerova za poskytnutí knihy

Po přečtení anotace jsem čekala, že se minimálně 3/4 knihy budeme honit za vrahem, ale opak je pravdou. Vrah se odkryje hned na začátku příběhu. Prvky hororu jsem také moc nenašla, ale bizár? Bizár je to teda pořádný! Ale to mě na tom asi nejvíce bavilo, i když jsem několikrát proklínala svoji hlavu. Mám až moc dobrou představivost.

Příběh poukazuje na to, že nejvíce netvorů se skrývá v lidské kůži schovaných za penězi, prací a hlavně umění mluvit a chovat se.

Co se mi vážně líbilo bylo to popisování pachů, pocitů postav a hlavně odvážná a neotřelá erotika.

Kniha o prosté dívce z vesnice, která od prvních stran nabere spád a do konce ani na chvíli neubere. Kvalitní autory nemusíme hledat daleko, protože tady u nás se jich nachází nespočet. A právě nakladatelství @goldendogbooks a edice Zrnka temnoty to dokazují! Další šikovný autor, který dokáže dokonale udržet pozornost čtenáře. Těším se, co dalšího si přečtu!

PosPol
30.12.2023 5 z 5

"Šplíchanec krve přistane doktorovi na obličeji, vypadá jako rudoch s válečným pomalováním. Otře ji rukávem pláště a pokračuje v porcování. Červená, vazká tekutina chlístá všude kolem. Vidím chladná, úzká očka za skly kulatých brýlí, v jeho výrazu je dychtivost nenasyty, horlivost řezníka, nadšení vraha. Čtvrtí mě jako podsvinče a já mám hrůznou předtuchu...."

POMILUJ SMRT od Veroniky Fiedlerové. Další z něžně a poeticky tvářících se knížeček Goldendogu, ale čeká vás všechno, jen ne výše zmíněné... Počátek 20. století v Rakousko-Uhersku. Luisa chce zkusit štěstí ve městě, chudé děvče z hor. Jenže smůla se jí lepí na paty jak somrák na dědka s cigárem v hubě. Hned první noc se dozvídá, že ve městě řádí bestiální vrah a vybírá si především děvky z vykřičeného domu. Tu se najde v řece nožka, tu v kanále ručka, ale hlavinka nikdy....

Jenže co když nevinně vyhlížející Luisa, pajdající díky nekvalitní protéze, není ta, která by se měla bát? Jaké tajemství by mohlo mladé děvče skrývat? Tahle knížečka má všechno! Ponurou atmosféru, smrad města, kdy při barvitém líčení zapáchajících uliček jsem měla pocit, jako bych se tam na chvíli ocitla. Stupňující se násilí, prolínání minulosti a přítomnosti, kdy zcela atypicky pro minulost je použit přítomný čas a pro přítomnost minulý čas, což dílko obzvlášťnuje.

Je zde vše, co od Zrnek temnoty očekávám a musím říct, že i pravidelným přísunem dostávám - bizár, originální zápletka, brutální a šílené vraždění, nečekané rozuzlení. Netradičně je hlavní zápletka vyřešena hned na prvních stránkách a příběh se ubírá jinak, než čekáte...

Musím říct, že Luisa mi i navzdory krátkému času, který jsem s ní strávila, přirostla k srdci a klidně bych si její příběh někdy přečetla znovu. Hodnotím 4,5/5, posledních pár stránek pro mě bylo trochu nadbytečných...

lucyvase4
10.12.2023 4 z 5

Dej se odehrává v Rakousku Uhersku na počátku dvacátého století. Aloisie přijíždí z venkova do města za svoji sestřenicí Berdnardinou. Aby zde našla práci a mohla tak zaplatit operaci svému nemocnému otci. Místo snů ji ale hned první noc čeká doslova noční můra. Ve městě rádi sériový vrah, který zabíjí prostitutky tak, že jim odřezává za živa údy. Berdnardina a Aloisie potkávají v hospodě dva muže Karla a Šebestiána. Luise se ale tahle společnost nelíbí a chce odejít. Šebestián se vydá za ní a když zjistí, že má místo jedné nohy protézu pozve ji k sobě do bytu.
Co všechno se tu noc udá? Kdo je nakonec vrah a kdo lovná zvěř? A jaké tajemství Aloisie skrývá?

Na to jak je to malá, útlá knížečka, tak je teda pořádně nadupaná... Je plná zvratů, akce a napětí.


Děj je svižný. A zároveň je vše dobře vysvětleno a popsáno. I díky prolínání minulosti a přítomnosti.


Na mne byla místy až moc surová a plná násilí. Jelikož jsem zabredla do jiných vod než obvykle. Já horory, detektivky ani thrillery nečtu. Takže věřím, že pro vas, co jste zvyklí, to bude naprosto v pohodě.


Jediné, co mi trochu vadilo byl ten konec. Klidně bych vynechala poslední dvě stránky a nechala konec víc otevřený.


Jinak ale chválím. Taková jednohubka na jednu noc.

Morbidus
17.11.2023 5 z 5

Trochu mě překvapilo, s jakou rychlostí se „vyřešila“ zápletka nastíněná v anotaci. Nicméně toto zrnko hovoří o něčem hlubším, než pouhém kriminálním motivu. Ve skutečnosti se zde vypráví o jinakosti - o jejím původu, vnímání v rámci sebe sama a snaze někam zapadnout. Myslím, že tyto a podobné myšlenky jsou lidem pohybujícím se ve fantastice blízké a snadno se s nimi ztotožní. Krásné a smutné čtení.
Knize v podstatě nemám co vytknout, protože skrze atmosféru, dialogy i erotično si po celou dobu drží velmi dobrou úroveň. Svazek je na svůj rozsah inteligentně poskládaný a snad jediná výchylka je v rozvinutosti některých částí pro příběh (málo cirkusu), což ale nelze autorce zazlívat. Četlo se to samo a Pomiluj smrt považuji za jedno z výraznějších Zrnek.
Slečna Luisa mi bude chybět a čtenáři by se s ní rozhodně měli seznámit...

SkR3T
01.11.2023 5 z 5

Díky edici Zrnka temnoty si začínám uvědomovat, že se vyplatí věnovat pozornost i českým autorům a nesázet jen "na jistotu" u těch zahraničních. V této knize se mi nejvíce líbily myšlenkové pochody hlavní hrdinky a to, že některá místa v příběhu otevírala více možností a nechala pracovat čtenářovu fantazii (např. osud Luisiny matky). Knihou se prolíná násilí, erotika, temná atmosféra a soucit s těmi, co jsou odlišní. V knize se objevují zajímavé a dobře vykreslené postavy. Má navíc hodně nosných témat, takže bych si příběh dokázala představit klidně jako rozsáhlejší román. S autorkou jsem si příjemně popovídala na Comic Conu a knihu mám s milým věnováním. Její styl mě zaujal a ráda si časem přečtu i další její knihy.

jefff
19.10.2023 3 z 5

Po přečtení knihy jsem měl dva převažující dojmy. Zaprvé, že mě nadchlo, jak je Veronika Fiedlerová dobrou spisovatelkou. Přinejmenším po technické stránce. Píše plyně, má hezký sloh a příběh má spád i v pomalejších dějových linkách. Je vážně dobrá. Druhý dojem byl, že je hrozná škoda, že autorka nevytěžila z příběhu více. Celé dílo mi přišlo jako skvělý start a byl jsem zvědav co dále. Hlavní hrdinka nejednoznačná, motiv jejího konání trochu zahalen, mozaika skvělých vedlejších postav...ale nakonec mi to přišlo nevyužité.

Ristridin
29.09.2023 3 z 5

Četlo se to hezky, ale hororem bych to nenazval. Přišlo mi zvláštní, že vrah byl zkraje vyřešen. Příběh se pak nesl trochu jiným směrem, než bych čekal.
Jednohubka, která neurazí ani nenadchne. Témata knížečky klouzala jen tak lehce po povrchu.

ciaram
23.09.2023 2 z 5

(SPOILER) Byla jsem zvědavá na nové dílko autorky, Klausnera mám ráda. Luisa mi ale k srdci nepřirostla. Neobsahovalo to žádné napětí, temnotu duše asi ano, ale bylo mi to lhostejné. Čekala jsem prostě něco jiného a ne že na vraha nejenom narazíme, ale hned i vyřešíme.

Ronnie68
09.09.2023 3 z 5

Zajímavý horor

ctenar2846
24.07.2023 3 z 5

Povedený minihoror na jedno odpoledne. Pomalu rozvíjející se děj, kde každou chvíli narazíte na nějakou novou, zajímavou skutečnost nebo spojení a návaznost, vedoucí dál do ještě temnějších zákoutí. Napětí se krásně proplétá s tajemnem... Vyzdvihnout musím popisy všemožných pachů, vůní a celkovou morbiditu příběhu.

666Jitka
24.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Moje oblíbená edice Zrnka temnoty opět nezklamala. Již od prvních řádků se mi morbidně tajemný příběh skvěle četl. Pestrý děj ve dvou časových rovinách do sebe výborně zapadá a člověk se při čtení rozhodně nenudí. Autorka dokáže neustále udržet čtenářovu pozornost a silné napětí. Líbí se mi kombinace thrilleru, hororu a lehké erotiky. Samotné vzrušující dějství je povedeně zkombinováno s vnitřním monologem a úvahami hlavní hrdinky Luisy, která se postupně ztrácí sama sobě a přetváří se v docela jinou bytost, kterou je nelehké mít pod kontrolou.

jan8470
22.07.2023 5 z 5

Dekadentní pohádka o bestiích v lidském těle.
Luisa přijela do města vydělat peníze aby mohla zaplatit doktora nemocnému otci. Ale jak ji postupně pounáváme, zjišťujeme že jsou její pohnutky mnohem složitější. Stejně tak na první pohled prostá holka z vesnice na úpatí hor začne během vyprávění působit díky pohledům do její minulosti značně jinak. A je nejen temná a ponurá, ale díky tomu jak je vše vyprávěné z Luisina pohledu tak i cynická i černohumorně vtipná. Přitom nutí člověka k zamyšlení. Co nás formuje, jsme už od začátku života předurčeni být zlí, nebo dobří? Můžeme se změnit. Ale Pomiluj smrt není žádná moralita, tahle témata spíš probublávají na povrch jaksi mimocodem. Je to povedený text, svižný a lehce dekadentní. Nepostrádá pěkné popisy, ale jeho předností je autorčin perfektní vled do lavy její rdinky. Fiedlerová znovu dokazuje, že kdyby měla víc času na psaní, klidně by se mola zařadit mezi čtenářsky nejúspěšnější autorky domácí fantastiky.

Štítky knihy

Rakousko-Uhersko

Autorovy další knížky

2021  87%Pozdravy záhrobí
2022  92%Ozvěny záhrobí
2023  83%Pomiluj smrt

Kniha Pomiluj smrt je v

Přečtených60x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce28x
Chystám se číst27x
Chci si koupit14x
dalších seznamech3x