Pozdravy záhrobí

Pozdravy záhrobí https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469405/bmid_pozdravy-zahrobi-CqI-469405.jpg 4 100 29

Pozdravy záhrobí série

1. díl >

Pracovní náplní Benedikta Klausnera je odhalovat pojistné podvodníky. K jejich dopadení používá neobvyklé metody – vidí do minulosti a rozmlouvá se záhrobím. Své schopnosti úspěšně tají až do chvíle, kdy podnikatel Mlynář zabije svou dobře pojištěnou manželku. Usvědčení vraha pak přestává být otázkou peněz a stává se pro Benedikta osobní záležitostí.... celý text

Přidat komentář

evineckY
26.02.2024 5 z 5

Mí oblíbení spolučtenáři ví, že žánr, jako jsou detektivky a krimi nečtu,
ale vložte tam ducha a je to jasné :-)
Kniha se skládá z povídek, nebo příběhů, které na sebe navazují a jsou prokládány skvělými obrázky, které ponurost příběhů opravdu dokresluji.
Benedikt alias nekromant funguje jako pojítko mezi záhrobím, mluvící s mrtvými, spolupracuje s pojišťovnou i policii pomáhá k vyřešení případů a je fakt skvělý.
Moc doporučuji.

SBH
21.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Přečetla jsem povídku Noc na Liščí skále a beznadějně se zamilovala do Benedikta Krausnera. Takže jsem si musela koupit Pozdravy záhrobí i další díl. Jen mě trošku mrzí, že zrovna Noc není součástí díla. Na druhou stranu, byť se jedná jakoby o román v povídkách, postavy se vyvíjejí, vztahy mezi nimi taktéž a celý koncept má zastřešující zápletku. Jsem spokojená.
Benedikt sice už není nejistý mládenec, ale poměrně slušně situovaný paranormální úředník, tím trochu ztratil své kouzlo, ale pořád ohledně svých schopností a zařazení do společnosti tápe. Líbí se mi, že se čas od času označuje za černokněžníka (protože bělokněžník neexistuje), to mu přidává na zajímavosti. Další postavy už mají pozici o něco horší, Jelen a Igor mi dlouho splývali, a ačkoli se jedná o důležité osoby, autorka si s nimi moc nevyhrála. Démon Rudy je fajn, ovšem sladká Zuzanka se profiluje opět poměrně těžce.
Jednotlivé detektivní případy se mi líbily, Benediktovo nahlížení do záhrobí je lákavé. Na druhou stranu za horor považuju něco, u čeho se bojím. Tady jsem se párkrát zasmála (super!), v jednom místě mě text dojal, ale strach jsem nepociťovala – ani o postavy, ani tak nějak všeobecně. Dokonce ani ve scéně, kdy mrtví vstanou z hrobů a začnou řádit mezi lidmi. Nejvíc jsem se obávala při rozhovoru Benedikta s Jelenem na téma, jaký má smysl vést spořádaný život, když policie nikoho nechrání a stojí na straně mafiánského padoucha. A bála jsem se toho, že je to pravda.
Nakonec tedy jedna výtka. Nedokážu posoudit, jak dobře autorka popsala astrální průchody záhrobím, zato dobře vím, že v restauracích a hospodách je už pěkných pár let, možná spíš desetiletí zakázáno kouřit. Proto mě pokaždé rozhodil popis mračen cigaretového kouře válejícího se v lokálech. A zároveň ukrajinských uprchlíků a války. Autorka sama může být zapřisáhlá slušňačka a abstinentka, ale knihu v ruce drželo dost dalších lidí na to, aby byl tento drobný detail zachycen. Škoda. Nebo jsou v Golden Dog všichni zapřisáhlí abstinenti, vyhýbající se podnikům veřejného stravování obloukem? Nemyslím si.
Jinak ale vřele doporučuji a vrhám se na další díl.


martina.tim
07.08.2023 5 z 5

Za mě naprosto skvělá knížka. Jedna z mála, kterou jsem přečetla za dva dny a která mě bavila od začátku do konce. Rozhodně si musím koupit i druhý díl a budu doufat, že budou i další.

Ainyska
06.08.2023 3 z 5

Tak tohle byl boj, do cca půlky se to četlo dobře a bavilo mě to. Pak mě to začalo nudit a vlastně mi bylo v podstatě jedno, jak to dopadne. Nejvíce mě na tom bavila asi fretka. Do druhého dílu se v blízké době pouštět nebudu, ale do budoucna, když nebude co číst, se možná k sérii vrátím.

ciaram
15.06.2023 5 z 5

Velmi milé překvapení. České reálie Moravského Brodu a na pozadí záhrobí, nekromant, řešení případů, duchové. Ze začátku jsem měla problém, že to na mě působilo jako povídková kniha, což vlastně tak trochu je. Benedikt totiž řeší různé případy, ale ten první se táhne přes všechny ostatní jako červená nit. Je to čtivé, zajímavé, postavy Benedikta a Zuzany se mi líbí. Takže rozhodně jdu i do dalšího dílu. Mimochodem jsem si místa v příběhu vyhledávala na netu :), tak mě to chytlo. Jen jsem je nenašla. :o))

spajdinka
09.02.2023 4 z 5

Poslech audioknihy. Příběh zajímavý, ale přednes nic moc.

karinga
07.12.2022 5 z 5

Benedikt Klausner je cokoliv, jen ne obyčejný pojišťovák. Má svoje metody, jak odhalit podvodníky a rozhodně fungují. Alespoň do chvíle, kdy se mu do cesty připlete vlivný a rozhodně ne nevinný podnikatel.

Detektivka říznutá nadpřirozenem? Rozhodně! 4 na sebe navazující povídky mi otevřely dveře do světa, kde v podstatě na každém rohu čeká nějaká utrápená a zaseknutá duše (v lepším případě). V tom horším démon a s těmi se vyjednávat úplně nedá. A ten konec, to byla přesně ta akce, kterou jsem potřebovala. Výtečné!

Benedikt je za mě dokonale promyšlená postava - je nerudný, uzavřený a má svých starostí a duchů dost. Nekromant, který vás tím svým humorem dostane. A nejen vás. Protože... neříkejte, že byste mu tu trochu štěstí nepřáli.

Nekromantský slovníček na konci je přesně to, co přidalo poslední hvězdu a já bych se nejraději hned pustila do dalšího dílu. :)

Doporučuji!

Marek82
29.11.2022 3 z 5

Aj keď som veľký fanúšik tohto typu kníh a českých autorov, toto mi jednoducho nesadlo. Nápad dobrý, ale postavy ploché, nesympatické, bolo mi jedno, čo sa s nimi stane a ako sa dej bude vyvíjať. Postupne som sa nevedel ubrániť dojmu, že s knihou len strácam čas. Vzhľadom na rýchlo ubiehajúci dej a rýchle striedanie postáv a javov sa u mňa nedostavil ani nejaký pocit strachu a tajomna, ktorý by dojem vylepšil. Nahlas rozmýšľam, do akej miery má podiel na celkovom dojme interpret, pretože ho mám spojeného s inými knihami a s každou ďalšou mi viac a viac prekáža jeho prejav. Som rozhodnutý, že ďalšiu knihu s týmto interpretom už nekúpim. Naposledy som počúval Hřbitov trpaslíků, to bol tiež riadny bizár, ale čierny humor a sarkazmus p. Sovinovi ešte ako tak sedí. Akonáhle sa chce dej alebo kniha tváriť vážne, tak interpret jej skôr prekáža ako pomáha.

eraserhead
10.10.2022 4 z 5

Když jsem Pozdravy četl ještě jako rukopis, první půlka mě hrozně nadchla, ale pak (poslední třetina?) to všechno vyprchalo. Tak jsem teď na knižní vydání byl i zvědavý, jestli se něco změní. Změnilo. Bavilo mě to číst až do konce a zjistil jsem, proč ten předchozí stav. Ten závěr mi pořád přijde trochu slabší, a děje se tak proto, že z něj mizí to, co mě (to bych zdůraznil) hrozně baví na začátku. Ty v podstatě detektivní případy říznuté notnou dávkou nadpřirozena. Ke konci však Benedikt strhává příběh na sebe. Ta kniha je napsaná dobře až do samotného konce. Abych citoval autorku, „je dost dobrý, aby [měl] šanci obstát“, u širšího čtenářstva rozhodně, protože to je chytlavé stylem i zaměřením – mysteriózní, duchařské detektivky jsou dobrá kombinace. Kdybych to chtěl přehnat, Benedikt je takový český Nekroskop (bez upírů). Jen prostě řešení případů mě baví více, než jeho „soukromé“ problémy a opletačky. Každopádně, dojem z prvního čtení napraven, s chutí se začítám do pokračování. 3,5*

Vespyr
06.10.2022 5 z 5

Teda! Tak tohle jsem opravdu nečekala. Nečekala jsem, že mě to tak chytne. Nečekala jsem, že hlavní postava bude tak uvěřitelná a sympatická. Nečekala jsem, že budu hltat jednu stránku za druhou a nebudu se ani na minutu nudit. Nečekala jsem, že mě bude tolik mrzet, když jsem knihu musela odkládat kvůli běžnému životu. Příběh mě bavil, byl napínavý, promyšlený. Při čtení mě silně zasáhla nostalgie, protože mi kniha připomněla dobu, kdy jsem hltala sérii Mediátor od Meg Cabot. Bylo to totiž stejně skvělé :)

jan8470
21.08.2022 5 z 5

Jestli hledáte chytré čtení, které snese srovnání například s Krví pro rusalku Kristýny Sněgoňové, tak nemáte proč váhat.

LenkaWal
31.07.2022 5 z 5

Tohle mě opravdu chytlo. Pěkná duchařina.

Madla81
19.07.2022 5 z 5

Tak tohle byla vážně pecka! Velmi zváštní pojišťovák s dost děsivými zvláštními schopnostmi, v podstatě morous a poustevník a taky milovník kávy byla tak skvěle a plnokrevně napsaná postava, že nejde si ji ihned zamilovat. Benedikt Klausner je všechno, jen ne nudný. V každé ze čtyř na sebe vzájemně navazujících povídek řeší tento pojišovácký nekromant věci, které jdou za hranice veškerého chápání, bojuje s duchy, démony a snaží se stát na straně dobra. Ale čím víc podivných případů vyřeší, tím víc se kolem něj smyčka záhrobí stahuje. A nejne různé druhy démonů, ale i prostá světská msta si na hlavního hrdinu brousí zuby.
Autorce se podařilo namíchat opravdu osvěžující koktejl magična, napětí, lásky, a hororu. A mezi řádky tu jako temná řeka probublávají otázky morálky a či důležitosti uchovat si vlastní integritu. Velmi čtivé, chytré (jak zápletka, tak tím, že autorka v textu naprosto přirozeně používá němčinu, ukrajinštinu a hlavně latinu). Bylo to skvělé, jednoduše skvělé a já se nemůžu dočkat, až si přečtu dvojku.
A pro případné začátečníky v oboru praktické nekromancie je na konci knihy i Slovníček nekromantské latiny :-)
Vyzdvihnout musím i krásné ilustrace, které odpovídaly charakteru knihy (jen mohly být trošičku světlejší, aby vynikly některé detaily).
Pokud máte rádi strašidelné příběhy o záhrobí, milujete jmený, inteligentní humor, ale neudělá se vám špatně i z nějakých těch nechutných popisů, jsou Pozdravy rozhodně to pravé pro vás.

Nell.Montenegro
01.05.2022 5 z 5

Pokud hledáte odpočinkovou knihu s mimořádně čtivým textem a extra sympatickými postavami, jsou jí Pozdravy záhrobí od zkušené autorky Veroniky Fiedlerové. Duchařská detektivka vypráví příběh Benedikta Klausnera, NEobyčejného pojišťováka a nekromanta, který při řešení pojistných událostí používá své mrazivé nadání komunikovat se záhrobím (a že jeho zaříkání umí zvednout chloupky!). Kniha mě neskutečně nadchla a velice mile mi zpříjemnila nejeden večer. Proto jsem také ráda, že se příběh dočkal pokračování v podobě Ozvěn záhrobí, které mimochodem také brzy vyjdou v nakladatelství Golden Dog!

Krom čtivého textu musím vyzdvihnout i spisovatelčin smysl pro humor radostně prýštící zejména z dialogů mezi hlavním hrdinou a jeho společníky (nabručeným kapitánem Jelenem a vilným duchem Rudym). Benediktova nevděčná fretka, pekelné stvoření, které bylo sesláno na zem jen proto, aby mu znepříjemnila život, byla už jen vrcholkem mého čtenářského blaha.

Autorčin zájmový záběr je obdivuhodný. Fantazie, umění fabulace i bohatá slovní zásoba zaslouží klobouk dolů. Za chvilky radosti, časté chichotání i výše zmíněné plusové body dávám Pozdravům záhrobí 5/5.

25veronika3
26.04.2022 5 z 5

Teda! Po knize jsem sáhla až po přečtení komentářů tady, přiznám se, anotace mě nechytla. Ale, bože! Kniha je úžasně čtivá, příběh se mi líbil hrozně, celé je to poskládané naprosto báječně a hrozně se těším na druhý díl! Silně mi to připomínalo Kladivo na čaroděje, ale chybělo tomu přesně to, co mi v čaroději vadilo, takže vážně super. Česká nekromantská scéna mě vážně dostává!

bookbypatrik
29.12.2021 4 z 5

Přiznám se, že horory moc nečtu. Každopádně Pozdravy záhrobí s lákavou anotací a ještě od české autorky jsem si nemohl nechat ujít. A udělal jsem dobře, takto má totiž správný napínavý a strašidelný příběh vypadat. Úplně nejvíc mě fascinovalo, jak skvěle a uvěřitelně bylo vykresleno záhrobí.

katchamccall
18.11.2021 5 z 5

Za mě naprosto super! Záhrobí, jak ho vykreslila autorka, je tak lehce uvěřitelný, že místa, kudy nerada chodím, vnímám teď úplně jinak :-). Děj tak krásně plynul, nebyly tam žádný zbytečný žvásty a nepůsobilo to fantamagoricky. Benedikta si zamilujete, jako fakt. Já ho teda rozhodně miluju :-D.
Na knihu jsem narazila na veletrhu knih a setkala se i přímo s Veronikou Fiedlerovou, která byla tak strašně hodná a rovnou mi knížku podepsala :-). Takže se z Pozdravů záhrobí stala srdcová záležitost :-). Nakladatelství Golden Dog se mi začíná hodně dostávat pod kůži.

Ilčik22
16.11.2021 5 z 5

Já duchařinu nemám ráda, já se totiž nerada bojím, ale s Benediktem, to je jiná káva, za tím si stojím. To mrazení v zádech, když četla jsem knížku, ten sotva slyšitelný vzdech, to šimrání motýlů v bříšku. Ten příběh mne uchvátil, nedá se od něj odtrhnout, i když by mě Benedikt jistojistě ochránil, prohlížím doma každý kout. Hltám písmena, slova, řádky, stránku za stránkou, sem tam otočím se zpátky nocí probděnou a na konci nakukuju vpřed pootevřenými vrátky.

jiri5027
12.11.2021 5 z 5

Tak tohle se musí přečíst! Detektivka s nadpřirozenými prvky působí svěže a nechala mě svým stylem zavzpomínat na Vraždy v Ulici Morgue, nebo i na hororového Nekroskopa. Autorka umí vládnout slovem a to vás i po vlažnějším začátku pohltí. Za mě super čtivo!

monika_v_trapu
31.10.2021 4 z 5

Já jsem nadšená! Přiznávám, že ze začátku jsem si nebyla jistá, jestli mi kniha sedne a docela jsem se bála toho, že ne. Ale opak je pravdou! Pozdravy záhrobí jsou v první řadě úžasně čtivé. Jakožto pomalý čtenář jsem skoro až nechápala jak snadno a rychle se mi text čte a jak moc mě příběh vtáhl. Začetla jsem se hned. Z dějem už to bylo takové nejistější. Ze začátku se mi to moc nezdálo. Kniha je rozdělena do několika částí, kdy každá část se zabývá jedním případem, který náš hlavní hrdina řeší. A zároveň je na pozadí ještě další linka... No, trochu zamotanější koncept, ale o to dokonalejší a překvapivější rozuzlení věcí, které vám v průběhu čtení začnou zapadat do sebe a dávat smysl. Nečekejte od toho mrazivý thriller nebo horor, po kterém nebudete moct zamhouřit v noci oči, spíš je to geniálně vystavěný román o duchách a jednom fajn chlápkovi, co s nimi komunikuje a pomáhá tak vyšetřovat vraždy a pojistné podvody. Těším se, až autorka vydá něco dalšího a těším se ještě o to víc, že je to češka!