Poslední argument králů

Poslední argument králů https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26773/posledni-argument-kralu-prvni-zakon-kniha-treti-26773.jpg 5 438 69

První zákon série

< 3. díl >

Přichází konec. Logena Devítiprsťáka už možná čeká jeho poslední bitva, ale ta bude stát za to. Po celém Severu zuří boje, král Seveřanů se pořád drží a zastavit ho může jen jediný člověk. Jeho nejstarší přítel, jeho nejstarší nepřítel: je čas, aby se Krvavá devítka vrátil domů. Je tolik nadřízených a tak málo času. Představený Glokta vede úplně jinou válku. Tajnou bitvu, ve které není nikdo v bezpečí a ve které se nedá nikomu věřit. A protože jeho dny s mečem v ruce jsou už dávno ty tam, je velké štěstí, že dokáže tak účinně využít zbraně, které mu zůstaly: výhrůžky, vydírání a mučení. Jezal dan Luthar se rozhodl, že honba za slávou je příliš bolestivý podnik a obrátil se zády ke kariéře vojáka kvůli prostému životu se ženou, kterou miluje. Ale i láska může být bolestivá a sláva je zvyk, který se nestydí připlížit se ke člověku, když ho nejmíň čeká. Král Spojeného království leží na smrtelné posteli, rolníci se bouří a šlechta se rve o jeho korunu. Nikdo nevěří, že stín války hrozí padnout na samo srdce Království. Jenom První z mágů má svůj plán, jak zachránit svět – ostatně jako vždycky – ale tentokrát je to velmi riskantní. A žádné riziko není tak strašlivé jako porušení Prvního zákona …... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Polaris
Originální název:

The First Law: Book Three Last Argument of Kings , 2008


více info...

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 5 z 5

U předchozích dílů jsem váhal meti čtyřmi a pěti, dal jsem v obou případech čtyři. Tady už nemůžu jinak, než pět. Parádní temná, dospělá fantasy. Chvíli mi to trvalo, ale během této knihy jsem se konečně sžil s postavami. A světe div se, dokonce i Jezal mi začal být sympatický. Jasně nejlepší už od první knihy byl samozřejmě Glokta, ale ani ostatní POV postavy rozhodně nezklamou. Kniha parádně udržuje čtenáře v napětí, čemuž dost napomáhá i skvělé členění kapitol. Téměř nic zde nepůsobí nepatřičně přehnaně, což je oproti jiným podobným fantasy dílům velmi příjemná změna. Jsou zde scény u kterých se člověk klepne do čela s "no jasně, to se přece dalo čekat", přestože to vubec nečekal. Parádní závěr trilogie, která se u mě zařadila mezi nejlepší série, se kterými jsem kdy měl tu čest. Určitě se vrhnu i do dalších románů ze stejného světa, už čekají na poličce

apq
apq
03.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Poslední díl série a já musím říct, že se mi snad ve výsledku líbil snad nejvíc. Celou sérii hodnotím jako velice vydařenou a naprosto mě pohltila.
Ačkoliv samotný děj je dobrý, nejvíce oceňuji vývoj postav. A právě v této knize značně měním názor na většinu z nich.
Z Logena, který mi byl v předchozích dílech sympatický a snažil se na sobě zapracovat, se stal vraždící šílenec a doufám, že jeho běsnění definitivně skončilo.
Jezal se chová pořádně stejně nadutě a Fero protivně.
Bayaz se taky zajímavě předvedl, že se čtenář nestačí divit.
Chudáka Westa mi bylo líto, takový konec si snad jediná od začátku kladná postava nezasloužila.
A pak tady je geniální Glokta, kterého hodnotím jako jednu z nejlepších knižních postav. Cynický inkvizitor se postupem času překonává a najde se v něm i trocha dřívější spravedlnosti, přestože v podstatě zůstává pořád stejný, občas i udělá nějaký dobrý skutek, přestože toho vzápětí někdy lituje. Glokta je prostě excelentní a zasloužil by si svoji samostatnou knihu.
Rozhodně celou sérii (myslím tyto 3 díly) moc doporučuji.


Tereza_T
Tereza_T
30.01.2024 5 z 5

Jsem takovej kousíček od toho nechat si vytetovat realistu na čelo, devítku na koleno a každý druhý Gloktovo slovo na ten zbytek #fenrisismyinspo

Grohlinka
Grohlinka
14.12.2023 5 z 5

Tak jo, přiznám se, že jsem si už připravovala rádoby chytrý komentář, kde budu rozebírat, proč jsem tomuhle skvostu dala čtyři hvězdy, pak jsem si vzpomněla, čemu všemu už jsem ty čtyři hvězdy dala, pokorně poklekla a políbila prsten arcilektorovi. Ať žije Glokta, ostatní se můžou jít bodnout.

ctenar2846
ctenar2846
12.12.2023 5 z 5

Přiznám se, jsem po druhém dílu série měl velká očekávání, ale tohle bylo opravdu něco!
Glokta byl čím dál rafinovanější a brutálnější, Krvavá devítka čím dál tím šílenější a s každou stranou jsem byl svědkem zákulisních her Prvního z mágů. Akce střídá akci a intriky se vrší jedna na druhou s tím jak si zrada a smrt vybírají svoji krvavou daň...

Už abych se pustil do dalšího dílu!

kalache
kalache
04.11.2023 5 z 5

...Bayaz je dokonalý manipulátor...

SkcSAM
SkcSAM
31.10.2023 5 z 5

Skvelé zakončenie tejto série. Temnota, všade len temnota a krv. Keď sa vám zdá, že na niekoho sa usmialo šťastie osud ho roztrhá na malé kúsky. Postavy sú parchanti s ktorými sa dá súcitiť. Glokta, Logen a Bayaz sa v 3 diele rozbehli a sú z nich top postavy (Krvavá devítka). Joe Abercrombie napísal skvelé temné fantasy. Zaradil sa na vrchné priečky mojich najoblúbenejších fantasy autorov.

Hadati
Hadati
24.08.2023 4 z 5

I ve třetím díle sledujeme osudy stejných hrdinů, kdy pozornost se zaměřuje zejména na Jezhala, Gloktu a Logena. Místopisně pak sledujeme události na Severu, kde pokračuje válka s králem Seveřanů Bethodem, a události v hlavním městě Spojeného království Adově.

Osobnosti hlavních postav pak jsou ještě více komplikovanější, než se zdálo. Je tedy dost možné, že se vaše sympatie ke konkrétním postavám změní, a to oběma směry. Zejména v osudech hlavních hrdinů pak dojde k obrovským změnám, kdy začnete pochybovat i o tom, kdo je vlastně na té dobré straně. A jestli se vlastně dá mluvit o dobré a špatné straně hlavního konfliktu, který se zde začíná postupně krystalizovat.

Abercrombie je dobrý v tom, že si vybírá neobvyklé cesty příběhu, jako bylo putování tam a zase zpátky za artefaktem, který se nakonec nenašel, v předchozím díle. Většinu jeho následujících kroků sice není těžké odhadnout, ale neubírá to zábavě při jejich postupném odkrývání. Abercrombie se také snaží s postavami zacházet realisticky, takže se nestane, že by se osoba s pověstí krutého zabijáka najednou stala opěvovaným hrdinou svého lidu. A každá z hlavních postav pak má vlastnosti, které vám brání je nazvat kladnými hrdiny. Z většiny z nich se vlastně vyklubou antihrdinové.

pat4157
pat4157
08.07.2023 5 z 5

Wow, tolik nečekaných překvapení a stále výborný autorův styl. Moc povedené.

Hor89
Hor89
12.02.2023 5 z 5

Závěrečný svazek Prvního zákona je, i přes trochu pomalejší začátek, opět povedený - příběh má spád, závěrečná bitva je výborná a většina dějových linek je uspokojivě ukončena (na pár z nich se navazuje v dalších knihách). Postavy jsou zapamatovatelné, hodně propracované a ani trochu černobílé. Vyzdvihnout musím i povedené obálky celé série.

TomTomis
TomTomis
24.12.2022 4 z 5

První půlkou knihy jsem se prokousával neuvěřitelně dlouho, ale pak se to rozjelo a musím říci, že mě to překvapilo, postavy se proměnily. Získaly jiný nádech, nic není černobílé a charaktery podle toho vypadají. Některé postavy se mi úplně znechutily, na jiné jsem musel přehodnotit názor. Do dalších dílů se momentálně pouštět nebudu, i když je mám v knihovně...

Sitth
Sitth
28.11.2022 3 z 5

No u třetího dílu mám trošku rozpolcené dojmy. Do asi 200. stránky nuda v Brně, ono je to dobře napsané, ale tohle vše jsme četli v prvním a druhém díle a i když je to poctivé řemeslo, tak je to omílání již vyřčeného.
Pak ale nastane zlom a ani nevím, proč tomu tak je, možná proto, že jsem si utrhnul stehenní sval od kolene a číst pak o utrpení Glokty, a jeho nohy, což už mě místy štvalo, nabírá na jiném prožitku... :-)
Je to slušné zakončení série, popravdě čekal jsem trošku více, ale zas na druhou stranu Bayaz mě překvapil... Ale nebudu prozrazovat.
Kdyby si mě i třetí díl dokázal udržet jako díl první, neváhal bych dát skoro k 90%, takto dávám 75% za celou sérii.

Dragonian
Dragonian
14.09.2022 5 z 5

Úžasný zážitek a skvělé zakončení série. Chrochtal jsem si u téhle knihy blahem. Skvělé napínavé pasáže, kdy ani nedýcháte. Vřele doporučuji celou sérii.

Boby17
Boby17
21.04.2022 5 z 5

Poslední argument králů byl opět plný akce, bojových scén, intrik i magie. Myslím, že si každý čtenář přišel na své. Mně se však nejvíce líbila pasáž, kdy si Glokta upřímně promluvil s královnou o plnění manželských povinností. S čistým svědomím dávám všechny hvězdy.

LWALKER
LWALKER
25.02.2022 5 z 5

Celá trilogie je naprosto super!!!! Postavy jsou perfektní!!! Nejlepsí pro mne je Glokta :-) ....toho miluju!!! UUAaaaa musím končit komentář....chytajííí mě křeče do prstůůůůů při psaníííí :-)

Plague
Plague
02.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Parádní počtení. Je pravda, že na cca 150 stránce, jsem si říkal "vážně? takhle průhledný a předvídatelný to bude?" No, zase jsem se pořádně splet! Druhé dvě třetiny knihy jsou parádní jízda.
Každá z postav dokáže pěkně překvapit ikdyž jste si několikrát řekli, že už je znáte. První z mágů není první proto, že by rozdával úsměvy, léčil nemocné krávy a nebo se bál vrazit nůž bratrovi do zad v zájmu vyššího(jeho) dobra. Logen po cestě k nápravě stejně semtam zabije nějaké to bezbranné dítě.
Prostě a jednoduše, všechno co ste se doteď dozvídali nebyla tak úplně pravda .... nebo možná trochu jo.
Děj si to pěkně sviští a je na vás, abyste se pořádně drželi stránek. Žádná velké melodramata s návraty padouchů které jste měli za mrtvé, žádné rozplejtání velkých záhad jak v Columbovi. Hrcprc sekec mazec děkan a nazdar.
Postavy nám taky prořídli, což je fajn .... ale stejně se ten cynik ve mě zavrtěl, že z těch hlavních prostě nikdo nezheb..... neumřel.

Z konce jsem byl nadšený, měl jsem za to že jsou jen 3 díly a tohle je konec. To zásadní se rozlousklo a autor se nenamáhal tím, aby uzavřel všechny dějové linky. Za mě paráda. Jako v životě, co je komu do toho že bysme chtěli vědět jak to bylo dál. Nemůžeme vědět všechno.
No a tohle nadšení lehce opadlo, když jsem zjistil že sága pokračuje. Z toho jsem trochu zmatený, tak uvidím (samozřejmě jsem si další díly objednal).

Doporučuji

Teclaireddy
Teclaireddy
22.11.2021 5 z 5

Skvělé zakončení. Líbí se mi, jak je celá série realistická (ve smyslu vývoje postav a jejich vztahů, pohnutek apod.). Postavy si opravdu nelze neoblíbit. Třetí díl měl spád, bavil mě od začátku do konce. Celé sérii bych vytkla jen na můj vkus trochu zbytečnou brutalitu a chybějící originalitu (příběh je vlastně dosti klasický, místy zavání nápodobou až béčkem, magie je také poměrně nenápaditá (třeba ve srovnání se Sandersonem). Série se mi sice opravdu líbila, ale řekla bych, že autorova síla spočívá spíše v pojetí příběhu a postav než v příběhu samotném.

Gordonlord
Gordonlord
10.11.2021 5 z 5

(SPOILER) Uf. Zas jednou kniha, od které se nešlo odtrhnout. Tak skvěle napsané, tak poutavé, tak návykové, že se s tím snad ani heroin nemůže srovnávat.

Psychologie a vývoj postav byly naprosto dokonalé. Charaktery byly tak skvěle a reálně vykresleny, že je to na Nobelovu cenu. Dovedu si představit, že takhle nějak by to opravdu napsal život sám. Nikdo nevypadl ze své role. Každý krok, jednání a vývoj postav plně odpovídá jejich charakteristice a do nejmenšího detailu promakanému psychologickému profilu. Nikdo zde není hodný ani zlý. Jen lidi, kteří dělají chyby, s kterými si osud zahrává a přesto se snaží dělat to, co považují v danou chvíli za důležité, správné a nebo prostě nevyhnutelné a potom se s tím musejí nějak vyrovnat. Akce vyvolává reakci. Nemá cenu to okecávat - takhle dokonale napsané postavy jsem ještě v žádné fantasy neviděl.

Příběh taky jede skvěle, jako v předchozím díle. Spousta napětí, zajímavých zvratů a všechny linky byly zajímavé, osudy postav velice dobře a nápaditě promyšlené. Ideální fantasy pro dospělého čtenáře. S osudy postav i s jejich jednáním jsem soucítil a bez problémů se do nich vžil. I konec knihy odpovídal ději a vývoji charakterů.

Naprostým vrcholem pro mě byl souboj Logen versus Fenris Obávaný. Vedle soubojů Gotreka s Krvežíznivcem a Arekem ze série Zabíječ jsem nečetl lepší a napínavější. Jen je fakt, že druhé finále s Bayazem už díky tomu trochu ztratilo dech a nebylo tolik poutavé. Ale bylo to jen malé zaškobrtnutí, které stejně nestačí k tomu, abych snížil hodnocení z maxima kamkoliv dolů.

Dál se mi už nedostává slov. Hledáte dokonalé fantasy pro dospělé? - tady je !

jarynek
jarynek
19.10.2021 5 z 5

Povedené završení trilogie. Nevím, zda psát, že se jedná o zakončení, protože konec byl hodně otevřený, ale na druhou stranu, proč ne. U tohoto autora v každé knize oceňuji velký počet zajímavých a originálních, avšak přesto svým charakterem reálně pojatých, postav, a to nejen kladných, ale i záporných, k nimž si během čtení dokážu udělat citový vztah. Ne jinak je tomu zde. Až mne mrzelo, že ne všechny skončí dobře, ale je jasné, že dobrý konec pro všechny by v takovémto příběhu nevyzněl dobře, a že pokud by špatně skončily jen záporné postavy, by také nebylo věrohodné. Tato závěrečná kniha Prvního zákona měla hodně akční vyznění především ve střední části, až mne pak překvapilo, jak ke konci zpomalila ke konci to bylo spíše dlouhé trošku natáhlé loučení a účtování s jednotlivými postavami. To možná mohlo být trošku kratší. Ale jinak za mne spokojenost.

michal999
michal999
06.09.2021 4 z 5

Jasně, je to rozhodně na pět hvězd. Ale konec mě tak naštval, že dávám čtyři...:D

Štítky knihy

dark fantasy

Autorovy další knížky

Joe Abercrombie
anglická, 1974
2008  87%Sama čepel
2018  81%Půl krále
2009  91%Až budou viset
2011  86%Hrdinové
2009  91%Poslední argument králů

Kniha Poslední argument králů je v

Právě čtených4x
Přečtených584x
Čtenářské výzvě22x
Doporučených51x
Knihotéce256x
Chystám se číst86x
Chci si koupit32x
dalších seznamech4x