Cella Cella komentáře u knih

☰ menu

Hloubka nenávisti Hloubka nenávisti Sharon J. Bolton

S. J. B. ovládá řemeslo dokonale, o tom žádná. Námět je perfektní. Bohužel to nefunguje kvůli přílišné délce. Kniha by se dala zkrátit klidně na polovinu. Je to velká škoda, první tři knihy ze série byly úžasné.

15.08.2023


Kateřina Howardová: Nevěrná královna Kateřina Howardová: Nevěrná královna Alison Weir

Čteno bohužel jen v elektronické formě. Obálky této série jsou totiž nádherné. Příběh Kateřiny opět čtivý a vtahující, čtenář ví, jak to vše dopadne, přesto doufá.... Osobně vidím Kateřinu jako oběť intrik u dvora, vzhledem k tomu, že o ní nevíme skoro nic, je podle mě trochu zlé dělat z ní děvku, která nepřemýšlí. Alison Weir je jistě poctivá autorka, ale k předchozím královnám byla laskavější.

12.05.2021 4 z 5


Anna Klevská: Královna s tajemstvím Anna Klevská: Královna s tajemstvím Alison Weir

Trochu se nám to s Annou zaseklo. Rozhodně se ale nezmenšila čtivost! A. W. Je historičkou, která má rozhodně právo vyprávět historii, jak uzná za vhodné. Těším se na Kateřinu.

05.12.2019 5 z 5


Jana Seymourová: Laskavá královna Jana Seymourová: Laskavá královna Alison Weir

Série má dle mého názoru vzestupnou tendenci. Zatímco Kateřina Aragonská byla nudná velmi často a Anna zčásti, tak Jana byla čtivá neustále. Neříkám, že čtenář bez zájmu o tudorovskou Anglii bude nadšen, ale pokud vám lidské příběhy a krásně vykreslené postavy stačí, nedá se kniha hodnotit jinak než výborně. Jana vyznívá velmi sympaticky a pokorně, je snadné se do ní vžít. Historická kreativita autorky neuráží. P.S. stojí za povšimnutí vylíčení totožných událostí (královy Velké věci) ve všech třech knihách ze tří různých pohledů.

05.07.2019 5 z 5


Černobílý svět Černobílý svět Kathryn Stockett

Dokonalé dílo, které člověk nečte ani trochu z povinnosti, naopak, potěší vás i v tramvaji plné lidí. Všechny tři vypravěčky si okamžitě zamilujete. Příběh rozhodně není prvoplánový a nic vám nevnucuje, filmová obdoba je mnohem lepší než kupříkladu novější Skrytá čísla, která nudí a na rozdíl od Černobílého světa vyprávějí černobíle.

29.10.2018


Poslední kabriolet Poslední kabriolet Anton Myrer

Dostala jsem na tuto knihu několik doporučení, přičemž o ní bylo hovořeno jako o "jedné z nejlepších knih v životě." Bohužel to nemohu potvrdit. Postavy mi přišly téměř totožné (např. Jean-Jean a Russ),a hloupě uvažující – hlavní hrdina si vezme ženu, kterou nemiluje, asi proto, že má hezky vykroužené měsíčky nehtů na rukou. Během desítek stránek se nestane vůbec nic, pak se zásadní událost odehraje na dvou. A taky to bylo přes míru sentimentální.

10.08.2018 3 z 5


Anna Boleynová – Králova posedlost Anna Boleynová – Králova posedlost Alison Weir

Výborný a čtivý román, a to jak pro znalce, tak pro Annou nepolíbené. Nelze než potvrdit zde zmiňovaný názor, že prostřední pasáž je celkem nezáživná, nicméně počáteční a závěrečná třetina jsou více než vydařené. Jeden z největších příběhů historie si toto zpracování nepochybně zaslouží, obálka je krásná a snad se brzy dočkáme Jany, druhé Anny a zbývajících Kateřin.

30.05.2018 4 z 5


Černé lekníny Černé lekníny Michel Bussi

Tak tohle jsem vůbec nepobrala. Postavy nebyly ničím výjimečné, děj nepůsobil impresionisticky (jak bylo snad zamýšleno), ale pouze zmateně. Škoda.

15.03.2018 odpad!


Hana Hana Alena Mornštajnová

Jiné než maximální hodnocení skutečně udělit nelze, česká beletrie získává v paní Morštajnové poklad. Hana je skutečně bytostí s nesmírně tragickým osudem a fatálními rozhodnutími. Příběhy téměř všech postav stojí za povšimnutí a jazyk je velmi přívětivý a propracovaný zároveň.

07.03.2018 5 z 5


Pravda o případu Harryho Queberta Pravda o případu Harryho Queberta Joël Dicker

Možná se mi dostala do rukou jiná kniha než většině zdejších, jinak si tolik nízkých hodnocení nedovedu vysvětlit. Příběh má spád, postavy jsou jako živé a celé je to nesmírně čtivé. Jasně, dokonalé dílo to není, jako dobrá detektivka neobstojí, ale jako studie lidského druhu je Pravda o případu H. Q. vynikající.

12.02.2018 5 z 5


Sova Sova Samuel Bjørk (p)

Za mě dobrý. Asi nikdo nečeká, že mu severská detektivka zajistí literární zážitek na několik měsíců, nicméně na několik večerů ano. Postavy byly zajímavé, daly se snadno představit a příběh taky nebyl k zahození, rozvíjel se hezky plynule. Akorát ten konec... Laciná bouda na čtenáře typu "odpočívejte v pokoji, paní Columbová" – znalci jistého legendárního seriálu už vědí.... Tohle už tady bylo stokrát a kdo je na to ještě zvědavý....

09.01.2018 4 z 5


Ostrov s vůní čerstvého chleba Ostrov s vůní čerstvého chleba Jenny Colgan

Kdyby příběh skončil tak o sto stran dříve, byla by tahle (jak je tu často zmiňováno) oddechovka jako zástupce svého žánru bezchybná, poté už se příběh příliš táhl, čemuž vydatně napomohl víceméně dementní páreček Kerensa a Reuben. Nové začátky třicátníků jsou ovšem vděčné literární téma a obyvatelům pevniny se při čtení spolehlivě zasteskne po moři. Mohu bez výčitek svědomí doporučit. Pro lepší zážitek se hodí přestat číst ve chvíli, kdy pohřbí rybáře T. (spoiler!)

09.09.2017 3 z 5


Život je nádherný Život je nádherný Tereza Boučková

Mnohem lepší než Rok kohouta. Život je někdy nádherný, ale většinou přesně takový, jaký jej paní Boučková popisuje. Ten popis martyria na úřadech by si měli přečíst na MPSV. Velmi oceňuji též popis světových událostí té doby, které si tak čtenář může lehce připomenout.

18.02.2017


Jozova Hanule Jozova Hanule Květa Legátová (p)

Výborné, stručné, zajímavé, smutné, upřímné, věrohodné. Škoda, že se film Želary neinspiroval knihou daleko více.

02.01.2017 5 z 5


Rosemary má děťátko / Stepfordské paničky Rosemary má děťátko / Stepfordské paničky Ira Levin

Nevhodné pro těhotné a vdané, velmi vhodné pro všechny ostatní(-:

18.11.2016 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Farma zvířat pro dospělé (-:

18.11.2016 5 z 5


Nanejvýš čtyři hodiny spánku Nanejvýš čtyři hodiny spánku Marlene Schiappa

Výsledný dojem byl bohužel trochu pokažený úplně zbytečnou zápletkou o potratech. A když autorka upozorňuje na nereálnost scény porodu, cítí se čtenář stejně, jako by se mu omlouvala za dupnutí na nohu v lyžákách. Ale teď už s negativy končím, protože se mi román docela líbil. Popis utrpení na mateřské je úžasně upřímný. Zajímaví jsou ti idioti v kanceláři jedné z hrdinek, viz jejich reakce na těhotenství manželky jednoho z nich a pak na těhotenství samotné Morgan. V zásadě jde o manuál mateřství ve 21. století a taktéž o ulevující zjištění, že dokonalost není možná a že současné ženy si to už dokáží přiznat – narozdíl od generací matek před námi, které všechno stíhaly a neměly žádné problémy a my mladé jsme podle nich jen neschopné a líné (-:

06.09.2016 3 z 5


Posvěcené zlo Posvěcené zlo Nora Roberts

A já házela paní Robertsovou do jednoho pytle s D. Steelovou...

20.08.2016 5 z 5


Život je jinde Život je jinde Milan Kundera

Životy nás všech jsou občas jinde... Kateřina Kadlecová v Reflexu to ve své recenzi dost dobře vystihla, když Jaromila nazvala narcistickým monstrem. Jeho "maminka", to je snad ještě horší případ. Tento román považuji za jedno ze slabších děl tajemného pana K., ale pořád je to špičkové dílo, proti jehož magnetismu není obrany. Krásný popis mladických ideálů. A tu autobiografii bych tam nehledala, Kundera by se asi pobavil nad všemi těmi "souvislostmi", které někteří čtenáři vidí. Ostatně – kdykoliv tohoto pána čtete, musíte se smířit s vědomím, že si z vás mezi řádky dělá prdel.

17.08.2016 5 z 5


Hubená mrcha Hubená mrcha Rory Freedman

Myslím, že to není bezpečná kniha. Mnohé rady jsou jistě dobré, ale... Když už se někdo chce takhle stravovat, měl by si sehnat mnohem, ale mnohem více informací.

30.06.2016