Komentáře knihy Černobílý svět

09.05.2026

Velmi zajímavé čtení

MilaJ
13.04.2026

Přečtení této knihy byl pro mne krásný zážitek!!! Americká segregace bílý a černý, jemný humor a na závěr delikatesa v podobě čokoládového dortu Doporučuji všemi deseti!!!

Hrošanda
28.01.2026

Smích, smutek, vztek i radost – to vše mě provázelo během čtení této knihy. Rozhodně bych nechtěla žít ve společnosti, kterou autorka popisuje. Chvílemi jsem byla úplně překvapená, co všechno může lidem s „vyšším postavením“ vadit a čeho všeho jsou schopni. Knihu určitě doporučuji k přečtení. Čtení mě bavilo, fandila jsem hospodyňkám, některé paničky jsem upřímně nenáviděla a celou dobu jsem si přála dobrý konec. Po čase jsem si všimla, že kniha byla také zfilmována, a tak jsem neváhala a pustila si Černobílý svět. Jsem ráda, že jsem nejdřív sáhla po knize – film je podle mě jen její zjednodušenou kopií. Přestože je povedený, nedokáže se člověku dostat do myšlenek a emocí tak hluboko jako knižní předloha.

rex522
06.01.2026

Skvela kniha, urcite doporucuji si ji precist

mira.l
20.12.2025

I po deseti letech (a vlastně skoro na dny přesně) od jejího prvního přečtení a mého prvního komentáře k ní neztratila tahle knížka nic ze svého kouzla, možná naopak.

zsykorova
18.11.2025

K této knížce mě přivedl film, který se mi líbil, takže jsem se rozhodla dát šanci i předloze. A udělala jsem dobře! Knížka je výborně napsaná, čte se skoro sama. Téma je pro mě osobně velmi zajímavé, postavy jsou sympatické a nutí vás cítit celou škálu emocí. Moc se mi líbilo střídání pohledu tří hlavních postav a nemám skoro co vytknout. Možná až ten konec, ten mi přišel moc otevřený, což já nemám ráda. Ale to je jen drobná výtka, která ani neovlivnila moje hodnocení, knížka je jinak naprosto skvělá.

LadyWalsh
10.11.2025

Ponořit se do této jízdy po kolejích absurdity a soudobých paradoxů je jako najít na dně šuplíku zapomenutý poklad plný suchého humoru a překvapivých zvratů, který vás nenechá vydechnout ani na moment. Každá stránka šibalsky škrábe na nervy, ale v tom nejlepším slova smyslu, takže se smíchem i údivem přelétnete dál, protože přece jenom, kdo by odolal tak šarmantní kombinaci ironie a bystrého postřehu, která vás občas kousne do jazyka, ale nikdy ne do nálady. Vždycky jsem měla slabost pro díla, která umí z chaosu vykouzlit tanec myšlenek a zároveň nebudou tvrdit, že vás vychovají, což tady probíhá na jedničku s hvězdičkou a pořádnou dávkou drzosti. Nečekejte žádné růžové brýle, ale i tak vás tahle jízda přes černobílý svět naučí něco o barvách, které si v životě vybíráme. Perfektní volba pro všechny, kdo milují, když je jim pod nohy nasypána špetka soli, ale s úsměvem na rtech a bez zbytečného patosu. Tenhle kus je přesně ta pravá show, kterou jsem nechtěla, ale rozhodně potřebovala, a to mi ještě dlouho vydrží.

Tanja00
16.10.2025

Tak tuhle knihu jsem přečetla jedním dechem.

gnatalka
11.09.2025

Tak tohle bylo něco úžasného. Knížka mě vtáhla už od první stránky a těšila jsem se na každou volnou chvíli, kdy budu moct zase číst. U knih psaných z pohledu více postav mě většinou některá dějová linka baví o něco méně – tady se mi to ale nestalo a všechny tři vypravěčky mi přirostly k srdci. Nenapadá mě ani jedna kapitola, u které bych se nudila. Moc se mi líbil i popis vedlejších postav a to, že jsme se u každé z nich dozvěděli alespoň část jejich příběhu, který byl často velmi silný. Je to jedna z těch knih, u kterých prožíváte spolu s postavami všechny emoce - přes vztek a smutek až po radost a lásku. A nechybí tu ani napětí, které vás nutí číst dál a dál. Velmi hezky je tu popsáno prostředí, společenské pozadí i jeho postupný vývoj. Oceňuji i konec knihy, který je přirozený, nijak přehnaný nebo uspěchaný, jak tomu často bývá. Mohla bych tu psát další řádky, ale myslím, že je z mojí chvály jasné, jak moc mě tahle kniha dostala. Dávám zasloužených 5* a knížku nejenže všem doporučuji, ale taky ji přidávám na seznam toho nejlepšího, co jsem kdy četla.

Karlicka728
28.07.2025

Tahle knížka? Jednoznačně ano.
Myslím, že se kniha trefí do vkusu čtenářům historických románů, tedy alespoň u mě tomu tak bylo. A byla jsem velmi mile překvapená.

Tématika rasové segregace se v knihách (dle mého) neobjevuje příliš často. Alespoň na našem trhu tomu tak není. A proto pro mě byla kniha milým zpestřením. I přes závažnost tématu, nese kniha nádech humoru a myslím, že opravdu stojí za přečtení.

jfialova
10.07.2025

Výborná kniha, líbilo se mi neotřelé téma, styl psaní autorky i jemný humor. Paní Hilly a Elizabeth byly strašné krávy, nevím, která byla vlastně horší. Nedokážu si představit tam žít, ani na jedné straně barikády. Historka s čokoládovým dortem super :-)

Ramiel
27.06.2025

Po hodně dlouhé době dávám nějaké knize pět hvězdiček. Tato si to více než zaslouží svým silným příběhem napsaným velmi čtivým stylem.

lovermann
23.05.2025

Skvělá kniha! Propracované postavy, zajímavé a aktuální téma (z pohledu svobody - nejen v době, kdy se odehrává děj).

Koroptvička
19.05.2025

Naprosto skvělý, rozhodně jedna z nejlepších knih, co jsem četla.

jasminecka
18.05.2025

Knizku jsem cetla nejdriv v originale, pak videla nejake ukazky z filmu, a to me nalakalo k opetovnemu cteni cestky. Acjiliv jsem pribeh znala, stale pro me byl napinavy. Stavba knihy je propracovana, dej se posouva, objevuji se momenty vazne, moudre i i vtipne.
Moc me bavi kontrasty a prace se stereotypy. I ti, kteri jimi trpi nejvic, nejake maji - napr. cernosi vuci indianum. Pokrytectvi i uprimnost, sobectvi a velkorysost, loajalita a pomlouvani... Popsana doba prochazi neskutecnym mnozstvim zmen spol. vztahu - muzi/zeny, bili/barevni, bohati a vlivni/chudi... Zvlast u zenske otazky me napadalo, jak odlisne to je od naseho historickeho kontextu...

Zuzvil
22.04.2025

4,5* Přečíst si tuto knihu jsem chtěla hodně dlouho a stejně tak dlouho jsem ze čtením otálela a odkládala, jsem MOC ráda, že jsem se k ní konečně dostala, protože to bylo velmi zajímavé a krásné čtení. Kniha se odehrává v 60. letech 20. století v malém městě na jihu USA. Pojednává především o rasismu a vztahu bílých paniček a černých hospodyň, ale ve velké míře je také o přátelství a statečnosti. Autorka velmi trefně vykresluje vzájemné vztahy bílých a černých (vychází částečně i z osobních zkušeností kdy byla dítě). Také se jí velmi dobře povedlo popsat jednotlivé hlavní postavy a jejich charaktery. Četbu jsem si velmi užila, jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla a rozhodně ji doporučuji i vám.

MartiSku
06.04.2025

Skvěle napsaná kniha se silným příběhem, kterou přečtěte jedním dechem. Příběh o odvážných ženách, zvláštním poutu mezi personálem a zaměstnavatelem, o lidské zatvrzelosti i zlobě. Je pro mě neskutečné, že to není nijak dávná historie. V 60. letech se narodili moji rodiče a (nejen) v Mississippi se řešilo, že barevní nesmí používat stejný záchod jako bílí...

Luczik
10.03.2025

Jednim slovem perfektni. Knihu jsem si koupila az po shlednuti filmu, ktery me velice zaujal. Musim rict, ze knizka me bavila jeste o trochu vic. Pribeh je tam vice rozepsany, postavy jsou skvele. Muzu vrele doporucit kazdemu, kdo by se chtel ponorit do tematu rasove segregace v 60. letech 20. stoleti na americkem jihu.

Lucie85
22.02.2025

Úžasná krásná knížka o velice statečných ženách žijících v hrozné "černobílé" době 60. let v Mississippi.

Modi666
06.02.2025

Skvělý, velmi čtivý román ze života bílých a černých obyvatel ve státě Mississippi na jihu USA v letech 1962 až 1964.. Je to sice fikce ale fikce spočívající na velmi reálných podkladech a znalosti prostředí. Kdo si knihu přečte dozví se toho docela hodně o místních poměrech a jako třešničku na dortu, se dozví cosi i o čokoládovém dortu pro vznešenou paní Hilly Hollbrookovou. To byl parádní kousek !!! Za mě, pět hvězdiček z pěti !!!

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi