Černobílý svět

Černobílý svět https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67760/bmid_cernobily-svet-nIj-67760.jpg 5 2470 535

Společenský román a jedna z nejúspěšnějších amerických knih posledních let. Hluboký a dojemný příběh, zasazený do 60. let 20. století na americký Jih, je vyprávěn očima tří výjimečných žen. V době panující rasové segregace se mladá běloška, slečna Skeeter, s pomocí moudré Aibileen a rázovité Minny rozhodne ukázat svět očima černých hospodyň, čímž převrátí vzhůru nohama město i způsob, jakým se na sebe dívají ženy – matky, dcery, pečovatelky, přítelkyně. Za otázkami rasismu i postavením ženy ve společnosti tkví hlubší poselství o hranicích, těch skutečných i těch, které existují v našich myslích.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The help , 2009


více info...

Viky007
Viky007
02.03.2024 5 z 5

Hodně zajímavá kniha o postavení černých obyvatel v 60. letech. Knihu jsem četla dlouho, protože ne vždy jsem na ni měla náladu. Tento příběh vás donutí přemýšlet nad různými otázkami, není to úplně odpočinková četba. Přesto je místy docela humorná a vy si oblíbíte všechny dějové linky. Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, určitě se k ní někdy vrátím.

Jessybelle
Jessybelle
25.12.2023 5 z 5

Fandila jsem jim všem, Minny, Aibileen i Skeeter. Příběh je čtivý a rychle odsýpá, až je mi líto, že končí.
Vřele doporučuji.


Janamed
Janamed
12.12.2023 5 z 5

Beletrie, založená na rasové segregaci probíhající ve Spojených státech je jednoznačně stále silné, tristní, přesto přitažlivé téma, které citlivé čtenáře nenechává chladným. Je zvláštní srovnávat 60. léta 20. století v Americe s totožným léty v Evropě, potažmo u nás. Mentalita bílých zaměstnavatelek je nepochopitelná. Místo, aby se samy podílely na výchově svých dětí, tuto roli přenechávají ženám, které jsou podle nich špinavé a plné nemocí. Jedí jejich jídla příbory, které leští černé ruce, a přitom jim zřizují oddělené toalety. Zvláštní. Já jsem si Aibileen, Minny i slečnu Skeeter velmi oblíbila a těšila jsem se na jejich vyprávění. A tak jako u filmu, jsem brečela i tady. Oběti, které tyto odvážné ženy podstupují jsou obdivuhodné. Román, ač má velmi drobný text, je neuvěřitelně čtivý. Rozebírá složitá společenská témata, boj za rovnoprávnost a svobodu černošského obyvatelstva, ale i hlubokou lásku. Tady není o čem polemizovat, jednoznačně jeden z mých nejoblíbenějších příběhů.

mataaskorice
mataaskorice
11.12.2023 5 z 5

Skvěle se četlo. Téma je neotřelé, zajímavě zpracované. Některé postavy jsou pojaty, co se jejich charakteru týče, taky dost černo-bíle. Ale jinak příjemné čtení z období, o kterém se dočítám minimálně, o tématu, jež je známé spíš z dob koloniálních, dob otroctví.

Aliii
Aliii
30.11.2023 5 z 5

Díky Čtenářské výzvě, která mě přivedla k této knize. I když autorka v závěru pochybuje o tom, zda popsala možné pocity černošských hospodyň v Mississippi před mnoha desetiletími, odnesla jsem si ze čtení spoustu informací i rozporuplných pocitů.
Pořád mě zaráží, jak několik jedinců může ovlivňovat názory a chování celé společnosti a nepřestanu žasnout nad tím, jak se někteří "lidé" opovažují povyšovat nad ostatní jen kvůli barvě kůže (a jiným, nijak neovlivnitelným záležitostem).

HankaL.
HankaL.
16.11.2023 5 z 5

Silné téma, které bylo lehce a čtivě napsané. Kniha se moc dobře četla a jsem ráda, že jsem se k ní konečně dostala a přečetla ji.

Taufa
Taufa
10.11.2023 4 z 5

V této knize je zpracováno velmi silné téma, které bylo autorce blízké a některé situace zažila dokonce na vlastní kůži, když byla ještě malá. Děj se odehrává hezky plynule. Kniha je příjemně čtivá a čtenáře nutí k zamyšlení. Knihu doporučuji!
Celé to uzavřu smyslem knihy: Jsme jen dva lidé. Zas tolik nás neodděluje. Rozhodně ne tolik, jak jsem čekala! 4/5

Hanatas
Hanatas
28.10.2023 5 z 5

Nádhera. Vtipné, napínavé. Kolikrát jsem si přála vplout do knihy a některé postavy pěkně propleslnou a s jinýma si sednou a dát si společné kafe. Po holkách se mi bude stýská

Awča
Awča
09.10.2023 5 z 5

Překvapivě dobrá kniha o těžkém tématu, milá, vtipná, smutná i napínavá.
Pojednává o době nedávno minulé, a přeci tak vzdálené (doufejme).
Barva kůže, původ v jiné společenské třídě a už má váš život úplně jiné podmínky a perspektivu.
Kapitoly byly vyprávěny vždy z pohledu jiné postavy, možná jsem trochu postrádala pohled osob z "druhé" strany, jejich myšlenky a pohnutky.
Jsem moc ráda, že jsem se ke knize dostala.
A jsem také moc ráda, že je tato doba již za námi.

Jančislava
Jančislava
26.09.2023 4 z 5

Knihu jsem měla dlouho na seznamu až jsem ji v knihovně objevila. Zase jsem se dozvěděla něco nového o tomto období, spoustu pravidel pro černochy jsem neznala. Četlo se mi dobře, jen kapitoly o paní Skeeter mě tolik nebavily. Celkově jsem spokojená a mohu doporučit.

roman9276
roman9276
20.09.2023 5 z 5

Kdysi jsem viděl film, který mi utkvěl v paměti a překvapilo mě, jak byl celkem věrný předloze. Kniha byla na čtení skvělá, stránky ubíhaly a ačkoli jsem znal průběh, tak mě hodně bavilo, kam se cesta ubírala. Nespravedlnost a bezpráví vládne touto knihou a každý, kdo má v sobě kouska citu, tak v něm toto dílo zanechá stopu. Nejde o tom moc mluvit, tohle si musíte přečíst.

Belforn
Belforn
18.09.2023 4 z 5

Popravdě řečeno nebýt knižní výzvy, možná bych po této knize nikdy nesáhl - a byla by to škoda. Kniha otevírá velmi zajímavé téma života Afroameričanů v Mississippi, jejich strasti i radosti. Je poměrně krásným znázorněním různých forem boje za lidská práva. Hlavní myšlenka je krásně zmíněná na konci knihy, kdy se objevuje informace, že hlavním účelem snažení hlavní postavy je vnímat to, že na obou stranách oné barikády jsou stále lidé. Kniha je pěkně psaná, je patrný i vývoj postav. Jediné negativum je abnormální množství chyb v českém překladu.

munka
munka
17.09.2023 5 z 5

Prečítané kvôli výzve a neľutujem. Veľmi pekné čítanie, trochu smutné, trochu veselé. Doporučujem.

Lena78537
Lena78537
12.09.2023 5 z 5

Skvělá kniha, mohu jen a jen doporučit.

mirek7450
mirek7450
31.08.2023 5 z 5

Tak trochu jsem se knihy bál, ale nakonec jsem 405 stránek malých písmen přečetl s nadšním za týden. Svět černochů a bělochů v Mississippi 60. let je zde vylíčen skvěle.

Charming
Charming
20.08.2023 5 z 5

Moc pěkná knížka, kterou by si měl přečíst každý. Chvílemi je vtipná a chvílemi dojemná. Hlavní postavy jsem si hned zamiloval.

FoxFox
FoxFox
15.08.2023 5 z 5

Přečtena podruhé a pořád stejně skvělá.
Příběh z Ameriky odehrávající se 60. letech minulého století, kdy ještě bylo běžné, že bohaté paničky měly svoje černošské hospodyně, které se staraly o domácnost a vychovávaly jejich děti. Vyprávění těchto hospodyň Aibileen a Minny, která je každá z úplně jiného těsta, mě hrozně bavilo. Chvílemi smutné a často k zamyšlení, skvěle napsané, zábavné i poučné. Moc doporučuji, jedna z mých oblíbených knih.

martina.riz
martina.riz
07.08.2023 5 z 5

Moc pěkné čtení.

Anasa
Anasa
20.07.2023 4 z 5

Čtení jsem odkládala a nebýt čtenářské výzvy, odložila bych nastálo. Po prvních stránkách mi ale bylo jasné, že tohle se mi bude líbit. Vypravování plynulo přirozeně, i střídání postav tak působilo. Postavy byly plastické, měla jsem svou favoritku i postavu, které jsem vůbec nerozuměla. Některé motivy byly rozvíjené jak v detektivce - co provedla Miny, co se přihodilo chůvě Skeeter? A něco se mne opravdu dotklo, hrozná doba. Bohužel se mne také dotkly pravopisné chyby. Nerada bych si přidala další vydavatelství na černou listinu.

items
items
13.07.2023 5 z 5

Nádhera! Inteligentné hlboké pútavé poučné.