Anna Klevská: Královna s tajemstvím

Anna Klevská: Královna s tajemstvím https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410697/bmid_anna-klevska-kralovna-s-tajemstvim-h9u-410697.jpg 5 220 56

Ovdovělý Jindřich VIII. se hodlá znovu oženit. Z politických důvodů padla volba na německou princeznu Annu Klevskou, jejíž portrét králi učaroval. Anna ví, že není žádná kráska, a modlí se, aby se mu zalíbila. Uprostřed zimy připlouvá do Anglie a nedočkavý král jí spěchá v ústrety. Jejich první setkání je však katastrofa. Jindřich je hluboce zklamaný. Snaží se „vyvléct z chomoutu“, ale smlouvy jsou smlouvy. Celý dvůr si o ní myslí, že je naivní a hloupá, ale ona ví, co se odehrává za jejími zády. A má tajemství…... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Anna of Kleve: Queen of Secrets , 2019


více info...

Přidat komentář

Anie94
07.01.2024 4 z 5

Příběhy od Alison Weir mám strašně ráda. Neméně tak sérii o tudorovských královnách. I když tato se mi líbila ze všech zatím asi nejméně. Nutno ale uznat, že autorka odvedla skvělou práci když napsala takhle rozsáhlý román i přesto, že o této královně se toho ví tak málo. V této části příběhu už není Jindřich žádný mladý jura a možná i proto kniha postrádá vášeň, intriky a zvraty dvorského života jako předešlé díly.

petra0605
18.10.2023 2 z 5

Anna Klevská mě zatím bavila nejméně. Louskala jsem jí asi půl roku, mezi tím přečetla i něco jiného. Asi je to tím že Jindřich už není tak mladý a švarný, takže se tam neobjevuje tolik vášně a intrik, jako v předchozích dílech.
Co dodat.. jsem ráda že jí mám za sebou a můžu skočit na další díl.


ReziEngli
08.09.2023 5 z 5

Tak Anna Klevská se mi četla hodně dobře. Působila na mě jako velmi milá žena, která se snažila se všemi vyjít a nerozsévat nikde okolo sebe konflikty. O to víc mě mrzelo, jak se k ní král zachoval, když požádal o rozvod. Ale zase chápu, proč to udělal. Jen mi to během čtení bylo hrozně líto. Společně s Janou Seymourovou je Anna Klevská jedna z mála "manželek", ke kterým se král choval velice uctivě a s láskou, o čemž svědčí i to, že i po rozvodu mohla Anna zůstat v Anglii a král ji nazýval svojí "sestrou" a mohla se dál těšit jeho přízni.

Carol1122
04.09.2023 5 z 5

Skvělý historický román o čtvrté manželce Jindřicha VIII. Jelikož jsem o historii Anny Klévské věděla pouze základy, dost mě překvapilo, s jakým detailem se autorka pustila do historie této královny. Ačkoliv si myslím, že Anny tajemství bylo smyšlené, oceňuji zápletku v tomto kousku historie. Dle faktů si myslím, že Anna byla chytrá a věděla, že pouštět se do křížku se samotným králem se nevyplatí, tak raději ustoupila. Těším se na zbývající dva díly série.

Princezna22
03.09.2023 4 z 5

Opět skvělé napsané a skvěle se četlo. Knihu jsem četla v nemocnici takže příjemný relax to byl. Jen kapku nevěřím tomu tajemství. Ale budis. Docela jsem ji chvíli i fandila. Zajímavé čtení.

Lenka_S
29.07.2023 5 z 5

Stále me nepřestává překvapovat mnoho tváří Jindricha VIII. Byť to byl vládce, který vždy prosadil svou a při tom ohnul všechno co bylo potřeba a přeci jen měl i svou soucitnou stránku, pokud to nekřížilo jeho plány.

SumýšIrena
24.07.2023 4 z 5

Kniha se mi četla dobře. Jen s hlavní zápletkou, s tajemstvím Anny, jsem měla problém. Prostě tomu nevěřím.

Tesssay
02.06.2023 5 z 5

Díl o Anně Klevské se mi překvapivě prozatím líbil ze všech nejvíc. Vzhledem k tomu, že Anna Klevská je většinou ve výčtu Jindřichových manželek brána jen tako taková epizoda, byla jsem zvědavá, co se o ní dozvíme...a autorka nezklamala. Kniha mě chytla hned od prvních stránek a nepustila až do konce. Krásný román.

Alena3029
19.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Anna Klevská to vlastně vyhrála. Přistoupila na Jindřichovy podmínky a díky tomu přežila a žila si vcelku dobře. Ale závidění hodný život také neměla. Žádný med to určitě nebyl.

Thalin
26.02.2023 4 z 5

Stejně jako všechny knihy o Jindřichovým manželkách, je i tahle skvěle a detailně napsaná. Ale ze všech mě právě tahle asi bavila nejméně. Bohužel je místy trošku rozvleklá (ostatně, to jsou trošku všechny, jen tady jsem si toho všímala víc), ale na jednu stranu to chápu, autorka si musela hodně věcí domyslet a něco přidat, jinak by asi nebylo moc o čem psát. Přeci jen, o životě Anny před svatbou se ví jen málo a po rozvodu ji Jindřich zaopatřil a mohla vcelku v klidu žít mimo dvůr, kde se tolik dramat nedělo. Minimálně do jeho smrti. Což ostatní manželky rozhodně říct nemohly. Ale její život se tím pádem stává trošku nezajímavým, až na to krátké manželství. Sama Anna mi ale tolik nesedla, nebyla mi moc sympatická. To nic ale nemění na tom, že její příběh autorka opět skvěle převedla do knihy.

MonikaKrizova
21.02.2023 4 z 5

Jindřich s tou svojí povahou už mě docela se*e. To za prvé a za druhé - nikdy bych nechtěla být šlechtičnou, protože bych nesnesla, aby za mě rozhodovali jiní.
Místy buď utahané nebo až moc rychlé. Vztahu s Ottem jsem fandila a mateřská příkoří mě zdrcovala. Každopádně konec jsem obrečela jako praštěná.

MarcoPolo936
18.02.2023 4 z 5

Na překvapivé a milé doporučení jsem si užil knihu spisovatelky Alison Weir. Ohledně manželek Jindřicha VIII. jsem to vzal trošku z jiného konce, ale ničemu to nevadí. Čte se strašně dobře, a to nemám příliš v lásce skoro 500 strankové knihy.. O Anně Klevské se toho moc neví a nebýt půl roku manželkou anglického prostopášníka Jindřicha VIII. Tudora, nevědělo by se téměř nic. Autorčin v mnohém fiktivní historický román je, ale perfektně napsaný a těším se na další knihu této spisovatelky.

Boruvka22
07.02.2023 5 z 5

Zase krásně napsané, četlo se to lehce. Anna na mě působila velmi sympaticky a rozumně.

Calinda
29.12.2022 5 z 5

Anna Klevská mi byla sympatická od prvních stránek - lidská, rozumná, praktická, i když se k ní Jindřich zachoval opět jako Jindřich, neztratila zdravý rozum, přijala jeho "hru" na "neplatné" manželství (opět?) a tím si zachovala jeho přízeň, přátelství a zajistila i nadále pohodlný život. Takto se rozhodnout pro ní nebylo zas až tak složité, neboť do krále nebyla nikdy zamilovaná, po intimní stránce se jí ošklivil a už od začátku bylo jasné, že jediný přípustný vztah je snad jen přátelství. Opět brilantně napsaný román.

alnahu
23.11.2022 5 z 5

Naprosto skvělé strhující čtení,které jsem si moc užila,knihu jsem přečetla jedním dechem.Tato kniha nám přiblíží příběh Anny Klevské,která je dcerou vévody Jana III.Klevského a která se stane i když na velmi krátkou dobu německou královnou Anglie a čtvrtou manželkou Jindřicha VIII..Do sňatku si přináší i své tajemství a celý život se bojí,že bude prozrazeno. Ale tato nevěsta krále ničím neuchvátí/hlavně ne vzhledem/a tak nedojde ani k naplnění svazku.Ovšem i král má na tom svůj podíl,nejen pro svůj zapáchající bércový vřed,ale i pro svou impotenci.Král se po několika měsících po svatbě zamiluje do mladičké Kateřiny Howardové/již se těším na knihu/a to ho vede k tomu ,aby Anně navrhl rozvod.Ta je zpočátku zděšena,ale nakonec na návrh přistoupí,ze strachu ,aby nenásledovala své předchůdkyně,které byly popraveny.A tak se Anna stala pouze členem královské rodiny jako "králova sestra"až do jeho smrti,což mělo pro ni určitá privilegia.Takto si představuji historické knihy,napsané zajímavě a čtivě a proto mám tuto autorku zařazenu mezi své oblíbené.Již mám v knihovně připraveny další díly této skvělé série k přečtení.

yellow
11.09.2022 4 z 5

Jako předchozí díly je i tento takový roztahaný. Přesto se jako celá série dobře čte. Anna Klevská mi nebyla moc sympatická, ale životní příběh měla zajímavý. Ostatně jako všechny předchozí manželky Jindřicha VIII. Je zajímavé, že ho právě ona jako jediná přežila.

MíšaS.
08.09.2022 4 z 5

Opět perfektní čtení, ač jsem tedy "čula" velkou spisovatelčinu invenci ohledně děje... Ale i tak je to skvělá sériie.

Markett
18.08.2022 5 z 5

Šest tudorovských královen je rozhodně jedinečná série od úžasné autorky.  Všechny díly jsem přečetla jedním dechem, čtení jsem si moc užila a určitě se i něco trošku dozvěděla. Všechny knížky jsou krásně psané, nabité strhujícími příběhy Jindřichových manželek, kde příběhy těchto žen sledujeme od úplných začátků, a proto i chápu tloušťku knih,  ale v tomto případě to rozhodně není na škodu.  Alison jako autorku uznávám a právem řadím mezi své nejoblíbenější autorky. 

Přiznávám hned na začátek, že tato knížka mě bavila ze všech nejméně. Fikce v příběhu není na škodu, o Anně Klevské se toho koneckonců zas až tolik neví, ale stejně mi děj přišel moc zdlouhavý,  asi autorka chtěla udržet počet stran takový jako mají ostatní díly.  Každopádně si myslím, že Alison si životem této ženy poradila moc dobře a knížka se čte krásně a plynule. Určitě před touto postavou musím smeknout klobouk - dokázala přežít manželství s Jindřichem,  zaopatřená, a ještě si udržela královo přátelství. Nutno podotknout, že Anna měla opravdu velké štěstí, což se bohužel o jiných říct nedá.

Co se celé série týče, rozhodně DOPORUČUJI. Alison je výborná autorka historických románů, píše krásně a poutavě, její vyobrazení všech postav je ohromné a fascinující.  Nenechte se odradit tím, jak jsou knížky silné, určitě stojí za to si je přečíst, protože já sama můžu říct,  že jsem o tomto období přečetla hodně knih, ale tuhle sérii považuji za nejpovedenější. 

sweeney
20.07.2022 4 z 5

Další díl ze série o manželkách Jindřicha VIII. Historii mám velmi ráda, a tak mám maličko přehled o osudech všech těchto žen. Přesto, jak již jsem psala o knížkách předchozích, mě vždycky dokáže Alison Weir nějakou informací překvapit :) Nicméně musím strhnout jednu hvězdičku, místy mi příběh přišel příliš utahany, zbytečně dlouhý. I přesto ale stojí za přečtení :)

suiteki
23.04.2022 5 z 5

Úžasné! Za mě zatím nejlepší kniha ze série královen.