Bubun Bubun komentáře u knih

☰ menu

Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

Tak tohle je můj poslední Kepler. Jakmile člověk jednoho dva přečte, je to fakt na jedno brdo. Oni na to maj snad nějakej mustr, nebo co.

08.02.2022 2 z 5


Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Nemůžu tomu upřít slušný příběh a zápletku, občasné napětí a sympatické postavy, ale ten konec je teda zbytečně natahovaný a bohužel to začne být ke konci celé předvídatelné.
Také mi docela dost vadilo nadužívání slovesa "řinout". Pořád se někde něco řinulo, ať už voda, krev, nebo jiné tělní výměšky.
Autor chvílemi popírá svá vlastní slova, např.v jednom odstavci popíše Sagu jako dívku, do které se okamžitě každý muž, poté co na ní pohlédne, zamiluje, a v následujícím ji kamarád jejího partnera okatě ignoruje, později je na ni dokonce hrubý. Možná by to nepůsobilo tolik jako pěst na oko, kdyby tento popis Sagy a výše zmíněná situace opravdu nebyly v knize hned po sobě. Ale to jsou spíš takové drobnosti.

10.02.2021 3 z 5


Rebelský dědic Rebelský dědic Vi Keeland

Tak Harlan byl jasnej od začátku, takže pokud chtěly autorky čtenáře překvapit, nepovedlo se.

03.12.2020 2 z 5


Vytěženej kraj Vytěženej kraj Veronika Bendová

No, taková lepší Lanczová... Nominaci na Magnesii Literu vůbec nechápu. Hlavní hrdinové byli oba nesympatičtí (i když tedy každý z jiných důvodů) a nezajímaví a některé popisy a přirovnání (a to nejen ta "zvířecí"), jak už zmínila uživatelka Salamandrina, byly tak hrozné, až byly komické. V podstatě červená knihovna.

22.11.2020 1 z 5


Rádio Vítrholc Rádio Vítrholc Karel Škrabal

Většina básní zábavných, některé dost výstižné. Některé obsahují konkrétní názvy a jména osob, takže čtenář, který Karla Škrabala nezná osobně, nebude nic vědět, ale nevadí. Většina básní/textů je funkčních i tak. A jak to bejvá, některý samozřejmě vyvolávaj hlavně smutek. Doporučuju pro pobavení (Beskydy, U Zmije, Rozpad Vítrholce), občas i pro trochu nostalgické zamyšlení (Hotel Continental, Ruce pryč od Adamova, Vzpomínky na hovno, Gangy). A vlastně i pro ten smutek...

10.11.2020 4 z 5


Napíšu Pavle Napíšu Pavle Miroslav Pech

Další originální text od Miroslava Pecha. Je to taková jednohubka na pár hodin, ale tak fascinující, jak se autor dokáže vcítit do jím popisovaných omezenců, primitivů, psychopatů a jinak narušených jedinců, jak plynule a přirozeně dokáže komunikovat z jejich pozice, až se logicky nabízí otázka, zda sám M.Pech nemá něco z balíčku těchto psychických poruch či odchylek. No, to je jen takové malé zamyšlení. Každopádně knihu doporučím známým a možná ji někdo dostane i pod stromeček.

10.11.2020 4 z 5


Na vrcholu zoufalství Na vrcholu zoufalství Vojtěch Varyš

Nedokážu tuto knihu hodnotit hvězdami. Vojtu, nebo spíš Waiderse, protože pod touto přezdívkou jsem se s ním seznámila, jsem poznala v roce 2007 a od té doby až do listopadu 2017, kdy jsem ho viděla naposled, jsme spolu mnoho zažili. Nemůžu tvrdit, že naše setkání byla stejná, jako ta, která zažívá Alsas v knize, některé rysy ale byly společné. Uzavřu tenhle debilní koment tím, že Na vrcholu zoufalství rozhodně stojí za přečtení, a pokud jste Vojtu znali, což je víc než pravděpodobný, tak tuplem. A nejlíp se bude číst v příjemné hospodě či kavárně se sklenicí piva, vína, kmínky, vodky, nebo třeba s moravskym kohoutem.

05.03.2020


Nabíječ Nabíječ Alice Clayton

Všichni tady vychvalují Nabíječe.... Už když jsem hodnotila Sexy mlékaře, tak většina uživatelů (resp.uživatelek) si ve svých komentářích našla místo na poznámku, že teda ale Nabíječ je bavil mnohem víc, hrdinové lepší, obálka lepší a kdesi cosi. Nechápu proč. Tohle (Wallbanger) je obyčejný, v podstatě nudný příběh, který je tak předvídatelný, že už to snad ani víc nejde (ano, u Mlíkaře je dějová linka taky dost předvídatelná, ve srovnání s tímhle se přece jen nedá všechno tak snadno odhadnout), hrdinka nesympatická, nezajímavá čúza, která ještě ke všemu má až příliš často hysterické záchvaty) ,její kamarádky na zabití, hlavní "hrdina" je v podstatě normální chlap, aspoň zpočátku (až se člověk musí ptát, co proboha na té hysterce vidí) pak ale začne být tak pateticky trapný v té své nehynoucí lásce a "tohle je pro mě tak nové" apod., že tím autorka příběh ochudila o veškeré poslední zbytky zábavy. U Mlíkaře měla hrdinka aspoň nějaký background, byla něčím zvláštní, zhruba v polovině knihy se čtenář dozví, proč a co, jasně, taky to byla trochu pipka, ale ne tolik jako Caroline, ani její kamarádka nebyla tak únavná a protivná jako tady tyhle dvě kravky. Od Mlékaře jsem naprosto nic nečekala, a přiznám se, že mě celkem bavil (jistě, chvílemi nechtěně), tady jsem (s ohledem na chválu uživatelek databáze) čekala zábavu a nosný příběh, místo toho přišlo peklo.

25.02.2020 odpad!


Ve skříni Ve skříni Tereza Semotamová

Jsem ráda, že to mám za sebou. Autorka děsně tlačí na pilu v touze po nějakém hlubším sdělení a filozofování, ale moc jí to nejde a snaha vyznívá křečovitě. Navíc je to celé vyprávěné velmi arogantním jazykem - "hrdinku" bych v reálném životě poznat nechtěla, a pokud by se tak stalo, rozhodně by mi nebyla sympatická, staví se do pozice nějaké životem protřelé, skeptické mentorky, "opájí se vlastní výjimečností", ale nic z toho jí nevěřím, nemá to žádnou autenticitu.

21.01.2020 1 z 5


Deníky. Výbor z let 1922–1964 Deníky. Výbor z let 1922–1964 Josef Váchal

Jiří Olič odvedl skvělou práci. Součástí knihy jsou i ukázky rukou psaných původních textů, takže si člověk snadno udělá představu - vyznat se v tom drobném, občas trochu nečitelném rukopisu, který obsahuje šílené množství někdy nerozluštitelných zkratek, a přepsat jej, to vše muselo dát obrovskou práci. Mě tyto deníky strašně bavily, nenašla jsem žádné hluché místo. Všechny ty procházky, pocity, myšlenky, piva, kávy, řezby, tisky, kamarádi, různá jídla k obědu, všechno si to člověk snadno představí, jako kdyby tam byl.
Ukázka:
29. března 1929

K 6. domů, slunce. Ryl 2.desku Zakrslíka a otiskl. H. v 1/2 11., dotiskl ji Albrechtice. Společně k H., oběd vajíčka. Bolela mi hlava, sešlo se zamýšlené proch. s Tarz. do Prahy, i šel jsem sám. Před Vozábovou schůzka s H., jeli /?/ zpět po 4. hod., káva, šli pak spol. pod Grobovku, nahoru pod vily, barýček byl vesel, hrál si a koulel se. - Dnes Velký Pátek a po obědě jsem proklínal a zlořečil Nazaretskému: asi proto, že vše přelidněno a že nelze tomu, kdo chud žíti svým šťastným životem o samotě, obklopen krásou Přírody. Proklínám též národ v němž darebáci dostali se k veslům, že jsem odstaven a bez kusu zahrady a vlastního domku, kde bych bez ohledu na ostatní dvounožce nerušen své práci žíti mohl. - Po procházce H. opět nevlídná, jdu raději domů, četl jsem tam do 1/2 8., pak k H., Tarz. mně vítal. Šel jsem k 9. spát, pomodlil se dokonce k Nazaretskému a dobře spal.

27.listopad 1935

...  Vypil 2 piva, šli do Kumanovo, pěkná zábava, tři vína a rozchod, Proch. jel taxíkem. Doprovodili pí. Jank. a kol vodárny k H., značně namazáni, erotika velká. Vrhnul, spal jako na vodě.

03.12.2019 5 z 5


Tereza – Etiketa pro dívky Tereza – Etiketa pro dívky Ladislav Špaček

Haha, jako jasně, chápu tu ideu, nenásilně a ve formě příběhu dospívajícím vštípit základy etikety a varovat před různými nástrahami dospívání, ale jako chodit s takovym týpkem, tak to bych asi nedala. A to jsem celkem tolerantní. Neumim si představit, že by s ním kdokoli mohl chodit :D Ale ještě ke knize: na konci hlavní "hrdina" (pracovní název magor) úplně otočí a zblázní se. Chvíli jsem si říkala, jestli netrpí nějakou psychickou chorobou, když v jedné minutě si rozkládá na klín ubrousek, v tramvaji si raději ani nesedne, a tvrdí, jak je s alkoholem opatrný, a za pár stránek se na jachtě (!) nalejvá whisky už od rána a producíruje se tam před lidma nahej :D A ještě chce to samý po partnerce :-)) Omlouvám se za smajlíky, ale tady to fakt nejde jinak....

30.11.2019 2 z 5


Rodinné povídky Rodinné povídky * antologie

Nejslabší mi přišla povídka Miloše Urbana, přišlo mi to trochu jako nepovedená snaha zahrát si na Bukowskiho (obsahem i formou), navíc mi přišla zbytečně dlouhá a ani mi neseděla do konceptu celého souboru, u druhé povídky psané mužem, Svatej tejden!, jsem měla chvíli také pocit, že Epsteinovo ego by nezvládlo mít povídku kratší (navíc občasný oslovování, i kdyby za jejich zády, dětí sprostýma výrazama "kráva" apod. mi od dospělýho přijde hloupý, a je jedno, že to tam trousí kamarád otce té dívky), cca od třetiny jsem se ale docela pobavila, pointa byla slušná. Překvapila mě Geislerová, od ní jsem nic nečekala a téma mě zaujalo. Sice byla Ema má babičku trochu přehnaná, ale i tak se četla dobře. Mornštajnová lehký nadprůměr, Hejdová také. Docela se mi líbila i povídka od Myškové, ale ta "silná" pointa byla už zbytečná, stačil předchozí text. Svojí oblíbenou Soukupovou jsem si nechala na konec, a nebyla jsem zklamaná. Dokázala zas vystihnout každodenní realitu spousty lidí, žen, rodin. Povídka Soukupové a Dvořákové za mě nejlepší.

27.11.2019 5 z 5


Slast Slast Marta Dzido

Zpočátku jsem měla pocit, že čtu nějakou červenou knihovnu, ten ale celkem rychle vyprchal. Dalo by se říct, že je to vlastně banální příběh ne/naplněné lásky, kde se nedá přesně říct, co je realita a co jsou představy. Slast nemá žádný lineární děj, tohle je ale zrovna věc, která mi u knih nikdy nevadila. Ta snovost a imaginace, vzpomínky dvou hlavních postav na různé společné zážitky, navíc to všechno podáváno dost sugestivně, mě do knihy snadno vtáhlo. K tomu popisy sexu, včetně vůní, tekutin, chutí apod., prostě bez obalu, ale ne vulgárně, kdy je člověku jedno, jestli mu je někdo z té dvojice sympatický, navozují pocit intimity a také připomínají vlastní vzpomínky. Intenzivní, čtivá kniha. /koupila jsem si ji v Biu Oko na festivalu Bardzo Fajny Festival a popis slečny z pultem byl, že je to "feministická" kniha. Takto bych ji tedy nikdy neoznačila/

25.11.2019 4 z 5


Mezi námi děvčaty Mezi námi děvčaty Vlasta Váňová

Hehe, mám podobnou zkušenost jako uživatelka Anchie, také mám knihu po mámě a také jsem ji četla ve zhruba stejném věku, jako ona v roce 1968... Dodnes si pamatuju na tři povídky, Zadarmiko (o slečně, která by se chtěla vdát, aby se mohla osamostatnit od rodičů, a tak si dá rande s nějakym fotbalistou, rande ale nevyjde, protože jí začne kručet v břiše a ona se za to stydí), Omyl (o učitelce, která "neuznává" omyly u žáků, ale pak se jí začne zjevovat nějaký mužíček či co, ona ho pronásleduje, on vždy zas zmizí, nakonec se ukáže, že mužíček je "Omyl") a povídku Lékárník, ale z té si vybavuji jen, jak ten pan lékárník míchá ty mastě a váží pilule. Ještě si pamatuji, že v knize je taky návod na to, jak uvařit kakao a noty s textem k písničce Tak abyste to věděla.

22.11.2019 5 z 5


Temné matky a jejich dcery Temné matky a jejich dcery Lucie Jandová

Příběhy zajímavé byly (a smutné, samozřejmě), o tom žádná. Ale jak už zde psal uživatel los, autorky na to nešly moc komplexně, a bohužel celkový dojem z knihy kazí ještě dovětky a "analýzy" nějakých šarlatánů a ezoteriků, které jsem pak už přeskakovala. To s tématem nemá nic společného. Udělaly by lépe, kdyby zakomponovaly do knihy vyjádření k problematice od víc než jednoho psychologa, mohly oslovit psychiatry, určitě by se někdo našel, kdo má dostatek zkušeností z praxe, a byl by ochoten přispět k tomuto - dodnes pohříchu tabuizovanému - tématu. Pokud se zajímáte o tuto problematiku, doporučila bych knihu Budu vůbec někdy dost dobrá?, tam se setkáte s mnohem větším počtem příkladů toxického vztahu matka/dcera a je psaná z pohledu terapeutky s x letou praxí. Oceňuji záměr autorek vynést tento problém trochu na světlo, ale buď měly oslovit více odborníků, nebo to nechat pouze jako soubor životních příběhů žen, které spojuje stejná minulost - narcistická matka.

15.10.2019 3 z 5


Osmnáct pod nulou Osmnáct pod nulou Stefan Ahnhem

Bacha, spoilery... Nemám ráda, když jsou viníci, vrazi, pachatelé, devianti - to je jedno, až příliš geniální, a odhadnou všechny budoucí kroky kriminalistů a obyčejných lidí, prostě všech. Oni snad uměli předpovídat budoucnost a také zahráli na jasnovidce a věděli, co si která postava z knihy ve kterékoli chvíli myslí. To prostě neberu, v jiném žánru (komedie, tragikomedie, absurdní divadlo, prostě žánry, kde je prostor pro nadsázku) by mi to nevadilo, ale v tomto thrilleru je to prostě všechno až moc přitažený za vlasy. Jo, a asi jsem - i když jsem si to nemyslela - přece jen citlivá povaha, některá popisování těch zločinů a vražd a mučení byla až tak detailní, že mě to přimělo si o autorovi trochu začít myslet, že on sám je sadista a vychutnává si to. Například to s rozbuškou v hrdle jedné z obětí, to bylo fakt hnusný. Navíc mi přijde, že čekat přes dvě stě stránek, než mě to trochu vtáhlo do děje, je až moc, při celkovém počtu cca 460 stran.

30.08.2019 2 z 5


Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

I přes drobné výhrady se mi to velmi líbilo, ale napsat, že grog je čaj s rumem, to teda neodpouštim.

01.06.2019 4 z 5


Hodinky od Ašera Hodinky od Ašera Zuzana Dostálová

Tak ani nevím, kde začít. Hlavní hrdinka údajně vystudovala žurnalistiku, a živí se - pouze cca do třetiny knihy - psaním dvou tří článků měsíčně, a stačí jí to na obživu. Navíc postrádá kritické myšlení, koníčky, nějaké zajímavé názory... Navíc pokud to "puťkovství" v ní bylo celou dobu, což mi tedy úplně zpočátku nijak zvlášť nepřišlo, tak zhruba od poloviny knihy se naplno rozvine, a z Heleny se stane naprosto nezajímavá, obyčejná buchta, co vaří svému milému guláš a užírá se tím, že má dvě kila navíc. Což řeší i před, během a těsně po porodu. Její milý si zas všímá toho, že i u porodu měla upravené ruce. Tak co to je, sakra, za lidi, a hlavně: je nutné o nich číst knihu? Kniha, stejně tak jako VŠECHNY postavy v ní, postrádá smysl pro humor. A tím tedy u mě ztrácí body, a to hodně. Obě hlavní postavy, Helena i Karel, nemají žádné kamarády, pardon, vlastně každý má jednoho. On má dobrého kamaráda, kterýho vidí jednou za uherskej rok, a ona má kamarádku, se kterou jde jednou za dva týdny na víno, kde si dá sotva dvojku, kterou sotva vypije, a po dvaceti minutách se rozloučej, a jdou domů, což bych pochopila, kdyby měla doma někoho, o koho by se potřebovala starat, děti, psa, babičku, ale obě dvě jsou v první části knihy poměrně nezávislé, přesto se po pár minutách loučí (já nevim, kdo to takhle dělá, tak to si tyhle dvě nejlepší kamarádky asi nemaj co říct...)nebo na kafe, kde to probíhá stejně - sednou si, řeknou dvě věty, jedna nebo obě dvě po dobu rozhovoru neustále sledují hodinky a čas, a jdou domů. Helena a Karel - naprosto nezajímavý pár dvou sucharů bez koníčků, s takovými lidmi bych si fakt neměla co říct. Navíc člověk jim to pouto nějak prostě nevěří (to samé se týká Heleny a Oliny, nechápu, proč jsou vlastně kamarádky...), nic je nespojuje, kromě později toho podnikání, ale nic je nespojuje tak nějak... lidsky. Líbí se mi dvě věci: princip nerealizovaného vztahu dvou lidí , který na začátku vypadal slibně, kteří pak mají každý svůj život a jiného partnera, aby se pak opět sešli a začali spolu žít, a ta druhá věc, zasazení děje do ulic a podniků (no, spíš do jednoho podniku, do Liberálu) Letné. No, už končim, asi si dám sraz s kamarády, vypiju decku vína, řeknu jim dvě věty a pofrčim domů. ... A ještě jedna věc: gramatická chyba , tzv.hrubka, na straně 271. Ostuda.

03.05.2019 1 z 5


Příběhy lásky… které se skutečně staly Příběhy lásky… které se skutečně staly Gary Chapman

Obyčejná katolická propaganda, příběhy by mohly být poměrně silné, kdyby každá postava, která v nich vystupuje, nechodila do "skupiny biblického studia" nebo na bohoslužbu či mši pomalu každý den. Dovětky autora - jehož jiná kniha, Pět jazyků lásky, mi přišla docela dobrá a podnětná - jsem po několika prvních příbězích, podobně jako někteří zde komentující čtenáři, přestala číst, protože mě neskutečně iritovaly. A co měl znamenat ten příběh, vyprávěný ženou, jejíž syn byl "náruživý" a tak "týral" svou neteř, ale nakonec to všechno dopadlo dobře a všichni se s "boží pomocí" usmířili...? Jak k tomu přijde to "týrané" - zřejmě tedy zneužívané - dítě?! Hlavně, že to církev schvaluje....

06.03.2019 odpad!


Čas psychopatů Čas psychopatů František Honzák

Čas psychopatů mě velmi bavil, rozhodně zajímavá kniha, ve které se dozvíte o projevech, motivech a determinaci psychopatů. Přiznám se, že první část se mi četla mnohem lépe, v té se autor věnuje tomuto tématu z psychologického, psychiatrického a sociologického hlediska, včetně stručného, ale výstižného výkladu o úzkostných poruchách, paranoidních osobnostech, OCBD apod., a vymezuje i termín psychopat, který laicky často používáme jako označení pro úplně jiné poruchy osobnosti či chování. Druhá část, jak už tady zmínil uživatel BStone, mapuje chronologicky různé psychopaty na našem území od knížete Václava k Babinskému. Tato druhá část bude určitě bavit historiky, mě bavila víc ta první. Dávám ale pět hvězdiček, protože je to záslužná práce a Honzák tuto problematiku umí podat místy i s humorem.

01.12.2018 5 z 5