Deníky. Výbor z let 1922–1964

Deníky. Výbor z let 1922–1964 https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24336/deniky-vybor-z-let-24336.jpg 4 8 2

Přidat komentář

Richard Hrob
15.02.2023 5 z 5

Dávám 5*, Váchala můžu, pozoruhodná osobnost našich dějin....

Bubun
03.12.2019 5 z 5

Jiří Olič odvedl skvělou práci. Součástí knihy jsou i ukázky rukou psaných původních textů, takže si člověk snadno udělá představu - vyznat se v tom drobném, občas trochu nečitelném rukopisu, který obsahuje šílené množství někdy nerozluštitelných zkratek, a přepsat jej, to vše muselo dát obrovskou práci. Mě tyto deníky strašně bavily, nenašla jsem žádné hluché místo. Všechny ty procházky, pocity, myšlenky, piva, kávy, řezby, tisky, kamarádi, různá jídla k obědu, všechno si to člověk snadno představí, jako kdyby tam byl.
Ukázka:
29. března 1929

K 6. domů, slunce. Ryl 2.desku Zakrslíka a otiskl. H. v 1/2 11., dotiskl ji Albrechtice. Společně k H., oběd vajíčka. Bolela mi hlava, sešlo se zamýšlené proch. s Tarz. do Prahy, i šel jsem sám. Před Vozábovou schůzka s H., jeli /?/ zpět po 4. hod., káva, šli pak spol. pod Grobovku, nahoru pod vily, barýček byl vesel, hrál si a koulel se. - Dnes Velký Pátek a po obědě jsem proklínal a zlořečil Nazaretskému: asi proto, že vše přelidněno a že nelze tomu, kdo chud žíti svým šťastným životem o samotě, obklopen krásou Přírody. Proklínám též národ v němž darebáci dostali se k veslům, že jsem odstaven a bez kusu zahrady a vlastního domku, kde bych bez ohledu na ostatní dvounožce nerušen své práci žíti mohl. - Po procházce H. opět nevlídná, jdu raději domů, četl jsem tam do 1/2 8., pak k H., Tarz. mně vítal. Šel jsem k 9. spát, pomodlil se dokonce k Nazaretskému a dobře spal.

27.listopad 1935

...  Vypil 2 piva, šli do Kumanovo, pěkná zábava, tři vína a rozchod, Proch. jel taxíkem. Doprovodili pí. Jank. a kol vodárny k H., značně namazáni, erotika velká. Vrhnul, spal jako na vodě.