Tereza – Etiketa pro dívky

Tereza – Etiketa pro dívky https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198570/mid_tereza-etiketa-pro-divky-mVc-198570.jpg 3 122 31

Tereza je obyčejná šestnáctiletá holka, která se seznámí na facebooku s klukem o něco starším, a společně prožívají všechny situace, do kterých se dostávají mladí lidé jejich věku. Společně řeší svůj vztah, rozchody a návraty, ale i chování k rodičům, ke kamarádům, učí se základům chování v restauraci, v tramvaji, v hotelu, na cestě letadlem, na diskotéce, ale i na svatbě a na společné dovolené na jachtě. Oba projdou všemi nástrahami života a společně se s nimi vyrovnávají. Knížka učí mladé dívky ve věku mezi čtrnácti a osmnácti lety řešit jejich životní problémy a vyrovnávat se s nimi. Poutavý příběh o první lásce je v podtextu stále provázen pravidly etikety přizpůsobenými životu a mentalitě teenagerů. Všechny potíže bude řešit hlavní hrdinka přes facebook, resp. prostřednictvím chatu, její hlavní rádkyní je „chatařka“ Lada, ovšem v diskusích zaznívají i jiné hlasy – záleží na Tereze, na čí radu dá.... celý text

Přidat komentář

Erra
26.01.2024 4 z 5

Já bych to neviděla tak černě jak ostatni. Knihu jsem četla tak v 14 letech, pamatuji si, že mě bavila. Asi jsem ani nepožadovala nějaký mistrovský počin. Možná to prostě jen byla jiná doba. Kniha se mi osobně líbila, věřím, že přečíst ji teď, tak mám asi jiný názor, ale už jsem prostě jen dospělá.

JitkaK.211
02.11.2022 odpad!

(SPOILER) Tato kniha je naprosto nevhodná pro všechny lidi a zejména pro náctileté dívky. Naprosto mě šokovala a znechutila část téměř pohlavního styku Terezy a ňákýho 30 až 40letého úchyla, kde je popisováno doslova, že jí prsty zvědavě rejdil v košíčcích podprsenky a ještě jí řekl, že v jejích 17 letech je v pořádku pít alkohol. Pak ještě že si na jachtě sundá všechny své svršky jenom kvůli tomu, že jí to řekl ňákej pitomej Aleš, kterej se pořád nalejvá chlastem a pak ještě ovlivní dokonalého mistra etikety Nika, kterej potom skočí do rozbouřeného moře a Tereza s kapitánem ho musí lovit. A ještě k Nikovi, takovýto mistr etikety a slušně mluvící kluk neexistuje, já si myslím že Nik = zidealizovaný Ladislav Špaček!


Dinotrain
14.07.2022 odpad!

dceri ten pribeh prisel blby a to jeji 12, par tipu na etiketu zajimavy, ale mohlo to byt zpracovano lepe a ctiveji

roso.mak
21.12.2021 odpad!

Tereza aneb Už jste dneska blinkali?

stepanka.ruml
17.12.2021 odpad!

Tohle je naprostá šovinistickà ubohost! Jak tohle někdo v téhle době může považovat za ideální pro dívky?

Co by skutečná dospívající dívka mohla hledat v knize o společenském chování? Radu, jak se zachovat, když kamarádce zemře někdo blízký. Jak hovořit s neslyšícím nebo odvést nevidomého na schodiště. Jaká jsou úskalí pracovních pohovorů, jak se efektivně učit na zkoušky a zapůsobit na komisi, jak se postarat o nemohoucí babičku, překonat generační propast s rodiči. Jak být skutečnou kamarádkou v nouzi, odolat nástrahám závislostí a osobních nejistot všeho druhu během dospívání i rané dospělosti, poradit si s arogancí moci. Jak zvolit dobrou cestu k vysněnému povolání nebo být v souladu se svým tělem.

O ničem z toho ovšem nemají Tereza s Majdou ani „gentleman Nik“, jehož o správném stolování poučil dědeček „z bohaté měšťanské rodiny“, jenž „měl dokonce francouzskou vychovatelku“, z knihy etikety pro dívky ani potuchy. Dozvědí se zato, že koňak Grand Marnier, jímž Terku z domácího baru své vily opíjí světák „George“, je „nápoj s výtažky kůry z hořkých pomerančů“. Takovou vědomost nad druhou sklenkou grogu, u maturity nebo v hotelovém lobby jako když najdeš. Když se budeš, holka, řídit přikázáním „Neprovokovat vyzývavým oblečením“, nemůže se nic stát. Tereza svou pruhovanou minisukni a upnuté červené tričko prostě neuvážila.

Bubun
30.11.2019 2 z 5

Haha, jako jasně, chápu tu ideu, nenásilně a ve formě příběhu dospívajícím vštípit základy etikety a varovat před různými nástrahami dospívání, ale jako chodit s takovym týpkem, tak to bych asi nedala. A to jsem celkem tolerantní. Neumim si představit, že by s ním kdokoli mohl chodit :D Ale ještě ke knize: na konci hlavní "hrdina" (pracovní název magor) úplně otočí a zblázní se. Chvíli jsem si říkala, jestli netrpí nějakou psychickou chorobou, když v jedné minutě si rozkládá na klín ubrousek, v tramvaji si raději ani nesedne, a tvrdí, jak je s alkoholem opatrný, a za pár stránek se na jachtě (!) nalejvá whisky už od rána a producíruje se tam před lidma nahej :D A ještě chce to samý po partnerce :-)) Omlouvám se za smajlíky, ale tady to fakt nejde jinak....

brocolli
28.10.2019 odpad!

silný podprůměr, nepřijde mi že by kniha v něčem extra radila nebo pomáhala

KajkaMicinka
11.06.2019

Bylo to super čtení. Kniha je o etiketě, která je vysvětlená v příbězích Terezy a Nika. Tereza je holka ve věku 16 let, která si dopisuje kamarádkami na facebooku. Seznámí se Nikem s kterým bude prožívat mnoho situací. Tereza se nakonec stane jeho holkou. Bohužel začne Tereza žárlit na holky které se točí okolo Nika. jak to dopadne? Nechte se unášet napínavou knihou od Ladislava Špačka.

amejzlík
17.03.2019 3 z 5

Knihu od tohoto autora jsem si chtěla přečíst už dlouho, tuhle jsem zvolila protože, je určena dívkám mého věku. Je to klasický romantický příběh ( ,,růžová knihovna”) provázený pravidly etikety. Mám k němu ale několik výhrad: zaprvé, kluka tak galantního, tolerantního a obětavého jako je Nick je v dnešní době nesmírně těžké najít. Snad ani neexistuje. Zadruhé, Tereza se chvílemi chovala opravdu dětinsky: například na a po oslavě Nickových narozenin. A nakonec mi velmi vadil teenagerský slovník se kterým to autor více než přehání. Ano znám spoustu holek primadon, co pořád sledují displej mobilu neumí se pořádně vyjadřovat a v jednom kuse ,,ječí” kvůli blbostem jak pominuté ale, taky znám plno holek které, jsou slušně vychované a moc milé. Nemůže je přece všechny házet do jednoho pytle! Ke knížce se kvůli pravidlům etikety určitě někdy vrátím ale, asi pro mne bude lepší koupit si rovnou knihu pro dospělé.

c_sestaci
04.01.2019 4 z 5

Zajímavá kniha, určitě doporučuji, dokáže lecos naučit.
Saša

NaiTenshi
31.12.2018 4 z 5

Když jsem byla menší, tak to byla jedna z mých oblíbených knížek. Pan Špaček vysvětlil všechna základní pravidla nejen etikety, ale i bezpečného chování a přitom to nepůsobilo strojeně a kniha byla hezky vyprácována i graficky. Být maminka mladé slečny, tak jí tuto knížku rozhodně pořídím.

Míša06
02.08.2018 4 z 5

Myslím, že to byla dobrá kniha. Rozhodně poučná a varovná. Ale opravdu mě unavovaly ty pasáže když Nik něco vysvětloval Tereze jako WTF proč. Chápu, že to měla být etiketa, ale opravdu to nemusel autor tak přehánět. Stačilo to vysvětlit jednoduše, myslím si, že by to všichni pochopili.

Karolína21
24.02.2018 3 z 5

Myslím, ze Tereza se v některých situacích chovala moc přehnaně. Třeba když viděla Nika jak se jen baví s jinou holkou a hned odbehla trapně s brekem. A taky dokonalý Nik byl přehnaný. Který kluk v dnešní době řeší jestli bude mít ubrousek na klíně nebo na stole a zná celou historii Prahy. Celkově se Tereza chovala asi jako čtrnáctiletá.

Tetis
24.02.2018 4 z 5

Svůj účel kniha asi splnila, ale jinak nečekejte žádný trhák. Je to docela obyčejný příběh, ve kterém chce autor ukázat, do jakých situací se můžeme dostat a jak se zachovat. Avšak některé situace mi přišly trochu nereálné. Já osobně třeba neznám kluka, který by řešil etiketu tak jako tady Nik.

Analady
09.11.2017 4 z 5

Tuto knihu dostala dcera k narozeninám a ačkoliv není žádná velká čtenářka, tato kniha ji opravdu chytla a měla ji přečtenou za pár dní. Je opravdu čtivě psaná, etiketu se učíte nenásilnou formou prostřednictvím hezkého příběhu.

Palmanka
22.09.2017 5 z 5

Je to spíše knížka pro ty co o etiketě nejí moc.Ale tu knížku určitě doporučuji!

medlovice
29.06.2017 4 z 5

Chtěla bych v 17 poznat takového slušného , vychovaného kluka, který je hezký a cílevědomý. Jenže jsem ve věku , kdy bych mohla být Tereze matkou a i když se ty mladí bez počítače a mobilu nedokážou ani najíst je dobře , že nejsou kriminálníci. Pěkný obal a oblíbené jméno může přitáhnout pozornost čtenářů.

Eliška_Florbal
28.01.2017 5 z 5

Doporučuji, výborná knihy především pro dívky. Je to kniha psaná formou etikety není to nudné ba naopak přečetla jsem to za jeden den. Nemohla jsem se od této knihy odtrhnout.

brosofa
07.10.2016 3 z 5

Opravdu jednoduše napsáno, Tereza reagovala většinou přehnaně, ale cílem nebylo naspat umělecké realistické dílo, ale poučit trochu o etiketě, takže bych řekla, že účel to splnilo

terezvknize
02.03.2016 3 z 5

Kniha je super, ale určitě to není žádná topka všech topek... Je to prostě obyčejný dívčí román bez zápletky. :D Ale určitě stojí zato přečíst :D