Temné matky a jejich dcery

Temné matky a jejich dcery https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405947/bmid_temne-matky-a-jejich-dcery-t9L-405947.jpg 3 93 29

Dva roky autorky sbíraly příběhy žen, které mají napjatý vztah s mámou. Takových žen je mnoho. V dětství toužily po lásce, pochopení, něze. Marně. Se svým zraněním bojují celý život a stydí se o něm mluvit. Trápí se i v dospělosti, ačkoli jsou často krásné, úspěšné a samy už přivedly na svět další generaci. Místo lásky a přijetí jim matky věnovaly věčnou kritiku, snižování zásluh a konkurenční boj. Představa lásky pro ně zůstala deformovaná, a podle toho vypadají i jejich další vztahy. Pomocí rad psychologů, terapeutů, ale i přes pohádky, mýty a archetypy se autorky pokusily najít řešení, jak z temného žaláře odmítané a nemilované dcery vyjít ven. O svých názorech na problematické mateřství v knize hovoří psycholožka Alice Vondrová, psycholog Vojtěch Franče, dula a kněžka Lilie Khousnoutdinová, průvodkyně osobní transformací Ramona Siringlen, terapeutka Helena Heclová či homeopat Jiří Mašek. Jejich názory jsme doplnily deseti autentickými příběhy žen, kterým matky daly co proto, názory odborníků na toto téma a příběhy z konstelačního pole. Tady jsme vztahy matek a dcer mapovaly nejen v kontextu jiných zemí a kultur, ale i v časové ose. Nechybí ani reflexe ženské temnoty pohledem muže.... celý text

Přidat komentář

lencin
14.04.2024 3 z 5

Téma i příběhy silné a zajímavé. Vadilo mi zpracování. Přišlo mi jakoby příliš klouzalo po povrchu a šlo málo do hloubky.

tereza0319
14.03.2024 4 z 5

Stejně jako někteří čtenáři přede mnou mám pocit, že se spousta příběhů podobá, mateřská temnota má určitě ještě i nějaké jiné varianty a projevy, než jaké byly v knize předestřeny. Celkové vyznění, poselství, je v rámci možností povzbudivé, „ezobláboly" mi přišly podnětné, pomohla mi, jsem spokojená.


bosorka78
08.10.2022 5 z 5

Pro všechny kdo si chtějí srovnat život je to výborná kniha. Ale určitě zrovna sami musí cítit,že na tuhle knihu je ten správný čas. Příběhy, které vám připomenou vlastní dětství a vy se tím musíte prokousat,není zrovna lehké čtení,ale pár bolístek to ve vás uzdraví. Pohledy a postřehy různých odborníků se mi taky velmi líbili. Za mě velmi přínosné.

DK197
04.07.2022 3 z 5

KNIHA: jako první musím říct, že knížka pojednává o tématu, o kterém by se mohlo mluvit i víc. Že temná matka může být i tam, kde to na první pohled vypadá všechno v pořádku. Příběhy žen byly zajímavé a určitě to pomůže ostatním ženám, aby se necítily, že jsou v tom samy. Těm ostatním to může pomoci zjistit, jak taková temná matka může vypadat a můžou být rádi za to, že jejich máma temná není. Ovšem pravda - bez kapitol odborníků by kniha působila líp. Popřípadě by ten odborník stačil jenom jeden na celou knihu a zbytek bych věnovala příběhům žen. Další věc je, že literární zpracování také není úplná špička a občas jsem se v textu trochu ztrácela. Je mi to hrozně líto, ale kvůli těmhle dvěma nedostatkům musím dát opravdu 3 hvězdičky. Za přečtení ale kniha skutečně stojí a já smekám autorkám za to, že se do tohoto tématu pustily. Jen by to chtělo pro příště lépe vyladit.

Lucie131313
04.04.2022 3 z 5

Téma, které se mě velmi dotýká.... Příběhy silné, ale..... Slovosled, gramatika, slovní obraty... Nechci raději ani komentovat. Člověk se v textu občas ztratí, neb zkrátka nemá logiku a nedává smysl. Odbornost a rádoby moudré komentáře také raději nekomentovat. Tak trochu to působí, že každý může psát o čemkoliv, aniž by o daném věděl....

desert.fox
01.04.2021 1 z 5

Zajímavé téma, ale právě toto zpracování mi nesedlo. Něco na knize není upřímné - jestli je to zacházení s příběhem? nebo doporučení odborníků, která mi mnohdy přišla moc sluníčková? nebo pocit, že knížka je psaná účelově proto, aby vyvolala rozruch místo aby zpracovala téma? Určitá povrchnost knihy?
Na podobné téma je mnoho dalších knih, které pokládám za lepší a odbornější.

carmen0311
12.03.2021 2 z 5

Od knihy jsem čekala opravdu mnoho, protože mi to přijde jako zajímavé téma a čekala jsem, kolik se toho dozvím a co vše mi kniha předá. Ale přišlo mi to takové zmatené, četla se mi špatně a ke konci už jsem stránky přeskakovala protože mi přišly nezáživné.
Jak už jsem řekla na začátku... Nápad to byl opravdu velmi dobrý, ovšem zpracování se mi příliš nelíbilo.

vesela2424
31.01.2021 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, která se mi ale četla docela těžko.
Asi i díky tomu, že jsem si to sama prožila a prožívám jako dcera a jednu takovou matku mám doma. O to horší to pro mě je, že mé starší sourozence má ráda a má s nimi úplně jiný vztah než semnou.
Velmi jsem uvítala část napsanou psychology, hodně jsem se v tom našla a zase jsem trochu pochopila proč jsem musela prožít to co jsem prožila a proč ona je taková jaká je.
A zároveň si člověk uvědomí, že jako dcera takové matky ji čeká ještě dlouho cesta aby se dala psychicky do pořádku, ale kniha je v tomhle velký pomocník

radus
21.11.2020 3 z 5

Zajímavé a smutné příběhy žen, které to vůbec neměly se svými matkami lehké. Nápad dobrý, ale nějak se mi nelíbilo chaotické zpracování a psychologické pasáže od odborníků za jednotlivými příběhy jsem pak už jen přeskakovala.

Kočičáci
20.11.2020 3 z 5

Temné matky a jejich dcery popisují vážné téma, které je dobré otevírat a mluvit o něm, hlavně proto, že může pomoc dalším ženám i dcerám v hledáních odpovědí na jejich vlastní trápení. Já jsem taktéž dcerou velmi komplikované matky, která neuměla řádně uchopit svůj vlastní život a ostatním ho vůbec neulehčovala. Naštěstí jsem měla nekomplikovaného otce, který všechny své dcery miloval a stále miluje a také babičky a prababičku, které mi daly ten základ do života, který od matky chyběl. Za to jim budu nadosmrti vděčná a nikdy na ně nezapomenu.
Kniha mi svým zpracováním příliš nevyhovovala, vyprávění bylo takové chaotické a ty rady od odborníků mi úplně neseděly. Ale kdyby kniha měla pomoci jen několika jedincům, určitě stálo za to ji vydat.

JancaMia
22.09.2020 4 z 5

Neveselé čtení , nicméně je potřeba ke knize přistupovat citlivě protože v některých situacích se mnoho z nás pozná .. a třeba otevře oči ...

poter
04.09.2020 5 z 5

Knihu jsem si koupila v rámci terapie,přečetla jsem ji jedním dechem,podobný příběh jako je ten můj jsme tam nenašla,ale i tak mi pomohla,trochu se postavit na vlastní nohy...-paradoxně tím,že v tom nejsem sama,autorkám za ni moc děkuji

Inugoya
15.08.2020 5 z 5

Ač určená širokému okruhu čtenářů, doopravdy ji docení pouze hrstka.
Nejvíc asi ti, kteří se rozhodli vykročit na kamenitou stezku rozplétání nitek toho, proč v životě tak klopýtají, a na ledaccos už přišli.
Věřím, že zpětně si svoje docenění najde, teď trochu předběhla svou dobu.
Ale doporučila bych ji rozhodně všem, kdo neměli jednoduché dětství.
Zmiňované "ezo" na konci jsou systematické konstelace, které opět dávají smysl jen tomu, kdo na své cestě ke štěstí vyzkoušel ledacos, a zjistil, že na pochopení a zpracování některých traumat je klasická psychoterapie krátká.
Autorkám děkuji za otevření tabuizovaného tématu.. vždyť každá matka přece chce pro svoje děti to nejlepší.. ale co když ne?

anansie
08.08.2020 4 z 5

Knihu jsem brala do rukou trochu s obavami, zda to nebude jakési nudné pseudopsychologické pojednání, ale musím říct, že mě mile překvapila a to za prvé formou: sestavením z 10 příběhů, které se opravdu nečetly lehce a následným názorem nějakého terapeuta, ať už se spirituálním zaměřením nebo klasickým psychologickým. A to se mi na knize právě líbilo, že nevyzněla jako klasická psychologická příručka, ale nabídla i jiné úhly pohledu - na vyšších rovinách na tématiku vztahu matka dcera, mateřství a ženství. Jednu hvězdu ubírám za to, že příběhů se mi už ke konci zdálo moc, nešlo to číst najednou a trochu mne zarazilo, jak téměř všechny "hrdinky" (možná až na jednu) se mohly pochlubit skvělou kariérou, což mi u téhle kazuistiky destruktivních matek nepřijde jako zrovna běžné a určitě spousta čtenářek se v tom nenajde a dále za závěrečné srovnání vztahů matek a dcer ve vybraných zemích a kulturách, což mi v dnešním globálním zmatku všech vztahů přišlo úplně mimo mísu a jako vycucané z prstu. Podněty k zamyšlení knize ale určitě nechybí a závěrečné poselství, že na rodinné trauma se dá nahlížet jako na katalyzátor vnitřní síly, kterou lze v sobě i po všech křivdách objevit, působí léčebně. Oceňuji také, že s touto tématikou je kniha na "českém políčku" určitě ojedinělým počinem a je dobře, že toto téma vytahuje na povrch.

mi-nul-o
16.07.2020 1 z 5

Z mého pohledu velmi nudně a nezajímavě napsané. Ač téma úžasné, na knížku jsem se moc těšila. Nedočetla jsem. Škoda.. :(

verunecek
15.04.2020 3 z 5

Tak jsem to konečně prelouskla, musim říct neveselé čtení, ale na druhou stranu mi to otevřelo oči...
Myslela jsem si jak jsem to měla hrozné, ze na me mama byka moc přísná, ale mýlila jsem se, jen se snažila, abych nerostla jak dříví v lese... je fakt že nemáme vztah vždy zality sluncem, ale holt mame kazda jinou povahu a jiné nazory...
Ale co se dozvite tady, to je peklo, ale cekala jsem i příběh dcery která byla zneužívaná a matka o tom věděla, i to se stavá... ale nic takového se zde neobjevuje. Naopak jsou tu zbytečné nekolika stránkové analýzy těch rádoby odborníků, raději bych uvítala komentáře psychologa, sociologa o daném problemu z předchozího příběhu, je to rádoby odborné pojednání např. o Popelce, Sněhurce a pak Baby Jagy...ještě tam chyběla Mařenka a Karkulka :-D nic moc mi ty pasaze nedaly.
Styl psani autorek se mi často moc nelíbil, skákaly ve vyprávění z jedné doby do druhé a zpět, vyprávění přímo dané dcery a najednou spisovatelky... bylo to moc zmatečné a nepřehledné, dala se to určitě lépe chytit a vyprávět.
Deset dcer, deset příběhů, deset životů...bohužel jména jsou změněna, zjistila jsem to u jednoho vyprávění kde je uvedená jedna kniha co napsala "Oldriška" Hlas pro vraha, kterou si ale ráda přečtu... Kdyby nebyl uveden název mám po žížalkách. A jsem zklamaná že si nemohu přečíst i blog jedné z dcer atd...chápu že chtějí chránit své soukromí, ale svěřily svůj příběh do knihy, takže uvést své jméno je už dle mě nic... ale jejich volba....
Za přečtení to stojí, ale kdybych ji koupila za těch 300,- co stala knihovnu jsem naštvaná.

kikies
28.01.2020 2 z 5

Přikláním se ke zřejmě většinovému názoru. Zajímavé, smutné a dosud spíše tabuizované téma, ovšem zpracování dost mizerné. Ezoteriky a šamany a jim podobné bych vynechala úplně a buď se zaměřila na sesbírání zkušeností "postižených" žen (ideálně ne jen z jednoho pohledu) a nebo na odborný komentář, ale takový, který něco vysvětlí a je přínosem. V této podobě se může opravdu jednat leda tak o povzbudivé čtení pro utrápené dcery a to ještě bůhví, jestli jim to přinese i něco jiného než poznání, že v tom nejsou samy...

hannina
20.01.2020 3 z 5

Bezpodmínečná mateřská láska není automatická....

Georgie1
23.11.2019 1 z 5

Doklopýtala jsem na konec Temných matek. Bylo to neveselé čtení avšak pravdou je, že jsem byla přesvědčena o ojedinělosti hlubokých neshod, nepochopení či nelásky od matek. Už nejsem. Nevím jak jsem na tuto knihu přišla a proč jsem na ni půl roku čekala v knihovně. Je to spíš studijní materiál pro psychology, sociology, psychiatry... Snad může být berličkou pro neláskou postižené dcery. Překvapena jsem byla odhalením totožnosti u některých příběhů. To považuji za nepatřičné a neuctivé. Ale je to můj názor. Kapitoly "odborníků" také nejsou knize přínosem. Vztahy v běhu historie, lokality a konstelace rovněž berličku ořízly.

renataab
27.10.2019 4 z 5

Ohodnotit tuto knihu nelze jen tak, je to průměrně napsané o vážné věci, dosud tabuizované. Pro ty, co je toto téma aktuální, je kniha nezapomenutelná a cenná. Pro ty, co to nezažili, je kniha neatraktivní. Děkuji autorkám za odvahu a odhodlání.