brosofa brosofa komentáře u knih

☰ menu

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Krásný a čtivý příběh. Posledních 30 stránek jsem probrečela.

12.08.2023 5 z 5


Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Třičtvrtě příběhu jsem si říkala jak se z tak chytré a přemýšlivé (i když pravda ne příliš empatické) osoby mohla stát zrůda ve formě prezidenta Snowa jakou známe z HG. Nakonec ale vlastní přesvědčení o vyjímečnosti a touha po moci, vyhrála nad láskou i přátelstvím.
A při zjištění původu Hanging tree jsem měla obrovskou škodolibou radost, když si člověk uvědomí, že zrovna tahle písnička se stala symbolem vzpoury...

25.07.2021 5 z 5


Kuře melancholik Kuře melancholik Josef Karel Šlejhar

Při čtení jsem stále cítila narůstající tíhu a úzkost z toho jak je svět nespravedlivý.

17.07.2021 4 z 5


151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem 151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem Lucie Kutrová

Já musím uznat, že jsem se u knížky dost nasmála a zároveň mi pomohla ujasnit si určitý hodnoty a priority, co se týče cestování.
Na PCT to teda nevidím, ale určitě mě autorka namotivovala přečíst si její další knížku, kde se spíš inspiruju na konkrétní treky!

10.07.2021 4 z 5


Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Ráda poslouchám rozhovory a přednášky autora, takže byla jen otázka času, kdy se konečně dohrabu i ke knížkám. A musím říct, že jsem nebyla zklamaná! Knížka byla vtipná, čtivá, plná zajímavých tipů. Jakmile to bude možné, určitě bych se ráda podívala k Baltu a do Rumunska... až tak mě knížka namotivovala:D

23.02.2021 5 z 5


Letuška z economy aneb Co na Instagramu neuvidíte Letuška z economy aneb Co na Instagramu neuvidíte Petra Jirglová

věčný stěžování si na únavu, nezřízený utrácení a hlad (a následné výčitky), prolínalo několik zajímavých historek.

31.01.2021 3 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

V časových rovinách jsem se poměrně ztrácela, ale pokaždý jsem se těšila jaké bude další propojení postav. Některé osudy mi přišly nedostatečně ukončené a to mě na knížce mrzí nejvíc.

29.01.2021 3 z 5


Pravidla moštárny Pravidla moštárny John Irving

(SPOILER) Dost silný příběh, který nakonec ale dopadl dobře, přesně podle očekávání.
Candy mi byla dost protivná, ale i ta se na konci ukázala jako rozumná osoba.

17.01.2021 5 z 5


Ďábel nosí Pradu Ďábel nosí Pradu Lauren Weisberger

Opravdu 'něco' se začalo dít až v Paříži. Čekala jsem pořádnou milostnou zápletku, která se bohužel nekonala, což mě silně zklamalo - však už od začátku jí Christian nadbíhal a nakonec nic z toho? Děsně nevyužitá šance přidat trochu šťávy...
Taky byla knížka plná chyb, překlepů a občas prapodivných překladů.
Přesto jsem knihu přečetla poměrně rychle.

19.10.2020 3 z 5


E=mc² E=mc² David Bodanis

Ideální čtení pro osoby méně vzdělané ve fyzice, kteří se o tohle téma zajímají. Jde spíš o společensko-historický kontext světa fyziky od cca 18. století.

26.09.2020 3 z 5


Forrest Gump Forrest Gump Winston Groom

Kvuli filmu jsem mela naprosto jina ocekavani, ktera se teda nenaplnila, ale presto se mi pribeh libil. Velmi lehce a rychle se mi knizka cetla. Obcas sem se citila az frustrovana jak mel forrest k urcitym vecem blizko, ale nakonec to nedopadlo - ale takovej uz je zivot.

26.09.2020 4 z 5


Jak naučit svého psa fyziku Jak naučit svého psa fyziku Chad Orzel

Po knizce jsem sahala vicemene kvuli vtipnemu obalu a nazvu. Cekala jsem, ze to bude vice napsane jako 'pro dementy', ale rozumim tomu, ze az tak jednoduse se o kvantove fyzice bavit nelze.
Knizka byla jinak velmi vtipne podana, primery se psy mi casto pomohly si dany jev predstavit (ne u vsech to teda vyslo:D) (a to je clovek pak nestasnej, kdyz tomu vic rozumi pes nez on sam). Ale urcite me knizka namotivovala k dalsimu studiu! (A snad i k vetsimu porozumeni kvantoveho sveta)

16.06.2020 4 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Velmi vtipná a čtivá knížka, nemohla jsem se od ní odrhnout. Určitě se chystám na druhý díl, snad mě nezklame po famózní jedničce.

31.03.2020 5 z 5


Mlčení jehňátek Mlčení jehňátek Thomas Harris

Já bohužel nejdříve viděla film, takže jsem se připravila o značnou část napětí. Občas mi některé pasáže připadaly zdlouhavé nebo zbytečné, ale ve výsledku se mi knížka velmi líbila.

31.03.2020 4 z 5


Marťanská kronika Marťanská kronika Ray Bradbury (p)

Příběh mi přišel jako na horské dráze. Místy jsem se od čtení nemohla odtrhnout, zajímavé a nečekané zvraty, kdy jsem byla z knihy naprosto unešená. Pak přišla nudná část a já se ke knížce musela dokopat. A takhle se to párkrát opakovalo.
Konec ve mě nezanechal žádné pocity, okamžitě jsem se přesunula k jiné knize.
Ve výsledku hodnotím jako průměr.

25.12.2018 3 z 5


Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

Nacelnikuv styl vypraveni me hodne bavil. Obcas nudnejsi pasaze, ale ve vysledku je to velmi dobra, ctiva a zajimava kniha.

08.08.2018 4 z 5


Klub rváčů Klub rváčů Chuck Palahniuk

Uplne nevim, co si o knize mam myslet. Kazdopadne muzu rict, ze je hodne zajimava, ctiva a svym zpusobem jina, a to me dost bavi.

28.05.2018 4 z 5


Přelíčení Přelíčení Peter Weiss

Velice silná kniha.

14.02.2018 5 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Určitě zajímavý nápad, byly tam pasáže, kdy jsem nemohla přestat číst. Pak tam ale byly části popisu na 12 stránek a to jsem se vážně modlila, ať už to skončí.
Taky mi přišlo zvláštní, že Dorian okamžitě věděl, co se stalo. Nadruhou stranu mě velmi potěšil nevšední konec.

01.11.2017 3 z 5


Skrytá těla Skrytá těla Caroline Kepnes

Po jedničce jsem měla vyšší očekávání. Kniha se mi četla dobře, ale po jejím přečtení se nedostavil ten 'wow efekt' jako u Ty.

20.07.2017 3 z 5