Breberuše Breberuše komentáře u knih

☰ menu

Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Klidně bych brala i větší vzorek (ne)spokojených Severokorejských zběhů. Některé informace byly opravdu šokující. Hodně mě i překvapilo, kolik z vybraných vzorků vlastně mělo Severní Koreu rádo, či jim systém vyhovoval. Lidem do hlavy nikdo nevidí.

02.01.2024 5 z 5


Později Později Stephen King

Snad jediná kniha, která se od Kinga dala. Nic to ale nemění na tom, že jeho knihy jsou nudné a bez jakékoliv hororové atmosféry.

02.01.2024 4 z 5


Meta Meta Pavel Bareš

Na českou tvorbu dost originální počin. Zajímavý nápad mě vtáhnul a opět jsem knihu přečetla jako nic. Konec byl taky celkem propracovaný. Asi bych se ale moc nenechala přesvědčovat textem, který je tu o knize napsaný. Kniha na mě nakonec působila úplně jinak, než je tu popisovaná.

02.01.2024 4 z 5


Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Krásný romantický příběh, který se plynule rozvíjel. Byl bez zbytečného klišé a z příjemného prostředí knihovny. Hlavní hrdinové byli oba sympatičtí i se svými chybami. Roztomilé čtení, které umí rozněžnit.

02.01.2024 5 z 5


Jozova Hanule Jozova Hanule Květa Legátová (p)

Tady stačí pár slov: film Želary je o dost lepší než kniha.

02.01.2024 3 z 5


Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

Opět skvěle zasazený příběh do historických událostí, o kterých se toho moc neví. Tlustá kniha, která se četla sama a měla jsem ji přečtenou opravdu velmi rychle. Trošku mě zklamal konec, který nebyl dle mých představ a byl dost uspěchaný. Nic to ale nemění na kráse prostředí a knihy samotné.

02.01.2024 4 z 5


Pád Argosanů Pád Argosanů Sebastien de Castell

Nevím, jestli je to tím, že jsem si po roce nepamatovala předešlý díl, ale série o Argosanech mě moc za srdíčko nechytla. Doufám v poslední díl, který snad bude stát za to a tuto trilogii uzavře.

02.01.2024 3 z 5


S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Velmi otevřený a vtipný životopis. Humor T. Feltona mi hodně sedí, a tak jsem se při únorové nemoci dobře pobavila.

02.01.2024 4 z 5


Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Rut Sepetys píše krásné, smutné a životní příběhy, které vždy vloží do zásadního období různých států. Tady jde o revoluci. Dozvíte se spoustu věcí z historie, která tu není přikrášlena a zároveň se pobavíte nad vymyšlenými příběhy, které jsou skvěle zapasované do historických událostí.

02.01.2024 5 z 5


Zahrada mrtvých duší Zahrada mrtvých duší Lukáš Boček

Už profláknuté téma, které je pojato velmi originálně se svěžím větříkem napínavosti. Knihu jsem přečetla velmi rychle, protože jsem už chtěla vědět, o co tady teda sakra jde. Je to velmi dobře zpracované a čtivé.

02.01.2024 4 z 5


Vraní dívka Vraní dívka Erik Axl Sund

S nadšením z upozornění "jen pro silné povahy" jsem si knihu dááávno koupila a přečetla. Bylo to ovšem velké zklamání. Nic pro silné povahy se tu nevyskytovalo. Bohužel nejde mít jen 1. díl série, tak jsem musela přečíst a koupit i zbylé dvě, které byly snad ještě méně děsivé než první díl. Opravdu slabý čajíček.

02.01.2024 3 z 5


Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Když si procházím své recenze a hodnocení na přečtené knihy, až je mi skoro hloupé, že všechny ode mě mají 4-5 hvězdiček. Před každou knížkou, kterou začnu číst si však dělám důkladné ověření, abych neztrácela čas nekvalitními knihami. Nejinak to bylo se sérií Zaklínač. Jsem opravdu ráda, že jsem se do ní pustila. Velmi oceňuji hlavně to, jak krásně a jakým květnatým jazykem je kniha napsána. Ať už jde o popisy situací, dialogy, humor, nakouknutí do historického okénka nebo o tu úžasnou fantazii, kterou by očividně pan Sapkowski mohl rozdávat.
Pro lidi, kteří mají rádi fantasy je tato série snad povinností. Těším se na III. díl, který už by měl rozvíjet dlouhý příběh než krátké povídky, jak tomu bylo doposud.

02.08.2023 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Nechtěla jsem tuto knihu komentovat, jelikož v počtu 1573 komentářů už každý další komentář zanikne a zcela jistě nenapíši nic nového pod sluncem, co už nebylo v komentářích přede mnou napsáno. Shrnu to tedy velmi stručně. Úžasná kniha, která by měla být v každé knihovně. Svoboda, to je to, čeho by si měl každý vážit, ale je to zároveň i to, co si spousta lidí neuvědomuje že má, dokud o ni nepřijde.
Myšlenek tu byla ohromná kvanta. Téměř jsem nestíhala podrthávat.
Prostě si to přečtěte. :)

02.08.2023 5 z 5


Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Velmi krásné poselství. Každý si v tom najde to své. Potřeba stromů (lesů), dobrých lidí a nesmyslnost byrokracie, to je to, co jsem si odnesla já. Na takto kratičký příběh je to opravdu nacpané poselstvím. Každý dobrý člověk v tom uvidí, co vidět má. Krátkozraký člověk v příběhu jen uvidí blázna, který sází stromy.

02.08.2023 5 z 5


Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Tak tohle byla velmi zajímavá smršť myšlenek, pocitů, rozporů. Myslím si, že kniha dokáže velmi zamotat hlavu. Po přečtení budete všechno ve vztahu a lásce vnímat jinak. Dovolím si tvrdit, že složitěji. Knížka určitě stojí za přečtení, ale pozor, aby to na váš vztah, či pohled na něj, nemělo spíše negativní účinek. Tuto recenzi píši okamžitě po dočtení. Očekávám, a popravdě i doufám, že za čas mé pocity z této knížky vyprchají a budu si zase ve všem jistější. Knížku doporučuji určitě přečíst. Jen pozor, jestliže se zrovna potýkáte s otázkami lásky...
P.S. doufám, že nejsem jediná, která poskytuje, ale také vyžaduje všechny jazyky lásky :D

02.08.2023 4 z 5


Tajemný cizinec Tajemný cizinec Mark Twain (p)

Satan ten vi, jak životem chodit,
kdo mohl něco takového zplodit?
Tolik myšlenek, pravd a nápadů,
kdo může utéct svému osudu?
Lidé a jejich vlastnosti.
Mají alespoň nějaké ctnosti?
Válčení, osud, vira, lidstvo a jejich slabiny,
knihu doporučuji do každé rodiny.
Audioknihu jsem slyšela,
vypravěče bych na cenu navrhla.
Skvělé k zamyšlení,
jedno odpoledne a život se vám náhle změní.

08.06.2023 5 z 5


Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

Opět obrovské množství případů z praxe! Pan Mareš je rázný a krutě upřímný muž, což je jen bonus k jeho vyšetřovatelskym schopnostem. Oproti panu Marešovi zněl Martin Moravec poněkud slizce a populisticky. Určitě však doporučuji si knihu přečíst.

06.05.2023 4 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Velmi temné čtení, ale zase trošku jinak, než to u paní Mornastajnove bývá. 2 roky čekání na každou její knížku, pár hodin čtení, a potom zase 2 roky čekání na další skvost :) Velmi mrazivý příběh. Po dočtení jsem ještě chvíli seděla a vstřebávala... Nejhorší na tomto příběhu je to, že se nemusí jednat pouze o něčí fantazii, ale že se tyto věci dějí častěji, než by bylo milo...

16.04.2023 5 z 5


Prokletý rok Prokletý rok Kim Liggett

(SPOILER) Zajímavý a originální příběh o přežití nanynek v lese. Abych pravdu řekla, na holky ze spolku bláznivek už bych se dávno vykašlala. Narozdíl od hlavní "hrdinky". Když teď s odstupem času píši tuhle recenzi, musela jsem ubrat jednu hvězdičku. Došlo mi, že mě vlastně bavily jen kapitoly, kde nebyla s těmi slepicemi v zablešené vesnici, ale když si na stromě užívala s chrabrým zachráncem. Jelikož se jednalo jen o třetinu knihy, tak vlastně nevím, proč jsem před časem hodnotila 4*. Nápad vcelku neotřelý, ale jaksi zdlouhavý děj.

14.04.2023 3 z 5


Mluví k vám kapitán Mluví k vám kapitán Martin Moravec

Jestliže vás letadla nebaví, tak... si to stejně přečtěte. Kapitán Hecl je velmi cílevědomý, skromný a pracovitý člověk :) všechno je skvělé vysvětlené i pro laika. Knížka je naditá zajímavými informacemi. Jak už z kokpitu, letiště, soukromého života pilotů, tak z nebeských výšin. Jak ohromě je ta příroda silná oproti nám lidem. Nemáme proti ní šanci, ale statečně bojujeme :). Pan kapitán Hecl mě oprostil od strachu z létání. Co ta technika všechno dokáže a kam se posunula? Koukala jsem na to, jak Děda Mráz na ananas. Stránky ubíhaly jedna po druhé, až jsem se dostala k detailnímu popisu Airbusu A380. Naštěstí se jednalo jen o posledních pár stran, jelikož se už jednalo o popisy spíše pro fajnšmekry.

14.04.2023 4 z 5