David Hecl: Mluví k vám kapitán

David Hecl: Mluví k vám kapitán
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482125/bmid_mluvi-k-vam-kapitan-fRn-482125.jpg 5 815 815

Dámy a pánové, připoutejte se, protože vás čeká opravdový zážitek. Je to už víc než třicet let, co David Hecl poprvé usedl do kokpitu. Tehdy ho trochu vylekal rámus motoru a těžko si pomyslel, že jednou to bude právě on, kdo do Prahy přiveze největší dopravní letadlo světa. Jako první Čech se stal kapitánem na Airbusu A380 ve dvou světových společnostech, v Emirates a v Korean Air. Navštívil desítky zemí, posbíral spoustu zážitků a v poutavém knižním rozhovoru se teď pokouší odpovědět na všechno, co vás kdy o létání napadlo. A možná i na to, co vás nikdy nenapadlo. Proč hladké přistání není úplně dobré? Mají piloti rádi potlesk? K čemu jsou na palubě pouta a k čemu sekyrka? Kdy se cestujícím neříká úplná pravda? Jací pasažéři byli princ Harry či Karel Gott? Jak se převážejí zvířata, orgány, zlato nebo lidské ostatky? Kde piloti při dlouhém letu spí a co jedí? Co všechno je na palubě trestné a proč se na toaletách nesmí provozovat sex? Čekají vás témata vážná i nevážná. Odborná i laická. Dojde na turbulence, nouzová přistání, únosy i zdravotní problémy na palubě. Na své si přijdou letečtí znalci i ti, které létání jen baví. A vlastně i ti, kteří se ho zatím bojí. Otázky kladl novinář Martin Moravec, jehož předchozí knižní rozhovor s neurochirurgem Vladimírem Benešem byl oceněn v anketě Kniha roku.... celý text

Přidat komentář

Le Chat
předevčírem 5 z 5

Opravdu zajímavý knižní rozhovor, který si 5 hvězdiček určitě zaslouží. Doporučuji!

Leído
21.07.2024 5 z 5

Miluju cestování letadlem a jako každý občas přemýšlím nad různými souvislostmi, které s tímto pro mě technologickým zázrakem souvisí. A dozvěděla jsem se stovky zajímavých informací nejen o letadlech a létání, ale i o leteckém businessu, a taky o naprosto všedních věcech ze života pilotů a stevardů. Kniha je psaná formou rozhovoru, takže jsem plánovala, že ji budu číst delší dobu. Když budu mít náladu, dám si pár otázek a odpovědí, načerpám pár informací a zase ji odložím. Ale bylo skoro nemožné ji odložit. Což jsem mohla odvodit už z procentuálního hodnocení knihy. Po dočtení jsem zjistila, že je nezbytné si na můj wish list přidat položku: proletět se někdy v životě v A380.


Luciluc
12.07.2024 5 z 5

Od Martina Moravce jsem zatím přečetla knihy Mezi nebem a pacientem a Mé cesty do hlubin mozku, z první zmiňované jsem byla nadšená, z té druhé už tolik ne…Ale Mluví k vám kapitán mi opět padlo do noty. David Hecl působí velmi sympaticky, lidsky a skromně. Letectví je obor, který obdivuji, ale příliš jsem o něm nevěděla, díky četbě jsem se však dozvěděla spoustu nových a zajímavých informací (např. to, že letadla se plní palivem jen na spotřebu na konkrétní let). A taky jsem po dočtení pozměnila názor na stevardy a stevardky, musí toho zvládat a znát hodně. Práce pilota je krásná, ale taky náročná, člověk musí mít nejen štěstí a finance, ale také intelekt, vůli a odhodlání. Knížka je krásným a komplexním vhledem do světa letectví, na konci obsahuje i fotogalerii a grafickou dvoustránku se zajímavostmi o Airbusu A380. Určitě ji doporučuji k přečtení, moc se mi líbila.

„Vyskočit z letícího letadla je pro pilota docela slušné trauma.“ (komentář k fotce tandemového seskoku padákem nad Dubají)

P.S. moc hezká obálka knihy, ty uniformy mají zkrátka něco do sebe! :)

janca.hl
10.07.2024 5 z 5

Příjemná kniha pro nadšence do cestování a nejenom pro ně. Hezky se četla, příjemné prostředí v rozhovoru. Člověk se hned dozví něco nového

werick
04.07.2024 5 z 5

Poslouchala jsem jako audio a opět se mi kniha formou rozhovoru velmi líbila. Pobavila jsem a zároveň něco nové dozvěděla. Už se těším na další knížky od pana Moravce.

muchomurka
03.07.2024 4 z 5

Děkuji kapitáne. Bylo to zajímavé, čtivé, obohacující. Co mě překvapilo, bylo, kolik toho kapitán musí vědět nejen o létání, ale také o fyzice letadla a všech souvisejících jevů, o počasí a mnohém dalším. Klobouk dolů.

zuzana-kudla
02.07.2024 5 z 5

Moje druhá knížka od pana Moravce a doma už mám i zbylé dvě. Líbí se mi způsob kladení otázek i atmosféra, která při dialogu zjevně je velmi milá. Přenáší se i na čtenáře a čtení tak hladí na duši. Dozvěděla jsem se dost o fungování letadel i palubního personálu (i to, co člověk zatím spíš jen tušil). Moc se těším na další knížku :)

medlovice
02.07.2024 5 z 5

Ráda se vzdělávám a toto je vzdělávání zábavnou formou . Hecl působí sympaticky a přátelsky, kniha mě docela pohltila , dokonce jsem odložila i rozečtenou dánovku a to už je co říct. Protože tento kapitán , pilot a muž je někdo , na koho můžeme být hrdi a pyšní a já zvedám bradu ještě více, protože jsme se narodili ve stejné porodnici !

Forestwalker
25.06.2024 5 z 5

Moje poslední kniha rozhovorů od pana Moravce, o nic míň zajímavá než ty předešlé. Zvlášť pro ty, kdo mají rádi létání a zajímají se o (dopravní) letectví je to takový splněný sen, protože autor popisuje celou genezi své kariéry od učiliště v Žilině přes práci u ČSA až po působení u opravdu velkých a významných asijských leteckých společností. Velká část knihy je věnována autorovým zkušenostem s Airbusem A380, největším dopravním letadlem vůbec, jehož "kariéru" zničil souběh nešťastných okolností, především ekonomických.
Dost mě zaujal popis života pilota, věčné cestování, nemožnost trávení času s rodinou a také opravdu mizerné platy, především u začínajících pilotů nízkonákladových společností, přičemž jen samotné získání kvalifikace stojí zájemce opravdu velké peníze.

Pepa0216
19.06.2024 5 z 5

David Hecl z rozhovorů vychází jako absolutní profík. Musím říct že na mě zanechal velice příznivý dojem a moc se mě líbí, jak vysvětluje náročnost profese i nástrahy, které na cestě být kapitánem letadla jsou. To je pro mládež velice poučné. S přirozenou skromností říká přesně jak to je a že to není vždy idylka a život v bavlnce. Neumím posoudit zda informace z knihy využijí letečtí nadšenci, ale já si jako laik přišel na své. Kniha není tolik o technice letadel, jako spíše o kariéře a profesi. Zajímavostí tam bylo spoustu a celkově jde o velice ucelený a reálný pohled na velice náročné a obdivuhodné povolání.

Lely
14.06.2024 5 z 5

Další zajímavé a čtivé povídání. Některé pasáže byly i dost poučné, člověk se dozvěděl zase něco nového, jak to chodí jinde ve světě. Doporučuji.

BellaBernasconi
28.05.2024 3 z 5

Jsem na dopravní průmyslovce, takže skoro součást povinné četby. Bylo to mnohem zábavnější než jsem si to představovala. Vím toho teď o letectví celkově mnohem víc než na začátku a celou knihu jsem si velmi užila.

Veve131
26.05.2024 5 z 5

Skvělá kniha, pro mě už třetí od Martina Moravce. Zajímavé čtení od začátku do konce. Už těším na další knihu.

nicole1990
27.04.2024 5 z 5

Druhá knížka od Martina Moravce a opět super skvěle se četla .

misaC
22.04.2024 5 z 5

Další mnou přečtená knížka od Martina Moravce. Pobavila jsem se i poučila - ale strachu z létání jsem se nezbavila :)

Bublinka
09.04.2024 5 z 5

Mě se četla velmi hezky a dozvěděla jsem se dost zajímavých informací z leteckého prostředí a letadel, což pro mě jako pro někoho, kdo má z letadel hrůzu bylo velmi přínosné.

tereza1964
03.04.2024 5 z 5

Skvělý rozhovor, stejně jako ostatní, které pan Moravec udělal.

lenjak
01.04.2024 5 z 5

Moravec je pro mě jasná volba, tento rozhovor opět nezklamal. Zábava ano, ale také velmi zajímavý pohled na život absolutního profesionála.

KajusaKil
29.03.2024 5 z 5

Wow! Pro mě jakožto cestovatelku je tahle kniha splněný sen. Všechny odpovědi ohledně letadel na jednom místě. I takové, které vědět nechcete - nebo jo? Krásně se to četlo, v mém případě na zátah. Zasmála jsem se, poučila se. Příště zkusím další příběh od Martina, který umí pěkně zpovídat osobnosti.

zuziV
27.03.2024 5 z 5

Otevřený rozhovor se zajímavým člověkem v roli obdivuhodného povolání. O některých věcech jsem jako laik vůbec netušila. Stojí za přečtení.