Blaufik Blaufik komentáře u knih

☰ menu

O Veverčákovi, který se bál O Veverčákovi, který se bál Katie O´Donoghue

Z textu jde cítit, že autorka má s terapií zkušenosti a opravdu citlivě, hezky a zároveň poutavě vypráví příběh o překonání svých obav, o práci se svým strachem a také o přátelství, které nám dává víc než se může zdát.

Věřím, že kniha si získá nadšené čtenáře nejen mezi těmi malými, ale také osloví i ty velké.

12.11.2023 5 z 5


Vypůjčený čas Vypůjčený čas Zuzana Strachotová

Vypůjčený čas je skvělý nejen v tom, že je čtivý, což autorka předvedla už v předchozí sérii, ale je také skvělým mixem scifi příběhu propojeného s tím detektivním.
Zuzana Strachotová prostě umí a myslím si, že se s lehkostí dokáže vyrovnat i zahraničním spisovatelům. Díky svým nápadům bez nesmyslných kombinací působí její příběhy lehce a opravdu čtivě.
Za sebe rozhodně doporučuji a přeji příjemné počtení.

05.11.2023 5 z 5


Ďáblova cesta Ďáblova cesta Robert Bryndza

Tentokrát je nám naservírován příběh, který je sice čtivý, plný barvitých popisů Ďáblovy cesty a jejího okolí, avšak chybělo zde nějaké větší napětí nebo jiskra, která by dodala příběhu pořádný šmrnc.
Místo napínavé jízdy v podobě řešení starého případu Robert Bryndza stvořil sice čtivé, avšak pouze obyčejné vyprávění, které sice baví, ale ničím nepřekvapí.

25.07.2023 3 z 5


Moje tlustá opilá svatba Moje tlustá opilá svatba Robert Bryndza

Coco Pinchardová spolu se svými průšvihy rozhodně nepatří mezi nějakou vyšší literaturu, nicméně je psána s lehkostí i humorem a tak se báječně hodí jako lehčí čtení, u kterého se příjemně odreagujete a báječně pobavíte.

21.02.2023 3 z 5


Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Tak, jako jsem se zamilovala do filmové verze s Jimem Carreym v hlavní roli, stejně rychle jsem se zamilovala i do té papírové.
Myslím, že nové vydání s barevnými ilustracemi se opravdu povedlo a bude zároveň ozdobou knihovny.

23.01.2023 5 z 5


Osudné svědectví Osudné svědectví Robert Bryndza

Erika Fosterová se ke čtenářům opět se svými kolegy - Petersonem a Mossovou vrací s plnou parádou a rozhodně se jedná o opravdu vydařené setkání, které si každý z nás užije až do posledního písmenka.
Tentokrát si musí poradit s vrahem, který si dává opravdu pozor, aby nebyl prozrazen, Erika a její tým jsou však stoprocentně sehraní a tak se rozbíhá vyšetřování, které má jediný cíl - nalézt vraha.

05.12.2022 5 z 5


Pohřbené kosti Pohřbené kosti Lisa Regan

Příběh jako takový je opravdu dobře zpracovaný. Děj je plný zajímavých zápletek, kniha je čtivá a těžko se dává z ruky. Je fajn, že v tomto díle autorka krásně provázala osobní život s tím pracovním a tak se čtenář opět mohl dozvědět střípky ze života vyšetřovatelů.
Za mě opravdu povedené a moc se těším na další díl, kterého se snad brzy dočkáme.

30.11.2022 5 z 5


Temná půle Temná půle Stephen King

Temná půle je, dle mého, opravdu povedeným kouskem ve kterém samozřejmě nechybí ani pořádná dávka nadpřirozena a tak se jedná o mix, který knize nejen sluší, ale hlavně funguje.
Příběh se bude líbit nejen fanouškům Kinga, ale také čtenářům, kteří mají rádi detektivky a po autorovi už nějakou dobu pokukují, ale ještě se nerozhodli, kterou knihou by mohli začít.

17.11.2022 4 z 5


Stephen King jde do kina Stephen King jde do kina Stephen King

Možná je malinko škoda, že kniha je klasickým souborem povídek, s tím rozdílem, že byly zfilmovány. Myslím si, že mnohem zajímavější mohly být i vsuvky o tom, jak dané filmy vznikaly nebo s jakými problémy se jejich tvůrci potýkali.
Něco na způsob literatury faktu, doplněné o dané povídky.

I tak je však kniha skvěle sestavená a příběhy v ní obsažené jsou ukázkou toho, jak autor umí čtenáře zaujmout a vtáhnout do děje.

18.10.2022 4 z 5


Žhářka Žhářka Stephen King

Myslím si, že kniha by působila dynamičtěji, kdyby byla o pár desítek stran zkrácena. Bohužel zde bylo spousta míst, která byla zbytečně natahována a nepřinesla k vyvrcholení příběhu nic zásadního. Ani samotné postavy nedokáží vzbudit žádné emoce a tentokrát jsou jen plochými postavami vepsanými na papíře.

16.10.2022 3 z 5


Ne/promlčeno Ne/promlčeno kolektiv autorů

Jedná se o publikaci, kterou rozhodně doporučuji k přečtení. Nejen, že jde o knihu, ve které se seznámíte s případy podle skutečných událostí, ale tyto události se staly u nás a jedná se o opravdu smutné čtení, u kterého si člověk spoustu věcí uvědomí a nad spoustou věcí bude hloubat.

Rozhodně zde nejde o knihu, na kterou po jejím přečtení zapomenete. Některé příběhy ve vás budou rezonovat i dlouho po přečtení. Stejně, jako si budete klást jednoduchou otázku -
Je opravdu správné, aby byly tyto brutální činy promlčeny?

08.10.2022 3 z 5


Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

Pokud máte chuť na romantický příběh, který vás přenese na irskou farmu, do kuchařské školy a ukáže vám, jaká tato země je, tak se do knihy určitě pusťte, myslím, že nebudete litovat.
I když by se mohlo zdát, že romantika je prostě romantika, tak tato romantika vám jistě utkví v pamětí a pevně věřím, že si celou sérii zamilujete stejně, jako já.

02.10.2022 5 z 5


Cujo Cujo Stephen King

Cujo je na poměry Stephena Kinga poměrně útlá knížečka, kterou si ovšem zamilujete stejně jako jeho předchozí díla. Nejedná se pouze o šíleného psa, jenž se vyklubal z mazla, který by za svého pána položil život. Jedná se také o skvělé zpracování postav a jejich charakterů.

30.08.2022 5 z 5


Zhubni Zhubni Richard Bachman (p)

King, jakožto spisovatel má neskutečný dar, nejen, co se týče vyprávění samotného, ale dokáže zdánlivě jednoduché téma, jako je hubnutí, vzít, a zpracovat jej takovým způsobem, že jej čtenář bude číst s pusou otevřenou dokořán.

Obyčejné a všední dokáže přetavit v něco, co je naprosto neuvěřitelné, dokáže vyvolávat spoustu různých pocitů, z nichž vynikají hlavně strach a nepříjemné mrazení.

Pokud si již delší dobu pohráváte s myšlenkou od autora něco vyzkoušet, ale trochu vás děsí jeho tlustší knihy, tak Zhubni rozhodně doporučuji. Pevně věřím, že si vás autor získá a příběh samotný vás pohltí stejně, jako mě.

20.08.2022 4 z 5


Později Později Stephen King

I když je Později knihou, která je čtivou jednohubkou, tak těžko uvěřit tomu, že ji napsal sám King. Celý příběh byl, na jeho poměry, opravdu rychlý a zrovna u tohoto tématu si dovedu představit román, který by byl propracovanější, tak, jak to autor umí.

04.07.2022 3 z 5


Blaze Blaze Richard Bachman (p)

Za sebe tuto jednohubku rozhodně doporučuji. Je to příběh, který baví a díky způsobu, jakým je vyprávěný, opravdu čtenáře vtáhne do děje - bez zbytečných keců nebo hluchých míst. Navíc, Blaze je postavou, která má co nabídnout, i přes to, že jeho IQ je jen o něco málo vyšší než jeho věk.

24.06.2022 5 z 5


Mlha Mlha Stephen King

Povídky v knize za samotnou Mlhou rozhodně nezaostávají, ale drží si vysokou úroveň a baví. Některé z nich byly děsivé, jiné byly zajímavé a i když se zde najdou povídky, které moc nestojí za řeč, tak se celkově jedná o knihu, která si rozhodně zaslouží být čtena, ba co více, rozhodně má co nabídnout.

Při porovnání jiných povídkových knih od autora se mi zdá, že zde kvalita jednotlivých děl tolik nekolísá a naprostá většina si drží svůj vysoký standard, jak jsme u mistra zvyklí.

07.06.2022 4 z 5


Konec emocí Konec emocí Jan Stejskal

Autor zde rozjel příběh, který rozhodně zaujme a vtáhne čtenáře do děje. Dávná rodinná tajemství jsou hnacím motorem, který děj posouvají kupředu spolu s dávkou mystična, kterým je kniha okořeněna, tvoří čtivý kousek, který rozhodně baví.

16.05.2022 4 z 5


Kam ukrýt štěstí Kam ukrýt štěstí Catherine Ryan Hyde

Pokud máte dost každodenního shonu a máte chuť si přečíst něco, co vás svou laskavostí pohladí po duši, tak Kam ukrýt štěstí je ideální volbou. Knihu doporučuji nejen dospělým čtenářkám, ale také mladým dívkám jako jejich první dospělejší čtení. Věřím, že se kniha bude líbit všem ženám, od vnuček až po babičky.

12.05.2022 4 z 5


Noční pes Noční pes Jane Elson

Pro všechny milovníky psů, kteří si chtějí počíst o jednom přátelství a velké záchranné akci. Zvlášť díky rozdělení kapitol bude bavit jak kluky, tak holky (i jejich rodiče).

Já osobně knihu rozhodně doporučuji, myslím si, že je důležité ukázat dětem, že pořízení nového psího kamaráda je důležitý krok, který není jen o vybírání nejroztomilejšího štěněte podle fotky. Je důležité tento krok neuspěchat, pořádně promyslet a v neposlední řadě dát šanci i těm, kteří se už narodili, ale štěstí jim, bohužel, zatím nepřálo.

30.04.2022 5 z 5