Žhářka

Žhářka https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72110/bmid_zharka-cR3-72110.jpg 4 1368 173

Andy McGee utíká se svou osmiletou dcerou před agenty tajné vládní organizace Dílna. Utíká proto, že před mnoha lety se se svou budoucí manželkou zúčastnil pokusu s novou syntetickou drogou P6. Poté se u něj vyvinula mírná schopnost mentální dominance a jeho dcera Charlie má velmi silnou schopnost pyrokineze. Agenti Dílny se neštítí žádné špinavosti, včetně vraždy, aby malou Charlie dostali do svých laboratoří. Charlie je tak přinucena použít svou nebezpečnou zbraň, kterou ještě nedokáže plně kontrolovat...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Romány

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Firestarter , 1980


více info...

Paxenarion
Paxenarion
09.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Kinga jsem četla prvně a trochu se obávala. Kamarádka četla Nezbytné věci a na můj vkus to byl děsný drasťák, který bych nedočetla. Žhářka o proti tomu je spíš Thriller a má krevní skupina. Jistě pár morbidních scén se tu najde také, ale zdá se mi, že je zde spíše snaha o psychologický rozbor postav, v daných situacích, což v posledních letech u literatury začínám čím dál více vyhledávat. Děj je poměrně jednoduchý a očekávatelný už jen z popisku díla, ale pravou hloubku tomu dávají propracované postavy. Samozřejmě závěr byl zcela překvapivý, takže čtenář nebude znechucen předvídatelným koncem a dalo by se o knize prohlásit, že má happyend? To spíš dle úhlu čtenářova pohledu.

Ivi10
Ivi10
10.02.2024

enjay vypovídá to o tom že nemáš vkus na dobré knihy žhářka je hodně dobrá kniha a velice mě bavila


enjay
enjay
05.02.2024 2 z 5

Upřímně si myslím, že Žhářka je absolutně nejhorší Kingův román, který jsem četl. Tento komentář píši nějakých pět měsíců po přečtení. Zrovna jsem si totiž na knihu vzpomněl, když jsem hledal něco jiného.

A víte co? Děj bych popsal velmi spoře a nevybavuji si jediné jméno, dokonce ani hlavní hrdinky, upřímně. To o něčem vypovídá.

Pokud by tato kniha vyšla jako prvotina nějakého neznámého autora, tak by po ní možná neštěkl ani pes.

Timkim
Timkim
26.01.2024 3 z 5

Dal jsem si osobní výzvu přečíst, či poslechnout letos všechny knihy od Stephena Kinga...toto byl tedy oříšek. Osobně si myslím, že autorovi zapomněli dát modrou tabletku. Námět výborný, zpracování tristní. Z tohoto se dalo vytěžit o mnoho více. Mohlo to být daleko akčnější, zajímavější, bez zbytečné vaty okolo. Škoda. Zapadne v průměru. 60%

kniznivila
kniznivila
01.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Četlo se mi velmi těžce, protože to bylo za mě vleklé, oceňuji méně postav, vše bylo přehledné. Bylo to napínavé, sem tam mi to připomínalo 451° Fahrenheita, trochu Carrie, není to úplně horor. Spíš bych řekla, že je to drama/thriller s prvky hororu. Čtu knihy Stephena Kinga od nejdříve vydaných až po nejnovější a věřím, že tehdy dílo Žhářka bylo ikonické. Toto ikonické dílo mě nezaujalo tolik, nicméně bylo zde spoustu skvělých hlášek a narážek na Hollistera a líbí se mi rozvinutá psychologie postav.

Mathiola8
Mathiola8
20.11.2023 5 z 5

Napínavé, líbilo se mi to.

zanekzoltecu
zanekzoltecu
27.07.2023 5 z 5

Fajrkoc byla těžké masakr! Špicajaxviňa!

soukroma
soukroma
21.07.2023 3 z 5

Možná kdybych to nečetla po více než 40 letech od napsání... Základní téma tehdy a tam žhavé, dnes už ho dávno překonaly jiné pohromy, státem generované a podepsané na občanech.

Belanna
Belanna
02.07.2023 4 z 5

Opět Kingovsky skvělé.
Originální námět, dynamický děj, trocha té retrospektivy. A kupodivu tentokrát i pozitivní závěr.
Místy mě opravdu mrazilo při myšlence, jak malý kousek jsme od toho, aby to vše byla pravda - tedy pokud již není ...

Luigi1
Luigi1
26.06.2023 5 z 5

Tato Žhářka se Kingovi povedla pěkně se četla

GeRaltzRiVie01
GeRaltzRiVie01
16.04.2023 5 z 5

Napínavé od začátku do konce. Stejně jako oni neměli chvíli oddychu na útěku, tak jsem ho neměl ani já při čtení

Dada077
Dada077
07.04.2023 4 z 5

Pri pokusoch s podávaním látky L6 sa u dvoch dotknutých osôb vyvinie čiastočná schopnosť ovládať cudziu ľudskú myseľ a schopnosť ovládať pohyb malých predmetov. Ich spoločné dieťa sa však narodí s pyrokinézou a to už je schopnosť, ktorú sa musia naučiť ovládať jeho rodičia, ako aj dieťa samo. A čo potom, keď chcú vládne a iné sily ovládať toto dieťa? Vo vypätých chvíľach sú schopní všetci ísť vpred aj cez mŕtvoly. A chúďatko dievčatko s nadprirodzenou schopnosťou sa cíti raz obeťou, raz monštrom.
Vcelku na mňa kniha pôsobila ako autorovo nevyhranené a nerozhodné pobehovanie medzi možnosťami, kam ho vlastný nápad môže doviesť a čo vlastne s ním. Čítať sa to však dalo, koniec koncov aj kus napätia v deji bol.
(P.S.: Snáď iba King dokáže dať koňovi meno Necromancer...)

niki-chan
niki-chan
29.03.2023 3 z 5

Pointa dobrá, ale na mě až moc a zbytečně rozvleklé.

Merlin_CZ
Merlin_CZ
26.01.2023 5 z 5

Kdysi dávno jsem tuto knihu četl a dodnes ji řadím mezi jedny z nejlepších děl od Kinga.
výborně napsáno, četla se jedním dechem :)

Nofar197
Nofar197
03.12.2022 5 z 5

Četla jsem ji před lety ve slovenštině a dodnes mě děsí : Nevinný nápad vydělat si 200 USD skončil pro hlavního protagonistu a jeho manželku naprosto hrozně.

okeey
okeey
23.11.2022 5 z 5

Tak tahle kingovina mě dost bavila!
Originální námět, přečteno jedním dechem, patří k nejlepším knihám, které jsem od Stephena Kinga četla.
Vláda chce zneužít dar dcery hlavního hrdiny. Vše začalo jedním podstoupením vědeckého pokusu, za který účastníci obdrží 200 dolarů, což samozřejmě mělo nějaké následky, které jsou jak darem, tak i prokletím a nakonec i bojem o život.
Perfektní kniha, jsem z ní naprosto nadšená.
Doporučuji všem příznivcům Kinga, detektivek nebo čtenářům, kteří se Stephen Kingem teprve začínají.

Ronnie68
Ronnie68
07.11.2022 4 z 5

Přečteno téměř jedním dechem ... Je pravda, že prvně jsem viděla film (ale moc jsem si z něj nepamatovala - jen cca herce hlavních rolí, kteří mi tak dokreslili příběh) ... Ale příběh je krapet jiný už od začátku... Je doplněn o retrospektivní vyprávění příběhu - jako v hlavě Andyho ... A i konec je jiný... Ale jako celek kniha ... Se mi četla fakt dobře a jsem moc ráda, že jsem se k ní dokopala ....

Kristyna95
Kristyna95
20.10.2022 5 z 5

Tak, právě dočteno. A musím říct, že to byla pecka. Poutavý příběh, originální zápletka i dobře zvládnutý konec. Děj krásně šlape a vše do sebe zapadá jako puzzle. King v sobě našel příběh s velikým potenciálem a ten naštěstí neutopil, jak se mi už u pár mistrových knih stalo. Také musím obdivovat jeho schopnost vcítění se do osmileté dívenky, se kterou jsem prostě musela sympatizovat. Paráda, Stephene. :)

Blaufik
Blaufik
16.10.2022 3 z 5

Myslím si, že kniha by působila dynamičtěji, kdyby byla o pár desítek stran zkrácena. Bohužel zde bylo spousta míst, která byla zbytečně natahována a nepřinesla k vyvrcholení příběhu nic zásadního. Ani samotné postavy nedokáží vzbudit žádné emoce a tentokrát jsou jen plochými postavami vepsanými na papíře.

Sabča817
Sabča817
08.08.2022 4 z 5

Klasická stará kingovina = Perfektní!!! Možná mohla být trochu kratší, ale bavila mě. Film Ohnivé oko z r. 85 taky doporučuji.