Vánoční koleda

Vánoční koleda https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50934/bmid_vanocni-koleda-wzP-243407.jpg 5 1973 436

Obchodník Ebenezer Skruž je lakotný. Vlastně miluje jen jedno - peníze! Hromadí je a škudlí, kde se dá. Ani o Vánocích, svátcích klidu a míru, nedokáže být laskavý a štědrý. Brzy se ale má všechno změnit... O Štědrém dnu má Skruž podivnou vidinu, ve které ho navštíví jeho zemřelý společník Jakub Marley. Tajemným hlasem mu prozradí, že se mu zjeví tři duchové, kteří starému skrblíkovi pomůžou stát se lepším člověkem, pokud on bude chtít. Ke Skružovi skutečně postupně přijdou záhadní návštěvníci - duch minulých Vánoc, duch letošních Vánoc a duch příštích Vánoc. Připomenou mu jeho dětství, zavedou ho do chudé rodiny jeho písaře a ukážou mu, jaké štěstí prožívá o svátcích jeho nemajetný synovec se svými dětmi. Poslední duch odhalí obchodníkovi děsivou budoucnost... Zlému lakomci spadnou klapky z očí a rozhodne se pro zásadní životní změnu... ... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

A Christmas Carol , 1843


více info...

Damaj
Damaj
28.02.2024 2 z 5

Návrat do školních lavic k povinné četbě. Ale naštěstí je to útlá knížka a nakonec i celkem zajímavá.

Bafy
Bafy
23.02.2024 5 z 5

Tento příběh miluji už od dětství kdy jsem měla dětskou verzi příběhu. A I v dospělosti dokážu ocenit tento krásný příběh, který stále vhání slzy do očí....


Akléda_
Akléda_
29.01.2024 3 z 5

Tak bohužel musím říct, že po tolika letech kdy jsem opakovaně sledovala novější verzi filmu pro mě byla kniha trochu zklamáním. Mezi moje oblíbené vánoční příběhy se bohužel nezařadí a zůstanu hezky u filmu. Mně teda přijde že filmy jsou většinou lepší, ale tady to bylo určitě i tím, že už jsem si tak moc zvykla na ten film. Doufala jsem, že knížka bude takovým přepisem filmu, ale našla jsem tam až moc rozdílů. Obecně ani ten jazyk mě tolik neuchvátil, postavy ani příběh mě tolik nevtáhl a těch pár desítek stran jsem si neužila tolik, jak jsem čekala že bych mohla. Příběh i jeho kulisy jsou pořád stejné, ale to vánoční kouzlo, které zažívám při sledování filmu se na mě ze stránek knih prostě nepřeneslo. Jsem ráda, že jsem si to konečně přečetla, ale trochu mě mrzí, že jsem si knížku nepřečetla dřív jak film, možná by se mi potom líbila více. Ale to už nezměním bohužel.

knihomolka74
knihomolka74
15.01.2024 5 z 5

Moc pěkný a poučný vánoční příběh o nápravě lakomého a bezcitného člověka v předvánočním čase.

VáclavSuk
VáclavSuk
14.01.2024 5 z 5

Kniha bez které si nedovedu představit Vánoce. Čtu jí každý Štědrý den. V této knize je za mě popsán skutečný duch Vánoc.

LuckyZ
LuckyZ
03.01.2024 5 z 5

Kniha mě mile překvapila. Konečně jsem se k ní dostala a přečetla poprvé, a určitě ne naposledy. I když většinu knih podruhé nečtu k této se budu asi vracet každé vánoce. Hezká a poučná a rozhodně patří mezi světovou literaturu.

Šárka_D
Šárka_D
02.01.2024 5 z 5

Chronicky známý kousek, který si své místo mezi světovou klasikou více než zaslouží. Jazyk knihy je bohatý a okouzlující a nepříliš dlouhý příběh baví dodnes. Myslím, že se k němu budu v předvánoční době vracet pravidelně.

SilviiM
SilviiM
29.12.2023 4 z 5

Krásný, i když trochu strašidelný, vánoční příběh. Ponaučení z něj si však můžeme vzít i do dnešní doby.

petrucha86
petrucha86
28.12.2023 5 z 5

Krásné vánoční čtení.

oolinkaa
oolinkaa
28.12.2023 5 z 5

Konečně jsem se na to ve 30 letech vrhla . Pěkný příběh , který má hloubku ..

TeraBla
TeraBla
27.12.2023 5 z 5

Dnes uz klasický vánoční příběh o nápravě charakteru. Trochu strašidelné, a temné.

Anor505
Anor505
27.12.2023 5 z 5

Klasický vánoční příběh s krásným poselstvím. I když jsem viděla řadu adaptací, tak knihu jsem četla poprvé. A protože jsem si z knihovny vylosovala hodně starý překlad, tak měl příběh opravdu speciální kouzlo. =)

Boboking
Boboking
26.12.2023 5 z 5

Jako snad každý rok jsem si přečetl tento úžasný příběh, který zaslouženě patří k nejlepším v literatuře.

jana1874
jana1874
25.12.2023 5 z 5

Cesty lidí předznamenávají konce, ke kterým dojdou, když na nich setrvají," pravil Kolenovrt, ,,ale když onu cestu opustí, snad se změní i konce, ke kterým dospějí."
.
.
.
Vánoční koledu znám zfilmovanou v kreslené verzi a líbí se mi, letos jsem si řekla, že si ji i přečtu a když jsem viděla tohle krásné vydání, které letos vyšlo, tak jsem si ji koupila i do své knihovny.

Je to krásný příběh s velkým poselstvím. Tuhle knihu by si měl přečíst asi každý, či ji aspoň vidět v TV

Knišíl
Knišíl
25.12.2023 5 z 5

Skvělý český překlad legendární anglické novely o jednom lidském obratu. Novela, která nestárne, ale zraje s věkem, a to nejen věkem začínajícím od svého vydání, ale také věkem samotného čtenáře. Vánoční kniha, která mi snad bude dělat pravidelného návštěvníka v zimních měsících. Není totiž nikdy na škodu pamatovat na šíř a dál, o kterou by náš duch měl usilovat.

„Je povinností každého člověka,“ odpověděl fantom, „aby se duch, který v něm sídlí, setkával se svými blízkými a rozletěl se v šíř a dál – a nevychází-li ten duch za života, je odsouzen chodit mezi ně po smrti. Jeho nezvratným osudem je toulat se po světě – och, běda mi! – a být svědkem všeho toho, na čem se už nemůže podílet, ale na čem se mohl podílet za života na zemi a co mohl obrátit ve štěstí!“ (s. 32)

Vydání od Petrkova navíc doprovází geniální Innocentiho ilustrace, které jsou vskutku uměleckým dílem v uměleckém díle.

18LenkA12
18LenkA12
25.12.2023 5 z 5

Krásný nadčasový vánoční příběh napsaný formou pohádky. Oddychový příběh jak pro děti tak i pro dospělé, který poukazuje na to, že pokud člověk chce tak se může změnit. Kniha můžu jen a jen doporučit.

lejera
lejera
23.12.2023 5 z 5

Miluji tuhle nehynoucí vánoční klasiku. Vždy dokáže vykouzlit tu správnou vánoční atmosféru a nese krásné poselství. Knihu jsem četla několikrát, dokonce i v angličtině (což je na mě fakt výkon). Jako malá jsem se s knihou poprvé setkala v knihovně, kde měli nádherné vydání, které nemohu nikde sehnat, třeba se mi někdy poštěstí a narazím na ni. Bůh žehnej všem lidem! Šťastné a veselé :-)

cornetka
cornetka
23.12.2023 5 z 5

Krásný příběh o tom, jak se z nerudného a věcně zamračeného Vidřigroše stane člověk, který si začne vážit života a začne mít radost z maličkostí. Ideální čtení na období Vánoc.

Spike
Spike
22.12.2023 4 z 5

Vždy když si vzpomenu a stíhám, před Vánoci si přečtu, jelikož to k těm mým už patří jako jedna z tradic. Krásný to příběh. Doporučuji vydání s ilustracemi Roberta Innocentiho, které to celé ještě pozvedají a dodávají tomu tu jedinečnou a nezaměnitelnou atmosféru.

alishek
alishek
22.12.2023 5 z 5

Naprostá klasika, tentokrát jsem si ji dala jako audioknihu, kterou namluvil Hugh Grant a to je prostě top!