Birlibán Birlibán komentáře u knih

☰ menu

Pohádka Pohádka Stephen King

Vždy i po všech těch knihách, které už King napsal mne dokáže znovu překvapit. Toto byla krásná pohádka, jak má být. Dobrodružství Charlieho v magickém světě Vás chytne a už nepustí. King zůstane navždy jedním z nejlepších vypravěčů.

24.03.2024 5 z 5


Posel Posel Markus Zusak

Příběh mladíka z předměstí, který neví co se životem a karty se vzkazy mu ukážou cestu. Ačkoliv je děj poměrně prostý, příběh Vás vtáhne do každodenní rutiny taxikáře Eda a jeho starého psa. Až do konce mu budete držet palce, aby nalezl co hledá. Dobře se to četlo.

19.03.2024 4 z 5


Cyklus vlkodlaka Cyklus vlkodlaka Stephen King

Opravdu textově krátká kniha. Dvanáct měsíců, dvanáct kapitol, dvanáct zjevení bestie za úplňku. Příběh by se dal shrnout do pár stránek. Úroveň knihy zvyšují četné ilustrace. Pro milovníky či sběratel Kinga je kniha OK, ostatní čtenáři prostý příběh mohou pominout. Čtvrtá hvězda za ilustrace.

16.03.2024 4 z 5


Tušení stínu Tušení stínu Ludvík Souček

Vzhledem k tomu, že jsem četla poprvé až nyní, rok 2004, nemůžu dát více než 4 hvězdy. Ve své době to ale určitě byla bomba.
Víc se mi líbila první polovina soustředěná na pradávné civilizace. Kapitoly popisující vývoj života a vesmíru už zabředávají do těžko stravitelných detailů.
Závěrem: Jsou věci mezi nebem a zemí, které nejsme schopni logicky vysvětlit (např. megalitické mnoha tunové stavby, ale třeba i pyramidy či namátkou Pumapunku).

04.03.2024 4 z 5


S Baťou v džungli S Baťou v džungli Markéta Pilátová

Kniha je vyprávěna z pohledu jednotlivých členů rodiny J.A.Bati. V příběhu je popsán jejich útěk ze Zlína do Brazílie a snaha o další rozvoj obuvnictví v tamních podmínkách. Knihu nelze brát jako čistokrevný dokument, ústy autorky hovoří i duch J.A.Bati a dokonce i jeho továrna. Nicméně mne to nevadí, beru to jako autorský pohled. Snaha o vcítění se do pocitů jednotlivých členů Baťovy rodiny nám ukazuje z různých stran jak reagovali na vytržení z života ve Zlíně a z Evropy vůbec.
Pokud se chcete o příběhu J. A. Bati dozvědět víc, doporučuji knihu: Sága o životě a smrti Jana Bati a jeho bratra Tomáše.

26.02.2024 5 z 5


Hitlerovo tajemství Hitlerovo tajemství Rory Clements

Profesor historie je poslán do nacistického Německa, aby doručil do Anglie tajnou zásilku. Přiznám se, že jsem měla zpočátku problém s tím, proč byl vybrán pro takovou akci právě profesor historie a s existencí "zásilky" jako takové. Proto se mi první polovina knihy líbila méně než druhá. Dobrodružství profesora Wilda v Německu mne tolik neoslovilo, druhá půle se mi jevila akčnější a napínavější. Váhala jsem mezi třemi až čtyřmi hvězdami. Pokud povolíte uzdu fantazii a baví vás špionážní thrillery, tak se vám kniha bude líbit.
Občas se vyskytují překlepy v textu, ale co už.

23.02.2024 4 z 5


Spát v moři hvězd. Kniha I. Spát v moři hvězd. Kniha I. Christopher Paolini

Ačkoliv je dílo obsáhlé, bavilo mě to. Nejvíce asi interakce mezi Kirou a mimozemským organismem, objevování jeho možností a taky účelu k němuž byl stvořen. V tomto směru má autor bohatou fantazii. Neustálé boje s mimozemšťany a přesuny vesmírem už byly ke konci zdlouhavé. I tak zůstává prostor na nalézání dalších artefaktů zmizelých či další možné pokračování. Tím nemyslím Fraktální šum, který je skokem zpět a nemá větší vliv na děj v dalších dílech. Jako vesmírná fantasy pobavilo.

19.02.2024 4 z 5


Fraktální šum Fraktální šum Christopher Paolini

Putování za objasněním záhady kruhové jámy na neobydlené planetě. Čtyři vybraní členové posádky se snaží dostat co nejblíže k okraji propasti.
Cesta je to velmi náročná, trochu jako Scottova výprava k jižnímu pólu, i když bez poníků. V postupu jim brání nejen setrvalý protivítr, ale i neustálé rozpory mezi jednotlivými členy expedice. Hlavní hrdina se nemůže vyrovnat se svou minulostí, další dva staví proti sobě víra a ateismus. Zjistí kdo jámu vyhloubil, jak a proč?

12.02.2024 3 z 5


Červený trpaslík – Omnibus Červený trpaslík – Omnibus Rob Grant

Pro znalé seriálu je tato kniha nezbytnost. Vše podstatné už shrnuli v komentářích Eridan a Ondra086. Jen dodám, že ač má kniha přes tisíc stran, bylo mi líto, že skončila. Absurdní putování vesmírem s přeskakováním do různých dimenzí skrývá příběh přátelství čtyř různých tvorů. Ač se dostávají do komických situací, občas lze nalézt hlubší význam.

09.02.2024 5 z 5


Ti, co vidí Ti, co vidí J.R. Erickson

Poté co si zvyknete na přeskakování v ději a jednotlivé postavy, se příběh ubírá rychle vpřed. Nebudete se nudit, když přijmete fakt, že hlavní hrdinka má schopnost vidět duchy a komunikovat s mrtvými. Autorka vykresluje zlo za zdmi psychiatrické léčebny, ale i mimo ni. Kdo jí nejvíc ublížil se dozvíme až v závěru. Rychlá oddechovka, není to horor, spíš psychothriller.

30.01.2024 4 z 5


Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Napínavé od začátku až do konce. Nápad s parazitem je opravdu dobrý, naštěstí to tak v realitě zatím nefunguje. Kniha se čte skoro sama, děj ubíhá zběsile až do finále. Určitě stojí za přečtení.

15.01.2024 5 z 5


Tíživé ticho Tíživé ticho Robert Bryndza

(SPOILER) Moje první kniha od Roberta Bryndzy. V první polovině jsem chtěla knihu odložit a už se k ní nevracet. Druhá polovina je lepší, více akce a závěrečné rozuzlení. Největší problém jsem měla s "nesmrtelností" hlavní hrdinky. SPOILER: Několik zranění, poté potápění v noční jeskyni, výbuch na lodi, cesta přes půl Evropy. A to vše v 47 letech. Kdo z nás by to dal? Za mne dost nereálné. Skoro jako James Bond v sukních. Hodnocení mezi 3 až 4.

12.01.2024 3 z 5


Slovenský nářez: Antologie nejlepších autorů slovenské fantastiky Slovenský nářez: Antologie nejlepších autorů slovenské fantastiky * antologie

Dobře vybrané povídky slovenských autorů doplněné jednou od mistra Kotlety. Určitě stojí za přečtení. Nejvíc se mi líbil Žoldnéř, Petr hledá dům, Vae victis. Atmosféra v povídce S císařem na věčnost. Cestování v čase V zajetí času. 16.červen 1919 prolínání historických událostí s nadpřirozenem.

31.12.2023 4 z 5


Tak o co jde? Tak o co jde? Ivan Hamšík

Kniha je velmi čtivě napsána, doplněna příklady a vtipy.
Autor se zamýšlí nad pohledem na život. Jaké emoce vysíláme k ostatním, takové se nám obratem vrací.

Moto pro život:
Máte nějaký problém? Ne. Tak o co jde?
Máte nějaký problém? Ano. A dá se nějak řešit? Ano. Tak o co jde?
Máte nějaký problém? Ano. A dá se nějak řešit? Ne. Tak o co jde?

13.12.2023 5 z 5


Výjezdovka Výjezdovka David Urban

Autor pracuje u policie a vychází ze svých zkušeností. Popisuje reálné postupy při vyšetřování různých kriminálních případů, které sám zažil. Proto nelze čekat vždy "happy end" nebo dramatický závěr. Popis je někdy značně realistický, ale takový je život. Hodnocení povídek vychází z toho, co od knihy očekáváte. Nejsou to fiktivní případy ve stylu severské krimi, které by měly vygradovanou zápletku. Prostě popis běžné rutiny výjezdové skupiny v Praze. Za mne očekávání splněno, ikdyž velký literární klenot to není.

17.11.2023 3 z 5


Kmotr Kmotr Mario Puzo

Ač je kniha skoro 50 let stará stále se dobře čte. I když popisuje život mafiánské rodiny nemůžete se ubránit jistým sympatiím k hlavním hrdinům příběhu. Pro přistěhovalce na začátku dvacátého století nebyl jistě život v Americe lehký a lidé ze stejné komunity si navzájem pomáhali, ať to byli Italové, Číňani či jiní. Všudypřítomná korupce a nerovné zacházení s menšinami bylo v té době běžné.
Autor píše čtivě, dokáže vtáhnout do děje a překvapit dějovými zvraty.
Jak pravil don Corleone: Každý má jen jeden úděl.
Pomsta chutná nejlépe studená.

10.03.2023 5 z 5


Osvícení v temnotě Osvícení v temnotě * antologie

Popravdě jsem po třetí povídce (Román o holocaustu) chtěla knihu odložit a už se k ní nevracet. Nakonec jsem ji přečetla celou. Za mě nejlepší povídky: Vábení plamenů (opravdu místy děsivé), Strážcův průvodce (překvapivý závěr), Aeliana (milá kočička), Pidžin a Theresa (humor). Nejmíň mne oslovily: Modrý kompresor a Román o holocaustu

01.03.2023 3 z 5


Doktor Spánek Doktor Spánek Stephen King

Kniha se vrací k hrdinovi Kingova románu Osvícení Danu Torrancovi. Ale chlapec už nám dávno vyrostl a má své vlastní problémy. Vzpomínky na to, co prožil v hotelu Overlook v něm stále zůstávají.
Knihu lze číst i bez znalosti Osvícení, příběh se odehrává zcela jinde a nakonec hlavní roli převezme Abra, dívka mimořádných schopností.
King je mistr vyprávění, vychází ze svých osobních zkušeností, vždy dokáže v závěru ještě něčím překvapit.

27.02.2023 4 z 5


Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

Příběh mentálně retardovaného mladého muže, který touží být chytřejší, aby ho ostatní měli rádi a měl víc přátel. Ale se zvýšením inteligence zjišťuje, že ne každý koho považoval za přítele, jím ve skutečnosti je. Dalším myšlenkou knihy je vztah vědců, kteří mu umožnili stát se součástí pokusu (operace na zvýšení inteligence), ale berou ho víceméně jako pokusné zvíře, nevidí v něm člověka s jeho vlastní duší. Kniha rozhodně stojí za přečtení, jako námět k zamyšlení nad přístupem k mentálně postiženým lidem.

24.02.2023 4 z 5


Osvícení Osvícení Stephen King

Ačkoliv příběh znám díky filmu s Jackem Nicholsonem, i tak jsem si ho ráda přečetla. Ač napsán už v roce 1977 není to na závadu. Líbí se mi, jak autor dokáže udržovat čtenáře v napětí, popisy míst i děje jsou barvité, prostě vás vtáhne do děje a nepustí. Ač postav jen pár, probírá se jejich myšlenkami, od normálnosti k šílenství a zpět. Pro milovníky Kinga je tato kniha nutnost.

19.02.2023 5 z 5