Tak o co jde?

Tak o co jde? https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525760/bmid_tak-o-co-jde-6548e96ea9f99.jpg 5 31 7

Proč máme tak často pocit, že se život nevyvíjí podle našich představ? Jakou výbavu si neseme v genech a co máme zcela ve svých rukou? Cestou od narození až po spokojené stáří vás provede lékařská legenda, popularizátor vědy a uznávaný psychiatr Cyril Höschl. Čtyřicet let zkušeností v jedné knize, ve které s nadhledem vysvětlí, co se vám v životě děje a jak to chápat, abyste už navždy měli klidný spánek. A pro zpestření přidá i vzpomínky na setkání s královnou Alžbětou, Václavem Havlem a dalšími osobnostmi.... celý text

Přidat komentář

Luvy
11.04.2024 3 z 5

Mám pocit, že pan Cyril trochu plácá a taky se moc rád poslouchá a mudruje. Příliš důvěry ve mně tento člověk po přečtení knihy nevzbuzuje, asi bych k němu nešla.

lucie.koho
27.03.2024 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, která vás donutí se zastavit, nebo alespoň pozastavit a přemýšlet. V knižních rozhovorech začínám mít čím dál větší zalíbení. Jediné negativum je podle mě menší prostor, který pan profesor dostal. Kniha si klidně mohla dovolit být mnohem rozsáhlejší.


Lenka.P7
27.02.2024 4 z 5

Zajímavá a poutavá knížka našeho předního psychiatra, pojednávající ovšem z větší části o problémech psychologických. Hodně je naznačeno již v úvodní osmistránkové kapitole, kde se vysvětluje, proč nejen u nás, ale i v jiných rozvinutých zemích dochází k hlubokému názorovému rozdělení společnosti, frustraci početných částí populace a nejrůznějším nenávistným projevům. To přesto, jak podotýká Höschl, že objektivně vzato žijeme v nejlepší době, jaká kdy v našich dějinách byla. Ale: "Když jsem naštvanej, tak mi nikdo nebude nebude říkat, že se mám dobře! Já sám vím nejlíp, jak se mám!" Velmi stručně shrnuto, Höschl vidí jako hlavní příčiny tohoto stavu biologicky vrozenou a z evolučního hlediska důležitou potřebu preferovat špatné zprávy před dobrými (vydatně poskytované sdělovacími prostředky), obrovské zrychlení šíření informací se zavedením internetu a jejich shlukování v informačních bublinách, omezenou schopnost mladších generací vnímat smysl obsáhlejšího sdělení v důsledku klipové kultury, chybnou výchovu malých dětí (miminka v kočárku s mobilem) a také, v nejširším smyslu slova, umění odpouštět. V dalších kapitolách se podrobněji probírají jednotlivá témata zaměřená na geneticky podmíněné psychické poruchy, interpersonální vztahy, závislosti, agresivitu atd. V jejich závěru jsou vždy uvedeny "Rady do kapsy", které heslovitě shrnují nejdůležitější poznatky. Pokud jde o vlastní psychiatrii, došlo zde nepochybně od dob Sigmunda Freuda a C.G. Junga k velkému pokroku , ale přesto si troufám tvrdit, že tento obor ještě ne zcela splňuje to, čemu se dnes říká evidence-based medicine. Slibně se rozvíjí objektivní metody mapování mozkové činnosti (např. funkční magnetická rezonance), ale stále toho ještě víme o emočních pochodech v mozku velmi málo.

DreamerX9
23.02.2024 5 z 5

Rozhovory příliš nečtu a co se tohoto týče byl velkým překvapením. Mnoho oblastí, škál, témat, postřehů a názorů. Pan doktor Höschl je skutečně odborník a líbí se mi jeho všeobecný přehled ale i mnoho zkušeností z praxe. Libi se odpovědi pana doktora jak je tresfný, uprimný a ví o čem mluví. Působivé a doporucuji i podcasty ve kterých je pan doktor Höschl hostem jelikož jsou stejně přínosné jako kniha.

ma_Run_ka
13.02.2024 5 z 5

Knihu jsem si nadělila pod stromeček...
Cirila Höschla si velice vážím, pro jeho hluboké znalosti i názory, které vysílá k lidem. Kniha stojí za přečtení... Celkem 10 kapitol v knize nás provede životem... doporučuji číst pomalu, zamýšlet se a k myšlenkám se vracet.

Birlibán
13.12.2023 5 z 5

Kniha je velmi čtivě napsána, doplněna příklady a vtipy.
Autor se zamýšlí nad pohledem na život. Jaké emoce vysíláme k ostatním, takové se nám obratem vrací.

Moto pro život:
Máte nějaký problém? Ne. Tak o co jde?
Máte nějaký problém? Ano. A dá se nějak řešit? Ano. Tak o co jde?
Máte nějaký problém? Ano. A dá se nějak řešit? Ne. Tak o co jde?

LadaLil
05.12.2023 5 z 5

Nejen názory plynoucí z hluboké znalosti a velkých zkušeností v oboru psychiatrie, ale i hluboké znalosti z jiných oborů a přehledu obecně, byla pro mě tato útlá kniha zážitkem.

Autoři knihy

Cyril Höschl
česká, 1949
Ivan Hamšík
česká, 1967

Kniha Tak o co jde? je v

Právě čtených3x
Přečtených40x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce12x
Chystám se číst51x
Chci si koupit11x