bari_be bari_be komentáře u knih

☰ menu

Pátá minuta je o nás Pátá minuta je o nás Eva Pospíšilová

Nějaká rada, jak se vyrovnat s tím, že je kniha u konce? Prosím, hoďte mi sem nějakou :D LGBT příběhů jsem četla fakt hodně, ale jen málo z nich je takových, jako Pátá minuta je o nás a rozhodně žádný z nich není český! (Theo je skvělý, ale tohle..!) Těžko hledám slova. Přečtěte si to, prožijte to, nechte si to zarýt až do morku kostí. Stojí to zatraceně za to.

02.05.2021 5 z 5


Přísně tajné Přísně tajné Elle Kennedy

Nějak mi došla slova, stejně jako po přečtení Him & Us. Tahle kniha měla úplně všechno, miluju ty kluky a jen tak si je z hlavy nevyženu. Uhm, kdy bude další kniha? :D

24.02.2021 5 z 5


Enigmatické variace Enigmatické variace André Aciman

Naprosto mě pohltila "První láska". Za tu a nádherný Acimanův jazyk, který je vždy pohlazením na duši, i když píše o hrdinovi, který mi nepřirostl k srdci, dávám plný počet.

22.02.2021 5 z 5


Srážka Srážka Alexander Stainforth (p)

Zpočátku velmi milé a oddechové čtení, ale v polovině se příběh zvrtnul. Zápletka začala být zbytečně překombinovaná a díky tomu uspěchaná. Víc bych ocenila větší prostor věnovaný samotnému Filipovi s Maxem a budování jejich vztahu než za každou cenu vykonstruované a těžko uvěřitelné zápletce. Do autorovy předchozí mm série jsem se tak vžila, jakobych sama byla součástí. Tady jsem byla od začátku jen tichý pozorovatel.

16.01.2021 3 z 5


Nejkrásnější dárek Nejkrásnější dárek * antologie

Přiznám se, že jsem čekala víc milých a kouzelných povídek, jako byl třeba Vánoční zločin. Některé z nich pohladily mou duši více, některé méně. Ale každá měla v sobě nějaké poselství, díky kterému mi utkvěly v paměti všechny.

23.12.2020 4 z 5


Trochu moc Trochu moc Lydia Strong

Lydia je pro mě zajímavá především díky tomu, že píše MM romance, ale její styl psaní se mi nelíbí. Na mě je až moc strohý. Nicméně příběhově zklamaná nejsem, chtěla jsem víc Mikea, dostala jsem víc Mikea. Bavila mě jeho proměna, když si nevěděl rady se všemi novými pocity a situacemi. Tristan je zlatíčko a nejsympatičtější postava ze všech. Za mě je ale nejlepším dílem série Trochu dál.

22.11.2020 3 z 5


Najdi mě Najdi mě André Aciman

Kniha slibuje mnohem víc Elia s Oliverem, než ve skutečnosti dostaneme. Proto tolik zklamaných čtenářů. Miluju autorův něžný poetický styl psaní o velkých osudových láskách. Dokáže vtáhnout do příběhu, jako bych sama byla součástí. Kvalit Dej mi své jméno nedosahuje. Ale nikdo neříkal, že musí. Krásná kniha.

16.09.2020 5 z 5


Milujem, koho chcem Milujem, koho chcem Tamara Tainová

Krásné vyvrcholení příběhu o Borisovi, který mi zůstane v mysli ještě dlouho. Jde vidět velký posun autorky oproti první části. Vynikající charaktery postav. Snad každý by si přál kamarádství, jaké měli mezi sebou Boris a Sofi.

16.09.2020 5 z 5


Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Z první poloviny knihy jsem byla poměrně rozpačitá a asi i mírně zklamaná, protože jsem po všem tom nadšení čekala něco víc, ale pak to přišlo a já se totálně do Henryho s Alexem zbláznila a dostala tu slibovanou sladkou gay romanci :) Myslím si, že je kniha malinko přeceňovaná, nicméně i přesto je jedna z nejlepších v tématice young adult LGBT. Není to jen roztomilá love story, ale taky nenásilný náhled do politického prostředí a života celosvětově známých osobností. Když Henry vystoupil společně s Alexem u proslovu při znovuzvolení jeho mámy, tak mi běhal mráz po zádech.

27.08.2020 5 z 5


To prejde To prejde Tamara Tainová

Boris a celý jeho svět mi velmi přirostl k srdci. Napsán tak realisticky, že kráčím ulicemi Bratislavy celou dobu po boku Borise a prožívám. Děkuji za krásný konec, který si potom všem zasloužil. Jsem moc zvědavá na pokračování.

13.08.2020 5 z 5


Je to jinak, mami Je to jinak, mami Tamara Tainová

Téma nepřináší nic nového, náhled do společnosti, která je až příliš homofobní. Ale nejspíš to tak v době vydání knihy na Slovensku bylo, proto mi to teď přijde malinko přehnané. Situace je už doufám jiná. Děj je svižný a čtivý. Charaktery postav jsou velmi rozmanité a propracované. Troufám si říci, že jsou tím nejlepším na celém příběhu. Borise jsem si oblíbila okamžitě a Sofi chci za kamarádku :D Závěr je překvapivý a krutý. Ale i tohle je život. Určitě si chci přečíst pokračování.

30.07.2020 4 z 5


Trochu dál Trochu dál Lydia Strong

Ach jo. To už je vážně konec? Rozhodně mnohem lepší, než první díl. Vlastně bych řekla, že ze všech knih Lydie Strong mě chytnul u srdce nejvíc, ač nekončí šťastně. Je to taková milá oddechovka s příchutí letní zamilovanosti, první lásky. Podivný a tajnůstkářský Mike je přesně postava pro mě. Chci pokračování! Chci víc Mikea! Tristan byl sympatický, víc než Evan. Ale už jsem si na ten jejich vztah bez komunikace s Danem zvykla. Bude se mi stýskat! Text má spoustu gramatických chyb a překlepů, což je škoda.

16.07.2020 4 z 5


Trochu víc Trochu víc Lydia Strong

Musím se přiznat, že autorčina předchozí kniha - Bunny, se mi líbila mnohem víc. Příběh byl čtivý, svým způsobem zajímavý, ale vadily mi nepropracované charaktery postav a téměř absence dialogů mezi hlavními postavami. Vše jsme se dozvěděli z myšlenek. Doufala jsem v nějaký posun. Vždyť oni o sobě v podstatě nic neví.. Mikea jsem prokoukla hned, ráda bych se o něm dozvěděla víc. Jsem zvědavá na pokračování. Moc si cením toho, že český autor píše MM romance :) Ale neskrývám zklamání. Bunny mě zkrátka chytnul u srdíčka víc.

24.06.2020 3 z 5


Bunny Bunny Lydia Strong

Pokud čtenář neočekává žádnou velkou literaturu a smíří se s tím velkým množstvím gramatických chyb, tak je kniha krásným a milým zážitkem. Příběh je čtivý, nepředvídatelný, něžný, roztomilý, vzrušující, bez zbytečně vyhrocených zápletek. Rush dostal do kolen nejen Bunnyho, ale i mě :) Mrzí mě, že autorka více nerozvedla závěr knihy, mám spoustu otázek a chci na ně znát odpověď! Těším se na další autorčiny knihy :)

25.03.2020 4 z 5


Co když jsme to my Co když jsme to my Becky Albertalli

Příběh, na který po přečtení poslední strany během chvilky zapomenete. Nečekejte od toho víc, než jen jednoduchou, odpočinkovou jednohubku. Příběh je uspěchaný a proto i těžko uvěřitelný. Nesedl mi teenegerovský jazyk a občas jsem měla problém rozpoznat, který z hrdinů právě vypráví. Ale velmi oceňuji LGBT téma :)

21.02.2020 3 z 5


Slunečnice Slunečnice Sarah Winman

Křehký, dojemný příběh o velké lásce, přátelství, ale i ztrátě a bolesti. Trvalo mi, než jsem se začetla, ale pak přišla Michaelova část a já najednou byla na poslední stránce. Rozervaná, se slzami v očích, avšak naplněna příjemně hřejivým pocitem a nadějí. Kniha velmi klame obalem. Není jednoduchá. Poetický styl psaní, absence přímé řeči, prolínání časových linií může být pro někoho náročnější, avšak co dělá knihu skutečně náročnou, je její obsah, který se vám zaryje hluboko pod kůži.

08.02.2020 5 z 5


Těžko uvěřitelný příběh Těžko uvěřitelný příběh Chris Colfer

Po přečtení prvních pár stran jsem si říkala, jestli mě příběh o partě kamarádů posedlých nějakým podivným seriálem bude bavit, ale pak kniha nabrala úplně jiný rozměr. Dotýká se citlivých témat, která jsou nám čtenářům blízká, nese v sobě poselství a spoustu krásných myšlenek, které si chci pamatovat. Čtivý, zábavný, ale i velmi smutný a dojemný příběh, který není zase tak těžko uvěřitelný :)

20.01.2020 4 z 5


Alfa Boss Alfa Boss Alexander Stainforth (p)

Už od začátku mě pokračování příběhu Erika a Tea totálně pohltilo. A to jsem k němu přistupovala s mírnou skepsí, za což se stydím! :) Tahle kniha je krásným důkazem toho, jak je důležité umět spolu komunikovat. Erik s Teem se dostávali do zbytečně vyhrocených situací, ale chápu, že pro dramatičnost příběhu to bylo nezbytné. Kniha se čte sama, děj je svižný, oproti předchozímu víc uvolněný a zábavný. Díky za happy end, zasloužili si ho. Epilog byl milou tečkou na závěr. Myslím, že se mi bude stýskat :)

14.01.2020 5 z 5


Boss Boss Alexander Stainforth (p)

Velmi čtivý, nenáročný, avšak poměrně intenzivní příběh, na který nejde zapomenout hned po přečtení poslední stránky. Moc si cením, že se český autor pustil do LGBT tématiky. Mnohými vytýkané české prostředí, jména a přemíra kuřecích řízků mi nevadila. Naopak je to něco, co znám a co je mi blízké, o to víc jsem se do příběhu mohla vžít. Plynul svižně, nepředvídatelně a s přimhouřením oka i překvapivě uvěřitelně. Teo to v závěru řekl sám, choval se jako nedospělý blbec a já musím souhlasit. Na vyprávění z pohledu Erika jsem zvědavá. Na toto téma jsem četla.. nechci napsat lepší příběhy, ale příběhy, které u mě vyvolaly víc emocí, víc jsem se s nimi sžila a víc se mi zaryly pod kůži, proto si tu jednu hvězdu nechám v záloze. Ale rozhodně doporučuji, obzvlášť, pokud máte rádi gay romance.

09.01.2020 4 z 5


Zůstaň Zůstaň Elle Kennedy

Na sérii Wags mě nalákala série On, i když v tomhle díle zmínek o Wesmiem moc nebylo, přesto mi vždycky vykouzlili úsměv na tváři :) Příběh je nenáročný, odpočinkový, s jednoduchým dějem, ve kterém se toho zase tolik neděje. Předchozí díl s na nervy lezoucím, pubertálním Blakem mě asi bavil o něco víc. Přiznávám, že se mi po těch hokejových chlapcích bude stýskat :)

07.01.2020 4 z 5