Je to jinak, mami

Je to jinak, mami https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399520/bmid_je-to-jinak-mami-Bn8-399520.jpg 4 210 71

Boris je obyčejný mladý muž pracující v obyčejné redakci kdesi v hlavním městě. Je gay, což o něm ale jeho kolegové netuší. Ví to jen jeho přítel Marko a osazenstvo homosexuálního klubu, do kterého sporadicky chodí. Marko však Borisovi oznámí, že se budou muset přestat stýkat, protože se bude ženit. Boris citlivě vnímá, jak se mnohým jeho homosexuálním kamarádům či kamarádkám hroutí vztahy a drasticky se mění životy právě pod tlakem heterosexuálního okolí. Když do Borisova života nečekaně vstoupí mladý lékař Michal, přitažlivý, vnímavý, citlivý a empatický muž, Boris odmítá pokračovat ve lži a rozhodne se svojí homosexualitu přiznat nejbližšímu a nejmilovanějšímu člověku - svojí mámě.... celý text

Přidat komentář

Lucciella_L
07.02.2024

Zajímavá sonda do duše mladého muže, který je gay. Jeho partner ho zničehonic opustí, aby se oženil a založil rodinu. Borise podrží jeho kamarádka, kolega v práci. Parádní vsuvku má jeho babička, která svými hláškami dokáže pobavit. Boris potká nového partnera, bojuje se svým stále nepřítomným otcem, protivným šéfem... Když se zdá, že se jeho život dostává do klidných vod, ozve se mu bývalý partner a horská dráha se může rozjet....

Některé zápletky jsou možná trošku přehnané, ale vzhledem k tomu, že se kniha nepyšní titulem "true", tak proč ne ;)
Ačkoliv mě místy pobavila, některé věci mě dost zamrzely - a vina autorky to rozhodně není.

Jidu
05.01.2024 3 z 5

Tak kde začít. Prvně poděkováním, že autorka toto téma otevřela a napsala o něm knihu. Sama mám opravdu dost kamarádů homosexuálu a vím, co zažívali, když měli přiznat svoji orientaci svým blízkým. Takže jsem čekala návod, podporu, psychologické vysvětlení. Jenže..

Celá kniha je spíše o vztazích, které jsou extrémní, toxické, promiskuitní a nevím co vše možné. Ano, jako je promiskuita u hetero, tak je i u homosexuálů, ale opravdu to tak nepraktikuje každý, a to v této knize bylo dost za hranou. Takový styl "každý s každým".

Na to, že kniha dle DK nemá štítek v erotice, tak zde bylo dost detailně popsaných milostných scén a to, co jsem si myslela, že kniha bude obsahovat, tak zde bylo jen okrajově - psychologie.

Máme tu kamarádku hlavní postavy, vystudovanou psycholožku, která nám sem tam něco nastíní, ale pocity Borise, obavy, strach, to tu není úplně dobře popsáno. Ve výsledku to prostě "vybalí" a je to.

No a finále knihy mohlo být asi maličko méně přeplácané, více logické. Tohle bylo čistě pro šokování, ale reálně by se to nestalo.

Celkově má kniha originální a rozhodně pomocný námět, ale maličko se z toho stal erotický román s prvky psychologie, a to jsem úplně nečekala a nechtěla. Proto hodnotím na 60%


lucyvase4
26.12.2023 3 z 5

Začnu dvěmi citáty z knihy:
Všechno se dá vybojovat a zvládnout - kromě smrti. Smrt je definitivní.
Ne náhody, ale rozhodnuti určují náš osud.

Boris je mladý muž pracující v redakci. Je gay, což netuší ani jeho rodina, ani kolegové. Má přítele Marka, svou kamarádku Sofi a své přátele s gay klubu. S těmi si nemusí na nic hrát. Příběh však začíná tím, že mu Marko zničeho nic řekne, že se s ním musí rozejít. Boris nechápe, co se stalo. Když najde ve schránce oznámení o Markově svatbě se ženou, svět se mu zhrouti. Boris se snaží lásku, kterou cítil k Markovi zalepit dalšími vztahy. Dokáže se Boris postavit tlaku okolí a přizná svou homosexualitu? Najde svou spřízněnou duši?

Bohužel musím hodnotit 3,5. V knize mi přišlo spoustu věcí za hranou. Tohle všechno, že by se stalo jednomu člověku a jeho přátelům? Autorka neřeší totiž jen problém homosexuality, ale i domácího násilí, úmrtí dítěte, znásilnění, náboženství, vraždu, sebevraždu, stalking nebo neplánovaně těhotenství. No, na jednu útlou knihu toho bylo až moc. A já měla pocit, že Boris se nestýká s nikým normálním. Někdy je méně prostě více.
Dále jsem si myslela že kniha bude více řešit psychologii postav a to, jak přiznat okolí, že člověk úplně nezapadá do ideálu společnosti. O tom, jak se s tím vyrovnat sám a přiznat to i svým blízkým. Bohužel Boris to moc neřešil a nakonec se přiznal jen pár lidem.
A ten konec se vůbec nepovedl....aspoň za mne. Nečekala jsem happyend ale ani toto ne...
V knize bylo i překvapivě mnoho sexuálních scén a praktik. Mnohdy i bazardnich. Telefonovat při sexu s maminkou mi přišlo vážně divné...
Myslím, že kniha hodně poukazuje na to, jak to mají homosexuálové těžké. Přitom já si myslím, že dneska na to už koukáme úplně jinak. Myslím, že hodně z nás zná někoho kdo je gay nebo lesbička, a neřeší to. Dokonce i tady, u nás na vesnici, už to není tabu. Neříkám že registrované partnerství a manželství je rovnocenné. Myslim ale, že do budoucna se to změní. I adopce dětí. Nevím jak je to na Slovensku, protože autorka je Slovenka, ale u nás uz může i farářka veřejné přiznat a vydat knihu o tom, že je lesbička a nikdo ji neodsoudi.
Vadilo mi proto, že v knize každy, kdo je homosexuál je automaticky diskriminován. To možná bylo před 10-20 lety, ale ne teď. Kniha je vydána v roce 2019. Proto to úplně nechápu.

PetrANovA3210
22.07.2023 4 z 5

Z příběhu mám protichůdné pocity. Chvílemi jsem se nemohla odtrhnout a jindy jsem se chytala za hlavu a říkala jsem si proč takové zbytečné klišé. Nejsem přímo cílovka, mám ráda příběhy o mužích, ale tenhle mě tak úplně nechytil. Přesto ho hodnotím velmi kladně. Mladým dospívajícím lidem dá jistě vice nežli mě.

Rainbowdreamer
12.06.2023 4 z 5

Čtivý příběh, dobře napsaný, ze slovenského LGBT prostředí. Dobře ukazuje společné, ale hlavně odlišné rysy situace lidí LGBT v ČR a na Slovensku. Občas trochu didaktické pasáže, ale pro správné pochopení slovenských odlišností užitečné pro toho, kdo slovenské reálie nezná. Není možné příběh vnímat očima české (nebo dokonce západní) současnosti, patří do slovenského prostředí, kde stále zatím převažuje tradičně-konzervativní vnímání těchto věcí (snad s výjimkou Bratislavy).

karaliene
08.02.2023 2 z 5

Kdyby mi bylo 15, budu možná uchvácená, ale dnes mi kniha připadá jako jedno velké klišé, nezralé (stejně jako postavy, které prezentuje) a lehce podprůměrně podané.

Kiwicatko
06.02.2023 4 z 5

Tak konec byl hodne divoky a vyvolal moc otazek. Takze sem hnedka bombardovala nakladatelstvi, jestli se pocita s dalsimi knihami a nebo si budj muset dat tu praci a sehnat si je ve slovenstine :)
Mimochodem Kastrol byl pekne naivni vul

ZuzanaZ83
20.01.2023 4 z 5

Příběh o mladém gayi Borisovi, jeho rodině, přátelích a práci.
Boris se plácá ve svých vztazích, bojí se "přiznat" své matce, pozoruje vztahy na pracovišti.
Zároveň se kniha dotýká podobností i odlišností hetero a homo vztahů.
Příběh má dynamiku, postavy jsou uvěřitelné. Smutné i milé čtení.

monushka
05.11.2022 4 z 5

Má první přečtená kniha s tématem LGBT. Na konci mi ukápla i slza.

wendulka321
13.01.2022 3 z 5

Čekala jsem trošku něco jiného. Ale ve výsledku to bylo celkem fajn.

Nicolka77
11.01.2022 4 z 5

Takhle knizka se četla dobre, krátké kapitoly, dej ubíhal jako voda, ale některé kapitoly mi přišli buď moc zbytečně, nebo se dostali zase až moc do hloubky, a konec byl takový dle mého nedokončený.

Lenka2533
01.01.2022 5 z 5

Tahle kniha mě docela rozsekala. Byla krásná, to samozřejmě, ale ten konec... Byl smutný, ale knihu miluju. Doporučuju :)

mysak518
24.09.2021 4 z 5

Krásně napsaná kniha vtáhla mě do děje zajímavá až do konce akorát smutný konec a rychlí závěr mohlo to ještě pokračovat

lucka1998
19.07.2021 5 z 5

Kniha přesně popsala problémy homosexuálních lidí, kteří jsou terčem násilí, šikany a předsudků. Přes rozhovory Borise se Sofií se můžeme pozastavit a zamyslet nad ožehavými tématy.

Mikky01
27.06.2021 5 z 5

I přesto, že máme 21 století, tak stále naše životy (ať se jedná o homosexuálního nebo heterosexuálního jedince), dokáží ovlivnit předsudky a názory vštěpované křesťanstvím. Pochybuji, že bůh, i kdyby nějaký existoval, hleděl na vrozenou sexualitu lidí. Kniha vystihuje jednu zásadní myšlenku, ať si kněží zametou nejdříve před svým prahem a odkryjí tajemství, která se skrývají pod jejich sutanou

ReziEngli
19.06.2021 4 z 5

No, kde začít. Jak moc LGBT knihy nečtu, potřebovala jsem nějakou oddychovku, a tuhle jsem ve čtečce měla hrozně dlouho. Tak jsem se do ní pustila. Napsaná je velmi dobře, styl je skvělý, jen mi místy přišly Borisovi reakce maličko přehnané. Ale až mě vyděsilo, jak moc tato kniha odráží naši společnost. Spoustu věcí proti homosexuálům najdete v různých diskuzích na Facebooku, přesně tak homofobních, jak byly vyobrazené v téhle knize. A je to hnus!

Co mě dostalo, byl ten konec knihy, který sem upřímně vůbec nečekala a obrečela jsem ho (a to u knih většinou nebrečím).

Tuhle knihu mohu doporučit, a určitě si ji v budoucnu přečtu znovu.

NikolOt
03.05.2021 5 z 5

Kniha, u které mi ukápla i ta slzička....

rimmon
14.04.2021 5 z 5

Tahle knížka se ke mě dostala absolutní náhodou.
Docela dlouho ležela na mém nočním stolku - až jsem se jednoho dne pustila do čtení a druhý den měla přečteno.
Je to velice působivý román - úžasné téma - a hlavně ukazuje krutou pravdu. Láska dvou žen je na veřejnosti docela v pořádku ale láska dvou mužů na veřejnosti působí jako něco špatného - souhlasím s nejlepší kamarádkou která v jedné části řekla - homosexualita je normální a kdyby někdo nezačal ukazovat že to normální není - nikdy bychom ve společnosti nedělali nějaké rozdíly.
Je to skvěle napsaná kniha. Moc dobře se mi četla a otevírá velice citlivé téma naší společnosti.
Rozhodně doporučuji přečíst - stojí za to.
Já jsem u ní dvakrát brečela a knížka má hrdé místo v mojí knihovně.

Marekh
08.03.2021 4 z 5

Po delší době jsem se pustil do čtení románu s LGBT tématikou a tentokrát od slovenské spisovatelky. Tato kniha vyšla na Slovensku v roce 2010, v ČR poprvé až v roce 2019. Knihu hodnotím na 80 %.

V knize se vyskytují témata nejen o homosexualitě, ale také se v ní píše o dalších závažných tématech. Autorka píše otevřeně o sexu, v románu se nachází sexuální scény, ale myslím si, že nejsou popisovány do detailu, takže jsou stravitelné pro čtenáře, kteří nemají rádi tyto popisy. V knize se vyskytuje také humor, takže na mnoha místech působí kniha odlehčeně a mnohdy jsem se také pousmál. Autorka se nevyhýbá ani vulgarismům.

Hlavní postavou románu je BORIS, který se zamiloval do MARKA, ale Marko se rozhodne od něj odejít, poněvadž se bude ženit. Do Borisova života později vstoupí mladý lékař MICHAL. Boris před svou rodinou tají, že je gay. Jedno dne se rozhodne, že řekne pravdu své mamce. Jak jeho mamka přijme toto sdělení? Odváží se Boris říci pravdu také babičce, kterou má hodně rád? To zjistíte, když si přečtete tento román. Oblíbil jsem si také Borisovu babičku. Líbilo se mi, že překladatelka ponechala v babiččiných větách slovenský jazyk. Kniha se četla celkově dobře, kapitoly jsou krátké. Závěr mne docela překvapil, určitě jsem takový závěr neočekával.

Myslím si, že pohled lidí na homosexualitu na Slovensku a v České republice je hodně odlišný. Myslím si, že u nás je jednodušší přiznat se ke své orientaci a lidé to lépe přijmou než třeba na Slovensku, poněvadž na Slovensku je hodně lidí věřících a nikdy nebudou souhlasit s tím, když dva muži budou žít ve společné domácnosti a dělat všechno, co k partnerství patří. Patrně by řekli, že je to proti samotnému Bohu a nebudou mít nikdy pro to pochopení. V jejich očích to může být jeden z největších hříchů. Podle nich je nejsprávnější model ten, když muž a žena se vezmou, zplodí děti a budou je společně vychovávat. Tak to má být, vždy to tak bylo a není důvod, aby se něco v tomto modelu měnilo. Životu je třeba dát řád, aby měl smysl. Podle výzkumů vyplývá, anebo se vědci shodují v tom, že sexuální orientaci si člověk nevybírá dobrovolně, ale že se s ní už narodil. Těžko říci, jestli je toto tvrzení správné. Asi to záleží na mnoha faktorech například v jaké rodině dítě vyrůstá, s kým se schází ve svém volném čase apod.

Nevím, jestli před knihou JE TO JINAK, MAMI, existovaly knihy s tématem LGBT na Slovensku, anebo se jednalo o úplně první knihu zpracovanou v románové podobě s tímto námětem. Je jisté, že hodně mužů, kteří jsou gayové, svou orientaci nikdy nepřiznají a řada z nich žije v manželství se ženou, kterou mohou podvádět s nějakým mužem – milencem. Někdo orientaci skrývá po celý svůj život. Je určitě rozdíl, pokud člověk žije ve velkém městě, anebo na malé vesnici, kdy lidé všechno o sobě ví. Myslím si, že na Slovensku je situace ohledně gayů jiná než v ČR a lidé na Slovensku zastávají konzervativní postoj ohledně rodiny a výchovy dětí. U nás máme schváleno registrované partnerství, ale podle informací, které jsem se dočetl, na Slovensku takový zákon není. Další otázkou, která je hodně palčivá, jsou adopce dětí homosexuálních párům, jestli je to správné či nikoliv.

Myslím si, že nejdůležitější ze všeho je, jestli si dva lidé, kteří spolu žijí, budou rozumět a budou chtít společně žít a je jedno, jestli v partnerství je muž a žena, muž a muž, nebo žena a žena. Každý má svobodnou vůli, jak naloží se svým životem a s kým bude trávit svůj volný čas. Samozřejmě, že některým lidem se to nebude líbit ať už je se jedná o samotnou rodinu, přátele nebo blízké, ale člověk by si měl uvědomit, že jsme svobodné lidské bytosti, které se rozhodují podle sebe. Rodičům třeba může být líto, když jejich děti nebudou mít svoje vlastní děti a oni nebudou mít vnoučata. Jejich život si představovali v jiných barvách, takže z tohoto úhlu pohledu chápu rodiče a jejich myšlení. Z druhé strany, pokud nepřijmou dítě s jinou sexuální orientaci, tak můžou o něj přijít a mohou se od sebe odcizit na dlouhé roky, což je určitě škoda. Každý případ je odlišný. Myslím si, že každý člověk chce být šťastný ať už si zvolí partnera stejného pohlaví či nikoliv. Lidé, kteří nás mají rádi, zůstanou při nás a budou nás podporovat, jiní lidé se od nás mohou odtrhnout a nebudou chtít mít s námi nic společného, pokud nepřehodnotíme svoje stanovisko.

Nevím, co by řekla moje babička, pokud by ještě žila, ale spíše si myslím, že by s mými slovy v předcházejícím odstavci určitě nesouhlasila, poněvadž by to pokládala za špatnou věc. Babička byla křesťanka a smysl života viděla v rodině, v klasickém manželství a výchově dětí.

Za komunismu byla homosexualita zakázaná a lidé, kteří se k homosexualitě hlásili, byli zavřeni do vězení. Po roce 1990 se všechno uvolňovalo včetně této oblasti. Knih s tematikou LGBT vychází velice hodně a řekl bych, že knižní trh je jimi už přesycen a já tyto knihy už čtu zřídkakdy. Knihu JE TO JINAK, MAMI jsem vyzkoušel a kniha mne rozhodně nezklamala. Patří k těm lepším, které jsem četl z tohoto žánru. Ukazovala reálné příběhy jaké se odehrávají ve skutečnosti bez všech příkras a ozdob.

Kniha má pěkný přebal.

mona.benny
21.11.2020 5 z 5

Nic jsem neočekávala. Knihu jsem zakoupila kvůli zaměření o kterém jsem zatím nečetla, chtěla jsem něco jiného. A hodně mile mě překvapila, přečetla jsem za jeden den, tak mě příběh Boriska pohltil. Myslím, že mi bude chvílí ležet v hlavě.