barcasknihou barcasknihou komentáře u knih

Obálka knihy Moje zabijácká dovolená Moje zabijácká dovolená Tessa Bailey

Romantika s detektivní zápletkou a velkou dávkou erotiky. Anotace i obálka jsou velké lákadlo a svým způsobem se mi kniha líbila. Mám k tomu ale pár výhrad.

Nejdříve začnu tím pozitivním.
Autorka píše vážně čtivým a svižným stylem, který vás od prvních stránek vtáhne do příběhu. Začátek knihy začíná skvěle, hlavní hrdinka Taylor najde mrtvého majitele domu, který si pronajala na svou vysněnou dovolenou a začíná vyšetřování vraždy. Na pomoc s případem přijíždí sexy lovec lidí Myles. Mezi nimi to začne hned od začátku jiskřit.

Spicy scény má autorka skvěle napsané. Několikrát jsem se teda musela v průběhu čtení zasmát nahlas, popisy dámského přirození mi prostě budou vždy v knihách připadat zábavné.

Věc, která mi vadila na příběhu asi nejvíc, je ta až absurdní rychlost jejich vztahu. Po velmi krátké době už se prakticky znají a cítí k sobě něco více než jenom sexuální přitažlivost. Myles se pyšní tím jaký je to tvrďák a není stavěný na vážné vztahy, přitom je do Tayor zamilovaný až po uši po reálně pár hodinách, co se znají.
Co se týče vyšetřování, není vlastně nijak velkolepé, ani mě moc nezajímalo jak se celý případ vyřeší.

Jako celek bych hodnotila knihu průměrně, na jednu stranu jsem se opravdu bavila a nasmála se. Na druhou jsem nedostala úplně, co jsem od toho očekávala. Je to fajn oddychovka na léto k vodě.

Kniha mi byla zaslaná v rámci spolupráce @grada_cz @cosmopolis_cz moc děkuji

Obálka knihy Fantasma Fantasma Kaylie Smith

„Laskavá srdce tu nepřežijí.“

Fantasma je temná romantasy, která se okamžitě zakousne do čtenáře a nepustí. Autorčina kombinace gotického prostředí, démonických soutěží, magie a napětí je originální a emocionálně silná.

Nekromantka Ofélie je jako hlavní hrdinka úžasná. Má pozoruhodné magické schopnosti a zároveň je obětavou, pečující starší sestrou. V průběhu příběhu sledujeme její vnitřní boj – trpí OCD, které se v knize projevuje jako „Shadow Voice“. Ta jí našeptává strachy, nutí ji pochybovat o sobě a dává jí pocit, že nikdy není dost dobrá.

Fantom Blackwell má silnou přítomnost – působí chladně, sebejistě a trochu arogantně. Právě to z něj ale dělá fascinující postavu. Není to jednoznačný „záporák“, spíš morálně šedý hrdina. Blackwell je moje nová láska – přidávám ho mezi top book boyfriendy.

Romantická linka je výborně vystavěná: zakázaná, nebezpečná a přitom emotivní. Chemie mezi nimi funguje skvěle a nic nepůsobí uspěchaně – vztah se vyvíjí přirozeně a díky tomu je uvěřitelný. Spicy scény fungují na jedničku.

V knihách mám ráda zvířecí společníky, a huňatý kocour Poe mi v tomto příběhu přirostl k srdci.

Co oceňuji nejvíc, je hloubka příběhu. Nejde jen o soutěž nebo lásku, ale i o rodinné vazby, ztrátu a těžkost přijmout vlastní moc i odpovědnost. To dává knize přesah, díky kterému jsem se do ní ještě víc ponořila. Navíc se tu objevuje spousta nečekaných zvratů.

Pokud máte rádi romantickou fantasy s temnou atmosférou a hrdinkou, která bojuje nejen s démony kolem sebe, ale i s těmi uvnitř, Fantasma vás rozhodně nezklame.

Tahle kniha mě naprosto dostala. Přesně takové příběhy miluju! Prosím, všichni si ji přečtěte.

Obálka knihy Jen pět přežije Jen pět přežije Holly Jackson

Skupinka šesti kamarádů vyráží na road trip obytňákem. Uprostřed noci se jim porouchá vozidlo – a to není jediný problém, se kterým se budou muset potýkat. V temnotě se skrývá odstřelovač s jednou podmínkou. Jeden z přátel má tajemství, a pokud se neodhalí, budou všichni vystaveni nebezpečí.

Holly Jackson umí čtenáře napínat a skvěle buduje atmosféru. Postavy jsou výborně vykreslené, můžeme sledovat jejich silné i slabé stránky. Dynamika mezi přáteli je napjatá od prvních okamžiků jejich katastrofy. Kdo lže, kdo říká pravdu a co se za tím vším skrývá? Mají jen pár hodin na to odhalit, kdo je padouch. Kniha je rozdělena do hodinových úseků, čas neúprosně běží, což zvyšuje pocit nervozity a napětí.

Určité náznaky, kdo je “bad guy“, se objevují už v prvních kapitolách, takže jsem dokázala odhadnout téměř celou zápletku. Navíc mi přišlo, že postavy dělají spoustu zbytečných chyb. Nabízela se možnost prozkoumat mezilidské vztahy a chování v tíživé situaci, ale podle mě to nebylo dobře zpracované. Nepůsobilo to uvěřitelně a místy jsem se nudila.

Finále celé knihy mi připadalo nezajímavé. Děj by se klidně dal zkrátit o sto stran – často se zbytečně natahoval.

Knihy od Holly Jackson mám jinak moc ráda, takže pro mě bylo tohle velké zklamání. Doporučuji spíše její sérii Návod na vraždu pro hodné holky a Znovuzjevení Rachel Price – u těchto knih se rozhodně nudit nebudete.

Moc děkuji @cosmopolis_cz @grada_cz za zaslání knihy v rámci spolupráce

Obálka knihy Pán loutek Pán loutek Sam Holland

Sleduje vás na každém kroku.
Ovládá vás.
A donutí vás zaplatit...

Kniha je temná, napínavá, mrazivá a místy i náročná na poslech. Jak je u autorky zvykem, rozhodně se nevyhýbá detailním popisům vr*žd a znás*lnění. Vyšetřování probíhá svižně a nikde se nezasekává. Na můj vkus bylo možná až příliš obětí, ale to je pro autorku typické.

Znovu se tu setkáváme s Carou Elliotovou a jejím bratrem Griffinem. Oba mě bavili – ať už při samotném vyšetřování, nebo díky rozvíjejícímu se osobnímu příběhu, který dobře zapadl do děje. Záhada kolem sebevraždy jejich otce byla zajímavá a její vývoj mě udržel v napětí. Konec mě trošku naštval, ale jinak jsem spokojená.

Pán loutek dokáže čtenáře/posluchače udržet neustále ve střehu. Budete chtít vědět, jak se celý případ rozuzlí. Interpretace Jitky Ježkové navíc dodává příběhu šťávu, hloubku a emoce. Výsledkem je skvěle napsaný thriller plný zvratů, který stojí za poslech. Zvlášť pokud máte rádi krimi, kde nejde jen o vraždy, ale i o lidské vztahy.
Tohle je za mě nejlepší kniha z celé série.

Moc děkuji @audiolibrix za zaslání audioknihy v rámci spolupráce.

Obálka knihy Deník Bridget Jonesové Deník Bridget Jonesové Helen Fielding

Filmové zpracování o postavě Bridget Jones naprosto zbožňuji a jsem ráda, že jsem si poslechla tuhle audioknihu. Zjistila jsem, že kniha se v některých bodech dost liší od filmu, ale je jasné, že všechno do něj nemohli narvat.

Audioknihu namlouvá Martina Hudečková, která také propůjčila svůj hlas jako dabing ve filmu. A přesně tohle, ten hlas, dodával poslechu skvělý zážitek. Paní Hudečková svým hlasem dokázala úžasně podat každou emoci a situaci a já jsem se několikrát musela smát nahlas. Nejenom, že je kniha vážně vtipná, ale měla jsem z ní takový pocit, jakoby ke mně promlouvala kamarádka.

Milostný život Bridget je určitě zajímavý. Vím, že Daniel Cleaver je bídák, ale já si nemůžu pomoct. Jak ve filmu, tak i v knize jsem se do něj tak trochu zabouchla. Dobře, možná tak trochu hodně. Samozřejmě Mark Darcy je úžasný a je to rozhodně lepší volba pro Bridget, ale u něj mi chybí taková ta jiskra, co má Daniel. Scéna, která byla ve filmu, kde se Daniel a Mark perou mi v audioknize vážně chyběla. Celkově moc v knize nebyla tak výrazná rivalita mezi nimi.

Při poslechu jsem si uvědomila, jak neuvěřitelně nesnáším matku Bridget. Ta ženská byla naprosto nesnesitelná. Chovala se jako hloupá puberťačka.

Věc, která mě rozčilovala asi nejvíc je Bridgetino zapisování a hlídání si váhy. Bridget v knize váží okolo 57 kil a považuje se za tlustou. Její okolí jí vlastně nějakým způsobem taky říká, že je při těle. Nevím jak vy, ale já si představuju tlustého člověka teda jinak.
Další věc. Ve filmu je vidět, že si Bridget ráda dá skleničku alkoholu. Což mi nikdy nevadilo. V knize nasává alkohol jako houba a kouří jak fabrika. Dát si sedm skleniček a vykouřit 18 cigaret ve středu, úplná normálka. Ve čtvrtek pět skleniček a vykouřeno 25 cigaret, au. A v sobotu vypito 15 skleniček a vykouřeno 32 cigaret, hrůza. No...tady bude asi trochu problém.

Miluju Bridget Jones, i když je na pokraji alkoholismu a její plíce musejí vypadat jako jedna velká hnusná černá hmota. Líbí se mi na ní jak je prdlá, ale hlavně svá.

22.05.2025

Obálka knihy Haunting Adeline: Stíny nad Adeline Haunting Adeline: Stíny nad Adeline H. D. Carlton

(SPOILER) DNF

S touhle knihou jsem strávila skoro dva měsíce, nedokážu ji dočíst, takže odkládám.

Za prvé - kniha není vůbec čtivá, nedokázala mě vtáhnout a do čtení jsem se nutila. Příběh by byl možná zajímavý, ale proč se začne něco dít, až na straně 150? A i když se tam něco děje, tak to nemá vůbec žádný drive a je to o ničem.

Za druhé - postavy.
Hlavní hrdinka Adeline je tupá pipina. Nejde to jinak napsat. Dělá ze sebe odvážnou, sebevědomou ženu a přitom se sebou nechá zacházet tak nechutným způsobem. Brečí a prosí ať to nedělá, ale přitom si to užívá a chce víc, i když pak opět brečí a nenávidí ho. Její myšlenkové pochody jsem nechápala. Jo a její nejlepší kamarádka je strašně nesympatická kráva, kterou jsem měla chuť taky proplesknout.

Hlavní hrdina Zade je naprostý psychopat. Brání a zachraňuje ženy před s*xuálními predátory a obchodem s bílým masem. Nesnáší lidi/muže, kteří ubližují a zneužívají ženy. Přitom pak dělá Adeline úplně stejné věci, má s ní vynucený s*x, pronásleduje jí, psychicky ji trýzní, vyhrožuje jí, mlátí jí. Omlouvám se, ale v tomto případě vyloženě nechápu, že se může někomu tohle líbit.

Scéna se zbraní, o které mluví celý internet je nechutná. Celou dobu jsem se tvářila jako kyselý citrón a bolelo mě všechno jenom s pomyšlení na to, že by mi tohle někdo udělal.
Scéna, ve které Adeline nastoupí do Zadeova auta. Mají jet na večírek, ale ještě předtím si vynutí vyk*uření pt*ka, při kterém se Adeline dusí jeho páskem, brečí, dáví se a přijde o pár trsů vlasů. Z toho mi bylo vážně úzko a po tomto okamžiku jsem knihu odložila.
Ráda bych se dostala do bodu, kde to dělají v autě a on ji tam nějak nesmyslně sváže pásem, ale nemám na to nervy a žaludek.

Nevadí mi v knihách tvrdší zacházení při s*xu, ale čeho je moc toho je příliš. V tomto případě je to vyloženě na grc.

No dala bych té pulce knihy, kterou jsem dokázala přečíst, tak 1 hvězdičku a to za obálku.

Obálka knihy Hra na vraždu Hra na vraždu Holly Jackson

Tento prequel mě ničím extra nezaujal. Detektivní zápletka byla fajn a několikrát jsem se zasmála, jak vážně vše probíhalo, ale upřímně bych o nic nepřišla, kdybych si knihu nepřečetla. Celý příběh nám vlastně jenom přiblíží, proč se Pipa rozhodla prozkoumat vyšetřování vraždy Andie Bell, který ji vrtá hlavou už dlouho.

Za mě tohle byla asi trochu ztráta času. Sice si prodloužíte čas s hlavní hrdinkou, která je skvělá, ale jinak v tom nic jiného nevidím.

Obálka knihy Mlha nad Shadow Sands Mlha nad Shadow Sands Robert Bryndza

Tohle byla super detektivka, poslech jsem si užila převážně díky Martinu Stránskému, který namluvil tuhle audioknihu opět parádně.

Kate Marshallová měla našlápnuto na velmi slibnou kariéru u londýnské policie. Vyřešila případ sériového vraha přezdívaného Kanibal z Nine Elms a sama u toho málem přišla o život. O patnáct let později Kate přednáší na universitě a žije poklidný život. To se rychle změní, když se začne minulost opakovat. Objeví se napodobitel Kanibala z Nine Elms. Kate začne na vlastní pěst vyšetřovat zmizení a vraždy, k tomu jí pomáhá její mladý asistent Tristan. Musím říct, že tahle dvojice mě neskutečně bavila.

Autor přidal do knihy skvělý humor, napětí a zvraty. Sice jsem pár situací odhadla, bylo trochu předvídatelné, kam se příběh bude stáčet. To mi ve finále ale vůbec nevadilo. Tohle je klasické krimi, které mě nějakým způsobem stále baví. Oceňuji kapitoly z pohledu našeho Kanibala. Vždy je zajímavé v těchto knihách pohlédnout do hlavy psychopatovi, a že tohle byl magor.

Já jsem s knihou spokojená, určitě bych si ráda poslechla další díly z této série.

Obálka knihy Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

22.05.2025

Obálka knihy Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

(SPOILER) “I spent half my time loving her and the other half hiding how much I loved her.”

Taylor Jenkins Reid je královna a tohle je její další kniha, která mě naprosto pohltila a zničila.

Příběh o Hollywoodské filmové hvězdě z padesátých let Evelyn Hugo je krásný, ale zároveň plný překážek a výzev.

Co se týče Evelyn, je to žena, která udělá cokoli aby byla v životě spokojená a nebojí se jít přes mrtvoly. Její vyprávění od úplného začátku její kariéry jsem hltala a nemohla se od čtení odtrhnout. Je to postava, která mi na první dobrou až tak moc nesedla, ale časem jsem si ji zamilovala. Žila jsem jejím příběhem a nedokážu uvěřit, že je tohle fiktivní dílo. Život v Hollywoodu a filmového prostředí je nádherně vykreslen.

Kniha je rozdělena na sedm částí, ve kterých Evelyn vypráví o svých manželích. Spoustu postav jsem si zamilovala, především manžela číslo pět, Harryho. Všichni by měli mít někoho takového v životě.

Tahle kniha je hlavně o lásce. Nehynoucí lásce dvou žen, které svůj vztah musely celý život skrývat.

Nemám slov, bylo to dokonalé a budu na tuhle knihu myslet ještě hodně dlouho. Přečtěte si to!

Obálka knihy Návrh Návrh Elle Kennedy

Tohle je moje první hokejová romantika a rozhodně nezklamala. Poslouchaní téhle audioknihy mi zlepšilo náladu a vážně jsem si to užila.

Jak hlavní hrdinka Hanna, tak i Garrett mi sedli a byla sranda poslouchat jejich hašteření. Několikrát jsem se smála i nahlas. Cestu jakou si k sobě pak našli byla sice chvilkami trochu trnitá, ale jejich vztah jsem milovala už od začátku. Vedlejší postavy jsou taky zábavné a skvěle vykreslené. Hlavně kamarádi Garretta, ti jsou top.

Vážnější témata jako zn*silnění a domácí násilí, jsou velkou součástí celého děje a autorka to za mě zpracovala moc hezky.

U některých věcí jsem musela protáčet oči, protože mi přišly totálně na hlavu. Sice to nebyla nejúžasnější kniha, ale její poslech jsem si užila a do dalších dílů bych se ráda někdy pustila.

Obálka knihy Vzpomínky na něj Vzpomínky na něj Colleen Hoover

Další kniha od CoHo, která je u čtenářů velmi oblíbená, mě zase až tak extrémně neoslnila.

Příběh vypráví o Kenně, mladé ženě, která si v životě zažila spoustu nepěkných věcí. Tou největší je ztráta partnera Scottyho a následné odloučení od jejich společné dcery. Po propuštění z vězení chce navázat vztah s dcerou, kterou viděla jenom u porodu, ale jsou tu jisté komplikace a překážky. V této nelehké situaci se seznámí s pohledným majitelem baru Ledgerem.

Při předchozích knihách od autorky jsem se do děje ihned začetla a těžce se mi od nich odcházelo. Tahle byla za mě hrozně vleklá. Děj ubíhal pomalu a při některých částech jsem se vážně nudila. Je to taky dost předvídatelné a malinko jsem čekala, že mě autorka ještě něčím překvapí, bohužel se tak nestalo. Řeší se tu těžké téma, které autorka popsala a vykreslila skvěle. Hlavně na konci mi párkrát ukápla slzička.

Co se týče vztahu Kenny a Ledgera, tak jsem mezi nimi necítila tak velkou chemii jakou mezi sebou měli mít. To co mezi sebou měli bylo moc hezké, ale chyběl mi tak nějaký šmrnc.

Obálka knihy Mimika Mimika Sebastian Fitzek

Sebastian Fitzek to opět dokázal a přivedl mě do stavu, kdy jsem na konci knihy zůstala čumět s pusou dokořán.

Hannah Herbstová je odbornicí na mimickou rezonanci, která se specializuje na tajné signály lidského těla. Jako policejní konzultantka pomohla usvědčit řadu těžkých zločinců.
Náhle se ocitne před nelehkým úkolem – musí rychle analyzovat videozáznam, na němž se přiznává, že vyvraždila svou rodinu. Video natočila před operací, protože věděla, že vlivem anestetik dočasně ztratí paměť. Netuší, proč se k vraždě přiznala, ale chce zjistit pravdu.

Celou knihu pochybujete o hlavní hrdince, jestli vážně udělala ty hrozné věci a jestli je za tím něco víc. Od prvních stran děj nabere tempo, je to mrazivé, napínavé, šokující a závěr knihy vás naprosto odrovná. Neodhadla jsem jakože vůbec nic, měla jsem jednu teorii, ale byla jsem úplně mimo. Taky mi vyhovuje pohled více postav, který byl i v Pozvánce (další úžasná kniha od autora).

Obálka knihy Pozvánka Pozvánka Sebastian Fitzek

Dokonale promyšlený psychothriller, který vám zamotá hlavu a nenechá vás večer spát.

Marla Lindbergová se už nemůže dočkat prodlouženého víkendu v Alpách, kde se pořádá setkání ze školy po pěti letech. Krátce po příjezdu si však uvědomí, že jen jedna věc je smrtelnější, než opustit odlehlý horský hotel - zůstat v něm.

Marlu provází temná minulost, která se jí nechce pustit. Má psychické problémy a sama si někdy není jistá, co je pravda a co není. To co se údajně stalo před lety má nějakou spojitost s tím, co se děje na horské chatě. A ne všichni tenhle víkend přežijí.

Jakože wau, tahle kniha byla naprosto úžasná. Měla jsem husinu po celém těle a první polovinu knihy jsem přečetla za jeden večer. Nedokázala jsem ji zavřít a jen tak jít spát. Děj vás udrží neustále v pozoru. Člověk si po pár stránkách začne všímat některých malých detailů, které jsou velmi důležité, ale to ještě čtenář neví. Ke konci knihy se ta celá skládačka dá dohromady a budete z toho totálně v šoku. Upřímně čekala jsem vše, ale tohle ne.

Moc knihu doporučuji! Pro milovníky knihy Pomocnice od Friedy McFadden je tohle jako dělané. Jenom je to teda o dost drsnější. Asi jsem našla nového oblíbeného autora.

Obálka knihy Číslo 20 Číslo 20 Sam Holland

Tohle je jedna z nejvíc nechutných knih, kterou jsem kdy četla/poslouchala. Detailní popisy vr*žd, zn*silnění, věznění a mučení. Ráda poslouchám true crime, ale tohle bylo úplně něco jiného. Jako kdyby ten člověk, který říká ty hrozné věci, které dělal, seděl přímo před vámi. Audioknihu namluvila Jitka Ježková a z jejího hlasu vážně běhá mráz po zádech.

Tak jako tomu bylo u předešlé knihy od autorky Kopírák, tak i tady máme sériového vraha. Protíná se nám tu minulost s přítomností a odkrývají se znepokojivé informace o starším případu.

Detektiv Adam Bishop už má dlouholetou zkušenost u kriminálky, když je ale povolaný k místu nálezu těla, ani ve snu ho nenapadne jak zapeklitý tenhle případ bude. Kousek od oběti objeví nastříkané číslo XII a nedaleko číslo XIV. dojde mu, že mezi odpadky se nejspíš nachází mrtvol víc. Vyšetřování se rozjíždí a brzy se Adama začne dotýkat i osobně. Zná totiž toho, kdo stanovil první číslo – dvacet – a zahájil odpočítávání. Sice ho chytili a uvěznili, ale zdá se, že ani mříže nezabrání tomu, aby bylo jeho hrůzné dílo dokončeno.

Musím říct, že mi zápletka v mnoha bodech připomněla knihu Za zamčenými dveřmi od Friedy McFadden. Ale i tak jsem si poslech audioknihy užila, i když jak říkám, je opravdu hodně drsná a nedoporučuji ji slabším povahám.

Konec byl zase (tak jako u Kopíráka) strašně překombinovaný a trošičku mi to zkazilo celkový dojem z knihy.

Obálka knihy Úsvit sklizně Úsvit sklizně Suzanne Collins

Příběh o Haymitchovi jsem si přála hodně dlouho. Když se oznámilo vydání knihy, tak jsem věděla, že to bude 5/5. Má očekávání byla naplněna a i tento příběh mě dostal. Kniha Balada o ptácích a hadech, která předchází Úsvitu sklizně, byla za mě top přečteno za rok 2024 a tato kniha byla stejně tak skvělá.

Nemám snad jedinou výtku, i když mi bylo jasné, jak to celé vlastně dopadne, tak je tam spousta (nepěkných) momentů, které překvapí a šokují. Celou dobu se něco děje, nepostřehla jsem žádné hluché místo. Strašně mě to bavilo a nechtěla jsem aby to skončilo. Čtení bylo napínavé a prostředí arény opět skvěle popsané. Jsou to 50. Hladové hry, do smrtelné arény jde dvakrát více splátců, z každého kraje tedy dvě dívky a dva chlapci. Z 12. kraje je kromě Haymitche vybrána i dívka Maysilee. Tu jsem si neskutečně zamilovala a vztah, který si s Haymitchem vytvořili byl opravdu nádherný. V příběhu se objevilo spousta odkazů na Baladu a možná mám teď ještě víc konspiračních teorií než předtím.

Haymitchův příběh není pěkný, je nešťastný, zdrcující a rozhodně si nezasloužil takový osud. Několikrát mi v průběhu knihy ukápla slzička a na konci už tekly potoky slz.

Bylo to úžasné, srdcervoucí a budu na vítěze 50. ročníku Hladových her myslet ještě hodně dlouho.

Obálka knihy Žádné lži Žádné lži Freida McFadden

Každá kniha od Freidy mě naprosto dostane a tahle byla opět úžasná. Měla jsem spoustu teorií a byla jsem si jednou opravdu jistá. Nakonec to dopadlo úplně jinak než jsem předpokládala. Byla jsem překvapená, ale ne úplně šokovaná. Jsem s tím koncem a rozuzlováním příběhu spokojená, ale musela jsem dát o jednu hvězdičku míň. Předchozí knihy mě bavily o trochu víc.

Musím se přiznat, chvilkami jsem se při čtení trochu bála. Neobydlený dům na samotě, sněhová vánice a žádný signál. Dost děsivá představa, být v takové situaci. Celkově kniha má takovou ponurou a mrazivou atmosféru.

Obálka knihy Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Já se vůbec nedivím, že Julie Caplin je jedna z nejoblíbenějších autorek romantiky. Tohle byl opět krásný příběh se sympatickými postavami a skvělou zápletkou.

Sophie doufá, že ji její přítel James už brzy požádá o ruku. Jenomže všechno dopadne jinak a Sophie se rozhodne přijmout stáž v americkém časopise. Odjezd do New Yorku je pro ni spíš útěk než životní příležitost. Naplno se vrhne do práce a nemyslí na nic jiného. A už vůbec ne na lásku.

Ubytuje se v bytě nad pekárnou, kde peče úžasné dortíky majitelka pekárny Bella. Obě se rychle spřátelí a Sophie se seznámí i s jejím extrémně hezkým bratrancem Toddem. O kterém následně zjistí, že je i její nový kolega z práce. A asi všichni víme, kam tohle povede. Tyhle příběhy jsou sice hrozně předvídatelné, ale mě to baví. Moc jsem si poslech audioknihy užila. Kniha je o přátelství, rodině, lásce, nových začátcích a hlavně je o pečení dortíků.

Takže doporučuji si poslech audioknihy vychutnat někde v kavárně nad kouskem dobrého zákusku.

22.05.2025

Obálka knihy Znovuzjevení Rachel Priceové Znovuzjevení Rachel Priceové Holly Jackson

Tahle kniha mě vážně mile překvapila.
Od autorky jsem četla její známou sérii A Good Girl’s Guide to Murder (Návod na vraždu pro hodný holky). Nemám tu sérii přečtenou ještě celou, ale i tak ji zbožňuju. Takže, když jsem se dozvěděla, že má vycházet v překladu její novinka Znovuzjevení Rachel Priceové, byla jsem mega natěšená. Možná i trochu skeptická, skrz námět celé knihy. Nebyla jsem si jistá jestli to autorka zpracuje tak, aby mě to nějakým způsobem vystřelilo z trenek. Ale povedlo se a já jsem z knihy mega nadšená.

Kniha začíná tím, jak hlavní hrdinka příběhu Bel sedí před kamerou a vypráví příběh o své matce. Před šestnácti lety Rachel Priceová beze stopy zmizela. Nejsou žádní svědci ani důkazy, vypařila se jak pára nad hrncem. Je to jedna z největších místních záhad a filmaři tento příběh natáčí jako dokument. Celou rodinu zmizení Rachel dost poznamenalo a stále mají naději, že se jednoho dne objeví. Když se ale tak stane, všichni se chovají zvláštně, Bel své matce nevěří a chce zjistit kde je pravda.

Při čtení jsem byla napjatá jak kšandy a nemohla jsem knihu odložit. Bel byla skvělý detektiv a celkově mě její osoba bavila. U každého thrilleru mám teorie, někdy se trefím a někdy jsem zase úplně mimo. Tady v tom případě jsem byla trochu mimo, ale jednu věc jsem uhádla hned na začátku. Konec knihy byl úžasný a nabitý akcí, ale musím půl hvězdičky strhnout. Asi bych některé věci ubrala, na mě to bylo už moc. Méně je někdy více. Tak jako tak, tohle je parádní kniha a moc moc doporučuji.

Obálka knihy Věčný král Věčný král L. J. Andrews

Na Věčného krále jsem se neskutečně těšila. Vážně to byla kniha, od které jsem čekala, že mě pohltí. Bohužel, tohle bylo hrozné zklamání

Nemohla jsem se vůbec začíst a do čtení jsem se následně musela nutit. Co jsem tak zpozorovala, tak nemám prostě ráda, když se v prvních dvou kapitolách knihy musíme seznámit s více jak čtyřmi postavami. Mám v tom pak hrozný guláš a ani si je nedokážu zapamatovat a živě představit. Hlavní hrdinka Livie mi moc nepřirostla k srdci, není špatná a ničím mě neštvala, ale je nijaká, obyčejná.

Co tady musím zmínit, je překlad. Nejsem na tohle žádný puntičkář, ale tady toho bylo až moc. Některé situace mi ani nedávaly smysl a musela jsem si věty přečíst dvakrát. Styl psaní mi taky nesedl, nevím jestli je to tím překladem, nebo je to autorky styl psaní knih.

První akce, u které jsem si čtení, tak trochu začala užívat, bylo když Erik unesl Livii. Pak to bylo opět docela nudné a příběh se neposouval k nějakým zajímavějším akcím.
Na chemii mezi hlavními hrdiny jsem se moc těšila. No, nějak jsem to necítila. Určitě to mezi nimi jiskřilo a šlo vidět, že se navzájem přitahují. Ale já vám nevim.

Nejvíc se mi na knize líbil svět. Já miluju piráty, fae, magii, království. Zrovna tohle bylo na knize úžasné a mrzí mě, že i příběh nebyl z poloviny tak dobrý.

Uvidím jestli se pustím do dalšího dílu, druhá polovina knihy byla o trošičku lepší. Zatím mě to vůbec neláká.

Děkuji moc za poskytnutí knihy v rámci spolupráce @humbook_blogeri @humbook #humbookblogeri #spoluprace

15.03.2025