Blízko

Blízko https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526800/bmid_blizko-655b70ef38954.jpg 4 56 11

Lahodný příběh o lásce, rozhodnutích, která někdy bolí, a podpoře nejbližších, která dokáže zázraky. Ari dokončil střední školu a jediné, po čem touží, je přestěhovat se do velkoměsta a věnovat se muzice. Nejdřív však musí přesvědčit otce, aby mu dovolil opustit práci v jejich rodinné pekárně. Ačkoli tam jako středoškolák pracoval rád, nedokáže si představit, že by svůj život promarnil nad kynoucím těstem. Během pohovoru s kandidáty, kteří by ho měli nahradit, potká Hectora. Pohodového kluka, který miluje pečení tak moc, jak mu Ari chce uniknout. Obklopeni vůní čerstvého pečiva se spolu nejen seznamují, ale i krůček po krůčku sbližují... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Bloom , 2019


více info...

Přidat komentář

sgjoli
31.03.2024 3 z 5

Na komiks Blízko jsem narazila vlastě náhodou. Nicméně i když hodnotím průměrně, jsem ráda, že se mi příběh dostal do rukou.
Bavila mne ta grafická stránka. Kresbou je to možná trochu jednodušší, ale to vůbec nevadí. Nestrhávalo to tolik pozornost a nechávalo to vyniknout tomu příběhu. Je pravda, že ten příběh je možná trošku jednodušší, ale já to beru tak, že to je hlavně cíleno na mladší publikum, než jsem já - já jsem přec jen už trochu náročnější. Líbilo se mi, jak se tu autoři snaží zobrazit to, co se děje spoustě mladým lidem po dokončení (střední) školy. Že neví, co vlastně chtějí - neví, co se sebou - snaží se hledat sami sebe. A to není snadné. Zná to spousta z nás.
Některé pasáže možná mohly být trochu víc do hloubky, líbilo by se mi vidět příběh i z druhé strany - z pohledu Hectora, jehož příběh zas tolik detailně nepoznáváme. V tomto ohledu mi to přišlo spíše jednostranné. Ale tak co se dá dělat...
Nakonec tedy 3 hvězdy. Nebylo to špatné. Jedná se pode mne hlavně o odpočinkový příběh, u kterého člověk vypne. Je to milé, sladké (pekárna a spousta dobrot) a člověka to na jeden večer zabaví, takže proč ne...

Adele02
29.03.2024 4 z 5

Roztomilý, jen teda děsně rychlý, hlavně ke konci. Ari je pitomec. Ale bylo super, jak si Hector uvědomoval vlastní hodnotu. A ta tyrkysová kresba je prostě nádherná. (Hodně se to tu v recenzích srovnává se Srdcerváči, takže jo - ti jdou rozhodně víc do hloubky, nekloužou tak po povrchu. Ale kresba se mi teda líbila víc tady. :D)


Ivet_V
25.03.2024 3 z 5

Čekala jsem to mnohem lepší. Na ten vibe to byla hrozná nuda. Je to přirovnávané ke Srdcerváčům, to mi vůbec nepřijde. Bylo to zdlouhavé. Nic se tam nedělo a když se něco stalo, tak hrozně hrr a bez nějakých náznaků nebo příčin.

fvalek
17.03.2024 3 z 5

Nemůžu se vyhnout srovnání se Srdcerváči, protože co si budeme povídat, hlavní postavy tady jsou typově naprosté kopie Charlieho a Nicka, navíc pak to téma mladistvé gay romance k tomu prostě svádí. Nicméně celkově je Blízko trošku méně osobní a nedotýká se mě tolik jako Srdcerváči. Možná jde o ten uzavřený děj na jednu knihu, možná jde o ne úplně srdceryvný děj, těžko říct...

Ari je postava s velkým potenciálem. Má kapelu, chce se stěhovat, je to Řek, má pekárnu... Ale vlastně to všechno propadlo a je v podstatě jen tuctový náctiletý kluk, co dělá a říká, co jeho kamarádi chtějí a neváží si pořádně toho, co má. Naopak Hector je jeho pravý opak a má radost ze života a rád dělá, co ho baví, má to v hlavě hodně srovnané. A právě kontrast tohohle páru mě spíš štval a říkal jsem si, že si Ari vůbec nic nezaslouží... A byl mi tak protivný, že to pokazilo celou knihu. Navíc je to taková pseudo-romance, protože poměrně velkou část knihy se míjejí, teprve ke konci spolu lehce něco mají a pak se zase rozdělí, takže... Nevím, neměl jsem ani ze závěru uspokojení.

Fakt mám tenhle žánr rád a hodně u něj snesu, ale postavy musí vždycky fungovat a být sympatické. Tady je skvělé prostředí, skvělé zázemí postav, ale samotné osobnosti se nepovedly tak jak měly. Navíc kresba to taky moc nepodporuje. Je moderní, mladistvá, ale nic okouzlujícího. :(

Jaehyun
16.03.2024 3 z 5

Bylo to fajn, ale ilustrace nic moc, nelíbila se mi ta barva ani kresba.

sabi_z_knihy
25.02.2024 4 z 5

Knížku jsem měla možnost číst v rámci spolupráce s #humbookblogeri a moc @humbook za poskytnutí knihy děkuju!<3

Hned na úvod řeknu jednu věc: číst Srdcerváče byla docela chyba, protože nasadili laťku hrozně vysoko. Teď automaticky od každého komiksu čekám hodně, ale na Srdcerváče to nikdy nemá.
Takže jakoby... nebylo to špatné, ale něco jakoby tomu chybělo.
Ari byl fajn, ale místy mě dokázal lehce štvát. Zase jsem ale musela ocenit jeho odhodlání jít za svými sny. Hectora jsem si oblíbila trochu víc, protože jsem milovala jeho nadšení pro pečení. Jo, v tomto bychom si hodně rozuměli. A ti dva spolu... jakože fajn, ale nedokázali si mě zas tak získat.
Příběh se mi hodně líbil. Ovšem zpracování lehce pokůlhávalo. Měla jsem pocit, jakoby tomu chyběla nějaká přirozenost a plynulé odvíjení děje. A třeba ten konec? To byl za mě učiněný chaos.
A celkové hodnocení? Jakože jako odpočinkové čtení značka ideál, ale nesmíte od toho čekat tolik jako třeba právě od Srdcerváčů.

Pokud hledáte něco na vypnutí přemýšlení, rozhodně po ní sáhněte. Pokud ale za příběhem čekáte trochu víc, asi to není úplně komiks pro vás.

3,5/5

Instagram: @sabi_z_knihy

alexsmangabook
17.02.2024 3 z 5

Z IG profilu:
Tento grafický román Vás určitě okouzlí svoji kresbou. Kresba je vedena modrými podtóny, tímto stylem se stává určitě unikátním kouskem. Navíc v průběhu čtení najdeme pár momentů, které ilustrátorka nakreslila na dvoustranu. Tyto dvoustranné kresby jsou vážně boží!

Komiks byl taky na konci zdoben náčrty a také jsme tam našli recept, což bylo hezké.

Dalším velkým plusem byla čtivost. Ze začátku jsem byla až překvapená, jak rychle se příběh čte a utíká. Je to samozřejmě i lehce dáno tím, že je děj poměrně jednoduchý a nezabředává do žádných vážných témat. I když. trochu více do hloubky by se nějaká témata vzít mohla.

V průběhu čtení mi tento kousek dokázal předat poměrně důležitou věc a to je : Ta radost, když člověk dělá, co ho baví a naplňuje. Celkově pozorovat lidi, jak mají něco rádi, rádi o tom mluví a atd je kouzelné. Toto kouzlo jsem tady cítila ^^

Bohužel nemohu zůstat jen u pozitivních věcí, jelikož se tyto dojmy začaly lehce rozplývat, když jsem se začala blížit ke konci. Konec mi přišel uspěchaný a takový falešný, spousta situací nedávala smysl a chování postav nebylo zvládnuto dobře. Nevím, co se tam na tom konci stalo, ale zamrzelo mě to...

Ano, příběh je jednoduchý, čtivý, ale já bych tam potřebovala mít postavy, co mě více zaujmou. Ano, jejich láska k pečení mi to tady lehce vynahradila, ale osobnostně mi tady postavy strádají.

Takže pokud hledáte úplné ponoření do příběhu, tady ho nenajdete. Najdete tady krásnou kresbu, čtivý příběh, který ale s vámi dlouho nezůstane. Chybělo mi tam pár konverzací, které by mi pomohly se třeba více vcítit do postav a nebo pochopit situaci.

Ráda si nechám tento kousek v knihovně, ale bude to hlavně díky grafickému zpracování, plus opět vyzdvihnu mé velké plus, co tu mám, a to je ta láska k pečení.

barcasknihou
12.02.2024 4 z 5

Blízko je grafický román, který vás zahřeje u srdíčka. Ari je kluk, který ví, co v životě chce. Chce se odstěhovat od rodičů a začít hrát se svou kapelou. Ale je tady jeden problém. Jeho rodiče mají pekárnu a potřebují, aby jim Ari s ní pomáhal. Což je pro něj dost velký opruz. To se změní, když se jednoho dne přijde ucházet o práci v pekárně Hector, který miluje pečení. Při práci se spolu skvěle baví a postupem času se více a více sbližují.

Tahle krásně graficky ztvárněná kniha, na Vás dokáže vdechnout vůni čerstvého pečiva a při čtení budete mít neustálou chuť na něco dobrého. Líbilo se mi, že to není extrémně přeslazená romanťárna.
Seznámíme se i s přáteli obou kluků, kteří jsou více méně fajn, až na jednoho.

Kniha je obohacena i o recept na slavné housky z jejich pekárny a playlist, který můžete poslouchat při čtení.

Je to vtipný a romantický příběh, který lehce plyne a ráda se k němu někdy vrátím. A jestli jste fanoušky Srdcerváčů, tak tohle je něco pro Vás.

Za knihu děkuji @humbook @humbook_blogeri #spoluprace #humbookblogeri

JitulHa
29.01.2024 4 z 5

Komiks Blízko je jednou z letošních čerstvých novinek. Celkem hodně se o něm mluvilo, tudíž očekávání byla poměrně velká. Děj je v zásadě sluníčkový až na pár stinných míst. Ilustrace se skutečně povedla, celá kniha je laděna v barvě akvamarínu. Plusem je také to, že kresby nejsou úplně realistické, a samotné rozložení jednotlivých panelů na stránkách je nepravidelné, což tomu celému dodává jakýsi prvek nahodilosti i originality. Jediné, co by se dalo vytknout, je budování vztahu mezi hrdiny - pořád kolem sebe jen tak krouží, a když už dojde k nějaké konfrontaci, přijde nečekaný twist, rychlý spád a najednou konec... A vy, si říkáte: a to je jako všechno?? Je to sice grafický román, ale stejně... Jakoby autorům prostě došla fantazie... Zasloužilo by si to zkrátka více stran. Nicméně, se určitě jedná o hezký kousek do knihovny.

lena.o.knihach
25.01.2024 3 z 5

Za knihu v rámci #spoluprace mockrát děkuji @albatrosmedia

Ari se touží přestěhovat do města a živit se hraním v kapele. Shání za sebe náhradu do rodinné pekárny a na pohovor přijde Hector, který pečení miluje a Ari ví, že našel, co hledal.

Neodolala jsem komiksu, který je kresbou (pouze kresbou a ničím jiným) podobný Srdcerváčům a je laděný do mé oblíbené modré barvy, jenže jsem očekávala něco trochu víc.

Pekárny a práce v ní tu bylo ažaž, přičemž jsem několikrát dostala chuť si něco upéct.

Všeho ostatního tu bylo ale příliš málo.

Na hlavní postavy jsem názor měnila každou chvíli. Nejdřív mi byly sympatické, pak vůbec, poté jen jedna z nich, na další straně zas nikdo a na konci to zase obě vylepšily.

Vážná témata tu byla spíše jen nakousnutá, než aby se probírala a řešila.

Blízko je velmi oddechový komiks a určitě vám přijde vhod po nějaké náročnější četbě, kdy chcete vypnout a nechat se volně unášet příběhem nebo změnit žánr.

Iva095
18.01.2024 4 z 5

Knížku jsem četla v angličtině a říkala jsem si, že až výjde česky tak si jí přečtu znovu, ale nakonec myslím, že jednou stačilo.
Trošku jsem doufala, že to bude na způsob Srdcerváčů, ale těm se to ani zdaleka nepřiblížilo. Ale jinak na odreagování to bylo fajn.

Štítky knihy

kluci LGBT, queer, LGBT+

Autorovy knížky

Kevin Panetta
americká
2024  71%Blízko

Kniha Blízko je v

Právě čtených1x
Přečtených65x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených1x
Knihotéce36x
Chystám se číst31x
Chci si koupit21x
dalších seznamech5x