Mrtví do soumraku

Mrtví do soumraku https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17027/bmid_mrtvi-do-soumraku-oPZ-17027.jpg 4 500 86

Pravá krev série

< 1. díl >

Sookie Stackhouseová je servírkou v malém louisianském městečku. Ač je to hezká žena, působí tiše a uzavřeně. Má jednu zvláštní vlastnost, která může být ve styku s druhým pohlavím nepohodlná - dokáže totiž číst, co si kdo myslí. Jednou potkává muže svých snů. Je to vysoký a hezký Bill, jehož myšlenky zůstávají utajeny i Sookii. Ta ale netuší, že je to upír s pošramocenou pověstí, který se stýká s podivnými existencemi. Jejich představy o morálce jsou dost svérázné. Když pak jsou stojaté vody maloměstečka zčeřeny několika nepochopitelnými vraždami, ocitá se Bill mezi podezřelými. Ve chvíli, kdy je zabita její kolegyně, začíná se o svůj život obávat i Sookie. Kniha získala v roce 2001 cenu Anthony Award za nejlepší detektivní román.... celý text

Horory Romány Fantasy
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Dead Until Dark , 2001


více info...

Přidat komentář

barcasknihou
04.03.2024 4 z 5

Tuhle knihu jsem četla cca před 7 lety, seriál jsem viděla hned po dočtení a je to stejná srdcovka jako Upíří deníky nebo Teen Wolf. Až na to, že tohle je tak trochu něco jiného.

Příběh se odehrává ve světě, kde každý ví o tom, že upíři existují. Některým se to líbí a jejich moc a společnost velice rádi vyhledávají. Zato některým to jde proti srsti a samotné upíry nesnáší a odsuzují ty, kteří s nimi mají co dočinění.

Naše hlavní hrdinka Sookie je tak trochu jiná, umí číst lidem myšlenky. Díky tomu si o ní lidi myslí, že je cvok. Když se ale jednoho dne objeví v její práci upír Bill, změní se jí celý svět, protože jemu myšlenky číst nedokáže. Jejich vztah je jako horská dráha. Je to někdy až komické číst. Já nejsem moc fanoušek Billa, mám jiného oblíbeného upíra. V téhle knize jsem si hodně zamilovala taky Sookiina šéfa Sama.

Městečko Bon Temps už není, tak bezpečné místo jaké kdysi bývalo, stane se zde několik brutálních vražd žen. Všichni jsou otřeseni, nikdo na to není zvyklí. Tím to se rozjíždí celá kniha. Je to nabité akcí, tajemnem, erotikou a upírama.

Jestli máte rádi upíry, tak je tahle kniha přesně pro vás.

Sirina
29.01.2024 5 z 5

Nejdříve jsem viděla seriál a až po nějaké době jsem zjistila, že existují i knihy. Mrtví do soumraku je tak trochu pohádka plná upírů a jsou to úplně jiné bytosti, než na které je člověk zvyklý z posledních dob. Příjemné čtení, které rychle ubíhá. Těším se na druhý díl.


NicaCola
09.11.2023 4 z 5

Samozřejmě jsem to vzala naopak a napřed jsem zkoukla seriál na Netflixu a teď začínám cist knihy :-D Seriál mě moc bavil a myslím, že tahle knižní série se zařadí taky mezi moje oblíbené:)

lucakuca
08.04.2023 2 z 5

Dočetla. Ale teda.... Raději mé vnitřní já upadlo do kómatu, než abych se v čtení posunula o pár centimetrů.
A sama žasnu, že když vypravím o knize svému okolí, že je ta kniha vlastně zajímavá. Tak proč si ji syslím? Co den to stránka někdy i dvě...
Ten začíná tady:
Jakože :-) :-) :-)
Když se hlavní hrdinky borec upíří zeptá na randeti, co dělá obvykle celý den a ona začne:
"Vstanu, vyčistím si zuby, oholím si nohy, vezmu si čisté prádlo..."

anna7852
24.02.2023 3 z 5

Mam rada upíry,vlkodlak atd. Takže jsem sáhla po další. No a nevím jak se k téhle knize vyjádřit.
Na jednu stranu to bylo dobré,na druhou začátek byl fakt divnej.
Zkusím další dil a uvidime

protokol
12.12.2022 odpad!

pozeral som serial. bol to americký preafektovaný trápny odpad. ktorí nebyť toho že tam daju hole zadky do každého sielu tak to nemalo žiadny príbeh. tak za mňa 0 bodov

kristie
22.06.2022 3 z 5

Po hodně dlouhé době jsem dostala chuť na nějakou upířinu a protože je na HBO celý seriál, rozhodla jsem se prvně pustit do knih. Po první kapitole jsem měla chuť knihu odložit a nikdy znovu nevzít do ruky (Sookie mi připadala jako archetyp tupé blondýny a ich forma mě kvůli tomu vytáčela do vrtulí. Že je úplně pitomá, mi tedy připadalo posléze delší část knihy, ale na konci jsem zjistila, že ač je to naivka, tak to vypadá, že si na ni asi zvyknu a možná, že během dalších dílů z té své naivity 13 leté puberťačky možná i vyroste.)
Nicméně je to opravdu chytlavé a já budu doufat, že postava Sookie v dalších dílech ještě trochu "vyroste" z té své naivní bubliny, protože jinak z ní vyrostu já, jelikož další díl si určitě chci také přečíst.

Zuzka_Zuu
08.04.2022 5 z 5

Nejdříve, ač by se nemělo, jsem shlédla - několikrát - seriál a zamilovala se do něj. S postupem času jsem zjistila, že existují knížky a rozhodla jsem se zjistit, jak moc se podobají seriálu.
Kniha sama o sobě se mi četla krásně, i přesto, že jsem díky seriálu věděla co přijde, stejně jsem hltala každé slovo

Lenisk@
20.02.2022 4 z 5

Kdysi jsem viděla seriál a zamilovala si jej. Potom jsem si řekla, že si určitě přečtu knižní předlohu, ale čas utíkal a já se k ní dostala až teď. A jsem ráda, že ji čtu s odstupem, děj si pamatuji už jen letmo a ráda si jej oživuji. Kniha rozhodně patří mezi odpočinkové, je čtivá i napínavá a čas s ní někam mizí. Nechtěla jsem, ale jdu číst další díly.

Nikei
03.12.2021 5 z 5

Ke knize jsem se dostala díky seriálu, který jsem viděla pár let zpátky a nedávno si na něj vzpomněla. Sookie se mi líbí daleko více v knize než v seriálu. Líbilo se mi, že kniha neobsahovala žádné zdlouhavé a únavné části, naopak děj ubíhal docela rychle a plynule. Knížka mě rozhodně nezklamala a ráda se pustím do dalšího dílu.

Gabux
30.06.2021 5 z 5

#rereading
Tohle je moje srdcovka, co čtu každý rok. Neskutečně si u této série odpočinu a postavy jsou pro mě jako přátelé.

Každopádně kniha se opravdu dobře a rychle čte. Nejsou zde žádná hluchá místa a konečné odhalení vraha je podle mě dost překvapivé.
Za mě jedna z těch podařených upířích sérií.

Doporučuji všem milovníkům odpočinkových fantasy knih a milovníkům upírů a jiných fantasy stvoření.

petulik330
12.05.2021 3 z 5

Četlo se to docela dobře a už se těším na další díly.
V této knize je spojeno více literárních žánrů, což této knize na ničem neubírá.
Hlavní hrdinka Sookie je tak trochu naivka, která vypadá jako by nežila v reálném světě. Může to být jejími schopnostmi číst myšlenky. Co se týká Billa, nevím co si mám o něm myslet.
Kniha jalo celek je doca dobrá na přečtení jako oddychovka.

Laféeverte
20.10.2020 3 z 5

Jak už tu bylo několikrát napsáno: je to oddychovka a romantika. Brala jsem to s nadhledem a musím říct, že jsem se vážně bavila nad tím, jak jsou do knihy zakomponovány různé prvky z tzv. červené knihovny, a to svěžím způsobem. Upíři na jednu stranu tajemní a nebezpeční, jsou ale taky mainstream a atrakce pro turisty, hlavní hrdinka je prototypem naivní blondýnky, ale je to vlastně proto, že se polovinu času na nic nesoustředí, jelikož blokuje své telepatické schopnosti...no a tak podobně. Je tam všechno - trochu detektivní zápletky i závěrečné smrtelné nebezpečí. Tak trochu mi to připomíná to, co jeden z mých učitelů literatury nazýval "quod libet" - tedy směsice toho nejoblíbenějšího a nejpopulárnějšího (nemusí to být vrchol literatury, ale spíš to, co je prostě obecně chytlavé).

Simstr
10.09.2020 4 z 5

Povinnost pro všechny milovníky seriálu. Sledovala jsem ho v době kdy byl vysílán v USA. Nikdy jsem nečetla knižní zpracování. Čte se dobře, nemusíte moc přemýšlet. Jako oddechovka výborné. Postupně přečtu snad všechny díly.

Zmrazek
28.07.2020 3 z 5

Moc velká romantika na to že je to o upírech

ludek.n
26.08.2019 3 z 5

Mrtví do soumraku jsou červenou knihovnou, strašidelnou pohádkou a detektivkou, to všechno dohromady zapletené v jednom podivuhodném uzlu. Zcela záměrně používám označení strašidelné pohádky, neboť hororu je kniha na kilometry daleko a fantasy to rozhodně není. Ostatně alfou a omegou všeho tady jsou v první řadě milostné interakce, kolem nichž se všechno otáčí a které určují celou linii vyprávění. Aby také ne: ona je krásná blondýnka s telepatickými schopnostmi a on vysoký, pohledný upír. Dejte je dohromady a sledujte, co se bude v maloměstě, jakým je Bon Temps, dít. Aby nedošlo k mýlce, je potřeba zmínit, že upíři Charlaine Harrisové nejsou žádné krvežíznivé bestie, nýbrž objekty vzrušujících sexuálních snů mladých žen napříč celou Amerikou. Detektivní příběh, ono pátrání po vrahovi žen, které se intimně zapletly s upíry, tak zůstává v pozadí a do popředí se prodere až v úplném závěru. Proto moc nechápu udělení Anthony Award za nejlepší detektivní román (asi byl hodně mizerný rok). Mrtví do soumraku jsou lehce lechtivým, malinko splývavým a naivním odpočinkovým čtením, bez výraznějších dramatických momentů.

Shaki
16.04.2019 5 z 5

Mám ráda styl Harrisové. Viděla jsem seriál, ale na knižní předlohu to nemá. Aspoň podle mně.
Každá postava má svůj rozpoznatelný charakter. Všechno je viděno z pohledu Sookie, což znamená, že se její názor na jednu věc může průběžně měnit.
Jedná se o fantasy, a tak tuhle sérii taky beru.
Bohužel překlad a gramatiku radši hodnotit nebudu.

misowi84
07.03.2019 3 z 5

Ke knize mě přivedl seriál True Blood. Po určitém čase jsem zjistil, že právě
Pravá krev byla knižní předlohou tohoto seriálu. Knihy jsou lepší, jak se říká.
Tak jsem se s nadšením pustil do prvního dílu. Očekával jsem tajemno a o trochu více komornější atmosféru. Bohužel jsem byl nemile překvapen..
Kniha se sice četla dobře. Je to, jak zde již zaznělo takové to oddychové čtení.
Ale něco tomu chybělo..
Doufám, že s pokračováním se to zlepší..

ala.mihalikova
31.01.2019 5 z 5

Odlehčené čtení. Rozhodně se mi tahle verze líbila víc než seriál. Četlo se to samo a nemusela jsem u toho přemýšlet. Pěkná oddechovka.

RamonVarga
02.10.2018 5 z 5

Skvělá odpočinková četba na cestu vlakem.