Trnitá kletba

Trnitá kletba https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519552/bmid_trnita-kletba-ECe-519552.jpg 4 68 30

Když bohyně Flora umožnila obyvatelům Plantae pěstovat a ovládat rostliny pouhou silou vůle, bylo to pro ně požehnání. Teď ale příroda začala chřadnout. Voda se vytrácí, lesy mizí, půda přestává plodit. A boj mezi provinciemi se začíná vyhrocovat. Zatímco Potravináři z Východu a Parfumisté z Jihu se vyhřívají ve světle královské přízně, Vojáci ze Západu a Traviči s Léčiteli ze Severu jsou na okraji společnosti. Osmnáctiletá Convallaria Leroyová se chce stát Travičkou. Ti jsou ale od neúspěšného atentátu na krále pronásledováni. Ačkoliv se snaží držet stranou, je shledána vinnou za četbu knih a odvlečena do hlavního města Flosu k popravě. Od smrti ji zachrání tajná dohoda s guvernérem Západu, se kterým se pustí do pátrání po odpovědích na otázky, které nedají mnoha lidem spát. Co skrývají neprobádaná místa floského paláce? Proč se bohyně Flora odmlčela? Jde zachránit Plantae před katastrofou, které se na ni řítí? Bude tichá a neprůbojná dívka pouhým pěšcem v nemilosrdné hře osudu, nebo ho vezme do svých rukou?... celý text

Přidat komentář

Barb.Rýdl
21.04.2024 5 z 5

Mám ráda knihy, co nám skrytě říkají, chovej se k přírodě hezky, nevíš zda ti to nedokáže jednou vrátit.
Navíc mě hlavní postavy moc bavili. Za mě super čtení, těším se na pokračování. Ta jejich chemie prostě fungovala, bylo to slow burn, ale opravdu to sem sedí. Autorka si to fakt promyslela. Zatím nejlepší kniha, co jsem letos četla.

kikikrat
12.04.2024 4 z 5

Do knihy jsem se okamžitě začetla. Autorka vás od začátku ale postupně seznamuje se světem, takže nejste hned přehlceni. A ten svět je krásný! Protkaný přírodou a místy jako je univerzita, palác nebo knihovna ( to potěší každého knihomola). Hlavní hrdinka vám bude sympatická, není to taková ta dívka co jí od začátku vše vychází a vším proplouvá. Zároveň s tím jak poznává svět se Elin vyvíjí. Guvernér je zahalen tajemstvím, které se vám postupně odkrývá. Je to pomalejší fantasy(není tu neustálá akce) ale rozhodně se nenudíte. Neměla jsem pocit nějakých vycpávkových stran. Magie protkané rostlinama je tu jen málo. Ničemu to ale nevadilo, celé to zkrátka skvěle fungovalo. Já miluju přirodu takže o to víc jsem byla okouzlena.
Všem milovníkům přírody, fantasy s krásným světem a také náznaky mytologie moc doporučuji.


strana394
13.03.2024 4 z 5

Tak tohle se autorce moc povedlo. Tohle si musíte přečíst!

Magie v tomto světe je fakt originální a autorka má celý svět krásně promyšlený. Obyvatelé Plantae mohou ovládat svoji spřízněnou rostlinu, a to díky bohyni Floře, která před dávnými věky spadla na Zem. Kniha je tak doplněná ještě informacemi o květinách a jejich účinku, dostaneme i pár kapitol ohledně Bohyně Flory. Autorka navíc různě do děje zapojuje mýty a legendy a dotýká se velmi zajímavých témat – otroctví, nadřazenosti vrstev, ničení přírody, toužení po moci apod.

Už mám těch vyvolených young adult hrdinek, které jsou něčím výjimečné, mají větší sílu než všichni dohromady a mimořádné schopnosti, plné zuby. Proto mám radost, že naše hlavní hrdinka Elin je přesný opak. Je jako velká voda, je nešikovná, občas se ji nedaří, ale vždycky z toho dokáže nějakým zázrakem vybruslit. Má čisté srdce a úmysly, je hodná, silná. Líbila se mi její zapálenost. Této nenápadné, nemotorné, ale ve skrytu duše odvážné dívce je kvůli hříchům minulosti zapovězeno stát se Travičkou. To ale neznamená, že se o to tajně nepokusí. I za cenu hrozby odhalení.

Zato s druhým hlavním hrdinou jsem měla trochu problém. Épine pochází z Atzlánu, kde mají své náboženství a zvyky, které se od ostatních zemí Plantae hodně liší. Kvůli tomu je všemi nepochopený, všichni na něho koukají přes prsty, drží se od něho dál, protože věří, že jeho národ pije lidskou krev. Autorka krásně promyslela všechny historické události jeho země, včetně Bohů a důvodem proč je uctívají. Ale ocenila bych více informací o Épinovi samotném, i když se nám naskytlo pár momentů, kdy se otevřel, furt toho o něm moc nevíme a díky tomu mi moc k srdci nepřirostl. Jednou se chová starostlivě a v druhý moment je odměřený a téměř bez emocí. Stejně jako Elin se v něm nevyznám..

Na konci knihy najdete slovník nahuatlu, což je skutečný jazyk, kterým mluvili Aztékové a mluví jím i jejich současní potomci, Nahuové. A právě tímto jazykem občas mluví i Épine.

V závěru knihy nás autorka nalákala na anotaci druhého dílu a já se už těším, až se zase s Elin pustíme do pátrání dalších tajemství celé Plantae.

Hodnocení: 4,8/5

Knihu jsem četla v rámci spolupráce s Albatros media, moc děkuji.
IG: @strana394

nela3812
01.03.2024 4 z 5

Na příběhu je vidět, že je autorka opravdovou nadšenkyní do světa Aztéků a jejich kultury. Na každé straně je vidět, jakou péči dala průzkumu a s jakou láskou příběh stvořila. Nenašla jsem byť jediný detail, který by nebyl promyšlený nebo by nedával smysl. Vše do sebe krásně zapadá a svět Platae, kde lidé vládnou rostlinám, dozajista pohltí každého čtenáře.

U prvního dílu bych čekala pomalejší tempo, ale je tomu právě naopak. Svižný děj, mnoho zvratů a originální svět zaručují čtivost a naprosté pohlcení. Nemohla jsem se odtrhnout a toužila jsem z tohoto světa poznat co nejvíce. Moje srdce plesalo při každém kozlu či zmínce o rostlinách. Je těžké popsat atmosféru, kterou je kniha protkaná. Kouzlo přírody cítíte na každé stránce.

Stát se Léčitelem či Travičem? Hlavní hrdinka Convallaria ví, co chce a jde si za tím. A že to není zrovna a lehké! Co chvíli zakopne (doslova i obrazně). Život se s ní rozhodně nemazlí, a připlete se tak často na špatné místo nebo do špatné společnosti. Díky tomu vzniká nejen spoustu komických situací, ale také mnoho drobných a napínavých okamžiků.

Oporou Convallarii je guvernér Západu, který ji v pravou chvíli vytrhne za spárů smrti a snaží se jí naklonit na svou stranu. I přes tvrdou schránku pomalu získá srdce nás a pravděpodobně i hlavní hrdinky. Osobně jim však tu jiskru nevěřím a vztah mi mezi nimi připadá spíše přátelský než milostný. Neumím si představit další vývoj. Na můj vkus je rozvoj tohoto vztahu až příliš pomalý a klidně bych ho vynechala. Krásné fantasy může existovat i bez romantické linky.

V závěru příběhu si autorka hezky připravila půdu pro další pokračování a já upřímně doufám, že se jej v brzké době dočkáme! Napětím ani nedýchám.

Hodnocení: 4,5/5

Fidibus
23.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Originální námět a prostředí, ovšem příběhu postupně došel dech. Trocha napětí a zdlouhavé popisy mne ve druhé půlce moc nebavily. I jiskření ubylo a dochází ke vzájemné sympatii hlavních hrdinů doplněné příběhy o bozích. No, a náznak zápletky s princem na konci. Na prvotinu to není špatné, ale nevím, zda půjdu dál.

knihomolka2022
14.02.2024 5 z 5

Jestli chcete zažít úžasné dobrodružství, kterým budete žít ještě další týdny, chtěla bych vám moc doporučit Trnitou kletbu z pera talentované české autorky.

Tato fantasy obsahuje dechberoucí příběh z Platae, kde mohou lidé ovládat rostliny pouhou silou vůle, takže je kniha doplněná o informace o květinách, studium flóryobyvatelé mohou studovat na Traviče či Léčitele a hlavní postavě, Convallarie Leroyové (Elin, Convallarie se jmenuje podle své rostliny konvalinkyto je hezké, že?) není studium umožněno z důvodu neúspěšného atentátu na krále, o který se pokusil její příbuzný Travič. Na rodinu je tím uvržen stín, ale i přesto se Elin snaží najít skulinky, ale už jen za četbu knih je shledána vinnou a odvlečena do hlavního města Flosu k popravě. Krk ji zachrání guvernér Západu, který má až nad hlavu vyhroceného boje mezi provinciemi...

Každá provincie je něčím zajímavá (vyskytne se i téma ekologické krize, politika), autorka má vše krásně detailně promyšlené, popsané a nedokážu pochopit, jak dokázala vymyslet tak krásné místo, které má své vlastní legendy o vzniku, drsnou historii, jazyk, obyvatele různých povah a osudůzkrátka příběh nabízí všechno pro milovníky kvalitní fantasy a originálního světa. MILUJU TO!

Elin má s guvernérem dohodu o nalezení Flořina deníku (Flóra je bohyně, hlavní “postava legendy o vzniku ssvěta, do které máme možnost nahlédnout). Elin se snaží získat klíč, odhaluje tajemství, která měla být navždy skrytaJak to dopadne? Všechno se hodně zamotá, to si nemyslete Jo a pro romantické duše - ani o tu (hoodně) slow burn romantiku zde nepřijdete!

barcasknihou
08.02.2024 4 z 5

Knihu mi poslala sama autorka a tímto jí chci hrozně moc poděkovat.
Tahle kniha má jeden z nejlépe promyšlených světů, co jsem kdy četla. Taky je to napsané kouzelným jazykem, kde si autorka hraje se slovy. Nutí vás to číst dál a dál. Stránky mizí pod rukama ani nevíte jak.
Protože je ten svět docela velký, tak mapa nesměla chybět a je naprosto boží.

Hlavní hrdinka Convallaria má velkého ducha, ví co chce a jde si za tím. To se mi na ní moc líbilo. I přes historii její rodiny se nikdy nevzdávala a šla si za svým snem. To ji bohužel přivedlo do nepříjemných situací, se kterými se musí vypořádat a není to vůbec lehké. Soucítila jsem s ní a postupně jsem si ji začala čím dál tím víc oblibovat. K tomu se váže další postava příběhu Épine, který bude v Convallariině životě sehrávat velkou roli. I on mi svým charakterem sedl a je to zajímavá postava. 

Byl tam náznak takového jiskření mezi hlavními hrdiny, které se doufám prohloubí v dalším dílu. 
Skončilo to extrémně napínavě, takže potřebuji více z tohoto světa. 

Jestli jste ještě Trnitou kletbu nečetli, tak to jděte hned teď napravit. 
Začínám přicházet na to, že knihy od českých autorů jsou vážně skvělé.

Kate3003
31.01.2024 4 z 5

Kniha Trnitá kletba pro mě byla velmi milým překvapením. Příběh jsem si opravdu užila od začátku až do konce a přestože bylo pár míst, kde se toho až tak moc nedělo a bylo to trochu více o popisech, tak jako celek byla kniha opravdu zajímavá.
Navíc ten svět který autorka vytvořila je naprosto skvělý. Nejen že obyvatelé Plantae umí za pomoci své síly vypěstovat rostliny s kterými jsou příznění, ale jsou rozděleni podle určitých předpokladů a typu rostlin do určitých skupin. Jejich moc má i nějaká pravidla což se mi opravdu hodně líbí, protože často se v příbězích setkáváme s tím, že hlavní hrdina či postavy v knize mají nějakou moc, ale bez jakýkoliv omezení či pravidel. Takže za to rozhodně plusové body.
U tohohle to ale nekončí, pro dokreslení atmosféry jsou do příběhu zasazeny i legendy, pohádky, historie nebo i hry související s tímto světem. Autorka si dala opravdu hodně záležet a vše propracovala do sebemenšího detailu a postupně vše dávkuje v příběhu tak jak na vše přichází hlavní hrdinka. Takže za mě skvělé a chci se o tomhle světě dozvědět mnohem víc.
Když už jsme u hlavní hrdinky tak u ní rozhodně oceňuji, že to není supersilná a dokonalá osoba, kterou najdeme v každé druhé knize. Baví mě na ní to jak vlastně spoustu věcí pokazí, ale i to že si sama dokáže přiznat svou chybu. Její chemie s dalšími postavami (hlavně s jistým guvernérem) je opravdu velmi povedená a i její vývoj a uvědomění v průběhu příběhu bylo velmi dobře zpracované.
Romantická linka je v knize opravdu hodně slow burn a působí spíš tak jako od nenávisti k přátelství než k lásce, ale kdo ví jak se to vyvine dál. Celkově je tato linka, ale spíš v pozadí a nehraje v příběhu úplně prim. Autorka do pozadí příběhu skryla spoustu dalších témat, které si přečtete mezi řádky a myslím že se povedlo je zapracovat velmi dobře, protože nepůsobí jako kdyby do knihy byli natlačeny násilím, ale přirozeně plynou s příběhem. Jsem opravdu zvědavá co přinese další díl, protože ten jednoznačně chci přečíst.
Jednu malou výtku mám k anotaci, kterou jsem si přečetla až teď a její konec mi úplně nesedí k tomu co se v příběhu děje, ale to je opravdu maličkost a jelikož většina z nás anotace nečte ani si nevšimne. Knihu rozhodně doporučuji přečíst a pak mi můžete napsat jestli i za vás je to s anotací stejně.
Za zaslání výtisku na recenzi v rámci spolupráce děkuji @albatrosmedia

M.C.SMITH
31.01.2024 4 z 5

Příjemné a velmi čtivé. Kniha mi sice trochu připomínala jinou knihu již dříve vydanou, ale i tak mne čtení bavilo. Nechyběla jí originalita a člověk se i něco zajímavého dozvěděl.
Velmi příjemné a myslím, že v budoucnu si knihu přečtu znovu. Jsem zvědavá na další díl.

AnnaNes
18.01.2024 4 z 5

Moje první fantasy od české autorky a moc se mi líbilo, nic podobného jsem ještě nečetla. Ocenila bych víc romantiky, ale to je jen moje osobní preference. Druhý díl si ráda přečtu.

TynaBehuncikova
12.01.2024 4 z 5

Mě to moc bavilo, hlavně ten svět byl fakt skvělý, miluju rostliny i knihy a tohle jejich spojení? Skvost! Knihu jsem si fakt vychutnávala, už se těším na druhý díl.

LenkaPet
11.01.2024 4 z 5

Příběh se mi líbil, dobře se četl a nápad byl docela zajímavý. Bohužel jsem až pozdě zjistila, že není pouze jeden díl. Elin si nějak neumím ani představit, nevím jestli je to mnou a vadí mi i její nešikovnost. Když mi ale došlo, že příběh bude pokračovat, je mi jasné, že se bude vyvíjet. Uvidím jestli budu pokračovat, zatím nemám úplně potřebu. Ale určitě stojí za přečtení.

lena.o.knihach
04.01.2024 4 z 5

Osmnáctiletá Convallaria by se ráda stala Travičkou. Jenže ona a celá její rodina pyká za čin, který spáchal její předek (pokusil se otrávit krále). I přes všechny zákazy se ale hlavní hrdinka pokouší přihlásit na studium, čte zakázané knihy a je proto odvlečena do hlavního města, kde ji od popravy zachrání dohoda s guvernérem Západu.

Tohle je rozhodně velké překvapení. Hned od začátku jsem se do příběhu ponořila a hltala každou stránku. Při čtení jsem si (díky Travičům) občas vzpomněla na mé oblíbené Tři temné koruny, což mi vykouzlilo úsměv na tváři.

Convallaria se mi moc líbila. Byla chytrá, odvážná, stála si za svým a jen tak se nevzdává. Romantická linka tu na můj vkus spíše nebyla, než byla a mně to tak vyhovovalo.

Obrázek o hlavní mužské postavě jsem si ani nestihla pořádně udělat, protože mi Trnitá kletba vážně mizela pod rukama a šíleně to uteklo.

Určitě se do knihy Anežky Kočové pusťte. Je originální, provází vás skvělá hlavní hrdinka a já doufám, že se dočkáme pokračování.

#spoluprace @anezka.kocova

JaAnička
19.12.2023

Vítejte ve svetě Plantae, ve světe, kde žijí Floristé, kteří pouhou silou vůle ovládají své spřízněné květiny...

Hned na úvod musím říct, že ačkoli jsem se přistihla, že čas od času mi myšlenky ulítávají k obědu, je ta kniha absolutně skvělá. Ten svět je neskutečně zajímavý a nabízí tolik možností. Všechny ty mýty, legendy, pohádky, historie a celá Flóra je vskutku fascinujicí a velmi detailně zpracovaná, opravdu klobouk dolů a už se moc teším, jak s Convallarií prozkoumáme další časti tohoto světa...

Taky musím ocenit, že hrdinka není přesílená badass girl, ale že je právě (v rozumných mezích) nešikovná a že naopak potřebuje pomoc, ono totiž přesně tady toto nám ukazuje, že není špatně si říct o pomoc a že člověk nemusí vždy všechno dělat sám (snad se to do budoucna nezmění)...ačkoli...mít za spřízněnou květinu konvalinku...to už trochu badass je, takže prosím...chci nějakou dobře krutou otravu.

Chemie mezi postavami je vskutku zajimavě nastíněná, a když jsou postavy spolu, je radost to číst...trochu mě však mrzí věk hrdinů, protože 18+ postavy už automaticky evokují 18+ publikum (NA), což tady tak úplně není, ale to opět neznamená, že se to dalším dílem nemůže nezměnit....a já pevně věřím, že změní.

Celá ta kniha je svým tématem květin originální, a dokonce nese i velmi zajímavé poselství a nápad. Človek a vztah k přírodě? Rasismus? Disktiminace? Utlačování? Genderová nerovnost? Náboženství? Týrání? Násilí? ...to všechno tam je a z většiny vám tiká levé oko a vzadu v hlavě bliká kontrolka.

...Protože ten konec? Wau. Otevřená pusa a potřeba-nutnost dalšího dílu.

Adele02
17.12.2023 4 z 5

Klidně bych se přiklonila k 4,5*, protože tohle bylo ve výsledku mnohem lepší, než jsem myslela, že bude. Dynamika mezi Elin a Épinem je boží (sám Épine je poměrně netradiční a v tomto duchu rozhodně osvěžující postava). Ten svět je skvělej, je vidět, že toho skrývá ještě dost, co se ukáže v dalších částech (místy to je znát, ale ne že by to bylo na škodu, naopak to funguje dobře, rozhodně to podnítilo mou zvědavost). A ten konec?! Sem s dalším dílem!

jana1874
11.12.2023 4 z 5

Nic nebylo tak černobílé, jak se na první pohled zdálo.
.
.
.
Ta obálka je opravdu nádherná, upoutala mě na první pohled . Moc děkuji @ ,protože u ní jsem tuhle knihu zahlédla poprvé.

Nápad na spřízněnou rostlinu a svět rozdělený do více částí, z nichž každý se liší,  i se zabývá jiným povoláním, je moc pěkný.

Convallaria se mi jako hlavní postava líbila, nešikovná dívka, která většinu věcí kazí a to co by chtěla dělat nemůže kvůli davnému nařízení. A guvernér Západu? Postupné seznamování s ním bylo skvělé, i jeho jsem si oblíbila. Oba se pomalu poznávají a sbližují.

V knize je několik skrytých poselství, která jsou důležitá.

A ten konec ? Doufám, že druhý díl bude brzy, abych věděla, jak to pokračuje dál

ellacteknihy
08.12.2023 4 z 5

Super !
Kniha se mi opravdu líbila a nadchla mě. Celkově příběh se čte krásně a je originální. Na knihu mě nalákala převážně obálka, která se povedla.

Knihomol_ka
07.12.2023 4 z 5

Nejenom, že se kniha může pyšnit svou přenádhernou a dechberoucí obálkou, ale už samotná anotace Vás přesvědčí, že si knihu musíte rozhodně přečíst.

Kniha má opravdu krásné hodnocení, a sklízí úspěch všude kam se podívám.
Příběh je velmi originální a do nejmenšího detailu popsaný. Ze začátku jsem uvítala, jak nám autorka nadšeně vše popisuje, ale občas mi to přišlo krapet zbytečný, ale to jen můj poznatek, a věřím, že jiní to zase ocení. Příběh si díky tomu krásně představujete a vychutnáváte. V příběhu se vyskytuje flóra, legendy, bohové a mýty. Za což autorce klobouk dolů. Jde vidět, že má vše v malíku a pečlivě se o to zajímala. Nestačila jsem žasnout, co vše všem se díky příběhu dozvěděla. Na příběhu se mi nejvíce líbilo, že autorka každému člověku dala spřízněnou květinu, a tak díky ní byli i pojmenování.

Příběh se čte úplně sám. Hlavní postava je Convallaria, která mi díky své úžasné osobnosti přirostla k srdíčku. Není to typická hrdinka. Líbí se mi, jak je nešikovná úplně jako já! Další je Épine, který mi přišel z počátku takový bručoun ale postupem času se ukazoval v lepším světle a získal si mě.
Co se týče romantické linky, tak je to slown burn, ale že opravdu extrémně ! V dalším díle by se to mělo už rozjet, tak doufám!!
Ještě bych já osobně brala více akce, tak snad se dočkáme v druhém díle. Líbí se mi, že anotace na další pokračování je na konci knihy, a tím mě autorka vlastně nalákala číst pak pokračování.

Airelle
06.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Moc děkuji @humbook_blogeri za možnost si knihu přečíst.

Když jsem se přihlásila do konkurzu na tuto knihu, tak mě v prvé řadě zaujala obálka, která je naprosto skvostná, pak jsem udělala výjimku a přečetla si anotaci a hned mi bylo jasné, že si knihu budu chtít přečíst, ať už knihu na spolupráci získám a nebo ne.

Velmi se mi líbilo, jak mě kniha hned na začátku vtáhla do děje. YA fantasy je žánr, který mám moc ráda, dost často si u tohoto žánru odpočinu a hlavně málokdy se stane, že mě kniha nezaujme.

Co na knize musím vyzdvihnout je propracovanost fantasy světa! Ten se opravdu povedl a já si ho lehko uměla představit. Navíc se dotýká velmi zajímavých témat, jakými jsou zdroje, otroctví, nadřazenost vrstev, atd. Navíc já se považuji za kytkofila, takže kniha, kde je v hlavní roli celá flóra, mi rozhodně nemohla chybět v knihovně.

Pokud mám mluvit o postavách, tak se mi k srdci přirostla hlavní hrdinka Elin Convallaria, která se potýká s tím, že jí není dovoleno studovat a věnovat se travičství, ke kterému má vlohy po svém dědečkovi, jenž byl popraven za pokus o vraždu krále. V momentě, kdy jí strážní nachytají při četbě a přechovávání knih o bylinkářství je převezena do vězení v paláci, kde se teprve rozjede celý její příběh a kde se setká s guvernérem Dranellem, se kterým uzavře tajnou dohodu.

Musím říct, že jsem si oba dva velmi oblíbila včetně jejich postupného spřátelení a plně doufám, že v dalším díle se jejich vzájemné city ještě více prohloubí.

Co se týče použitého aztéckého jazyka, mohu jen zatleskat a tleskám i po druhé za slovník na konci knihy, který jsem velmi často a velmi ráda používala!

Knihu Vám s radostí doporučím, české autorky umí psát skvělé fantasy, které leckterá světová fantasy převyšují. Řekla bych, že tahle kniha převyšuje mnohé, které se mi poslední dobou dostaly do ruky.

Snad se brzy dočkáme dalšího dílu. Já si ho rozhodně přečtu

Mamka_cte
03.11.2023 5 z 5

Za poskytnutí knihy moc děkuji @humbook_blogeri @humbook! Kniha mě zaujala hlavně svou krásnou obálkou, ale po přečtení, jsem si ji zamilovala celou.

Úžasně propracovaný a originální fantasy svět , flóra, legendy a mýty a mnoho dalšího. Strašně se mi líbila myšlenka toho, že má člověk svou spřízněnou květinu, kterou dokáže ovládat. Jako milovník květin a všeho zeleného, bych tohle opravdu chtěla!

Příběh krásně a poklidně plyne a od začátku až do konce jsem se nemohla odtrhnout od čtení. Trochu mi chyběla romantická linka, ale to snad další díl napraví.

Hlavní postava Convallaria není přímo typická hlavní postava, je nešikovná, oplácaná a nic moc se jí nedaří. Super! Konečně hlavní postava, která není ve všem dokonalá.
Épine byl takový mručoun, který se mi ale postupem v knize moc zalíbil. Jeho květina byla opuncie. Shodou okolností jsem veliký milovník kaktusů a mám jeden vytetovaný pod kůží.

Objevuje se zde latina - hlavně u květin, kterou jsem se učila na střední. Vyvolalo mi to krásné vzpomínky. Nechybí ani krásná mapka a slovníček na konci knihy.

Tato kniha je takové moje pleasure. Objevuje se zde vše co mám ráda a moc se těším na další díl. Protože konec prvního dílu slibuje hodně!

Tento příběh rozhodně doporučím, pokud nebudete chtít extra velikou akci, ale krásný promyšlený svět léčitelství, jedů a problémů lidstva, jen do toho!