Arkagas Arkagas komentáře u knih

☰ menu

Poslední dům v Needless Street Poslední dům v Needless Street Catriona Ward

Knížka z výprodeje, od které jsem krom pěkné obálky nečekala vlastně vůbec nic. Je to horor? Ne. Je to thriller? Ne. Kdo bude očekávat, že se bude bát, bude zklamaný. Kdo bude čekat, že se na něj povalí akce, taky. Tahle kniha je totiž úplně jiná. Sledujeme myšlenky Teda, hlavní postavy, jeho kočky Olivie a dcery Lauren, která nemá nohy, navíc v domě, který je celý obedněný, takže do něj světlo proniká jen pár škvírami. Čím si můžete být 100% jistí je to, že až do konce nebudete vědět, o co tady jde. Kapitoly jsou vyprávěné vždy Tedem, Lauren ale i kočkou Olivií a chápu, že mnoho čtenářů může už tenhle styl odradit. Ale tahle kniha je úplně jiná. Ukazuje na to, že největší zlo se opravdu skrývá v lidech a mnohdy těch, kteří jsou nám nejblíž. Ukazuje sílu lidské mysli, která je odhodlána bojovat a přežít, i když tělo už nemůže a především v sobě nese jedno velké poselství a otevření očí společnosti ohledně duševních nemocí.
Pokud chcete něco jiného, než klasický thriller, za tuhle knihu dám ruku do ohně.

Moje hodnocení: 10/10

08.04.2024


Kill Creek Kill Creek Scott Thomas

opět moje typické "čtou to teď všichni, takže si to přečtu tak za rok" a splněno. Kill Creek rozhodně není nic převratného ve svém žánru, ale má skvělé momenty. Už to, že se jedná o 4 spisovatele hororu, kteří stráví společný čas v domě a které máme možnost poznat nejen z tvůrčí, ale i osobní stránky je fajn. Druhá věc je, že tu autor nenajíždí prvoplánově na slasher hned od začátku, ale i tak se ho na konci dočkáme. Atmosféra se buduje postupně, a spíše než strach si knížka buduje atmosféru ve smyslu "bude Vás zajímat, co kdo prožívá". Ano, 100-150 stran by se dalo ubrat, ale mě pomalejší děj a rozvleklé pasáže obecně nevadí, takže jsem si ji užila i tak. Kill Creek je příjemná záležitost plná lidských osudů, vzdává holt hororovému řemeslu a rozhodně je to kniha, u které jsem si příjemně odpočinula. Pokud by tohle někdo dobře uchopil, byl by to skvělý film. 
Moje hodnocení: 8/10

08.04.2024 4 z 5


Spisovatel Spisovatel Lucie Salová

Erotické romány nečtu. Když mě ale Lucka oslovila s tím, jestli bych nechtěla být beta čtenářem její nové knihy, nemohla jsem to odmítnout, protože ta ženská prostě umí. Bez tváře mě dostala do kolen a tak jsem byla zvědavá, jak si poradí v českém rybníčku s tímhle žánrem. Ano, je to místy české psané porno, zároveň je to ale kniha s obrovským přesahem, už jen proto, že sem Lucka zakomponovala pocity ženy, která roky žila s mužem, jemuž vadil jakýkoliv dotek. Nebudu Vám tu nalhávat, že to není příběh jako z pohádky a místy to není dost přitažené za vlasy, ale to se od tohoto žánru přece jen očekává ne? :) Se spisovatelem jsem strávila cca týden ve formě tištěných stránek z pdf a když se mi poté dostala do rukou finální knížka s věnováním, udělalo mi to neskutečnou radost. A pokud jste fanoušky oddechovek, Spisovatele si dejte.
Moje hodnocení: 7/10

17.01.2024 4 z 5


Malorie Malorie Josh Malerman

Někdo říká, že oproti 1.dílu je tohle zdlouhavé a utahané. Mě to bavilo stejně. Jako máma si možná dovedu představit tu bezmoc, když se za všechno na světě snažíte uchránit svoje děti před zlem, které číhá všude okolo Vás a kterému se vlastně ani nemůžete podívat do očí. Nebo snad ano? Jenže děti už nejsou děti, ale dospívající, samostatně myslící jedinci, kteří na tohle všechno mají možná úplně jiný názor. Chtějí vědět, co se kolem nich děje a matka je v tom značně omezuje. Bavilo mě to, jen je škoda, že se ani tady nedozvíme, co za zlo to vlastně je a kde se vzalo. I když to je možná to jediné, na čem Josh graduje to napětí. Vcelku příjemná záležitost. 
Moje hodnocení: 7/10

09.01.2024 4 z 5


Ďáblův hřbet Ďáblův hřbet Honza Vojtíšek

Že je Ďáblův hřbet tak nějak sázka na jistotu jsem věděla díky nadšeným ohlasům z mého okolí. I proto jsem si ho nechávala na čas, kdy se na něj budu moct soustředit a udělala jsem dobře. Osídlovaní hranic ve 13.století a zlo, které se prolíná celým příběhem.
Na, která žije roky sama v lese je považována za čarodejnici. Ale tuhle cestu si nevybrala sama a síly, které tu byli dávno před lidmi to ví. I proto je Na pod jejich jakousi ochranou.
Když na místo dojede karavana mužů, žen a dětí, z nichž každý bojuje vlastně sám se sebou, netuší ještě, jaká odplata je čeká za to, co časem provedou s Na.
Démoni a Ďábel totiž nikdy nespí. Jsou temní, krutí a všude.
Pro milovníky okultních záležitostí a lidských příběhů je tahle kniha velmi povedenou záležitostí. Určitá prvoplánovost se jí ale ani tak upřít nedá, protože tohle je téma, které prostě baví a táhne.
Někomu může vadit, že se skoro celou knihu téměř nic neděje a poznáváme psychologii postav, mě naopak ta největší řežba na konci absolutně sedla.

Moje hodnocení: 9/10

23.12.2023 4 z 5


Sklíčenost Sklíčenost Lucy Taylor

Jednohubka na jedno odpoledne z edice Zrnka temnoty. Pro milovníky Ďábla, pekla, čarodejnictví a starých rituálů naprosto jednoznačné doporučení. A přesto všechno to za mě má jedno ale. Ruth je jako postava velmi zajímavá, už jen její ženská energie se tu projevuje moc hezky, nicméně místy je to takové suché, nic moc se neděje a člověk se ztrácí v počtu postav. Monstrum, které vypadá jako velký medvěd, jež krade děti nakonec úplně medvěd není a jeho jeskyně je víc než jen brloh na spaní. Obětiny, krev, drastické scény, to všechno tu je. Možná je to malým rozsahem stran, ale na tuhle knížku nejspíš velmi brzo zapomenu, i když jsem s ní strávila jedno příjemné odpoledne.

Moje hodnocení: 7/10

23.12.2023 4 z 5


Noční směna (20 povídek) Noční směna (20 povídek) Stephen King

Na tuhle krásku jsem se tak těšila! Už jen díky tomu, že nejen obálku, ale i ilustrace ke každé povídce dělal Murin.Noční směna je sbírka povídek, ve které se nacházejí klasická díla, která znáte především z filmů - Kukuřičné děti, Noční směna, nebo třeba Šroťák, alias Děs v prádelně - kdo nezná doporučuju. Pro milovníky hororu a upírů je tu ale samozřejmě původní povídka Prokletí Jeruzalému, podle které byl natočený Chapelwaite s Adrianem Brodym, který doporučuji, kudy chodím. Jedná se vlastně o prequel Prokletí Salemu. Dokonalá záležitost knižně i seriálově. Ano, najdou se tu i slabší kousky, ale jinak je to jízda, od které se nedá odtrhnout. Miluju a děkuju. 
Knížku mi zaslaly knihy Beta v rámci spolupráce.
Moje hodnocení: 10/10

23.12.2023 5 z 5


Agatha Christie: Tajuplná žena Agatha Christie: Tajuplná žena Lucy Worsley

Když se řekne Agatha, každý milovník literatury ví, o koho jde. Ale ruku na srdce, co víte o jejím skutečném životě? Pokud nejste zarytí fandové, nejspíš toho moc nebude. A přesně proto jsem si chtěla tuhle knihu přečíst. Že bude zárukou kvality jsem dostala info od svého nejmilejšího zdroje a díky Betě jsem se k ní dostala hned po vydání. A waw, musím smeknout, že Lucy se povedlo Agathu ukázat lidsky, rozebrat její strasti a radosti s úctou a mnoha lidem tak přiblížit ženu, která i dnes zůstává pro mnohé pod rouškou tajemství. Agatha rozhodně nebyla nudná žena, ba naopak, byla neskonale chytrá, moudrá, ale jak se říká, taky si pěkně narazila hubu ve vztazích s vše se promítlo v jejím životě.
Tuhle knížku si dejte, dám za ni ruku do ohně, že Vás bude bavit a budete koukat, co všechno se nedozvíte.

Moje hodnocení: 10/10

Za knížku děkuji Betě v rámci spolupráce :)

10.12.2023 5 z 5


Cyklus vlkodlaka Cyklus vlkodlaka Stephen King

40 let jsme čekali na její vydání česky, abychom ji pak všichni max. za hodinu přečetli. A přesto všechno z ní máme obrovskou radost. Ano, není to převratné dílo, ale novelka, která za srdce chytí každého Kingofila, nebo milovníka vlkodlaků. Útlá knížka na křídovém papíru, doplněná obrázky od  Bernie Wrightsona je dílo, které si prostě vystavíte v knihovně a budete se jím kochat pokaždé, když půjdete okolo. Tarker Mills je rozhodně zajímavé městečko s velmi zajímavými obyvateli, které by si zasloužilo mnohem víc prostoru a textu.
Miluju to od první stránky a prvního přičichnutí. A hlavně, tohle je přesně ta kniha, která si myslím přesvědčí i zaryté odpůrce Kinga o tom, že umí vystavět příběh i na pár stranách a nepotřebuje k tomu stovky stran. Právě naopak, v tomhle případě chcete číst dál a nemůžete :-D
Knížku mi poslalo v rámci spolupráce nakladatelství Beta, kterému moc děkuju.
Moje hodnocení: 10/10

30.11.2023 5 z 5


Čtyři po půlnoci Čtyři po půlnoci Stephen King

První souborné vydání těchto 4 novel v jedné knize je počin, který nesmí chybět žádnému fandovi. Čtyři absolutně rozdílná díla, z nichž veřejnosti jsou známí Časožrouti a Skryté okno do skryté zahrady aka Tajemné okno jako filmová verze. Já si ale nejvíc užila Policajta z knihovny, kterého jsem četla poprvé v životě a jestli něco SK umí, tak vyvolat ve mě dost nepříjemné pocity z příští návštěvy knihovny. Psychologické drama, skvěle vykreslené postavy a notná dávka nechutných scén, které jsou SK vlastní nechybí ani v těchto novelách a nudit se rozhodně nebudete. Napětí, akce, strach, zoufalost, odvaha, sem tam nějaká ta nechuťárna v podobě démona a jeho počínání, ale především opravdové charaktery a lidské chování postav plné životních chyb a přešlapů. To je to, co tu jako vždycky najdeme. Chvíle s touhle knihou, kterou jsem četla hlavně po půlnoci jsem si užila na maximum. 
Moje hodnocení: 10/10 :-)

05.11.2023 5 z 5


Anna chce skočit Anna chce skočit Lucie Lomová

Narazila jsem na ni ve výprodeji v LK a dostala mě hned po otevření a přečtení první strany, takže šla se mnou domů. Krásné zpracování, silný příběh a česká tvorba. Co víc. I přesto, že se jedná o čtení cca na 30 minut ji vřele doporučuji :)

Moje hodnocení: 8/10

25.09.2023 4 z 5


Marion: Guvernantka královské rodiny Marion: Guvernantka královské rodiny Fern Britton

Máte rádi Velkou Británii a královskou rodinu? Čtete rádi příběhy z jejich života? V tom případě je Marion kniha jako stvořená pro Vás. "Crawfie" se v rodině ocitla náhodou a vychovala Alžbětu a její sestru. Pro dobro královských holčiček se vzdala vlastně nejdůležitějších let svého života a plánů, které měla. Mohlo by se zdát, že její život byl šťastný, ale mnohdy je opak pravdou. Když už jejích služeb nebylo potřeba, byla jí nabídnuta spolupráce na knize, která vyšla pod názvem Malé princezny. Jí nikdy za vynášení informací nebylo odpuštěno, ale vydavatelé, kteří ji do toho uvrtali se zanedlouho ukázali na královské párty. Crawfie tak nakonec i přes všechnu svou službu zemřela osamělá a královská rodina na ni zapomněla. Ano, i tohle je realita. 
Nutno podotknout, že se nejedná o literaturu faktu, ale o román založený na historických událostech a podkladech. Čte se snadno a pro milovníky zajímavých příběhů je to rozhodně must have kniha. Já si ji užila moc. 
Moje hodnocení: 9/10
Knihu mi zaslalo nakladatelství Beta v rámci spolupráce, za což moc děkuji :)

25.09.2023 5 z 5


Děsivé důsledky Děsivé důsledky Ramsey Campbell

Povídky Ramseyho u nás vychází v tomhle vydání vůbec poprvé a já naprosto chápu, že pro někoho je t čtení náročné, které mu nesedne. S ohledem na dobu, ve které ale vznikaly je to soubor víc než dobrý a každý člověk věnující se žánru hororu ho zcela jistě ocení. Nečekejte potoky krve, nebo brutální násilí, ale plížící se nejistotu, která může ovládnout i Váš strach.
Klasicky jako v každé antologii se tu najdou silnější a slabší díla, ale to všechno už je na vnímání čtenáře.

Moje hodnocení: 8/10

02.09.2023 5 z 5


Crota Crota Owl Goingback

Krátký, ale velmi atmosférický horor, který by byl opravdu skvělý jako film, byť by se jednalo asi o brutálnější dílko. Crota je něco, co je tu od počátku věků a co se dostalo na povrch země po nedávném zemětřesení. Byť se zdá, že se jedná o velkého medvěda, pravda je jinde a když Crota řádí, umírají nejen lidé, ale vše, co mu přijde do cesty. Kniha, která spojuje prvky hororu s prvky indiánské mystiky a mytologie je něco, co chcete číst. Je to neskutečně svižné, originální, krvavé, nepříjemné a ve finále plné lásky a odhodlání.
Crota dostala cenu Brama Stokera a jedná se o autorovu prvotinu, za což skládám klobouček. Vydána byla už v roce 1996, u nás vychází v překladu Martina Štefka až letos.

Moje hodnocení: 10/10

30.08.2023 5 z 5


Richard Ramirez: Night Stalker Richard Ramirez: Night Stalker Philip Carlo

druhá kniha ze série truecrime od Joty, do které jsem se pustila a byť jsem ji přečetla za 3 dny, tak mi dlouho u čtení žádné knížky nebylo tak fyzicky zle a nechutno, jako tady. Oproti Tedovi byl pro mě Ramirez totiž opravdu nechutná postava od základu. Jestli něco nesnáším, tak jsou to feťáci a tím Ramirez prostě byl. Že byl satanista pro mě není v tomhle příběhu až tak stěžejní, protože ani on sám vlastně nechápal co satanismus je a žil v jakési svojí vizi a představě. Že okrádal a vraždil staré ženy, ke kterým se vkradl pod rouškou noci je nechutnost sama o sobě a když už si myslíte, že máte to nejhorší za sebou, přijdou na řadu jeho skalní "fanynky". Ženy, které se do něj bezmezně zamilovaly, vytvářely si doma oltáře s jeho fotkami, psaly mu do vězení a usilovaly o to, aby si je vzal. Tohle je jako hodně někde. Při čtení některých pasáží by to vážně chtělo kýbl na zvracení někde hodně blízko.
Že je to ale jinak kniha dokonalá asi netřeba zmiňovat. jedná se o komplexní příběh začínající ještě před jeho narozením a končící jeho smrtí.
Pokud máte rádi truecrime, tak je tohle záležitost, kterou musíte číst.

Moje hodnocení: 10/10

30.08.2023 5 z 5


Pod kupolí Pod kupolí Stephen King

Druhé setkání s Pod Kupolí téměř po více než 10 letech a dojmy diametrálně jiné, což jen dokazuje to, že King píše tak, abyste se v jeho postavách našli a reflektovali v jakémkoliv věku. Když se na Chester´s Mill spustí obrovská kupole, která uzavře jeho obyvatele nadobro ve svém vlastním světě, začne na povrch vyplouvat ta největší lidská špína, jaká se v nás skrývá. Intriky, podrazy, vraždy, drogy, korupce a oproti tomu parta oddaných přátel, kteří tlo všechno chtějí zastavit, i přesto, že nevědí, jestli to má vůbec smysl. Mnoha čtenářům by se mohlo zdát, že Pod kupolí není hororem v pravém slova smyslu, ale přece je. Rozpad osobností, vraždy, sebevraždy a pár opravdu nechutných scén jen dotvářejí tu kompletní bezmoc a zoufalost při čtení téhle knihy. I přesto, kolik postav se zde objevuje jsme díky Kingovu mistrovskému umu schopni se nejen orientovat, ale především nás žene za tím, abychom o nich zjistili víc. Pod kupolí je rozhodně jedna z jeho nejpropracovanějších knih a troufám si říct, že se řadí i mezi top knihy jeho kariéry. Nenechte se mást počtem stran, tohle je jedna velká jízda. 
Moje hodnocení: 10/10

15.08.2023


Město démonů Město démonů Bryan Edward Hill

Krátké čtení cca na půl hodinky, povedená kresba a upírská tématika. Jednička se mi líbila o něco víc a otevřený konec mě naštval, ale co už :-D.Oddechovka na pár minut, kterou si ráda přečtu, ale nic, co bych potřebovala mít nutně doma. 
Moje hodnocení: 7/10

12.08.2023 3 z 5


Srpny Srpny Jakub Stanjura

Srpny jsou kniha, která je v dnešní společnosti strašně potřeba. Člověk si tak nějak připadá jak kdyby byl na terapeutickém sezení a přesto je na konci úplně rozbitý.
Příběh o manipulaci nejen rodiči v dětství, ale posléze o teroru ze strany partnera. O "vztahu" kde má vše pod palcem Štěpán a Daniela je psychicky terorizována.
I psychický teror je totiž domácí násilí. Tohle je potřeba si v dnešní době uvědomit. Na to, že se jedná o prvotinu autora a ještě je to chlap, vysoce smekám klobouček.
Daniela má sice Srpny - své srpnové deprese a úzkosti, ale každý z nás má svoje ať už ledny, únory, březny atd... Kniha která se čte jedna radost a přesto je tak těžká.
Po dočtení ve mě zanechala podobné pocity jako Zahrada od Petry Dvořákové.

Moje hodnocení: 9/10

12.08.2023


Ledové peklo Ledové peklo John W. Campbell Jr.

Literární předloha legendární filmové The thing (Věc) z roku 1982, napsaná v roce 1938. Při čtení doporučuju absolutně zapomenout na film, protože samotná Věc se tu chová diametrálně jinak než ve filmu. Miluju to, miluju film, který je prostě dneska už klasikou žánru, stejně jako tahle jeho knižní předloha. Krátká novelka, která vlastně nedostala víc prostoru a skončila zahrabaná v archivu je pro nás dneska příběh vyvážený zlatem. V knize najdete dlouhou a vyčerpávající skoro 30 stránkovou předmluvu, která detailně přibližuje příběh ztraceného rukopisu. Dopněna je navíc ilustracemi a celkově je to prostě knížka, kterou musí mít každý fanda hororu doma. Miluju to. 
Moje hodnocení: 9/10

29.07.2023 5 z 5


V hrůze a krvi zrozeni V hrůze a krvi zrozeni * antologie

Antologie, na kterou jsem byla zvědavá a když se objevila v Black Friday u Dobráka za 49,- nešlo odolat. Jak to tak bývá, najdou se zde slabší, ale i fakt hodně povedené povídky, při kterých se sice asi bát nebudete, ale rozhodně zanechají nepříjemné pocity. Tahle sbírka je důkazem toho, že v našich vodách se najdou autoři, kteří umí vybudovat atmosféru na pár stranách a já doufám, že tyhle jejich příběhy nejsou poslední. Obálka je skvostná a k antologii se hodí, byť za mě osobně je škoda, že je generovaná Mind Journey a nevytvořil ji nějaký český autor, jelikož by to dalo knížce za mě ještě větší rozměr. Přečteno, nechávám si doma a věřím, že se k některým příběhům v budoucnu vrátím.

29.07.2023 4 z 5