Crota

Crota https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517437/bmid_crota-64798331d4e4a.jpg 4 62 20

Šerif Skip Harding vyšetřuje dvojnásobnou vraždu, která otřásla poklidným městečkem Logan ve státě Missouri. Jatka se zdají být příliš brutální na to, aby je spáchal člověk. Byl to medvěd? Ale v oblasti žádní medvědi nejsou… Těla se kupí a Skip brzy zjišťuje, že proti tomuto nepříteli jsou kulky k ničemu. Pouze s pomocí ochránce parku Jaye Little Hawka a moudrosti lakotského šamana George Strong Eagla se mu může podařit netvora zastavit dřív, než bude pozdě. Příběh mísí prvky akce, hororu a indiánské mytologie. Román získal cenu Brama Stokera za nejlepší prvotinu a byl finalistou i v kategorii Nejlepší román.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Golden Dog
Originální název:

Crota , 1996


více info...

Přidat komentář

eraserhead
28.03.2024 4 z 5

Přímočará, mytologicky původně americká, béčková monster jízda. Čvacht. Domluvil jsem.

jefff
20.03.2024 4 z 5

Jedná se o hodně oddychový hororový příběh s prvky mystiky. Má to docela spád, zajímavou zápletku a dobře napsané postavy. Film by to byl super.


kolacky
30.01.2024 5 z 5

Takový až lovecraftovský horror, co se jeskyní týče, se mísí s úžasnými indiánskými rituály. Šerif Skip kráčel z jednoho světa do druhého a s pomocí přátel... však víte. Skvělé čtení.

Ivan Kučera
29.01.2024 4 z 5

Ono sa to nezdá, ale napísať dobrý „jednoduchý“ horor nie je ľahké. Vlastne je to ku*va ťažké. I preto prižmurujem oko a pridávam štvrtú hviezdu. Owla Goingbacka som si vďaka opatere Golden Dogu obľúbil už v minulosti, viď. báječné Běsnění Kojota. Takže akonáhle Martin Štefko vydal druhú knihu od tohto sympatického indiánskeho autora, neváhal som. Áno: Croata je naozaj nenáročný horor. A áno: podarilo sa napísať DOBRÝ nenáročný horor. Trochu mi pripomenul Relikviu od dua Preston/Child. Owl nejde po ranu ďaleko, postavy charakterizuje jednoducho, ale výstižne, atmosféra rýchlo prechádza rovno k veci a scény sú temne deväťdesiatkové. Nemálo tomu dáva atraktívne napojenie na mystickú indiánsku mytológiu. Oceňujem parádnu obálku Michala Březinu, ktorá je krásnym, ba až dojemným spôsobom béčkarská. Teraz je otázkou, či od hororu čakáte viac. Ja áno, ale tiež som za rovnováhu a určite nie je nič lepšie, ako raz za čas zrelaxovať pri kvalitnej napísanej „len“ žánrovke s príšerou.

milanříský
29.12.2023 4 z 5

Neodolatelné kouzlo indiánské mytologie se v prvotině Owla Goingbacka mísí s přímočarým hororem a se vším co k tomu patří - osudovostí, zradou i střetem se zdánlivě nezničitelným zlem.

Crota je totiž monstrum z dávných věků, které se po zemětřesení dostane mezi lidi a začne vraždit. Nejdřív podezření, po nálezu dvou brutálně zavražděných, padá na medvěda, ale postupně všichni zúčastnění zjišťují, že mají co do činění s něčím mnohem nebezpečnějším. A zde autor skvěle zapojí indiánský svět a kulturu, šamany, proroctví a banální zápletka dostane příjemnou nadstavbu. Owl Goingback navíc rituály a zvyky původních amerických obyvatel, vzhledem ke svému původu a lektorské profesi, zná jako vlastní boty a do příběhu je implementuje naprosto nenuceně. Včetně jedné scény, která tak trochu připomíná Vinnetoua s Old Shatterhandem.

Oproti Běsnění kojota nepracuje Goingback vyloženě s indiánským panteonem, primární je zde linka věnující se pátrání po monstru a jeho původu, samozřejmě s mytologickým přesahem. Autor zmiňuje i klasické problémy sužující indiánské obyvatelstvo jako alkohol, hazard a jejich vytlačení na okraj společnosti, ale text se nepřeklápí do sociální kritiky. Pořád je to sakra dobrý horor.

Kenan
03.12.2023 4 z 5

První půlku knihy to byla spíš nuda. Příšera, která zabíjí lidi, no a co? Styl psaní jednoduchý, moc mi nesedl. Ale po přidání indiánské mytologie získal příběh na zajímavosti a atraktivnosti. Druhá půlka knihy vše nahradila a líbil by se mi určitě film (teda nevím, jestli už neexistuje :))

Finn69
24.11.2023 3 z 5

Když jsem přemýšlel, k čemu bych Crotu přirovnal, napadly mě "béčkové", nebo "céčkové" filmy s obřími krokodýly, pavouky, hady či chobotnicemi, před kterými prchají temnými tunely vnadné blondýny. Samozřejmě jen do okamžiku, kdy narazí na moudrého domorodého šamana, který je díky své znalosti prastaré moudrosti předků zachrání.
Tady chyběla ta blondýna, jinak scénář celkem sedí. Ale jelikož zase úplné Žralokonádo to nebylo, přidám tam i tu třetí hvězdičku. Ale je to těsně.

Redra
02.11.2023 5 z 5

Super, poutavé, napínavé bez hluchých míst, přečteno na jeden zátah. Indiánská mystika je zajímavým zpestřením, která střet s monstrem posouvá na vyšší úroveň. Vřele doporučuji, tady je vidět, že vlastně jednoduchý příběh, pokud je dobře napsaný, je lepší než spousta překombinovaných hororů.

Dydy7
26.10.2023 5 z 5

Kniha začína dvojnásobnou brutálnou vraždou v mestečku Logan v štáte Missouri!

Po príchode policajtov, šerif Skip skonštatuje, že vrahom nemohol byť človek a dokonca ani medveď ...

Samozrejme, to neostalo len pri dvojnásobnej vražde - Crota pokračoval ďalej, trhal a vraždil všetko, čo mu prišlo do cesty - či to bol človek, alebo zviera !

Otázka znie, či vôbec prídu na to, ako zastaviť mýtickú bytosť - keďže nepomáhajú ani žiadne zbrane !

A navyše, aj šerif Skip, sa dostane do pazúrov Crota ...

Ako to bude pokračovať a koľko ľudí a zvierat, bude musieť zomrieť,si už VY prečítajte v knihe !!!

Ďalšia kniha, ktorú som musela čítať za svetla :-)

Celkovo sa autor dokonale vyhral s vraždami a každú jednu opísal úplne do detailu, takže by som pri čítaní odporúčala ani nič nejesť :-D

Jediné, čo mi bolo neskutočne moc ľúto, keď zabil psíka - to ja v knihách fakt nemusím :-(

Ale napriek tomu, kniha nemá žiadne hluché miesta a ani nachvíľu vás nebude nudiť - stále sa tam niečo deje a navyše je tam veľa krvi a potrhaných tiel - tá atmosféra knihy, stojí za to - takže nadšencom hororov, určite odporúčam prečítať...

A hlavne, aj keď sú v knižke menšie písmená, vôbec mi to nevadilo - to znamená, že ma zaujala, pretože pri nejakom nie moc záživnom príbehu, by som ju zrejme odložila a nedočítala :-)

Tereza137
14.10.2023 3 z 5

Můžu říct, že toto bylo fajn čtení, zejména pokud jde o děj, který byl dost originální.

Bylo zajímavé číst i jinou zápletku, která nebyla spáchána člověkem, ale mýtickou bytostí.

Velmi mě bavila brutalita v knize (ano, i já mám své temné stránky), která byla detailně popsána.

Další věc, která mě zaujala, bylo zpracování mytologie indiánů a jejich magie.

Co se týče postav, neměla jsem žádné favority, zdály se mi takové průměrné, a autor nás s nimi neseznámil hlouběji.

V knize mě nudily občasné detailní popisy věcí, které z mého pohledu tam vůbec být nemusely.

Konec knihy byl pro mě vcelku očekávatelný - nijak mě nepřekvapil ani neurazil. Celkově to byla fajn kniha, zejména pro ty, kteří hledají netradiční zápletku.

Janamed
21.09.2023 5 z 5

Mystický, hororový příběh z edice Světový horor nakladatelství Golden dog sice neoplývá složitou zápletkou, ale atmosféru, kterou nabízí, to plíživé zlověstné ticho a barvitá popisnost zrůdností a neméně tak pečlivě zahrnuté staré spiritistické techniky šamanismu, to povznáší Crotu nad rámec všedního, laciného hororu! Oceňuji, že autor jde tvrdě k věci a děj má dramatický spád, který má tendenci gradovat. Román se opět nečetl, ale hltal. Patřím tedy mezi ty čtenáře, kteří si Crotu užili a považuji ji za slušnou oddechovku. Tímto tedy přispívám troškou do mlýna.

jiri5027
16.09.2023 5 z 5

Tak přesně takový horor mi chyběl. Bylo to přesně to, co jsem si chtěl přečíst. Druhá kniha od Goingbacka a opět trefa do černého.

Milten
10.09.2023 5 z 5

Nebudu chodit okolo horké kaše a rovnou podotknu, že to byla pořádná jízda od začátku do konce. Prastaré zlo se vyplíží ze svého kutlochu a rozpoutá masakr, který probudí jedno ospalé městečko ve státě Missouri z letargie. Šerif Harding má plné ruce práce, aby s pomocí svých indiánských přátel zastavil tvora, kterému jsou i brokovnice pro smích. Bylo to skvělé, napínavé a mám velkou radost, že tahle kniha u nás vyšla.

Madla81
03.09.2023 5 z 5

Neskutečně chytlavé a čtivé, místy příjemně kontemplativní čtení, které však ani za mák nenudí. Indiánská mytologie, netvor z hlubin země a věků požírající nejen lidi, ale i duše dávno mrtvých duchů, sympatický šerif, úchvatná atmosféra. Tohle bylo prostě a jednoduše úžasné! Chci víc!

katchamccall
03.09.2023 5 z 5

Dlouho se mi nestalo, že bych nešla spát, dokud nedočtu. Od začátku do konce příjemné napětí, můj oblíbený krváček v podobě létajících vnitřností a indiánská mytologie byla třešnička na dortu.

Arkagas
30.08.2023 5 z 5

Krátký, ale velmi atmosférický horor, který by byl opravdu skvělý jako film, byť by se jednalo asi o brutálnější dílko. Crota je něco, co je tu od počátku věků a co se dostalo na povrch země po nedávném zemětřesení. Byť se zdá, že se jedná o velkého medvěda, pravda je jinde a když Crota řádí, umírají nejen lidé, ale vše, co mu přijde do cesty. Kniha, která spojuje prvky hororu s prvky indiánské mystiky a mytologie je něco, co chcete číst. Je to neskutečně svižné, originální, krvavé, nepříjemné a ve finále plné lásky a odhodlání.
Crota dostala cenu Brama Stokera a jedná se o autorovu prvotinu, za což skládám klobouček. Vydána byla už v roce 1996, u nás vychází v překladu Martina Štefka až letos.

Moje hodnocení: 10/10

Roseblood
19.08.2023 5 z 5

Příběh boje dobra se zlem, kde se tentokrát dostanou ke slovu i indiáni a tajemné zlo z dávných dob, kdy svět byl ještě mladý.
Bavily mě postavy, hlavně vývoj určitých postav byl skvělý.

Miluju horory s různými příšerami a Crota jako záporák byl pěkně prohnaný a svým pronásledovatelům dal zabrat.
Líbilo se mi i to, že nás autor vzal i do minulosti a odkryl nám co se stalo a jak se již jednou povedlo Crotu porazit. Jestli to vyjde i tentokrát si už musíte přečíst.


Když jsem se po dočtení podívala kdy knížka vyšla, dost mě překvapilo, že je to rok 1996. Protože kdyby jste mi řekli, že byla napsaná teď, nebudu mít problém uvěřit. Autor je dobrý vypravěč, kniha se mi četla sama a nechtěla jsem aby skončila. Celý příběh jsem před očima viděla jako film. No a já jako stará plačka na konci opět hledala kapesníky, klasika.

Ještě jedna zajímavost, v roce 2019 se jí snažil vydat jako grafický román tuším Alessandro Manzetti a Stefano Cardoselli, na netu můžete najít archy se zápasu Croty a býka. Bohužel se jim zřejmě nezdařilo na Kikstarteru vybrat požadovanou částku, což je škoda. I ukázky vypadají skvěle.

veronika4001
13.08.2023 5 z 5

Od začátku je to poutavé a v mžiku vás to vtáhne do děje. Detailním popisem sahajícím až za okraj psychiky si lze čtenáře získat. Poznenáhlu se s objektem strachu setkává každý. Ze všech pozic a rolí postav je to napínavé a člověk nemůže odolat číst dál a dál. Crota a jeho historie, zrod, vývoj a znovuobjevení se. Zemětřesení je vstupní brána. Spalo to.
Příběh naplňuje strachem, pocitově se mi líbí psaná intonace, přesná stoupající kadence zla, zužujícího se do pramínků napětí, úzkosti, které jsou vyvolávány očekáváním dalšího. Sleduji užití prvků fantasy, nejprve doprovázené psychickým popřením reality a nevírou ve vnější skutečnost. Do příběhu zakomponovaná pověst o Crotovi, podložená různými zdroji, je ideálním pohřebištěm předsudků jeho existence.
Rozmanité a obrazné popisy jeskyní a tunelů mi dávaly pocit mentálního sledování filmu Poklad Inků. Libuji si, jak autor přiřadil Crotu k indiánskému životu. Ta indiánská kultura a do ní zapřažené zvyky, rituály, procesy, nástroje a indiánský odkaz. Vše má své místo. Je to líbivé a současně poutavé. Příběh je vystavěn na hororu, ale v neposlední řadě na tomto pro mě cizorodém šamanském bohatství.
Užitý styl zvolený žánr podtrhuje a já si četbu užívala. Dávám pět hvězd, více jich dát nelze.
Na Facebooku se knihkupectví Luxor čtenářů dotazovalo, jakou knihu by v tomto roce označili zatím za nejlepší. Váhala jsem, určitou knihu jsem na mysli měla, ale její četba mě teprve čeká. Příběh o Crotovi mě mile překvapil a přestože budu ještě číst neurčité množství knih včetně té, kterou jsem měla na mysli, za nejlepší v tomto roce bych zatím označila knihu Crota. Nebezpečně krásně napsaná/přeložená kniha v mém oblíbeném žánru. Co chtít víc? Snad jen to, aby takových knih bylo hodně. To přeji nejen čtenářům, ale také autorům, překladatelům a vydavatelům, knihkupectvím a knihovnám.

Mona-Lisa
08.08.2023 5 z 5

"Hrůza je velmi osobní záležitost. Proniká póry těla a všechno se mění v ledově chladné. Jakmile se dostane dovnitř, roste jako živá bytost."

Ve státě Missouri městečkem otřesou vraždy. Společně s šerifem a indiánským šamanem jim přicházíš na kloub. Víš chvíli víc než oni, pak tě doženou a pak si trošku přeješ, abys šáhl po jiné knížce bez vylezájicích vnitřností a svítících žlutých očích.
Hororová kráska přímo ze samotného pekla.
Atmosfera tu na tebe jenom lehce nedýchne, ale přímo tě smete v uctivém úžasu.
Ty slova o mixu akce, hororu a indiánské mytologie z přebalu kradu a s chutí se pod ně podepisuju.
Mě zlo v knížkách moc nesemele a většinou oceňuju jen šťavnaté scény a vystavěný příběh.
Ale tady jsem se opravdu bála a číst to po tmě byla opravdu lahůdka.
Za řadu stupidnich rozhodnutí přidávám plusové body, protože to tady zrovna sedlo a moc ráda se vztekám u knížek.
Jestli šlo o klasiku, kdy nevěřící Tomášové prozří těsně před smrti, hrdinové uniknou v poslední chvíli a prastaré zlo nadobro uzamkneme se přesvědč sám.
Navzdory žánru jsem posledních dvacet stránek měla přišpendlený úsměv díky interakci šerifa a indiána. Nejvyšší hodnocení bezdebat.

Nell.Montenegro
21.07.2023 5 z 5

Crota je příběh vyprávějící o prastarém monstru, které bylo po mnoha letech probuzeno zemětřesením a vysvobozeno z podzemních chodeb jeskyně. Byl pěkně naštvaný a za ta léta měl i pořádný hlad, a tak se vydal na lov. Kráva, nebo člověk? Zas takový rozdíl v tom není. Ale lidé jsou chytřejší a skolit je vyžaduje trochu umu, což se mu nesmírně líbilo. Šerif byl zoufalý. Stačila chvilka, aby padlo pár hlav a vypadlo ještě víc orgánů. Kdo to proboha dělal? Historce o monstru by nikdy nevěřil, aspoň ne do doby, než se stal sám obětí. Záhy mu bylo jasné, že na tohle stačit nebude, ale osud mu na pomoc přihrál parťáky.

Napínavé, akční, krvavé (tak akorát) a místy vám po zádech může běhat mráz (jsou tam duchařské scény z potní chýše). Hrdinové jsou velcí sympaťáci a některé dialogy vás jistě rozesmějí. Konec byl mile dojemný, citlivější jedinci mohou uronit slzičku. Velice čtivé a návykové. Na Crotu budu vzpomínat dlouho. Líbilo se mi to tak moc, že jsem rozečetla i další autorovu knihu Běsnění Kojota.

Autorovy další knížky

Owl Goingback
americká, 1959
2021  74%Běsnění Kojota
2023  87%Crota

Kniha Crota je v

Právě čtených1x
Přečtených59x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce33x
Chystám se číst45x
Chci si koupit19x
dalších seznamech1x