Malorie

Malorie https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458876/bmid_malorie-ReF-458876.jpg 4 240 64

Bird Box série

< 2. díl

Malorie začíná tam, kde Bird Box skončil, ve Slepecké škole Jane Tuckerové. Malorie zde se svými dvěma dětmi, Tomem a Olympií, stráví klidné dva roky. I zde se však odehraje tragédie, když dovnitř vniknou tvorové stejně jako do domu v ulici Shillingham. Malorie musí se svými dvěma dětmi opět uprchnout do děsivého nového světa. Jak přečká nástrahy výchovy dvou svéhlavých dětí ve světě, kde jsou nezbytné nekonečné zákazy a omezení? Dokáže je ochránit před tvory i zlými lidmi? A když jednoho dne zaklepe na její dveře cizí muž a přinese jí zprávy, o jakých se jí ani nesnilo, odváží se vydat do neznáma znovu? Tentokrát hraje Malorie hlavní roli. Se svými dětmi stane tváří v tvář nebezpečí a musí se utkat se svými nejhoršími obavami – těmi ve svém nitru i těmi v okolním světě.... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Malorie , 2020


více info...

Přidat komentář

denniys
02.02.2024 4 z 5

Jak mě první díl nehorázně bavil, tak mě tento stejnou měrou štval...
Bird box si budu pamatovat, na detaily Malorie si nevzpomínám už teď po týdnu...
Nejvíc mi asi vadilo spoustu hluchých nevysvětlených děr v příběhu a to hlavně u celkem zásadních momentů... škoda

Arkagas
09.01.2024 4 z 5

Někdo říká, že oproti 1.dílu je tohle zdlouhavé a utahané. Mě to bavilo stejně. Jako máma si možná dovedu představit tu bezmoc, když se za všechno na světě snažíte uchránit svoje děti před zlem, které číhá všude okolo Vás a kterému se vlastně ani nemůžete podívat do očí. Nebo snad ano? Jenže děti už nejsou děti, ale dospívající, samostatně myslící jedinci, kteří na tohle všechno mají možná úplně jiný názor. Chtějí vědět, co se kolem nich děje a matka je v tom značně omezuje. Bavilo mě to, jen je škoda, že se ani tady nedozvíme, co za zlo to vlastně je a kde se vzalo. I když to je možná to jediné, na čem Josh graduje to napětí. Vcelku příjemná záležitost. 
Moje hodnocení: 7/10


jaroiva
17.10.2023 3 z 5

Jaksi jsem nebyla tak napjatá jako u prvního dílu. Nevím proč, ale už to nemělo ten "drajv".

mondulinecka
20.09.2023 3 z 5

Jako nebylo to špatné, ale mám z toho trochu smíšené pocity. Bird box byl za mě určitě lepší, Malorie se tak nejak tahla, všechny 3 hlavní postavy mě trochu rozcilovaly, každá jiným způsobem. Ale celkove to opravdu nebylo spatne! Asi to musim nechat chvili ulezet a vstrebat. To se mi uz hodne dlouho nestalo.

Vixiene
06.08.2023 3 z 5

Musím říct, že jsem ráda, že nebude třetí díl (teda snad). Malorie všeho všudy nebyla špatná kniha, ale ta hutná děsivá atmosféra se mi mnohem lépe vnímala v prvním dílu. A byť jsem u prvního dílu byla trošku zklamaná z toho, že se nedozvídáme nic konkrétnějšího o Tvorech, tak s odstupem času to vnímám jako skvělý krok autora a u druhého dílu mi naopak trochu vadilo, že se Tvorům snaží dát trochu konkrétnější charakteristiku. To, o čem člověk nic neví, je právě to nejděsivější.

Co mě tady ale vytáčelo doběla byla samotná Malorie a nebudu lhát, že jsem si párkrát nepřála, aby v tom příběhu vůbec nebyla. Celkově mi příběh přišel až moc natahovaný a kdyby autor ubral na stránkách, myslím, že by tomu jen prospělo.

Malorie nedoporučuju číst bez přečtení prvního dílu, úzce na něj navazuje. Kdybych si však měla zvolit, jestli si znovu přečtu celou duologii nebo jen první díl, rozhodně volím první díl a k druhému se již nejspíše nevrátím.

Dáma s hrnstjm
01.08.2023 3 z 5

Méně příjemný díl, než byl ten první... jak už název napovídá, je to celé hlavně o Malorie, všichni ostatní jsou tak trochu na okraji událostí. Lehce zklamaný čtenář se nedozví nic nového o postkatastrofickém světě s "tvory." O jejích dětech něco málo nového padne. Většinu knihy ale tvoří Maloriiny myšlenky, úvahy, strachy... a co hůř, její vzpomínky, které považuju za naprosto hluchá místa příběhu, nevedou k ničemu, ani neprohlubují nějakou psychologii hlavní postavy. Spíš jsou podivně, uměle našroubované na děj v přítomnosti. Určitě jsem od pokračování čekala mnohem víc.

VA_Krtek
29.04.2023 4 z 5

Druhý díl pro mě stále za 4* ačkoli pár výtek by se už našlo včetně toho že mě postupně celkem začaly štvát jak Maloriiny děti (respektive syn) tak samotná hysterická Malorie.

RadimB.
19.04.2023 3 z 5

Po přečtení prvního dílu mě pokračování Malorie přijde, že trošku ztrácí dech. Pořád je to kvalitní kniha a kdo přečetl první díl tak přečíst druhou knihu je povinnost. Jen mě přijde, že první díl měl mrazivou tísnivou atmosféru, kde si člověk představoval jak se o něj otírá něco co nemůžu identifikovat až mu stávala husí kůže z toho. Druhý díl už tuto atmosféru postrádá. Taky mě přijde trošku škoda happy endu série. Na tak depresivní sérii bych čekal šokující drastický konec, který člověk dlouho rozdýchává :). Celkově ale jsem si obě knížky moc užil. Určitě stojí za přečtení.

jan7113
15.04.2023 4 z 5

Tak nějak jsem asi čekal, že se dozvím něco o těch tvorech, kteří veškeré to šílenství způsobují, ale ono prd, velebnosti. Autor si také mohl odpustit pasáže odehrávající se v hlavě hysterické a až patologicky paranoidní Malorie. Jinak to není tak zlé...

preciousek
10.04.2023 5 z 5

Dle recenzi jsem čekala zklamání, ale naopak, pokračování bylo stejně super jako první díl Bird Box. Měla jsem toho plnou hlavu, že jsem dva dny nemyslela na nic jiného a nemohla se vůbec zacist do jiné knihy...
Moc doporučuji

Šárka88
28.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Tohle bylo takové nudnější, než předchozí díl Bird Box. Dávám tři hvězdy , protože mi Malorie lezla krkem a asi to měl byt záměr čtení. Tom, její syn,mladý a na situaci velmi chytrý ma u mě + 1*. Olympie, která je naočkovaná od Malorie na vás působí dojmem strašpytle a najednou zjistí svou imunitu . Malorie se bráni zuby nehty nápadům a vynálezům proti tvorům, které napadnou Toma a proto je začátek zajímavý, uprostřed nic a konec taky celkem zajímavý. A jak už zde někdo psal tohle bylo zakončení příběhu, kde se Wow efekt nekonal.

Ivan Kučera
05.03.2023 2 z 5

Bird Box je skvelá kniha (a skvelý film, ale o tom potom). Žiaľ, dvojka predstavuje živý dôkaz toho, že áno, nadviazať sa dá v podstate na každý koniec. Nech by bol akýkoľvek. Pretože ako to chodí aj v živote, každým záver je istým spôsobom začiatok čohosi nového. Josh Malerman ale nanešťastie nedokázal prísť s dostatočne nosnou a pútavou zápletkou. Pracuje s istou preživšou postavou z jednotky, čo ma otravovalo, pretože v jednotke bola geniálne mrazivá, ale tu už proste nefungovala. Dej sa posúva o veľa rokov dopredu. S tým súvisí jeden z viacerých záporov románu: čítať o dvoch otravných, ofúknutých puberťákoch, je fakt o nervy. Miestami som sa čudoval hlavnej hrdinke, že to s nimi vydržala. Ja by som si na jej mieste dal dole pásku z očí. Plusom je síce striedanie lokácií (nebudem spoilerovať), avšak napriek tomu, že neznejú zle, autor ich nedokáže dostatočne pútavo, atraktívne, pôsobivo a charizmaticky pretaviť do reality. Začiatok bol vlažný, ale nie úplne zlý, no od stredu to začalo ísť dole riekou (ehm) a ku koncu som bol fakt rád, že je slovo KONIEC na dohľad. Malerman sa síce snaží pracovať s motívom evolúcie (v zmysle: ako asi vyzerá svet dlhodobo ovládaný tvormi? Naučili sa s nimi niektorí ľudia istým bizarným spôsobom spolunažívať, alebo je to stále to isté, čo na začiatku, keď "epidémia" vypukla?), avšak platí to isté, čo o prostredí: chcieť nestačí. Hoc má kniha 314 a je svižne napísaná, Malerman všetko berie ako z rýchlika (hm) a napriek tomu, že je na všetko čas, v konečnom efekte nie je čas na nič.

Majuš333
03.02.2023 3 z 5

'A kdo může ve tmě říct, co je skutečné?'


Prvý diel 'Bird Box' bol ako šialená jazda na horskej dráhe vo vysokej rýchlosti. Druhý diel 'Malorie' bol ako let balónom nad zhorenými poliami. Proste slabota a nuda. Do knihy som sa musela nútiť a záver mi prišiel nedotiahnutý a veľa vecí zostalo nevysvetlených...
Rušivý efekt na mňa mali nezmyselné Maloriiné myšlienkové pochody a jej opakujúce sa slová "muž Tom a žena Olympia" snáď na každej druhej stránke...

boruf
30.10.2022 4 z 5

Malorie už není tak skvělá jako Bird box. S napětím je to podstatně slabší, i akce je méně. Wow efect jako při Bird boxu se už nedostavil. Nicméně ji považuji za dobré zakončení celého příběhu.

stanislav.janac
25.10.2022 2 z 5

Velké zklamání. Knihu bych zařadil do kategorie pro ženy, protože většina knihy jsou jen popisy blábolů v hlavě malorie, hysterický strach z neznámého, pocity. Malorie se tak brání pohledu na tvory a zešílení, že je stejně napůl šílená.

CharlesWard
23.10.2022 2 z 5

Bird Box byl unikátní nápadem, zasazením, zvraty. Malorie však není Bird Box. V samotném závěru ostatně autor popisuje jak vlastně Malorie vznikla. Úplně chápu, proč se tohle nedostalo do BB, co ovšem nechápu, je to, že následně autor pohřbil všechny zbytky soudnosti a vydal tuto "vyřazenou novelu" jako samostatné dílo. Proboha proč? To ví asi jen sám autor.

Gilnien
24.09.2022 4 z 5

Kniha mě bavila, ale oproti prvnímu dílu to nebyla taková hitparáda. Konec mě vlastně potěšil. Trochu jsem nepochopila postavu a motiv Garyho, podle mě tam byl uměle našroubovaný. A v druhé třetině knihy už mě začínalo i štvát označení "žít podle pásky přes oči".
V knize byla spousta nesrovnalostí a řekla bych i blbostí, ale celkově ji hodnotím kladně.

petra5588
18.08.2022 4 z 5

Přečteno jedním dechem hned po prvním dílu. Musím říct, že tahle celkem neobvyklá dystopie mě vážně bavila :)

TerkaM
15.08.2022 5 z 5

Já jsem Bird Box četla již před nějakou dobou a trochu jsem se bála, že se budu ze začátku ztrácet - ale vůbec. Autor vás sice hodí do vody, ale zároveň do takové, kde si okamžitě vzpomenete na předchozí knihu. Já prostě pořád nechápu, jak všichni zvládli tak dlouho nosit pásky přes oči... já bych se podívala po deseti vteřinách, když bych neviděla na cestu a o něco zakopla. :-D A jakože nedokážu si představit, jaké to je, narodit se a nikdy nevidět nic jiného, než pásku na očích... to je šílené. Ale líbilo se mi to a konečně jsem se dočkala konce, v jaký jsem doufala už u Bird Boxu.

Leena
30.07.2022 3 z 5

Tak Malorie byla o něco napínavější než Bird Box, ale ke konci jsem byla tak nějak zklamaná, oklamaná?
Kde pořád brali konzervy, když se nic nevyrábělo?
Jak je možné, že nerozeznala člověka a tvora, když bylo jasné, že člověk musel smrdět na sto honů, když hygiena veškerá žádná?
Putovali tolik dní, a vůbec se nemyli..
Bylo to děsně zmatené a nelogické, těžko uvěřitelné.
Příběh prostě nesplnil má očekávání:-(

Štítky knihy

americká literatura thrillery horory postapokalyptické romány

Autorovy další knížky

Josh Malerman
americká, 1975
2016  86%V pasti
2020  60%Inspekce
2021  79%Malorie

Kniha Malorie je v

Právě čtených5x
Přečtených282x
Čtenářské výzvě58x
Doporučených16x
Knihotéce259x
Chystám se číst121x
Chci si koupit38x
dalších seznamech7x