V hrůze a krvi zrozeni

V hrůze a krvi zrozeni https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507702/v-hruze-a-krvi-zrozenid1f1ps-6R2-.jpg 3 51 15

Antologie hororových povídek nadějných českých autorů a autorek. Dvacet vítězných povídek třetího ročníku české literární soutěže. Třetí ročník povídkové soutěže se zaměřil na horor. Z čeho tuhne krev v žilách vám? Stovky autorů se pokoušely vyvolat ve čtenářích děs a hrůzu a musely si k tomu vybrat alespoň jedno z následujících témat: krvavá lázeň, šestý smysl nebo kulty a rituály. Nechte se na chvíli vtáhnout do děsivých zážitků našich hrdinů a ocitněte se s nimi zničehonic uprostřed zatuchlých kobek, ukryjte se před bouřkou do strach nahánějících opuštěných stavení v lesích a vydejte se i do netušených temných zákoutí své vlastní mysli. Snad vám při čtení bude maximálně stékat strachy čůrek potu po skráních, ale krev zůstane v žilách, slzy v slzných kanálcích a larvy chroustů v hlíně na zahradě… Dvacet hororových povídek pro všechny, kteří se rádi bojí. Výlet / Pavel Bartáček -- Legenda z hory Pancíř / Michaela Bartošová -- Krvavá lázeň a studená sprcha / Alena Bouchalová -- Larva naděje / Michaela Čermáková -- Balzamovač / Michaela Daneková -- Bratr / Ondřej Hricko -- Mozky / Markéta Hruštičková Otesánek / Lucie Hudečková -- Šťastné a krvavé / Lucie Kaňová -- Déšť / Daniel Krásný -- Bestie z Alcatrazu / Kateřina Lišaníková -- Vesnička pod horami / Kateřina Mikutová -- Snílek ve tmě / Jana Németová -- Televizní vědma / Žaneta Ondroušková -- Vánoční návštěva / Jana Pavloušková -- Dokud ještě teče / Magdaléna Petříková -- Zima.Tma.Ticho / Kevin W. Scherrer -- Lež má krátké nosy / Růžena Strnadová -- Čert / Petr Švec.... celý text

Přidat komentář

soukroma
03.03.2024 3 z 5

Překvapilo mne, že se mi valná většina povídek docela líbila. Pořád nemám ráda hnus a ohavnosti, ani podložené nadpřirozenem, ale tady bylo taky pár pořádných (psycho)thrillerů.
Balzamovač byl rozhodně nejlepší: pro mne by všechny horory mohly po nějakých těch hrůzách končit návratem do reality, která dovede sice být také hrůzná, ale přesto je to jistým způsobem úleva... /"Zdálo se mi, že jsem pohřbený pod zemí." "A jak se ti to líbilo?" ;-/
Překvapením také bylo, že povídky jsou opravdu všechny čerstvé a od mladých či začínajících autorů. A kupodivu valnou většinou žen.

Kopta
22.02.2024 4 z 5

Nějaké povídky jednoduše lepší a nějaké horší. Asi bych hodnotil lépe než minulou Esenci hrůzy. Bylo cítit, že text někdo editoval a dával dohromady. Případně si nakladatel vybral lidi, kteří už trochu nějaký ten otisk mají. Zajímavé, ale bylo, že buď nakladatel a nebo autoři povídky zkracovaly. V tom slova smyslu, že mnoho částí v povídkách šlo udělat méně vágně, více procítěně a angažovaně. Komplikované emoce se zde vyjadřují jedním slovem.


kolacky
22.02.2024 3 z 5

Mně to moc horrorové nepřipadalo. Kapku strašidelné, ale jenom něco (Legenda z hory Pancíř, Snílek ve tmě, Bestie z Alcatrazu), spíš ale nechutné, zvlášť když šlo o děti (Mozky, Larva naděje, Šťastné a krvavé...). Něco mi přišlo nedotažené, chybí pohnutky (Zima. Tma. Ticho., Otesánek, Dokud ještě teče). Lepší se mi zdály Krvavá lázeň a studená sprcha, Déšť a Bratr, i Výlet. Líbil se mi Balzamovač.

Lepší obrázek na titulu než obsah.

Ivan Kučera
04.12.2023 3 z 5

Asi to bude znieť čudne, ale paradoxne ma na tejto antológii najviac zaujalo to, že najväčšiu časť textov napísali ženy. Čo ma utvrdilo v mojom dlhodobom, hoc vedecky, prieskumami a faktami nepodloženom presvedčení, že horor je žáner, ktorý viac láka nežnejšie pohlavie. Prečo je tomu tak? Mám nejaké teórie, možno správne, možno nie a celkom by ma zaujímal pohľad psychológov na túto tému. Čo sa týka knihy, väčšina textov je napísaná fajn. Odsýpajú, disponujú svižným, dynamickým štýlom, postavy sú realistické a vo väčšine prípadov sympatické, čo je za mňa super, lebo čítať 19 poviedok o blbcoch sa mi fakt nechce. Atmosféra sa autorkám a autorom darí budovať príjemne tiesnivá a znepokojivá. Opisy, či už miest, počasia, prírody alebo vnútorného rozpoloženia postáv, sú spravidla zvládnuté na slušnej úrovni. Slušnej... lež nie vynikajúcej. Na mňa pôsobili poviedky štandardne, veľakrát siahali po klišé, vinou čoho boli predvídateľné. Nejeden raz sa mi stalo, že som na začiatku vedel, aký bude koniec. Niektoré zas vyzerali tak, ako keby sa autorom a autorkám doma váľali dva nedokončené námety a tak ich spojili do jednej poviedky, čo nie vždy dopadne šťastne. Mnohé poviedky by sa dali charakterizovať takto: skvelý začiatok, slušný stred a priemerný koniec. Informácia na obálke znie absurdne. Víťazstvo v 3. ročníku literárnej súťaže? Akej konkrétne? Prečo po tom mám pátrať? Existuje dôvod, prečo to nie je explicitne uvedené na obálke? Ako v nejakej literárnej súťaži môže vyhrať 19 poviedok? Alebo nejde o víťazstvo v pravom zmysle slova, ale o texty, ktoré sa umiestnili na prvých 19. miestach? Tým pádom je takéto podanie nepresné, víťaz je predsa vždy len jeden, tak kto tu s nami hrá akú (a prečo) hru? Na najvydarenejšie české hororové antológie (Jihočeský horor, České temno) sa to zďaleka nechytá. Nebolo to síce zlé, ale po dobrom rozjazde, ktorý ma celkom bavil, prišla druhá polovica, kde vo veľkom množstve pribudli (pod)priemerné a nudné literárne útvary.

LuckaLO
31.08.2023 4 z 5

Od knihy jsem neměla velká očekávání a asi proto jsem mile překvapená. Ty povídky jsou dobré. Některé míň a některé víc. Ne že bych se teda bála, ale tíseň a znechucení vyvolaly. Nejvíc Déšť, i když je její konec předvídatelný, stejně mi z toho nebylo moc dobře. Skvělé byly i povídky Otesánek, Šťastné a krvavé, Bestie z Alcatrazu, Mozky... Některým povídkám by možná prospělo, kdyby mohly být delší. Ale celek hodnotím kladně, takové prima čtení na léto, když se mi nechtělo nad ničím moc přemýšlet.

Arkagas
29.07.2023 4 z 5

Antologie, na kterou jsem byla zvědavá a když se objevila v Black Friday u Dobráka za 49,- nešlo odolat. Jak to tak bývá, najdou se zde slabší, ale i fakt hodně povedené povídky, při kterých se sice asi bát nebudete, ale rozhodně zanechají nepříjemné pocity. Tahle sbírka je důkazem toho, že v našich vodách se najdou autoři, kteří umí vybudovat atmosféru na pár stranách a já doufám, že tyhle jejich příběhy nejsou poslední. Obálka je skvostná a k antologii se hodí, byť za mě osobně je škoda, že je generovaná Mind Journey a nevytvořil ji nějaký český autor, jelikož by to dalo knížce za mě ještě větší rozměr. Přečteno, nechávám si doma a věřím, že se k některým příběhům v budoucnu vrátím.

Pitbullka
16.07.2023 3 z 5

3,5*
Velice rozmanitá plejáda povídek, tématicky velmi různorodá, někde více hororové, jiné méně. Do většiny se promítá české prostředí a to se mi líbilo. Nemohu však tvrdit, že bych se u povídek bála, ale některé měly atmosféru opravdu provedenou a překvapivý závěr.

ondras666
12.04.2023 3 z 5

Nebylo to špatné. Některé povídky slabší, ale to už u těchto výběrů bývá. Jen tedy strašidelné nevím. Za mě ne...

Nikyska383
04.04.2023 3 z 5

Sbírka nadějných mladých českých autorů... S očekáváním neočekávaného se do ní vrhám.. Z počátečních povídek, na mě lehce sahá zklamání. Buď sem tak protřelá horory, že se nebojím nebo jsou mi tak povědomé, že sem je již viděla. Některé byli i velmi předvídatelné.. což věřím že bylo způsobeno nutným držením se žánru povídka, tedy počtem slov.
Ovšem abych nekřivdila .. některé byli pro mě hůře stravitelné, a to nikoliv pro strach jako takový, ale pro samotný vrchol "hnusu", který uvedl žaludek na rozbouřené moře. Jiné zase velmi předčili očekávání a autorka má již připravené své místo u mě v knihovně.
Konkrétně v této povídce se skvěle mísí černý humor s hororem. A bez okolků přiznávám, že jsem se dokázala ztotožnit s myšlenkovými pochody postav . Díky této povídce dávám 4/6. A to i přesto, že sem jí četla dvakrát po sobě a stále se šklebila.. Tedy vivat Sobeckým sobím sviním!

Ronnie68
23.03.2023 4 z 5

Kniha s 19 hororovými povídkami od českých autorů... některé se mi líbily více a jiné méně... za mě se mi líbily povídky Čert, Otesánek, Televizní vědma, Mozky ...

BroDan
18.03.2023 3 z 5

Ako to už u antológií býva, je takmer nemožné, aby vám všetky poviedky sadli. To je aj prípad knihy V hrůze a krvi zrozeni. Niektoré poviedky boli skvelé, či už desivým obsahom alebo autorovým rukopisom a štylistikou. Niektoré boli čistý priemer a bohužiaľ sa našli aj také, pri ktorých som s dočítaním veľmi bojoval. Mimochodom, zdá sa to len mne alebo autori a autorky týchto poviedok nedali deťom ani na chvíľu vydýchnuť?

Za zmienku a váš čas rozhodne stoja tieto poviedky:
Balzamovač - mimo iné, veľmi zaujímavá úvaha o prístupe k smrti v našich životoch
Déšť - atmosférické vyobrazenie rodinného nešťastia s veľmi napínavou atmosférou
Larva náděje - ak existuje dokonalé a vierohodné vyjadrenie vnútorného sveta postavy plného úzkostí, tak je to táto poviedka
Snílek ve tmě - zaujímavý rukopis a hororová atmosféra

Knihu hodnotím na 6/10.

Popravde, kniha ma v kníhkupectve zaujala svojou obálkou. A keďže tu v komentároch vidím "potlesk pro nádhernou obálku", nedá mi nevyjadriť sa aj k nej. Áno, sprvu sa obálka zdala ako zaujímavá, pútavá a atmosférická, svoj účel splnila a získala si moju pozornosť. Pri bližšom a dlhšom pohľade na ňu mi však niečo udrelo do očí. Už som videl dostatok umelou inteligenciou generovaného "umenia". Pozrel som sa teda do tiráže a moje obavy sa potvrdili. Autor obálky: Midjourney... Pre mňa veľké sklamanie. Nie až tak z rozhodnutia vydavateľstva využiť tento spôsob, ako skôr z toho, že sme sa dostali do štádia, kedy už A.I. oberá o prácu aj umelcov.

Roseblood
07.03.2023 4 z 5

Hororové povídky mě vždycky bavily, protože se ráda nechám lekat a u povídek dostanu lekaček nespočet a do toho různé příběhy.

V hrůze a krvi zrozeni je povedená antologie. Nesedly mi všechny povídky ale jako celek jsem spokojená. U některých mi přišlo, že by buď potřebovaly víc času nebo možnost prodloužení a u některých jsem byla trošku zmatená a asi jsem je úplně nepochopila takže pokud bych měla možnost vrhla bych se na křížový výslech některých autorů aby mi poskytli více informací.

Z povídek ráda vyzdvihnu Déšť . Ta se mi líbila moc.

Další pecka za mě byla povídka Mozky u které mi doslova bylo blbě, takže tleskám, to už se dlouho nějakou dobu nedovedlo, aby se mi až fyzicky udělalo zle. Ale nechápejte mě špatně, ta povídka je opravdu výborná.

I povídka Balzamovač velice příjemně překvapila, to samé Vesnička pod horami nebo Televizní vědma s překvapivým koncem.

Pokud máte rádi hororové povídky, tu pěknou plíživou, tísnivou atmosféru, tak vzhůru do čtení.
A obrovský potlesk pro naprosto nádhernou obálku. Ta je skutečně skvostná.

veverrka11
23.02.2023 3 z 5

V hrůze a krvi zrozeni je antologie (=sbírka) povídek, které vyhrály 3. ročník Velké povídkové soutěže a jde tak o povídky začínajících českých autorů. Tématem soutěže byl horor.

Pokud bych měla knihu hodnotit jako celek, pak jde o průměrné hodnocení. Byly zde povídky, které se mi nelíbily, naopak i ty, při kterých mi opravdu běhal mráz po zádech. Bohužel mi přišlo, že celkově bylo opravdu hororově laděných povídek málo, více z nich bych já osobně zařadila do thrillerů

Už jsem naznačila, že některé z povídek se mi líbily více, některé méně. V průběhu čtení mi přišlo, že povídky mají vzestupnou tendenci a každá další je lepší než ta před ní.

Bohužel příběhy zároveň "dojíždějí" na to, že jde právě o povídky a mají předepsaný počet znaků, díky čemuž není autor moc schopný vystavět tu správnou atmosféru a často ani odpovědět na zásadní otázku: Proč? Toto je vidět zejména u jedné určité povídky.

Celkově jsem si čtením zkracovala cestu do práce, na což byly povídky přesně akorát dlouhé. Díky tomu jsem si čtení i přes některé nedostatky užila a pokud některý z jejich autorů v budoucnu napíše knihu, ráda si ji přečtu. Všichni mají talent.

Doporučuji všem milovníkům krátkých příběhů a povídek, zároveň těm, kterým se líbí horory a také těm, kteří mají na čtení málo času.

thiel3000
22.02.2023 5 z 5

Tohle je tak dobrá kniha, že jsem při čtení nemohla zhasnout světla. Obvykle nečtu horory, ale tuhle knihu mi dal kamarád a já cítím povinnost ji dočíst. To je něco, na co byste se podle mého názoru měli podívat. https://monkeymart.io/home

Verunka4444
03.02.2023 4 z 5

Při čtení jsem si opravdu musela nechat rozsvíceno...povedená kniha.Jsem od přírody lekací osůbka a pouštět se do tohoto žánru mě moc nelákalo,ale kamarádka mi knihu půjčila a to se neodmítá :)Určitě doporučuji.