apq apq komentáře u knih

☰ menu

Smrt před branami Smrt před branami Sabaa Tahir

Tento díl se mi velice špatně hodnotí.
Linka Eliase mě ale absolutně nebavila. Od té doby, co se ocitl v Místě čekání, tak to pro mě začalo být o ničem. Co se týká linky Laily, tak ta mě taky moc nebavila, kromě asi začátku a konce, kde už to bylo lepší.
Ovšem co celou knihu zachraňuje, jsou kapitoly s Helenou, kterého jsou skvělé. V první díle mi nebyla nijak moc sympatická, ale od druhého dílu jsem si ji oblíbila a v tomto díle byla skvělá, stejně jako Avitas,který je mou novou oblíbenou postavou a lituji, že nedostal víc prostoru.
Jsem zvědavá na poslední díl.

22.04.2024 3 z 5


Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

No, co k tomu říct?
První díl byl skvělý, druhý vcelku dobrý, ale tohle bylo fakt strašný.
Prvních asi dvacet stránek jsem se marně snažila začíst, ale pak jsem to vzdala a už jen listovala. Chaos nad chaos a strašně prekombinované a k tomu ještě nudné.
Jakkoliv jsem si sérii docela oblíbila, k tomuto dílu se už rozhodně nevrátím.

13.04.2024 1 z 5


Vražedná pomsta Vražedná pomsta Suzanne Collins

Druhý díl série nebyl špatný, ale na první rozhodně nemá.
Děj v první polovině knihy ubíhá pomalu a druhá část s arénou už prostě nebyla novou myšlenkou. Přesto se mi ale kniha líbila, ačkoliv nechápu takovou popularitu.

13.04.2024 3 z 5


Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Knize jsem se dlouhou dobu vyhýbala, ale přitom musím říct, že k tomu nebyl žádný důvod. Obavy byly zbytečné.
Děj mě velice rychle chytl a celý příběh se mi líbil. Rozhodně to bylo úplně něco jiného, než jsem očekávala.

13.04.2024 5 z 5


Plamen v temnotě Plamen v temnotě Sabaa Tahir

Stejně jako první díl, i tento díl se mi líbil. Napětí a čtivost přetrvává ( ačkoliv konec mi přišel už takový zdlouhavější), takže jsem zvědavá na pokračování.
Všechny dějové linky byly zajímavé, a obzvlášť se mi líbila část Heleny.
Co mě ale vytáčelo, byla povaha Laily. V prvním díle byla strašně naivní, a v tomto to sice bylo o trochu lepší, to ano, ale ta její přelétavost a nerozhodnost, koho vlastně miluje, mi lezla na nervy.

05.04.2024 4 z 5


Noční směna (20 povídek) Noční směna (20 povídek) Stephen King

Jak již bylo zmiňováno v mnoha komentářích, i já se musím přiklonit k tomu, že kvalita jednotlivých povídek je skutečně rozdílná.
Mnohé byly velice dobré, ale pár jich mě vůbec nezaujalo.
Ale celkově to bylo příjemné čtení, jen bych mezi těmi všemi povidkami jen těžko hledala nějakou skutečně hororovou.

30.03.2024 3 z 5


Z krve a popela Z krve a popela Jennifer L. Armentrout

No, jak tuhle knihu zhodnotit? Jako jo, bylo to čtivé, ale tím asi silné stránky tyhle knihy končí. Po 540 stranách mám pocit, že se v knize zas tak nic extra zásadního nestalo a ani ten svět mi nepřišel kdovíjak originální. Jako odpočinkové čtení fajn, ale jinak mi tam chyběla nějaká pořádná gradace, to co tam mělo být hlavní pointou, to mě nějak nevzalo, a řekla bych, že to ani hlavní postavu nějak zvlášť nevykolejilo (jako jo, nějakou tu minutu/hodinu asi jo, ale jinak zase bylo všechno fajn).

06.03.2024 3 z 5


Tetovaný Tetovaný Peter V. Brett

Kniha mě mile překvapila. Svět s démony je originální a zajímavý.
Hlavní tři postavy v celku sympatické.
Nejvíc mě bavila linka Leeshy a Arlena, ačkoliv u něj byly některé části zdlouhavejsi. Celkově první polovina knihy utíkala lépe, v té druhé se některé stránky klidně mohly vypustit. Ale celkově se mi kniha líbila.

17.02.2024 4 z 5


Jiskra v popelu Jiskra v popelu Sabaa Tahir

(SPOILER) Kniha se mi moc líbila. Vymyšlený svět je zajímavý, děj je napínavý bez hluchých míst. Hlavní postavy mi byly sympatické, akorát Laia byla občas dost naivní. Její důvěra vůči odboji, který se na ni stejně vykašlal, jak se dalo poměrně rychle předpokládat, pro mě byla chvílemi skoro až nepochopitelná.
Jsem zvědavá na další díl.

17.02.2024 5 z 5


Oblaka Oblaka Juan José Saer

Bohužel musím říct, že se mi kniha nelíbila. Nekonečně dlouhý začátek, ve kterém se připravujeme na výpravu, která trvala jen nepatrný zlomek knihy. A ty zdlouhavé popisy mi taky moc ke knize, která nemá ani 200 stran, neseděly. Přitom samo téma zní zajímavě a rozhodně šlo zpracovat nějak záživněji.

11.02.2024 1 z 5


Poslední argument králů Poslední argument králů Joe Abercrombie

(SPOILER) Poslední díl série a já musím říct, že se mi snad ve výsledku líbil snad nejvíc. Celou sérii hodnotím jako velice vydařenou a naprosto mě pohltila.
Ačkoliv samotný děj je dobrý, nejvíce oceňuji vývoj postav. A právě v této knize značně měním názor na většinu z nich.
Z Logena, který mi byl v předchozích dílech sympatický a snažil se na sobě zapracovat, se stal vraždící šílenec a doufám, že jeho běsnění definitivně skončilo.
Jezal se chová pořádně stejně nadutě a Fero protivně.
Bayaz se taky zajímavě předvedl, že se čtenář nestačí divit.
Chudáka Westa mi bylo líto, takový konec si snad jediná od začátku kladná postava nezasloužila.
A pak tady je geniální Glokta, kterého hodnotím jako jednu z nejlepších knižních postav. Cynický inkvizitor se postupem času překonává a najde se v něm i trocha dřívější spravedlnosti, přestože v podstatě zůstává pořád stejný, občas i udělá nějaký dobrý skutek, přestože toho vzápětí někdy lituje. Glokta je prostě excelentní a zasloužil by si svoji samostatnou knihu.
Rozhodně celou sérii (myslím tyto 3 díly) moc doporučuji.

03.02.2024 5 z 5


Labyrint (1.-3. díl) Labyrint (1.-3. díl) James Dashner

Celou sérii hodnotím jako lehce nadprůměrnou. Dobře se to čte, je to docela napínavé a druhý díl byl podle mě vážně exkluzivní.
Celá série má hlavu a patu.

27.01.2024 5 z 5


Vražedná léčba Vražedná léčba James Dashner

Tak poslední díl série. Kdybych to měla srovnat s jinými knihami, tak řeknu, že to bylo hodně dobré, ale v porovnání s předchozími díly série musím říct, že tento díl byl nejslabší. Už to prostě nemělo to původní napětí a chyběla tam ta atmosféra jasně stanovených pravidel.
Ale i tak se našlo několik napínavých scén a samotné zakončení celé série nezklamalo.

27.01.2024 4 z 5


Až budou viset Až budou viset Joe Abercrombie

Zatímco první díl byl o seznámení s postavami, tak druhý díl série byl pecka.
Napínavé od začátku do konce.
Jak již několikrát v komentářích zaznělo, hlavní postavy mají spoustu chyb, ale právně možná tím jsou sympatické.
Nejvíc mě bavila linka putování s Bayazem, kde bylo zajímavé sledovat vývoj vztahů mezi postavami.
Dále linka v Dagosce, kde Glokta opět nezklamal, a nechápu, proč mi tato spíše záporná postava je vlastně čím dál víc sympatická. Ale jinak nebyla zde žádná linka, která by byla nudná a nezajímavá. Celá kniha se moc dobře čte.

27.01.2024 5 z 5


Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

(SPOILER) Tak tahle kniha byla velkým překvapením. Běžně romantické knih nečtu, ale rozhodla jsem se učinit výjimku, a udělala jsem dobře.
Kniha má hluboké téma, čte se ale dobře, děj plynule ubíhá. Všechny postavy jsou popsány realisticky a mají jak kladné, tak záporné vlastnosti.
Konec mě velmi překvapil. Myslela jsem, že jako u drtivé většiny knih bude na závěr happy end. Jelikož ten se nekonal, tak to na mě působilo ještě silnějším dojmem.

16.01.2024 5 z 5


Spáleniště: Zkouška Spáleniště: Zkouška James Dashner

(SPOILER) Tak musím říct, že druhý díl mě teda překvapil. Čekala jsem sestupnou kvalitu dílů, ale tento díl se mi líbil ještě víc , než předchozí.
Napínavé od začátku až do konce.
Nové postavy jsou zajímavé a většinou sympatické. Teresa je dle mého pěkná mrcha, a doufám (ačkoliv tomu moc nevěřím), že Thomas v posledním díle nebude i nadále tak naivní.

15.01.2024 5 z 5


Zelená míle Zelená míle Stephen King

Knihu jsem sice četla přes půl roku, ale musím říct, že se mi líbila. Dobře se četla a závěr mě překvapil.

15.01.2024 4 z 5


Celý život Celý život Robert Seethaler

Přestože kniha není kdovíjak napínavá, prostředí a atmosféra Alp je dobře vykreslena. Našlo se i několik situací, které mě prekvapily, a které jsem nečekala.
Libilo se mi, že v těch 120 stránkách byl odvyprávěn celý život hlavní postavy.

15.01.2024 4 z 5


Písně temnoty Písně temnoty Anthony Ryan

Hodnotit tuto knihu pro mě není vůbec jednoduché. Sérii Stín krkavce miluji, a tak jsem sáhla i po této knize. Bohužel jsem lehce zklamaná. Jak již je zmiňováno ve spoustě komentářích, kvalita povídek je značně rozdílná. Lord výběrčí mi přišla nejlepší, zato Souboj dvou zel ani snad nestojí za čtení.
Co mě ale nejvíc zklamalo, tak tím je nevyužitý potenciál. Autor mohl napsat mnoho zajímavých povídek a dovysvětlit nevysvětlené, ale bohužel tuto možnost nevyužil.

10.01.2024 2 z 5


Děvčátko a nacista Děvčátko a nacista Franco Forte

Kniha se mi v celku líbila, byla čtivá. Námět je velice originální. Nacistovi, který se rozhodně nedá nazvat zapáleným nacistou, zemře dcera a on se snaží zachránit židovskou dívku, která mu ji připomíná.
Děj mi bohužel mnohokrát přišel nerealistický, chování hlavní postavy občas naivní.
Kniha na mě působí jako young adult literatura

07.01.2024 3 z 5