Oblaka

Oblaka https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249876/bmid_oblaka-8Th-249876.jpg 4 12 3

Mladý psychiatr doktor Real převáží pětici bláznů z nejmenovaného města v provincii Santa Fe do Buenos Aires, aby je umístil do první psychiatrické léčebny na latinskoamerickém kontinentu, jejímž zakladatelem a ředitelem není nikdo jiný než slovutný doktor Weiss, jeho duchovní rádce a oddaný přítel. Zdánlivě nekonečná cesta pustou nížinou, během níž mladého psychiatra doprovázejí i vojáci, stopaři a prostitutky, je plná strastiplných příhod a nečekaných nástrah. Jeden z bláznů zažívá mystická vytržení, druhý zase svírá v pěsti celý svět, v jediné větě třetího se skrývá smysl universa, další se zase dokáže vcítit do zvířat. Lze stanovit hranici mezi rozumem a šílenstvím? Nebo snad oba pojmy splývají? Neutvářejí snad dějiny, tu velkou iluzi, jen bytosti stižené šílenstvím? Je oprávněné si myslet, že jsme dokonalejší a že toho víme o světě víc než kůň či kolibřík? Juan José Saer zůstává i v tomto románu věrný své tvůrčí vizi a soustředí zde základní stavební kameny své tvorby: úvahy o času a prostoru, o možnosti zobrazení skutečnosti a o nevěrohodnosti nástrojů – rozum, smysly a paměť –, jimiž zdánlivě postihujeme skutečnost.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Runa
Originální název:

Las nubes , 1997


více info...

Přidat komentář

marvarid
16.04.2024 3 z 5

Těšila jsem se na neobvyklou „road-movie“ v podobě konvoje bláznů, vojáků a prostitutek putujících divočinou. Ale tomu se věnoval jen závěr knihy a nebylo to špatné. Téma by určitě sneslo víc rozvinout a mělo dostat větší prostor. Naopak první více než polovina knihy mě trochu zklamala – byla to nudná kombinace chvalozpěvu na jistého akademika, který zaštiťoval vznik blázince, a popisu příznaků různých duševních onemocnění, což mi připomínalo zastaralou učebnici psychiatrie. A tak nakonec jen 3* za tu druhou půlku knihy.

apq
11.02.2024 1 z 5

Bohužel musím říct, že se mi kniha nelíbila. Nekonečně dlouhý začátek, ve kterém se připravujeme na výpravu, která trvala jen nepatrný zlomek knihy. A ty zdlouhavé popisy mi taky moc ke knize, která nemá ani 200 stran, neseděly. Přitom samo téma zní zajímavě a rozhodně šlo zpracovat nějak záživněji.


puml
02.07.2017 5 z 5

Po povídkové knize Místo trochu slabší kousek, ale i tak výborný román s pomalejší rozjezdem, ale o to hutnějším koncem. Popisy krajiny jak plátna barokních mistrů. Navíc samotný příběh je zajímavý náhledem na duševní poruchy, a jak se k jejich klasifikaci a léčbě přistupovalo v 19. století v Jižní Americe. Chování jednotlivých postav, a to i těch rádoby normálních, působí někdy trochu zvláštně, ale to už je Saerův styl. Doporučuji.