AnjaBo AnjaBo komentáře u knih

☰ menu

Paví hody Paví hody Jan Štifter

Čtěte pomalu, nikam nespěchejte, sem, tam si něco přečtěte dvakrát, třikrát. Ovšem pozor. Na to, jak pěkně lyricky se všechno odvíjí, jsem při pár posledních stranách přejela zastávku tramvaje a prošvihla vlak. Tiché vody břehy berou.

05.03.2024 5 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Těžko říct, co na to říct. Nemá smysl to dlouze rozebírat. Diskuse o obsahu by byla nekonečná a nepřinesla by žádné rozřešení. Takže ano, cíl splněn - výborně napsané, protože uvěřitelně, kniha vtáhla a vyvolává emoce.

09.02.2024 4 z 5


Rekonstrukce Rekonstrukce Viktorie Hanišová

Jako vždy zajímavé téma, o kterém se málo mluví, přestože je nedílnou součástí života (a smrti). Opět vyvstává otázka, zda či do jaké míry člověka ovlivňují geny, anebo je to prostředí a události, které ho utváří. Elišce jsem nejdřív fandila a držela jí palce, a ke konci jsem si říkala, ježkovy zraky, holka, už toho nech, vybodni se na to a žij, stává se z tebe naprosto nesnesitelná, egoistická osoba... Takže úspěch, paní Hanišová, zase se vám to povedlo!

15.01.2024 4 z 5


Anežka Anežka Viktorie Hanišová

Výborně napsané, realistické. Jen ten závěr je otevřený tak trochu příliš. Skoro to vypadá, jako by se V. Hanišová nemohla rozhodnout, co má s těmi dvěma nakonec vlastně provést.

10.01.2024 4 z 5


Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Četla jsem ve vlaku, v tramvaji, na ulici, na čtyřech patrech schodů vzhůru do kanceláře a během poledních pauz. Věci dostávají po mírném rozjezdu spád, až je to jízda a nemůžete se odtrhnout. Občas vás zamrazí a ptáte se, kde na ty charaktery Viktorie Hanišová bere inspiraci.

12.12.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Výborné jako vždy. Díky, paní Mornštajnová!

12.12.2023 5 z 5


Gazely Gazely Patrik Hartl

Jako by člověk četl scénář, i “střihové" přechody mezi jednotlivými postavami tomu odpovídají. Teatrálnost Šamponova momentu v záři reflektorů jako třešnička na pomyslném dortu. Nechci kritizovat, sama psát neumím. Ale příští Hartlovku už si jenom půjčím v knihovně.

12.12.2023 3 z 5


Kde jsi, když nejsi Kde jsi, když nejsi Radka Třeštíková

Tentokrát opravdu ne. Hvězdičky jsou za stylistiku, která je pro RT typická a díky které její knihy čtu. Jinak bohužel.

22.09.2023 3 z 5


Sítě Sítě Petra Dvořáková

Obsahově výborná kniha, moc se mi líbila a doporučuji! Kdybych ovšem neznala předchozí díla autorky, obal knihy by mě spolehlivě odradil. To se po dobu čtení naštěstí dalo vyřešit balícím papírem.

26.02.2023 4 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Skvělý nápad zahrát si s tím, co by bylo, kdyby… Člověk se zamyslí a snad dokonce leccos přehodnotí.

30.01.2023 4 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

“na množství nehleďte”
Když jsem dlouho očekávanou Bílou vodu poprvé uviděla, klesla mi čelist až ke kolenům. 686 stran, to jako fakt?! Pak jsem ale dočetla a bylo mi líto, že jich není ještě víc. Smekám, paní Tučková!

18.09.2022 5 z 5


Tajemství Tajemství Radka Třeštíková

Klobouk dolů před Radkou Třeštíkovou především za to, jak se ve svých postavách během psaní sama dokázala vyznat. Je to fakt mazec! Radka má úžasný styl vyjadřování, doslova hltám její zcela nenucené popisy a hladké přechody z jedné postavy do druhé. V jediné větě dokáže zachytit myšlenkové pochody nebo akci až tří lidí. To je opravdu něco! A jak postupně odkrývá vlastnosti a osudy jednotlivých postav - jako je jich fakt hodně. Takže do hloubky moc jít nemůže, i když by si to některé zasloužily a mohlo by to být hodně zajímavé. Rozhodně chápu, že její psaní není úplně pro každého. Nicméně za mě jo, výborný!

01.03.2022 5 z 5


Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Nesedl mi styl, kterým je kniha napsaná. První dvě třetiny jsem se do čtení musela vyloženě nutit, poslední třetina výborná. Ale jinak - těžko říct. Čekala jsem, že se něco stane, a ono pořád nic... Rozhodně ale dobrá kniha.

01.03.2022 2 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Útlá kniha se silným obsahem. Doporučuji.

18.10.2020 5 z 5


Město mezi zelenými kopci - Antologie povídek českých autorů Město mezi zelenými kopci - Antologie povídek českých autorů * antologie

I za mě bohužel velké zklamání, tohle se teda moc nepovedlo.

18.10.2020 1 z 5


Krvavý Bronx Krvavý Bronx Petra Soukupová

Naprosto senzační antologie. Autoři jsou jeden vedle druhého spisovatelé velkého formátu. Za sbírku všem děkuji a rozhodně doporučuji!

18.10.2020 5 z 5


Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

Trochu to trvá, než se člověk prokouše nečekaně krkolomně postavenými větami a než se zorientuje. Pak to jde.
A když to vydržíte, dočtete, a seberete odvahu zkusmo číst znovu od začátku, konečně vám těch prvních několik stran začne dávat smysl a pochopíte, o čem se tam vlastně píše.
Je to zajímavě poskládané, technika a stavba textu, metafory, přirovnání, tok myšlenek a lidské jednání vymykající se “mainstreamovému normálu”.
Ve zkratce: není to žádná vtipná “oddechovka”.

29.07.2020 3 z 5


Vitka Vitka Kateřina Tučková

Musíte milovat hudbu a divadlo, pak vás tato kniha osloví. Za mě senzační!!!

21.07.2020 5 z 5


Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Musím souhlasit s předešlým komentářem. Četla jsem Hotýlek jako poslední z tvorby paní Mornštajnové a je znát, že její další díla už jsou jinde. I tak moc pěkná kniha, není to ztráta času, ale ostatní jsou povedenější.

02.04.2020 3 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Výborně napsaná kniha, neustále žasnu, jak krásně Alena Mornštajnová dokáže pracovat s jazykem. Těším se na další, pište, prosím!

02.04.2020 5 z 5